Black Dogs

Niveau:
Genre: family matters
Thema: war - World War II

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Ever since I lost mine in a road accident when I was eight, I have had my eye on other people's parents. This was particularly true during my teens when many of my friends were casting off their own folk, and I did rather well in a lonely, hand-me-down way. In our neighbourhood there was no shortage of faintly dejected fathers and mothers only too happy to have at least one seventeen-year-old around to appreciate their jokes, advice, cooking, even their money. At the same time I was something of a parent myself. My immediate milieu in those days was the new and distintegrating marriage of my sister Jean to a man called Harper. My protégée and intimate in this unhappy household was my three-year-old niece, Sally, Jean's only child. The rages and reconciliations that surged up and down the big apartment - Jean had inherited half the estate; my half was held in trust – tended to sweep Sally aside. Naturally, I identified with an abandoned child and so we holed up nicely from time to time in a large room overlooking the garden with her toys and my records, and a tiny kitchen we used whenever the savagery beyond made us not want to show our faces.

© Jonathan Cape Ltd, 1992.^ Terug naar boven

Algemeen

Jeremy heeft als jongen en als jong volwassene een vrij eenzaam leven: zijn ouders komen om bij een auto-ongeluk wanneer hij acht jaar oud is. Omdat die ouders behoorlijk rijk waren, kan Jeremy als puber samen met zijn zuster vrij onbezorgd wonen. Maar die zus, Jean, is al snel getrouwd en zij heeft een turbulente relatie met een man die Harper heet, waar haar dochtertje Sally onder lijdt. Jeremy richt zijn liefde op deze driejarige Sally en hij brengt verder veel tijd door bij de ouders van zijn vrienden in de Londense wijk Notting Hill waar hij woont.
Later vindt Jeremy wel het nodige gezinsgeluk: hij ontmoet Jenny Tremaine en zij krijgen twee kinderen. Dankzij hun beide goedbetaalde banen wonen ze respectievelijk in Zuid-Frankrijk, in Berlijn en in Londen.
In een tehuis in Wiltshire interviewt Jeremy in 1987 zijn zieke schoonmoeder June. Na haar dood bespreekt hij haar levensverhaal met zijn schoonvader Bernard Tremaine, met name wanneer Jeremy en zijn schoonvader aanwezig zijn bij de val van de Muur in Berlijn.
Het interview met June is een verhaal dat als een rode draad door de levens van Bernard en June loopt. Op een dag in 1946 werden zij bedreigd door twee zwarte honden tijdens een wandeling in de heuvels van de Hérault in Zuid-Frankrijk. Jeremy probeert erachter te komen wat er die dag precies gebeurd is; een vreemde gebeurtenis die de levens van zijn schoonouders zo dramatisch heeft beïnvloed.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C2

Schrijver:
Ian Mc Ewan

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
174

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1945-1990

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen: UK (Londen en Wiltshire), Duitsland (Berlijn), Frankrijk (l'Hérault in Zuid-Frankrijk)

Bijzonderheden:
Een roman in 4 delen:
• ‘Wiltshire’
• ‘Berlin’
• ‘Majdanek, Les Salces and St Maurice de Navacelles 1989’
• ‘St Maurice de Navacelles 1946’
De delen hebben geen afzonderlijke hoofdstukken, maar er zijn wel zo nu en dan witregels.
In het Nederlands heet het boek ‘Zwarte honden’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Black Dogs’ is een zeer boeiend verhaal voor lezers die houden van verhalen die vanuit meerdere perspectieven worden verteld. Het verhaal op zich is zeker niet spectaculair, maar toch zit er de nodige suspense in de roman: als lezer heb je heel lang niet door wat er in 1946 precies gebeurd is met June en Bernard Tremaine.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Black Dogs’ moet je een geoefende lezer zijn. Niet alleen is de taal soms behoorlijk pittig; vooral de manier van vertellen is vrij complex. Er wordt veel gegoocheld met perspectief en met chronologie. Dat maakt het verhaal moeilijk – maar ook boeiend (en literair tevens zeer interessant).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Black Dogs’ zijn vaak moeilijk. Het vocabulaire stelt hoge eisen aan de kennis van de lezer. Je moet bedreven zijn in het lezen van (Engelstalige) boeken.
De alinea’s zijn van een normale lengte. Het verhaal bestaat uit vier, vrij lange hoofdstukken. De roman zelf is bescheiden qua omvang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Black Dogs’ is over het algemeen vrij lastig; je moet een grote kennis van de Engelse taal hebben. McEwan gaat – zoals gewoonlijk – uit van ervaren lezers.
Ook het verhaal is niet eenvoudig. De roman zelf is maar bescheiden van omvang, maar de verschillende perspectieven en de reis door de tijd (van 1946 naar 1989 en weer een paar maal heen en terug) maken het verhaal tot een uitdagende leeservaring.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Black Dogs’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C2.


Schrijfstijl:

Ian McEwan is een boeiende schrijver. Hij weet telkens van een vrij simpel gegeven een heel spannend geheel te maken – een verhaal vol perspectiefwisselingen en tijdssprongen en met de nodige suspense. Dat is bij ‘Black Dogs’ ook het geval.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Black Dogs’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Toch zorgt dat niet voor een saai verhaal – doordat McEwan veel onbesproken laat, vraag je je telkens als lezer af wat er eigenlijk precies gebeurd is. En langzamerhand licht McEwan telkens iets meer van de sluier op.


Tijd:

De roman ‘Black Dogs’ speelt zich af in de jaren 1945-1990. Een gebeurtenis in 1946 bepaalde de levens van een echtpaar, dat later verslag doet van die gebeurtenis. Een belangrijk fragment speelt zich af in Berlijn tijdens de val van de Muur (in 1989).
Het verhaal beslaat op deze wijze zo’n 45 jaar – maar de zwaartepunten liggen in 1946 en in 1989.


Plaats:

De setting van ‘Black Dogs’ bestaat uit meerdere plaatsen in Europa: de Britse hoofdstad Londen, een verpleeghuis op het platteland van het graafschap Wiltshire, de Duitse hoofdstad Berlijn tijdens de val van de Muur in 1989 en het platteland van de Hérault in Zuid-Frankrijk (ten noorden van de stad Montpellier).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Black Dogs’: waarom heeft een gebeurtenis uit 1946 de levens van een Brits echtpaar in hoge mate bepaald?


Verteller:

De roman ‘Black Dogs’ heeft een ik-verteller, wat zou kunnen zorgen voor een onbetrouwbaar perspectief. Maar in de praktijk is dat hier nauwelijks het geval: de ik-verteller is de chroniqueur van de gebeurtenissen rond het echtpaar Tremaine, de schoonouders van de verteller. Omdat de ik-verteller de gebeurtenissen van zowel de vrouw als de man weergeeft, ontstaat er een zeer divers perspectief, dat het ‘echte’ verhaal heel aannemelijk maakt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Black Dogs’ zijn:
• Jeremy: de verteller van het verhaal. In het eerste deel van de roman is hij zeventien jaar oud. Zijn ouders kwamen om bij een auto-ongeluk toen hij acht jaar oud was. Hij woont een aantal jaren samen met zijn (getrouwde) zuster Jean, haar man Harper en hun dochtertje, Sally. Als hij later getrouwd is beheert hij een kleine uitgeverij van tekstboeken. Wanneer hij June interviewt is hij 40 jaar oud;
• Jenny Tremaine: de echtgenote van Jeremy. Jeremy en zij ontmoeten elkaar op een bijeenkomst in 1981 in Polen. Jeremy en zij krijgen vier kinderen;
• Bernard Tremaine: de vader van Jenny. Hij is jarenlang een overtuigd communist, maar op latere leeftijd wordt hij een socialist die veel spreekt op bijeenkomsten of via de media. Hij scheidt van zijn vrouw wanneer hij opnieuw in Engeland gaat wonen (maar hij onderhoudt nog wel goede contacten met haar);
• June Tremaine: de moeder van Jenny. Zij is nogal spiritueel. Eerst is ze communiste samen met haar man, maar al snel krijgt ze andere overtuigingen (vooral religieuze). Als Jeremy haar interviewt, wordt zij (op haar 67e) verpleegd in een tehuis in het graafschap Wiltshire; de jaren daarvoor woonde ze in Zuid-Frankrijk.


Bijfiguren:

Bijfiguren
De belangrijkste bijfiguren in ‘Black Dogs’  zijn:
• Sally: het nichtje van de hoofdpersoon. Zij is veertien jaar jonger dan Jeremy; zij is de dochter van zijn zus Jean en haar man Harper;
• Jean: de zus van Jeremy. Zij is vier jaar ouder dan hij. Zij had een heftig liefdesleven en ze trouwde op jonge leeftijd;
• Harper: de echtgenoot van Jean, een veiligheidsambtenaar;
• Mr Tom Langley, Mrs Brenda Langley en hun zoon Toby Langley: vrienden van de puber Jeremy;
• Mr en Mrs Silversmith: vrienden van de puber Jeremy;
• Mr Nugent, Mrs Nugent en hun zoon Joseph Nugent: vrienden van de puber Jeremy;
• Madame Auriac: de eigenares van de herberg waar June en Bernard Tremaine logeren;
• Le Maire: de burgemeester van St Maurice de Navacelles;
• Mme Monique Auriac: de dochter van Madame Auriac (de herbergierster uit 1946);
• Le berger: een herder uit de omgeving van St Privat.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Black Dogs’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Black Dogs’ is een korte roman; het lijkt op een novelle of op een verder uitgewerkte short story.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ian Mc Ewan.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Fair Stood the Wind for France van H.E. Bates
• The Tenth Man van Graham Greene
• The English Patient van Michael Ondaatje


Citaat:
She came to a hairpin bend in the track and turned it. A hundred yards ahead, by the next bend, were two donkeys. The path was broader here, fringed by shrubs of box that looked planted out, they were so regularly spaced. She caught a glimpse of something interesting further down, and she leaned over the edge of the path to look. It was an old irrigation canal built of stone, and set into the side of the gorge. She could see the path alongside it. In half an hour they would be able to splash their faces and cool their wrists. As she came away from the edge she looked ahead again that the donkeys were dogs, black dogs of an unnatural size. (pp.143-144)

Vragen over het boek:

1. Waarom begint McEwan zijn verhaal met een hoofdstuk over de jeugd van Jeremy?
2. Waarom zijn de politieke, spirituele en religieuze overtuigingen van Bernard en June belangrijk voor het verhaal?
3. Waarom zou een belangrijk deel van het verhaal zich in Berlijn hebben afgespeeld?
4. Wat is precies de betekenis geweest van de ontmoeting van het echtpaar Tremaine met de ‘black dogs’?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply