Colour Her Dead

Niveau:
Genre: crime
Thema: growing up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

The headlines had changed week by week, all through that so-called Summer of Love, charting the progress of the investigation.
First the tabloids had led with:
LOVE CHILD – HIPPY KILLING?
This had been followed by:
LOVE CHILD LATEST: YARD BROUGHT IN
And then, just when interest was dying down, one of the posh Sundays had come up with something new:
WHO KILLED LITTLE JENNY?
BERESFORD KILLING – MURDER BY WITCHCRAFT?
An enterprising reporter, sent to the area to research the case, had discovered certain odd coincidences and drawn some sinister conclusions. First, the murder date: the day after the summer solstice. Then the injuries that had led to death: a deep penetrating wound, piercing the heart, inflicted by a large, sharp, curved blade, possibly a sickle. Finally, another murder, still unsolved, had occurred in the area several decades before. Witchcraft was rumoured as the motive for that crime, too. The whole area was notorious for it.

© Macmillan & Co Ltd, 1994.^ Terug naar boven

Algemeen

Vijfentwintig jaar geleden is er een meisje van zes jaar oud dood gevonden in een Engels stadje. Zij lijkt gewurgd te zijn met haar halsketting. Ook heeft ze een sikkel, een soort landbouwwerktuig, door haar rug gekregen waardoor ze onmiddellijk dood was. Op haar voorhoofd staat ‘LOVE’ geschreven. Het lijkt een rituele moord te zijn, een moord die misschien wel door hippies gepleegd is. Maar de inspecteur van politie, Jack Russell, vindt geen enkele dader. Ook niet wanneer hij jaren later – twintig jaar na zijn pensioen – in het bewuste dorp woont om alsnog iets meer over de moord te ontdekken. Al zijn naspeuringen leveren niks op.
Wanneer twee meiden, Jude en Emma, twee dikke vriendinnen van elkaar, een project gaan doen om alsnog iets meer over de dood van de kleine Jennifer te weten te komen, stuiten ze op veel onwil en vijandigheid in het stadje. Verschillende mensen lijken iets te weten, maar slechts heel weinig mensen willen iets vertellen.
Toch gaan de meiden door. Soms met behulp van en soms ten koste van hun docenten, hun dorpsgenoten en … hun nieuwe vriendjes.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Celia Rees

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
200

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 31 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van thrillers is ‘Colour Her Dead’ zeker een goede keus. Dit is een regelrechte whodunit: een thriller met de nodige mysterieuze elementen.
Het verhaal heeft twee gewone meiden van 17 als hoofdpersoon. Ze zijn en doen alles wat veel lezers ook zouden willen zijn of zouden willen doen: zaken uitzoeken totdat de waarheid boven tafel komt.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van de jeugdroman ‘Colour Her Dead’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal gaat over gewone bewoners van een heel gewoon stadje in midden Engeland. De hoofdpersonen zijn twee heel normale meiden van zeventien. Maar het zijn wel meiden die echt alles willen uitzoeken.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Colour Her Dead’ zijn zo nu en dan lastig. Dat komt waarschijnlijk omdat Ms Reed haar lezers als bijna-volwassenen beschouwt; nergens is zij belerend of kinderlijk in haar taalgebruik.
Het lezen van het boek wordt vergemakkelijkt door de korte alinea’s en de vele dialogen. Het is ook heel prettig dat er heel veel hoofdstukken in het boek zijn.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Colour Her Dead’ is wat taal betreft tamelijk lastig om te lezen. Het verhaal is een jeugdroman, maar het doet heel vaak enken aan een thriller voor volwassenen. De roman doet wat moeilijkheidsgraad regelmatig niet onder voor een ‘echte’ thriller.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Colour Her Dead’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Colour Her Dead’ is heel spannend geschreven. Dit is opmerkelijk; te meer omdat het gaat over een moordzaak waarbij vijfentwintig jaar geleden een meisje is dood gegaan. Die dood was vreselijk, maar meer moorden hebben er niet plaatsgevonden. Ondanks het ontbreken van spectaculaire moorden of angstaanjagende gebeurtenissen blijft het verhaal super spannend tot aan het eind. En het ontmaskeren van de echte dader zal voor de meeste lezers een schok zijn …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Colour Her Dead’ is een verhaal met vrij veel actie. De belangrijkste actie – de moord – is al vijfentwintig jaar eerder gebeurd, maar deze moord werpt nog steeds haar schaduwen over het heden, waardoor meerdere mensen zich vreemd – en ook heel dreigend – gaan gedragen.


