Breakfast at Tiffany’s

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

I am always drawn back to places where I have lived, the houses and their neighborhoods. For instance, there is a brownstone in the East Seventies where, during the early years of the war, I had my first New York apartment. It was one room crowded with attic furniture, a sofa and fat chairs upholstered in that itchy, particular red velvet that one associates with hot days on a tram. The walls were stucco, and a color rather like tobacco-spit. Everywhere, in the bathroom too, there were prints of Roman ruins freckled brown with age. The single window looked out on a fire escape. Even so, my spirits heightened whenever I felt in my pocket the key to this apartment; with all its gloom, it still was a place of my own, the first, and my books were there, and jars of pencils to sharpen, everything I needed, so I felt, to become the writer I wanted to be.
It never occurred to me in those days to write about Holly Golightly, and probably it would not now except for a conversation I had with Joe Bell that set the whole memory of her in motion again.

© Penguin Random House Company, 1958^ Terug naar boven

Algemeen

Een anonieme schrijver heeft een buurvrouw die een kamer huurt in een gebouw waar hij ook woont: Holly Golightly. Holly is alles wat de schrijver niet is: nauwelijks werkend, profiterend, onderhevig aan enorme stemmingswisselingen en geheimzinnig. Na maanden weet de schrijver nog vrijwel niets van haar.
Maar Holly nodigt hem wel uit als ze iets viert of iets onderneemt. Zo komt hij langzamerhand dingen over haar te weten. Zaken die niet allemaal even fraai zijn. Dat vindt vrijwel iedereen rond Holly. Maar Holly is een meisje dat door iedereen elke keer wordt vergeven. Ook wanneer ze niet betaalt, zich vaak laat betalen voor van alles en nog wat, mensen in de steek laat, ongure types te veel vertrouwt, dagenlang verborgen is of voor langere tijd verdwijnt. Een type dat iedereen wil kennen en voor wie iedereen alles wil doen.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Truman Capote

Jaar van uitgave:
1958

Aantal pagina's:
100

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1950

Plaats van handeling:
USA, New York City

Bijzonderheden:
Een korte roman zonder hoofdstukken en met nauwelijks witregels.
In het Nederlands is de novelle vertaald; hij staat in de bundel ‘Alle verhalen’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De novelle ‘Breakfast at Tiffany’s’ gaat over de leegheid van het bestaan van mensen – mensen die weinig toevoegen aan de maatschappij in de USA. Het zijn half succesvolle of helemaal mislukte kunstenaars, ordinaire feestvierders en rijke of minder rijke patsers die er met elkaar iets vrolijks van proberen te maken. Eén van die personen is Holly. Maar aan de andere kant is Holly ook een mysterieus en innemend wezen dat door de schrijver echt tot leven wordt gewekt.


WAT MOET JE WETEN?

‘Breakfast at Tiffany’s’ behandelt een periode over een tijd waar Nederlanders over het algemeen weinig vanaf weten: de Tweede Wereldoorlog in de USA. Wij denken vaak dat iedere Amerikaan vocht op de stranden van Normandië of Iwo Jima, maar uit dit verhaal blijkt dat het leven gewoon doorging op de meeste plaatsen in de USA.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in ‘Breakfast at Tiffany’s’ lijken soms moeilijk. Maar die taal went heel snel. En dan zorgen de karakters – vooral dat van Holly – voor de nodige spanning.
De alinea’s zijn kort en er zijn veel dialogen. Hoofdstukken zijn er niet in deze korte roman. Maar dat is nauwelijks een probleem: het verhaal is maar kort en het is heel goed te volgen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De novelle ‘Breakfast at Tiffany’s’ is een heel leesbaar boek. Het is een korte roman waarin ogenschijnlijk heel weinig gebeurt. Als lezer heb je ook de indruk dat het verhaal zich maar langzaam ontwikkelt. Er zijn geen gewelddadige gebeurtenissen, geen mysterieuze zaken, geen moorden. Maar toch is er een belangrijke figuur die iedereen – inclusief de lezer – intrigeert. Truman Capote weet met weinig literaire trucjes en met weinig woorden een karakter tot leven te brengen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Breakfast at Tiffany’s’een boek met een literair niveau C 3b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Breakfast at Tiffany’s’ is erg boeiend geschreven. Het karakter Holly Golightly is één van de meer innemende karakters uit de Engelstalige literatuur, ondanks de complexiteit en de onverschilligheid van de hoofdpersoon. We leven mee met de schrijver en met iedereen die Holly een warm hart toedraagt.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Breakfast at Tiffany’s’ kent weinig actie. Toch is het een heel boeiend verhaal: langzamerhand onthult de schrijver die ook de verteller is (Capote?) het een en ander over het leven van Holly, waardoor je als lezer bij het verhaal betrokken blijft.


