Broken

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Fortunately, the winter weather meant the body at the bottom of the lake would be well preserved, though the chill on the shore was bone-aching, the sort of thing that made you strain to remember what August had been like. The sun on your face. The sweat running down your back. The way the air conditioner in your car blew out a fog because it could not keep up with the heat. As much as Lena Adams strained to remember, all thoughts of warmth were lost on this rainy November morning.
‘Found her,’ the dive captain called. He was directing his men from the shore, his voice muffled by the constant shush of the pouring rain. Lena held up her hand in a wave, water sliding down the sleeve of the bulky parka she had thrown on when the call had come in at three this morning. The rain wasn't hard, but it was relentless, tapping her back insistently, slapping against the umbrella that rested on her shoulder. Visibility was about thirty feet. Everything beyond that was coated in a hazy fog. She closed her eyes, thinking back to her warm bed, the warmer body that had been wrapped around her.
The shrill ring of a phone at three in the morning was never a good sound, especially when you were a cop. Lena had woken out of a dead sleep, her heart pounding, her hand automatically snatching up the receiver, pressing it to her ear. She was the senior detective on call, so she in turn had to start other phones ringing across south Georgia. Her chief. The coroner. Fire and rescue. The Georgia Bureau of Investigation to let them know that a body had been found on state land. The Georgia Emergency Management Authority, who kept a list of eager civilian volunteers ready to look for dead bodies on a moment's notice.

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2011^ Terug naar boven

Algemeen

Sara Linton gaat een paar dagen bij haar ouders logeren. Ze werkt al een jaar of drie als arts in het ziekenhuis in Atlanta, waar ze hoopt de moord op haar man, Chief Inspector Jeffrey Tolliver, te verwerken. Jeffrey is vermoord in Heartsdale. Dat is de reden dat Sara niet graag teruggaat naar haar oude woonplaats. Bovendien woont en werkt Lena Adams daar als detective, de vrouw die Sara als schuldige ziet bij de schietpartij waarbij Jeffrey gedood werd.
In een meer bij Heartsdale wordt het lijk gevonden van een jonge studente, Allison Spooner. Ze heeft zo te zien zelfmoord gepleegd. Als de politie een dag later bij haar appartement aankomt, worden ze aangevallen door Tommy Braham, een niet al te snuggere maar wel heel aardige jongeman. Tommy wordt opgesloten in het politiebureau. Heel snel bekent hij de moord op Allison. De volgende ochtend wordt hij dood aangetroffen in zijn cel.
De zaak lijkt duidelijk en alles lijkt opgelost. Maar als Sara hoort wat er zich allemaal heeft afgespeeld, gelooft ze niet zo in die twee zelfmoorden. De politie in Heartsdale heeft geen zin verder te graven; een opgeloste moordzaak is een uitgemaakte zaak. Toch?
Daarom roept Sara de hulp in van de Georgia Bureau of Investigation. Zij sturen Special Agent Will Trent naar Heartsdale, een hardwerkende maar nogal mysterieuze detective die Sara één keer eerder aan het werk heeft gezien in Atlanta.
Will en Sara gaan op onderzoek uit en ze ontdekken het een en ander. Niet alleen over de zelfmoorden, maar ook over elkaar …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Karin Slaughter

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
473

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
USA, Georgia, Grant County

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 3 delen (‘Monday’, ‘Tuesday’, ‘Wednesday’) – voorafgegaan door een proloog en afgesloten door een epiloog – in 19 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Verbroken’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van de thrillers van Karin Slaughter is ‘Broken’ zeker een aanrader. Het is de tweede roman waarbij de arts-anatoom Sara Linton en de detective Will Trent met elkaar samenwerken.
Opnieuw is dit een bijzonder spannend verhaal, waarbij de dader tot op het einde toe onzichtbaar blijft. Het verhaal lijkt iets minder gewelddadig dan de vorige romans van Ms Slaughter.


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘Broken’ is opnieuw een roman over het denkbeeldige district Grant County, een landelijk gebied (met een drietal kleine steden) in de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia. Behalve de (ex-)inwoners Lena Adams en Sara Linton is er ook een hoofdrol voor Special Agent Will Trent, wiens hulp wordt ingeroepen in verband met een moordzaak.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Broken’ zijn niet moeilijk voor iemand die regelmatig Engelse teksten leest. Er zit weinig specialistische taal in (over de politie of over de medische wetenschap). Soms wordt er iets verteld over de juridische verantwoordelijkheden van de verschillende organisaties (de Georgia Bureau of Investigation of het politiebureau van Grant County).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Broken’ geen moeilijk verhaal om te lezen. De taal is helder en alledaags en Ms Slaughter vertelt alles heel duidelijk. Vloek- en schuttingwoorden staan er niet veel in deze roman.
Het verhaal is zoals altijd bij Karin Slaughter datgene waarvoor lezers haar boeken verslinden: er wordt een mysterieuze zelfmoord (?) beschreven en een halve dag later nog één. Vanaf dat moment gaan er allerlei belletjes rinkelen bij Sara Linton, terwijl de politie van het stadje die zelfmoorden wel prima vindt (zaak opgelost). Heel langzaam komt Sara – vooral dankzij de hulp van Special Agent Will Trent – dichter bij de waarheid. Een waarheid die – zoals wel vaker bij de verhalen van Ms Slaughter – meer geheimen onthult dan de inwoners van Heartsdale lief is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Broken’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De detective ‘Broken’ is heel spannend geschreven: een echte whodunit. Als lezer word je maar heel langzaam ingewijd in de geheimen van het stadje Heartsdale, waardoor de moordenaar pas heel laat in het verhaal in beeld komt.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Broken’ is een verhaal met veel actie. Die actie is soms een gewelddadige moord of aanslag (op Allison Spooner of op de politie van Heartsdale, bijvoorbeeld), maar heel vaak gebeurt er iets off-stage, waarbij vrijwel elk hoofdstuk met een cliffhanger eindigt.


Tijd:

‘Broken’ speelt zich af ergens in de periode 2010-2015. Het verhaal speelt zich in drie dagen af: op een maandag, een dinsdag en een woensdag. De roman wordt voorafgegaan door een proloog die de vorige avond (zondag) speelt – een proloog waarop de ‘zelfmoord’ plaatsvindt. De roman eindigt met een fragment dat zich drie weken later afspeelt. Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Broken’ is het denkbeeldige district Grant County, een gebied in de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia. Grant County bestaat uit een drietal steden: Heartsdale, Avondale en Madison. Sara’s familie komt uit het stadje Heartsdale, de plaats waar Lena Adams ook werkt als detective.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Broken’: wie zit er achter de moord op Allison Spooner?


Verteller:

De roman ‘Broken’ heeft een auctoriale verteller. Het verhaal wordt meestal verteld vanuit het perspectief van Sara Linton, maar soms vanuit de perspectieven van Will Trent of Lena Adams.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Broken’ zijn:
• Sara Linton: een arts uit Grant County. Zij was eerst kinderarts en patholoog-anatoom in Heartsdale, gelegen in het denkbeeldige district Grant County. Na de dood van haar man, Chief Inspector Jeffrey Tolliver, nam ze een baan als arts in het ziekenhuis van Atlanta, de grootste stad van de staat Georgia. Nu is ze weer even teruggekeerd in haar geboorteplaats Heartsdale;
• Will Trent: de 35-jarige Special Agent van de Georgia Bureau of Investigation (GBI). Hij werkt als detective voor de staat Georgia, vanuit de stad Atlanta. Hij is een bijzonder goede politieman, ondanks zijn dyslexie en zijn getormenteerde verleden;
• Lena Adams: een 35-jarige detective in Heartsdale, Grant County. Zij is een toegewijde politievrouw; ze had een traumatisch verleden en ook haar huidige leven verloopt zelden zoals ze het gehoopt had.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Broken’ zijn:
• Mr. Eddie Linton: de vader van Sara. Hij had een loodgietersbedrijf;
• Mrs. Cathy Linton: de moeder van Sara;
• Tessa: de jongere zuster van Sara. Zij is hoogzwanger en ze wil haar baby graag in Heartsdale krijgen. Ze werkt met haar man als zendeling in Afrika;
• Frank Wallace: de interim Chief Inspector in Grant County. Hij is al wat ouder en heeft het eigenlijk wel gehad met zijn politiewerk;
• Brad Stephens: een ijverige, maar niet zeer getalenteerde detective;
• Marla Simms: de secretaresse van het Heartsdale politiebureau;
• Nick Shelton: een agent van Grant County;
• Larry Knox: een agent van Grant County;
• Carl Phillips: een agent van Grant County;
• Tommy Braham: een niet al te slimme 19-jarige jongen, een vriend van Allison. Hij is een voormalige patiënt van Sara (toen zij kinderarts in Heartsdale was);
• Mrs. Delia Stephens: de moeder van Brad;
• Dan Brock: de patholoog van Heartsdale. Hij is begrafenisondernemer;
• Jared Long: de vriend van Lena Adams;
• Hareton Earnshaw: een neef van Sara en Tessa;
• Lionel Harris: de 63-jarige Afro-Amerikaanse eigenaar van de diner waar Allison werkte;
• Marty Harris: de kleinzoon van Lionel. Hij is conciërge bij de Grant County Tech;
• Gordon Braham: de vader van Tommy;
• Darla Jackson: een verpleegster die voor verschillende werkgevers werkt;
• Mrs. Greta Barnes: een oudere dame, de buurvrouw van Tommy Braham;
• Clem Waters: de burgemeester van Heartsdale;
• Elliot Felteau: de arts die de praktijk van Sara Linton heeft gekocht;
• Julie Smith: de onbekende ‘vriendin’ van Tommy Braham;
• Allison Spooner: een 21-jarige studente. De moord op haar bepaalt de daaropvolgende gebeurtenissen in Grant County;
• Jason Howell: een student, de vriend van Allison.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Broken’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Broken’ speelt zich af in Heartsdale, de geboorteplaats van Sara Linton, in het (denkbeeldige) district Grant County in de Amerikaanse staat Georgia. In deze roman ontmoet Sara Linton opnieuw de vrouw die zij het meest haat: Lena Adams. Verder werken Special Agent Will Trent en Sara opnieuw samen, maar nu in de plaats die Sara heel goed kent.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Karin Slaughter.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Fallen van Karin Slaughter
• The Surgeon van Tess Gerritsen
• The Sixth Man van David Baldacci


Citaat:
Two gallons of bleach were on the desk. Leather gloves soaked in a stainless steel bowl. Cotton swabs and paper towels littered the floor. A wooden baseball bat was laid out on a sheet of brown craft paper. Blood was embedded in the letters around the Rawlings logo.
Lena put her hand to her gun, but she was too late. She felt a drop of blood trickle down her neck before her body registered the pain of the cold steel of a knife pressing into her skin. (p.381)

Vragen over het boek:

1. Waarom roept Sara Linton de hulp in van Amanda Wagner?
2. Wat heeft Tommy Braham met Allison Spooner te maken?
3. Wat is uiteindelijk de reden geweest dat de moorden gepleegd werden? Waren de moorden volgens jou te vermijden geweest? Waarom vind je dat?
4. In welk(e) opzicht(en) verandert de relatie tussen Sara Linton en Will Trent?

^ Terug naar boven

Comments are closed.