Curtain

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Who is there who has not felt a sudden startled pang at reliving an old experience or feeling an old emotion?
‘I have done this before ...’
Why do those words always move one so profoundly?
That was the question I asked myself as I sat in the train watching the flat Essex landscape outside.
How long ago was it that I had taken this selfsame journey? Had felt (ridiculously) that the best of life was over for me! Wounded in that war that for me would always be The War - the war that was wiped out now by a second and a more desperate war.
It had seemed in 1916 to young Arthur Hastings that he was already old and mature. How little had I realized that, for me, life was only then beginning.
I had been journeying, though I did not know it, to meet the man whose influence over me was to shape and mould my life. Actually I had been going to stay with my old friend John Cavendish, whose mother, recently remarried, had a country house named ‘Styles.’ A pleasant renewing of old acquaintanceships, that was all I had thought it, not foreseeing that I was shortly to plunge into all the dark embroilments of a mysterious murder.
It was at Styles that I had met again that strange little man, Hercule Poirot, whom I had first come across in Belgium.
How well I remembered my amazement when I had seen the limping figure with the large moustache coming up the village street.

© William Collins, Sons & Co Ltd, 1975^ Terug naar boven

Algemeen

De Belgische speurder Hercule Poirot is oud en slecht ter been. Hij voelt dat het eind van zijn leven nadert. Hij verblijft in een oud landhuis, Styles, een huis dat hij goed kent van zijn eerste moordzaak. Het landhuis doet tegenwoordig dienst als pension, beheerd door een echtpaar.
In het pension logeren mensen van diverse pluimage: een man van adel, een ongetrouwde dame, een vrijgezelle vrijbuiter, een vogelaar, een arts-onderzoeker en zijn vrouw, een verpleegster en de mede-onderzoeker van de arts. Deze laatste is de dochter van Captain Hastings, de oude vriend van Hercule Poirot.
Poirot nodigt zijn vriend Hastings uit om ook op Styles te komen logeren. Niet zozeer omdat diens dochter er ook logeert, maar omdat hij de hulp van Hastings nodig heeft – Hastings, die immers nog mobiel is. Hercule Poirot weet namelijk zeker dat er een moordenaar op het landgoed logeert. Een moordenaar die zeer zeker opnieuw een moord wil plegen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Agatha Christie

Jaar van uitgave:
1975

Aantal pagina's:
219

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
GB, Essex, een landgoed

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 19 genummerde hoofdstukken, gevolgd door een ‘Postscript’.
In het Nederlands heet het boek ‘Het doek valt’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De detective ‘Curtain’ is het laatste verhaal over Hercule Poirot. Na de vele romans en verhalen met deze bijzondere detective in de hoofdrol is dit het ultieme verhaal. Daarom is het verplichte kost voor de liefhebber van deze Belgische speurder.


WAT MOET JE WETEN?

De subtitel van ‘Curtain’ is ‘Poirot’s Last Case’. Dat geeft meteen de plot aan: Poirot lost zijn laatste zaak op. Dat de consequenties van die oplossing heel ernstig zullen zijn, is dan nog niet duidelijk.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Curtain’ zijn niet moeilijk. De zinnen, alinea’s en hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Curtain’ heel goed te lezen.
Het verhaal is intrigerend, maar soms ook wel vergezocht. Het is lastig om als lezer de banden tussen de slachtoffers/verdachten te doorgronden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Curtain’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Curtain’ is geschreven volgens het beproefde Christie-recept: een (dreigende) misdaad met veel verdachten die zich (vaak) op hetzelfde plaats bevinden. De onderzoeker, Hercule Poirot, is daar ook aanwezig, evenals zijn vriend Captain Hastings (degene die de wat dommere vragen stelt).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De detective ‘Curtain’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Veel acties (zoals een moord) vinden off-stage plaats en worden pas later verteld.


Tijd:

‘Curtain’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het boek kwam uit in 1974, maar het werd al in de jaren veertig van de vorige eeuw geschreven.