Tijd:

De korte roman ‘Breakfast at Tiffany’s’ beschrijft de jaren 1941 tot 1943. Er is een wereldoorlog aan de gang, maar deze maakt nauwelijks indruk op de karakters in het verhaal.


Plaats:

De plaats waar ‘Breakfast at Tiffany’s’ zich volledig afspeelt is New York City. Het is de wereld van de bohemiens, de feestvierders. Dat zijn in dit geval helemaal niet de mensen met het vele geld, maar juist degenen die weinig werk hebben maar die wel veel van het leven genieten.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Breakfast at Tiffany’s’: wie is die Holly Golightly precies en wat gaat ze van haar leven maken?


Verteller:

De novelle ‘Breakfast at Tiffany’s’ wordt verteld door een ik-verteller. Dit karakter, een schrijver (Capote zelf?) is betrokken bij het wel en wee van het hoofdkarakter, maar niet zodanig dat hij blind is voor haar tekortkomingen. Hij weet van haar charmes, maar hij is ook in staat om ruzie met haar te maken.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Breakfast at Tiffany’s’ zijn:
• De (naamloze) ik-verteller. Hij is een beginnend schrijver die in eerste instantie weinig succes kent. Aan het eind van het verhaal is er een enkel verhaal van hem gepubliceerd (zonder vergoeding, overigens);
• Holly Golightly: een jongedame van een jaar of negentien. Ze ziet er heel jeugdig uit.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Breakfast at Tiffany’s’ zijn:
• Joe Bell: de 67-jarige kroegeigenaar van het café waar Holly en de schrijver regelmatig komen;
• Mr. I.Y. Yunioshi: de bovenbuurman van de schrijver, een fotograaf;
• Madame Sapphia Spanella: de verhuurder van de appartementen waar Holly en de schrijver wonen;
• Salvatore (‘Sally’) Tomato: een crimineel die gevangen zit in de Sing Sing gevangenis, waar Holly hem elke week bezoekt;
• O.J. Berman: een filmregisseur, een vriend van Holly;
• Rutherford (‘Rusty’) Trawler: een bijzonder rijke vriend (en ‘verloofde’) van Holly;
• Doc Golightly: een boer uit Texas;
• Margaret (‘Mag’) Thatcher Fitzhue Wildwood: een vriendin van Holly.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De novella ‘Breakfast at Tiffany’s’ is in 1961 verfilmd door Blake Edwards, met in de hoofdrollen Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal en Mickey Rooney.


Overig:

De novelle ‘Breakfast at Tiffany’s’ is kort zoals een novelle hoort te zijn, maar hij is wel invloedrijk (geweest) voor de (met name) Amerikaanse literatuur. Het verhaal geeft een mooi beeld van een decadente New Yorkse wereld tijdens de Tweede Wereldoorlog; een oorlog die nauwelijks een rol speelt in de levens van zulke egocentrische mensen.
‘Breakfast at Tiffany’s’ is meerdere malen bewerkt, zowel voor de film als voor het theater en de musical.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Truman Capote.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Daisy Miller van Henry James
• The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald
• Bright Lights, Big City van Jay McInerney


Citaat:
‘Never love a wild thing, Mr. Bell,’ Holly advised him. ‘That was Doc’s mistake. He was always lugging home wild things. A hawk with a hurt wing. One time it was a full-grown bobcat with a broken leg. But you can’t give your heart to a wild thing: the more you do, the stronger they get. Until they’re strong enough to run into the woods. Or fly into a tree. Then a taller tree. Then the sky. That’s how you’ll end up, Mr. Bell. If you let yourself love a wild thing. You’ll end up looking at the sky.’ (p. 69)

Vragen over het boek:

1. Wat is eigenlijk de rol van Rusty in het verhaal?
2. Beschrijf de verhouding tussen Holly en de schrijver en de ontwikkeling van die verhouding.
3. Is Holly iemand die haar vrienden misbruikt? Waarom vind je dat en waaruit blijkt dat?
4. Wat denk je dat er uiteindelijk met Holly is gebeurd? Waarom denk je dat?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply