Corbenic

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Very far away, the voice said, 'Who drinks from the Grail?'
Jerked out of a doze, Cal opened his eyes. Then he tugged the earphones off and rubbed his face wearily. The woman who had been sitting next to him must have got off at the last station; now her seat was empty. A man in uniform was wheeling a trolley down the aisle of the train; it was crammed with crisps and sandwiches and piles of upturned plastic cups round the shiny urn. The man caught Cal's eye. 'Drinks? Tea? Coffee?'
It would be embarrassing to say no so he muttered, 'Tea,' knowing it would be the cheapest thing. Then he dragged some coins out of his pocket and sorted through them, trying to look careless, as if money didn't matter.
The train was a lot emptier now. It rattled viciously over some points; the trolley man swayed, balancing expertly in the aisle as he filled a plastic cup under the tap, the trolley rocking so that a small packet of biscuits slid off on to the empty seat. Chocolate digestives. Cal scowled. He was so hungry he almost felt sick. 'Those too.'
Outside, wet fields flashed by, and some houses in a scatter of dead leaves. The man leaned over and flipped down the small table at the back of the seat, clipped the lid on the tea and put it down. A tiny bag of sugar. Milk. A plastic stirrer. The train clattered; Cal grabbed the hot cup in alarm.
'One pound thirty, sir, thank you.'
Sir. For a moment he thought the joker was making fun of him and glared up, but the man's face was closed and polite, and once he had the money he trundled away up the carriage resuming his smooth, 'Tea? Drinks?'
Cal leaned back and looked at the plastic cup with distaste. He hated tea. Coffee was more upmarket. He unclipped the lid and stirred the tea bag gloomily. When he'd made some money he'd really spend; travel first class where they had white china and linen, everything of the best. They'd call him sir and mean it then. He peeled the metal top from the milk and it sprayed everywhere. He swore aloud. The woman opposite glared at him. He glared back, scrubbing his jacket. This had cost. It wasn't designer but it looked it. Or he hoped it did. The momentary fear that it looked cheap slid under his guard but he squashed it hastily and pulling the earphones back on he let the music blast out the train-noise, dipping a biscuit in the tea and watching the landscape through his own reflection.

© Penguin Random House Company / Red Fox, 2002^ Terug naar boven

Algemeen

Cal woont zijn hele leven met zijn moeder in een armoedig huisje in een verpauperde wijk van de stad Bangor in noord-Wales. Zijn vader verdween toen Cal twee jaar oud was en zijn moeder raakte al snel aan de drank. Al vanaf een heel jonge leeftijd kwamen heel veel verantwoordelijkheden bij Cal terecht: zijn moeder verzorgen, eten kopen en klaarmaken, het huis schoonhouden, de financiën regelen.
Maar nu heeft Cal er genoeg van. Hij heeft flink wat geld overgespaard en hij verlaat het huis van zijn moeder als die weer eens in de kroeg zit. Cal heeft een baantje geregeld op het kantoor van zijn oom: hij mag bij zijn oom wonen en het werk verdient redelijk. Zijn oom heeft een vriendin, maar hij woont nog altijd alleen in een mooi huis en hij heeft ruimte zat.
Op de lange reis van noord- naar zuid-Wales dwars door het ruige landschap van Wales en west-Engeland met zijn vele bergen en grote bossen valt Cal in slaap. Als de trein stopt, stapt hij snel uit: de bestemming is toch bereikt?
Maar dat blijkt niet zo te zijn. Cal is uitgestapt op een station dat op geen enkele kaart staat: Corbenic. Als hij in de donkere avond op zoek gaat naar een dorp wordt hem de weg gewezen door twee vissers. Er is een hotel in de buurt: Castle Hotel.
In dat hotel wordt Cal als een vorst ontvangen. Er is een prachtige kamer, gedienstig personeel, een geweldige maaltijd. Het vreemde is echter dat de mensen er nogal afwijkend uitzien qua kleding. Omdat er een aantal vreemde dingen gebeurt, besluit Cal de volgende ochtend vroeg te vertrekken. Die ochtend blijkt het mooie hotel bij nader inzien een vervallen kasteeltje te zijn. Cal reist snel door naar zijn oom, met in zijn rugzak een zwaard dat hij van de hoteleigenaar kreeg …
Thuis bij zijn oom probeert hij zo normaal mogelijk te gaan leven, niet langer denkend aan zijn moeder of aan dat vreemde hotel. Helaas lukt dat niet: in het moderne stadje ontmoet hij mensen uit het hotel. En die vreemde wereld blijkt ook nog iets met zijn moeder te maken te hebben …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Catherine Fisher

