4/5 - (1 stemmen)

Bloodtide

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: dystopia

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

The top thirty floors had broken away a long time ago, but the Galaxy Building was still the tallest in London. Engineers had cleared it up so it was safe up there – sort of. A man with close, curly white hair was standing on the viewing platform, pointing out landmarks. His face was a net of fine, soft wrinkles and hard lines cut across by a Y-shaped scar over one eye. He was dressed in a loose suit, rolled up at the sleeves. As he leaned forward to point out Big Ben, St. Paul's, Tower Bridge, Docklands and beyond, the man's jacket hung open. Under the suit was a shoulder holster. You could see the neat, deadly shape tucked inside.
This was Val Volson. He owned half of London.
By his side, following his finger, was a tall, wiry girl aged fourteen. She was wearing a short skirt and leggings and a little green jacket which hung open to reveal another shoulder holster containing another, smaller gun. It was handmade for her – girl-sized. But just as deadly.
You could see it all from up here – the buildings of London, its hills and peaks as far as the suburbs and the Wall. Beyond the Wall, dappled in the distance, lay the halfman lands – acres of rubble and tumbling walls, and the trees turning yellow on this mild autumn day, pushing their way through the tarmac. After that, the world began.
And far out of sight to the northwest, Ragnor. Its towers and buildings were said to dwarf Old London. Halfman captives said of it that it seemed to float on the air, made of glittering stripes of light and glass and dark stripes of shadow. At night it shone like a bright little galaxy in the great world Outside. Its very existence was a reminder that London was locked out of the world.
'And when we've got the rest of London just like that,' said Val. He pushed his thumb down hard onto the palm of his other hand to show just where he wanted the rest of London. 'Then, my girl, we'll break out into the halfman lands. And after the halfmen it's the fields and the farms and the villages and the towns. And after that we take Ragnor itself and deal with the security forces...'
'But the halfmen!' cried the girl, in an agony of delight and terror.

© Penguin Random House Company, 1999

^ Terug naar boven

Algemeen

Val Volson noemt zich koning van een deel van Londen. Dat is hij niet echt; hij is gewoon een keiharde vechtersbaas die de leiding in een deel van de stad heeft veroverd. Het noorden van Londen is in handen van Vals grootste concurrent, Conor. De uitgestrekte woestenij rondom de vervallen wereldstad is in handen van de ‘halfmen’: wezens die zijn samengesteld uit DNA en elementen van mensen, dieren en machines en die voor niets en niemand bang zijn. Nog verder naar het noorden wonen weer andere rivaliserende bendes.
Op een dag nodigt Val Volson zijn rivaal Conor uit om te trouwen met zijn veertienjarige dochter, Signy Volson. Signy heeft daar (uiteraard) totaal geen zin in: ze haalt liever kwajongensstreken uit met haar tweelingbroer Siggy en ze voelt zich nog veel te jong. Maar Val haalt zijn dochter over om toch te trouwen met de bijna dertigjarige Conor: als die twee machtige leiders aan elkaar verwant zijn, zal er één groot koningshuis in Londen zijn.
Het huwelijk wordt voltrokken in het centrum van Londen, in het gebied waar Val Volson de leiding heeft. Conor is behoorlijk zenuwachtig; hij heeft geen idee of het in het centrum van de stad veilig voor hem is. Tijdens de bruiloft krijgen Signy en Conor iets beter contact met elkaar, maar de vrolijkheid van het feest wordt verstoord door een man die uit de dood te lijkt te zijn opgestaan. Deze man – de toeschouwers noemen hem Odin, naar een oude Germaanse god – steekt een mes in een muur en hij daagt de aanwezigen uit het uit de muur te trekken. Dat lukt alleen Siggy, de tweelingbroer van Signy.
Het huwelijk, de godheid, de rivaliserende koningshuizen, de ‘halfmen’, het mes en andere zaken en personen zorgen al snel voor een bloederige confrontatie …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Melvin Burgess

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
370

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (ergens in de toekomst)

Plaats van handeling:
UK, Londen, in een verre toekomst

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in twee delen (‘Book I’ en ‘Book II’) met heel veel genummerde hoofdstukken. Sommige van die hoofdstukken hebben het hoofdkarakter van zo’n hoofdstuk als ‘titel’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Bloodtide’ is een anti-utopisch verhaal, een dystopische fantasy gebaseerd op een oude IJslandse sage, de ‘Volsunga Saga’. Dat klinkt allemaal nogal literair, maar dat is allerminst wat deze roman is: het is een enorm spannend verhaal. Als je houdt van moderne sagen dan is “Bloodtide’ een prachtig verhaal voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Bloodtide’ is het echt niet nodig om de bron van het verhaal – een IJslandse sage – te kennen. Deze jeugdroman vertelt over een wereld die bewoond wordt door machtswellustelingen, monsterachtige mensen en mensachtige monsters.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Bloodtide’ zijn zeker niet moeilijk qua niveau. Je moet uiteraard wel een aantal jaren Engelstalige boeken hebben gelezen, anders zul je niet zo veel van het verhaal begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit erg lang, wat het verhaal heel leesbaar houdt. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Bloodtide’ is heel toegankelijk; er zijn vaak korte alinea’s en ook de hoofdstukken zijn meestal maar een paar pagina’s lang.
Het verhaal is bijzonder spannend. En ook wel schokkend zo nu en dan: dat komt door het geweld dat gepleegd wordt (is) en door de soms openhartige manier waarop er over seks wordt geschreven – niet elke lezer zal dit aanspreken.
Het verhaal is gebaseerd op een eeuwenoude IJslandse sage, maar het verhaal is heel modern – futuristisch zelfs (dit is Londen van over honderden jaren, honderd jaar na de laatste ‘gewone’ regering). Het verhaal doet denken aan beroemde anti-utopia-verhalen zoals 1984 en Brave New World, maar ook aan moderne sagen, zoals A Game of Thrones (en de latere delen uit de ‘Song of Ice and Fire’-serie) van George R.R. Martin.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Bloodtide’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De fantasyroman ‘Bloodtide’ is heel spannend geschreven. Qua sfeer doet het heel erg denken aan de romans van Suzanne Collins en James Dashner (maar deze roman van Melvin Burgess is ouder, dus als er iemand een idee heeft overgenomen, dan waren zij het waarschijnlijk eerder dan Mr Burgess).
Burgess is soms heel hard in zijn beschrijvingen. Wanneer Signy, haar broers en haar man over seks spreken, is dit soms nogal plat. Daarnaast zijn er vrij expliciete beschrijvingen van gewelddadige gebeurtenissen (zoals een gevecht, een marteling of een terechtstelling. Nogal heftig allemaal (maar altijd heel spannend …).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De fantasyroman ‘Bloodtide’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie is vaak ook nogal hard: er zijn soms heftige beschrijvingen van gevechten, van martelingen en van moorden.


Tijd:

‘Bloodtide’ speelt zich af ergens in een (verre?) toekomst. Er is een grote stad die Londen heet. Maar deze lijkt in vrijwel niets op het huidige Londen. Het land heeft al meer dan honderd jaar geen regering (laat staan een democratie) en er heerst chaos, armoede, honger en terreur. Sommige gebouwen (zoals St Paul’s Cathedral) staan nog wel in de stad, maar meestal ontbreekt er iets: een dak, een muur, mooie voorwerpen, klassieke of kostbare kunst of beelden.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een tiental jaren en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Bloodtide’ is de Britse hoofdstad Londen. Maar dan een volkomen onherkenbare stad: gebouwen zijn vernield of staan op instorten; bendes, angstaanjagende wezens en criminelen hebben de stad vrijwel onleefbaar gemaakt. Twee rivaliserende bendes hebben zo’n beetje de macht in de stad overgenomen. Rondom Londen – op het vernielde platteland – terroriseren ‘halfmen’ (kruisingen tussen, mensen, dieren en machines) de omgeving. De setting van deze roman is een morbide plek, een onherbergzaam oord.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Bloodtide’: zal het Signy lukken om een soort vrede te realiseren in Londen en omgeving?


Verteller:

De roman ‘Bloodtide’ heeft verschillende vertellers. De genummerde hoofdstukken hebben een alwetende verteller, de genummerde hoofdstukken met een naam erbij hebben een ik-verteller. Ik-vertellers zijn Signy, Siggy en Melanie. Dit maakt het perspectief heel gevarieerd, maar soms wel onbetrouwbaar.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Bloodtide’ zijn:
• Signy Volson: de 14-jarige dochter van Koning Val. (Het verhaal zal jaren duren, dus we volgen Signy en Siggy heel lang.) Signy heeft drie broers (waaronder één tweelingbroer). Zij is slim, koppig, verwend, maar ze is ook een doorzetter die weet wat ze wil;
• Siggy (Sigmund) Volson: de tweelingbroer van Signy. Net als zijn zus is hij verwend, koppig en ondernemend. Bovendien is hij jaloers op Conor;
• Conor: de bijna 30-jarige leider van noord-Londen (vooral van het stadsdeel Finchley). Hij heeft het rijk van zijn – zeer wrede – vader overgenomen en het lijkt alsof hij zijn rijk beter wil regeren dan zijn vader heeft gedaan.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Bloodtide’ zijn:
• Val Volson: de leider – ‘koning’ – van het centrum van Londen;
• Ben Volson: de oudste zoon van Val. Ben is opvliegend (en ook wel een beetje een lafaard);
• Had (Hadrian): de tweede zoon van Val. Hij lijkt een goede opvolger van zijn vader te kunnen worden;
• Odin: een man die komt en gaat wanneer hij wil. Het lijkt alsof hij niet sterven kan. Hij is in het bezit van een geheimzinnig mes;
• Cherry: soms een kat, soms een meisje, soms iets anders. Zij heeft van de goden de opdracht gekregen om Signy en Siggy te helpen;
• Karl: een halfman en een handelaar die Signy ontmoet. Hij geeft het katje Cherry aan Signy;
• Anne Sanderson: het hoofd van de Interior Security Forces, de geheime politie van Conor;
• The Pig: een halfman en één van de meest gevreesde wezens in het land rondom Londen;
• Melanie: een half(wo)man, ooit de vrouw van The Pig;
• Dag Aggerman: een verzetsstrijder, een halfman;
• Loki: een wezen dat van gedaante kan veranderen, waarschijnlijk de vader van Cherry;
• The Birds, Amanda the Snake Woman, George the Badger: gevreesde halfmen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Bloodtide’ is niet verfilmd. Wel is er een Britse toneelversie van gemaakt.


Overig:

De young adult novel ‘Bloodtide’ is het eerste deel van de tweedelige serie over de oorlog tussen twee rivaliserende bendes, de Volsons en de Connors. Het tweede deel heet ‘Bloodsong’ (2007).
Mr Burgess baseerde dit anti-utopische verhaal over een angstaanjagende wereld in en rond de Britse hoofdstad Londen op een IJslandse sage, de ‘Volsunga Saga’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Melvin Burgess.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Wastelanders van Ian Strachan
• Plague 99 van Jean Ure
• How I Live Now van Meg Rosoff


Citaat:
In the world beyond, Conor's campaigns continued with undiminished success. The halfman lands were scattered with bizarre skeletons, pecked and gnawed as the famine dug deep. At the other end of their territory, the halfmen begged, stole and borrowed from their creators in Ragnor and the other towns and cities around them. These people beyond did not love the halfmen, but they didn't love London either. It suited them to have Conor and the halfmen at each other's throats. It saved them having to do it themselves. The halfmen organised, found leaders, fought back. The name Dag Aggerman became known – a terrorist to the ganglord, a bogeyman to the people of London, a freedom fighter to the halfmen. But Conor was unstoppable. Race after race of halfmen found themselves staring extinction in the face. (p.222)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt het dat de ‘halfmen’ zo gevaarlijk zijn geworden?
2. Wat zijn de bijzondere gaven van Cherry?
3. Vind je het logisch dat Signy omgaat met Conor op de manier waarop ze dit doet? Waarom vind je dat?
4. Beschrijf een drietal goede en slechte eigenschappen van Signy en Siggy. Hoe komt het volgens jou dat zij geworden zijn zoals ze momenteel zijn?
^ Terug naar boven

Comments are closed.