Plaats:

De setting van ‘Curtain’ is een country house in het graafschap, Styles. Styles was ook het decor van de eerste zaak van Hercule Poirot, ‘The Mysterious Affair at Styles’.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Curtain’: wie is de moordenaar van de vele moorden – een gewetenloze persoon die opnieuw dreigt toe te slaan?


Verteller:

De roman ‘Curtain’ heeft twee ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De eerste verteller is Captain Hastings, de beste vriend van Hercule Poirot. Een deel van het verhaal wordt verteld door Hercule Poirot, in de vorm van een lange brief aan Captain Hastings.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Curtain’ zijn:
• Captain Arthur Hastings: de eerste ik-verteller, de beste vriend van Hercule Poirot. Hij is eigenlijk de Dr Watson van Sherlock Holmes: de ietwat domme getuige van een onderzoek dat gedaan wordt door een razend slimme speurder – in dit geval Hercule Poirot. Dit laatste verhaal over Hercule Poirot is afwijkend van de andere verhalen over de speurder: de hoofdpersoon, Hercule Poirot, is slecht ter been en ernstig ziek. Maar nog wel zeer scherp …
• Hercule Poirot: een van oorsprong Belgische speurder, een privédetective. Poirot is een vrij arrogante, ijdele man die alleen maar aan zijn kleding en aan zijn snor lijkt te denken. Toch is hij een zeer talentvolle speurder die moorden oplost voordat welke politieman dan ook een idee heeft. In dit laatste verhaal is Poirot een oude, ziekelijke man geworden, een man met een zwak lichaam – maar met een heldere geest.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Curtain’ zijn:
• Judith Hastings: de 21-jarige dochter van Captain Hastings. Judith is geobsedeerd door haar werk; ze komt vaak over als een vrij kille tante. Zij werkt voor Dr Franklin, een arts die tropische ziekten onderzoekt;
• Colonel Toby George Luttrell: de eigenaar van pension Styles, een kordaat oud-militair, maar een besluiteloze echtgenoot en pensionhouder;
• Mrs Luttrell: de echtgenote van Colonel Luttrell, de vrouw die eigenlijk de baas op Styles is, een vrij dictatoriale dame;
• Dr John Franklin: de 35-jarige arts voor wie Judith werkt. Behalve een kamer in Styles huurt hij ook een gebouwtje waar hij zijn onderzoeken doet;
• Mrs Barbara Franklin: de 30-jarige echtgenote van Dr Franklin, een ziekelijke dame;
• Stephen Norton: een vrijgezel die het liefst in de natuur vogels observeert en fotografeert;
• Sir William Boyd Carrington: een rijke man van adel die tijdelijk op Styles woont. Hij wacht tot zijn nabijgelegen landhuis ver genoeg gerestaureerd is om daar te kunnen gaan wonen;
• Major Allerton: een notoire vrouwenjager. Het verleden van Allerton is vrij onduidelijk;
• Miss Elizabeth Cole: een 35-jarige jongedame die in haar verleden veel heeft meegemaakt;
• Curtiss: de ‘valet’, de persoonlijke bediende van Poirot;
• Nurse Craven: de verpleegster die Mrs Franklin verzorgt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De detective ‘Curtain’ is verfilmd voor de BBC-televisie.


Overig:

In ‘Curtain’ keert Hercule Poirot terug naar de plaats waar zijn eerste zaak werd opgelost: het landhuis Styles in het graafschap Essex.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Agatha Christie.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Hound of the Baskervilles van Sir Arthur Conan Doyle
The Club of Queer Trades van G.K. Chesterton
The Man in the Queue van Josephine Tey


Citaat:
He spoke very gently but with finality. And again my heart felt a painful construction. Poirot smiled at me. He said: ‘This, Hastings, will be my last case.’ (p.162)

Vragen over het boek:

1. Wat maakt Hastings melancholiek wanneer hij op Styles logeert?
2. In hoeverre is Poirot gehandicapt?
3. Waarom is Judith een belangrijk karakter in de plot van het verhaal?
4. Wie is (zijn) de ‘dader(s)’ van de moorden? Waarom werden de moorden gepleegd?

^ Terug naar boven

Comments are closed.