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
218

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
UK, Wales en de westelijke graafschappen van Engeland, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 27 genummerde hoofdstukken en in 4 delen: ‘Sword’, ‘Spear’, ‘Stone’ en ‘Cup’
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van verhalen over de tijd van Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel, dan moet je dit boek zeker lezen. Het is een modern Holy Grail-verhaal: je zult veel namen tegenkomen die je zou kunnen kennen uit de vele Arthur-verhalen en –films. ‘Corbenic’ is een moderne jeugdroman, maar met een middeleeuwse sfeer.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Corbenic’ is het handig wanneer je iets weet over Koning Arthur en zijn legenden. In de roman komen namen voor als: The Holy Grail, Arthur, Gwen (Guinevere), Merlin, Kai (Sir Kay) en The Fisher King.
Corbenic – de naam van het station waar Cal per ongeluk uitstapt – is de naam van het kasteel waar de Graalridders woonden.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Corbenic’ zijn van een behoorlijk pittig niveau. Dit is een jeugdroman, maar het is zeker geen kinderlijk verhaal, ook niet wat de taal betreft. Cal is een al wat oudere jongeman die werkt en daarbij één dag per week studeert; hij zal een jaar of zeventien zijn.
De alinea’s zijn van een normale lengte en ook de hoofdstukken zijn nooit lang. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Corbenic’ is niet gemakkelijk – vooral  wanneer het over de tijd van Koning Arthur gaat – maar het verhaal blijft hoe dan ook begrijpelijk.
Dat verhaal is bijzonder spannend. Cal is een moderne jongeman: een vent die het beste van zijn leven wil maken. Maar ook iemand die daarbij vooral vaak aan zichzelf denkt. En dat komt hem duur te staan. Samen met Cal val je van de ene verbazing in de andere: het blijkt dat de moderne tijd – van Cal – regelmatig wordt vervlochten met de vroege middeleeuwen, de tijd waarin Koning Arthur over de Britten zou hebben geregeerd.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Corbenic’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Corbenic’ is heel spannend geschreven. Catherine Fisher lijkt het patent te hebben op dit soort verhalen: fantasyverhalen die hun oorsprong gedeeltelijk vinden in oude Britse volksverhalen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Corbenic’ is een verhaal met vrij veel actie. Die actie bestaat onder andere uit de reis van Cal naar het mythische rijk van King Arthur waar hij van alles en nog wat meemaakt.


Tijd:

‘Corbenic’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Maar uiteraard is het een fantasietijd: Cal komt vanuit het jaar 2002 een paar keer in een heel andere – veel oudere – tijd terecht.
Het verhaal speelt zich af over een periode van ongeveer een half jaar (van november tot april) en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Corbenic’ is het westen en het zuidwesten van Groot-Brittannië: het graafschap Wales, de Engelse graafschappen ten oosten van Wales (Shropshire, Herefordshire) en de gebieden rond de zuidwestelijke steden Bath en Glastonbury. Het is vooral een roman over het ruige en dunbevolkte Wales en de gebieden ten oosten daarvan. Zo reist Cal met de trein vanuit zijn woonplaats Bangor (in het noordwesten van Wales) naar de woonplaats van zijn oom: Chepstow (helemaal in het zuidoosten van Wales, tegen de grens met Engeland aan). Die treinreis gaat via de westelijke graafschappen van Engeland (langs oude vestingsteden als Shrewsbury en Leominster).
Maar uiteraard is het gebied rond Corbemic een mythische plek: het verhaal gaat over het legendarische gebied waar Koning Arthur woonde en regeerde.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Corbenic’: wat heeft de 21e-eeuwse Cal met de vroegmiddeleeuwse Koning Arthur en zijn Graalridders te maken?


Verteller:

De roman ‘Corbenic’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de jongeman Cal.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Corbenic’  zijn:
• Cal Davies: een ongeveer 17-jarige jongeman. Hij woont lang samen met zijn moeder in de stad Bangor in het noorden van Wales. Maar wanneer hij genoeg heeft van het zware leven met zijn alcoholische moeder, regelt hij een baantje op het kantoor van zijn oom Trevor, helemaal in het zuiden van Wales, in het stadje Chepstow. Cal heeft zichzelf lang weggecijferd voor zijn moeder, maar wanneer het verhaal begint heeft hij besloten om vanaf nu alleen maar aan zijn eigen geluk te denken;
• Mrs Annie Davies: de moeder van Cal. Zij woont in de stad Bangor (in noord-Wales). Haar man verliet haar toen Cal twee jaar oud was. Mrs Davies is zwaar aan de drank; Cal is genoodzaakt om het grootste deel van het huishouden te doen (dat is ook de reden dat hij zijn moeder voorgoed verlaten wil);
• Uncle Trevor: de oom van Cal, de broer van Cals moeder. Hij woont alleen, maar hij heeft wel een vaste relatie met Thérèse. Hij heeft een verzekeringskantoor waar Cal mag komen werken. Trevor heeft het allemaal goed voor elkaar in het leven (vooral financieel);
• Alain Bron (‘The Fisher King): een zwakke, gehandicapte man. Hij is de eigenaar van het Castle Hotel in Corbenic waar Cal een nacht mag logeren;
• Sophie Lewis (‘Shadow’): een meisje dat Cal helpt, samen met Hawk. Zij lijken een soort ‘travellers’ te zijn, rondreizende artiesten, die in een caravan wonen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Corbenic’  zijn:
• Thérèse: de vriendin van Trevor. Zij is oorspronkelijk Frans; ze woont niet samen met haar vriend, maar het tweetal heeft wel een heel hechte band met elkaar;
• Leo: de bediende van Alain Bron. Hij is een ruige en sterke visser, maar hij werkt soms ook als bediende van The Fisher King;
• Phyllis: de secretaresse op het kantoor van Uncle Trevor;
• Hawk: de vriend van Shadow. Hij verdient zijn geld met ‘jousting’: gevechten naspelen zoals deze op riddertoernooien plaatsvonden;
• Arthur, Gwen, Kai, Osla en veel anderen: een soort ‘travellers’ die gevechten van riddertoernooien naspelen;
• Sally en Rhyan: buren van Mrs Annie Davies;
• Rhian: een ‘case worker’, een vrouw die Cals moeder helpt af te kicken.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Corbenic’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Corbenic’ is een modern sprookje. Maar het is ook een verhaal dat verder borduurt op de sagen en legenden over de mythische Britse vorst King Arthur. In de roman komen daarom karakters voor als The Fisher King, voorwerpen als The Holy Grail en plaatsen als Glastonbury.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Catherine Fisher.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Once and Future King van T.H. White
• The Children of Lir van Michael Scott
• The Sleeping Sword van Michael Morpurgo


Citaat:
He stopped, breathing hard. The night smelled of smoke. It was bitterly cold. In front of him the path was black. If there was another lamp the fog had swallowed it. And it seemed to him, with a shiver of fear, that he had done it again, walked straight out of the normal world into some other that was always there waiting for him, in his mind, at twilight, on borders and boundaries, shadowy crossroads. And if he went on, if he walked down there it would change his whole life, if he didn’t turn back right now, back to the lit streets, the office, his uncle’s life in the warm car. (p.55)

Vragen over het boek:

1. Verklaar de naam van deel I van de roman: ‘Sword’.
2. Verklaar de naam van deel II van de roman: ‘Spear’.
3. Verklaar de naam van deel III van de roman: ‘Stone’.
4. In welk opzicht (In welke opzichten) wordt het leven en het karakter van Cal veranderd door zijn contacten met de wereld van King Arthur?

^ Terug naar boven

Comments are closed.