Tijd:

De jeugdroman ‘Colour Her Dead’ begint in het jaar 1968. In dat jaar wordt een meisje vermoord gevonden in een kustplaatsje in Engeland. Het grootste deel van de roman speelt vijfentwintig jaar later: twee jonge meiden proberen alsnog te weten te komen wat er in 1968 werkelijk gebeurd is.
Het verhaal wordt chronologisch verteld; er is een aantal flashbacks naar 1968.


Plaats:

De plaats die in ‘Colour Her Dead’ vooral wordt beschreven, is een dorpje in west midden Engeland. Er wordt in de roman gezegd dat je bij helder weer zowel de bergen van Wales als het landschap van de Malverns kunt zien. Dit geeft aan dat het gebied van de roman een streek is tussen de steden Bristol en Birmingham.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Colour Her Dead’: zal ooit ontdekt worden wie vijfentwintig jaar geleden het zesjarige meisje Jennifer gedood heeft?


Verteller:

De roman  ‘Colour Her Dead’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de beide hoofdkarakters van de roman: Jude Hughes en Emma Tasker.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Colour Her Dead’ zijn:
• Jude (Judith) Hughes: een 17-jarig meisje dat een project doet rond een moord van vijfentwintig jaar geleden. Zij is de beste vriendin van Emma. Haar ouders kwamen pas later in Coombe Ashleigh wonen;
• Emma Tasker: de 17-jarige beste vriendin van Jude. Haar ouders wonen al hun hele leven in Coombe Ashleigh. Zij wil later graag fotografe worden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Colour Her Dead’ zijn:
• Ben Cooper: de zoon van een antiekhandelaar. Jude vindt hem erg aardig (en dat is wederzijds);
• Mr David Wyatt: docent geschiedenis, Head of Department van de sectie geschiedenis op de middelbare school;
• Clare Conrad: docente geschiedenis, een jongere collega van Mr Wyatt;
• Mrs Eileen Stanley: een dame die alles over iedereen in het dorp weet. Zij heeft een schoonmaakbedrijfje;
• Elizabeth Wyatt: de echtgenote van David Wyatt;
• Alison Wyatt: een landelijk beroemde presentatrice bij de BBC. Zij is de zuster van David;
• Simon Freeman: een (tijdelijke) medewerker bij de bibliotheek;
• Mr Tasker: de vader van Emma. Hij is boer;
• Marion Tasker: de moeder van Emma;
• Jed Cooper: de vader van Ben. Hij heeft een winkel in antiek en tweedehandsspullen;
• Anne Beresford: de moeder van Jennifer;
• Superintendent John (Jack) Russell: een detective die tot aan het eind van zijn leven probeert alle onopgeloste zaken alsnog op te lossen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Colour Her Dead’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Colour Her Dead’ is een heel spannende misdaadroman. Het verhaal lijkt qua schrijfstijl veel op de misdaadromans voor volwassenen die veel later zouden uitkomen, zoals de thrillers van Nicci French, Karin Slaughter en Tess Gerritsen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Celia Rees.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• In the Middle of the Night van Robert Cormier
• The Shadow of August van Sue Welford
• Blow van Jodi Lundgren


Citaat:
She looked around but could see no significant handholds, no good way of pulling herself up. And then she heard it, a car engine whining in reverse. Whoever hit her must have realized and decided to come back. It was like the sound of a prayer being answered.
She called out as soon as she saw the pencil beam coming towards her. She could not see the face behind the torchlight, but she knew the voice. (p.170)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Jude en Emma hun project over een moord van vijfentwintig jaar geleden willen doen?
2. Waarom wil David Wyatt vermijden dat de meiden iets ontdekken?
3. Wat is de rol van Mrs Stanley in deze thriller?
4. Vind je dit een geslaagde thriller? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply