4/5 - (1 stemmen)

Danse Macabre

Niveau:
Genre: non-fiction
Thema: art

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692567207662", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30159485","familyId":"30159485","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Danse%20Macabre%2C%20Stephen%20King","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

For me, the terror – the real terror, as opposed to whatever demons and boogeys which might have been living in my own mind – began on an afternoon in October of 1957. I had just turned ten. And, as was only fitting, I was in a movie theater: the Stratford Theater in downtown Stratford, Connecticut. The movie that day was and is one of my all-time favorites, and the fact that it – rather than a Randolph Scott western or a John Wayne war movie – was playing was also only fitting. The Saturday matinee on that day when the real terror began was ‘Earth vs. the Flying Saucers’, starring Hugh Marlowe, who at the time was perhaps best known for his role as Patricia Neal's jilted and rabidly xenophobic boyfriend in ‘The Day the Earth Stood Still’ – a slightly older and altogether more rational science fiction movie.
In ‘The Day the Earth Stood Still’, an alien named Klaatu (Michael Rennie in a bright white intergalactic leisure suit) lands on The Mall in Washington, D.C., in a flying saucer (which, when under power, glows like one of those plastic Jesuses they used to give out at Vacation Bible School for memorizing Bible verses). Klaatu strides down the gangway and pauses there at the foot, the focus of every horrified eye and the muzzles of several hundred Army guns. It is a moment of memorable tension, a moment that is sweet in retrospect – the sort of moment that makes people like me simple movie fans for life. Klaatu begins fooling with some sort of gadget – it looked kind of like a Weed-Eater, as I recall – and a trigger-happy soldier-boy promptly shoots him in the arm. It turns out, of course, that the gadget was a gift for the President. No death ray here; just a simple star-to-star communicator.

© Everest House, Publishers / Berkley Book, 1983

^ Terug naar boven

Algemeen

Dit is een boek voor horrorfans. Maar het is ook een boek voor fans van het spannende boek en de intrigerende film. En het is geschreven door de expert bij uitstek: Stephen King, de koning van de horror. King vertelt in dit non-fictieboek welke films en welke boeken hem als kind, als puber en als jonge schrijver hebben beïnvloed en waarom dat zo was.
Omdat horror een onderwerp is waar hij echt alles vanaf weet, kan Mr. King je ook uitleggen wat de verschillen zijn tussen de horror in fantasy-, in sciencefiction- en in (‘echte’) horrorboeken en tussen subgenres binnen de horror als de ‘Frankenstein’-, Dracula-‘ en ‘Dr Jekyll & Mr Hyde’-achtige verhalen. Er zijn namelijk grote verschillen in dit soort verhalen.
Als je dit informatieve boek uit hebt, kijk je anders aan tegen films als ‘Dawn of the Dead’ of boeken als ‘The Lord of the Rings’.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1981

Aantal pagina's:
437

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1980

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen (voornamelijk in de USA)

Bijzonderheden:
Een non-fictieboek in 10 getitelde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van het horrorgenre in zowel literatuur als film is ‘Danse Macabre’ een must read: King is niet alleen de meester van de horror, hij weet er ook nog eens alles van. Het lijkt alsof hij elke horrorfilm (vanaf de allereerste van heel lang geleden) heeft gezien en elk boek in het genre heeft gelezen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Danse Macabre’ heb je niet veel specifieke kennis nodig: Mr King legt alles haarfijn uit. Ook de trucjes die hij zelf toepast wanneer hij zijn horrorverhalen schrijft.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Danse Macabre’ zijn van een behoorlijk pittig niveau. King praat tegen een ontwikkeld en geïnteresseerd publiek en die lezers hebben een vrij grote woordenschat nodig.
Dus let wel: dit is geen Stephen King-roman; Mr. King doet geen moeite om een eenduidig horrorverhaal te vertellen.
De alinea’s zijn over het algemeen lang; de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Uiteraard zijn er geen dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Danse Macabre’ is soms specialistisch en soms ingewikkeld. Je moet een grote kennis van de Engelse taal hebben om dit boek op waarde te kunnen schatten.
Het boek bevat heldere en vrij complete overzichten van de horrorliteratuur en -filmwereld. Het leest soms als een encyclopedie (compleet met register en advieslijsten); toch is het boek allerminst saai geschreven.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Danse Macabre’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Het non-fictieboek ‘Danse Macabre’ is een verzameling essays over de horror, maar het leest zo nu en dan als een spannend horrorverhaal. Stephen King is niet alleen een deskundige schrijver, maar ook een deskundige (en bevlogen) beschrijver van horror.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De actie die in ‘Danse Macabre’ aan de orde komt, wordt vanaf de zijlijn beschreven: het is een boek over spannende boeken en films.


Tijd:

Het non-fictieboek ‘Danse Macabre’ beschrijft de horrorliteratuur vanaf de negentiende eeuw (dus ongeveer vanaf Frankenstein en Dr Jekyll and Mr Hyde en de horrorfilm vrijwel vanaf het begin (laten we zeggen, beginnend met films als ‘Freaks’).


Plaats:

‘Danse Macabre’ beschrijft literatuur en films die zich op veel plaatsen afspelen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Danse Macabre’: wat is de magie en het belang van horror, en horrorromans en –literatuur?


Verteller:

De roman ‘Danse Macabre’ heeft een ik-verteller. Maar deze vertelt zeer objectief over een genre als horror. Enkele malen onderbreekt hij zijn overzicht om iets persoonlijks te vertellen. Bijvoorbeeld over hoe hij het ervoer om voor het eerst een film als ‘Looking for Mr. Goodbar’ te zien of een verhaal als ‘The Lottery’ te lezen.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Er zijn geen hoofdkarakters in ‘Danse Macabre’ (of het zou de verteller, Stephen King, moeten zijn).


Bijfiguren:

Er zijn geen bijfiguren in ‘Danse Macabre’.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het non-fictieverhaal ‘Danse Macabre’ is niet verfilmd.


Overig:

De non-fictieboeken van Stephen King lezen vaak als zijn fictie: Ze zijn spannend en humoristisch en het lijkt alsof ze voor jou als lezer persoonlijk zijn geschreven. Dat geldt zeer zeker ook voor dit boek rond het genre ‘horror’: ‘Danse Macabre’.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Frankenstein van Mary Wollstonecraft Shelley
• Dr Jekyll and Mr Hyde van Robert Louis Stevenson
• Dracula van Bram Stoker


Citaat:
My plan is to discuss […] books that seem representative of everything in the genre that is fine: the horror story as both literature and entertainment, a living part of twentieth-century literature, and worthy successors to such books as ‘Frankenstein’, ‘Dr Jekyll and Mr Hyde’, ‘Dracula’, and Chambers’s ‘The King in Yellow’. They are books and stories which seem to me to fulfill the primary duty of literature – to tell us the truth about ourselves by telling us lies about people who never existed. (p.251)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het genre horror vaak zo angstaanjagend volgens Stephen King?
2. Wat zijn verschillen tussen horrorverhalen en horrorfilms, als  je afgaat op dit boek?
3. In welke subgenres is de horror volgens Stephen King op te delen?
4. Verklaar de titel van het boek.




^ Terug naar boven

Comments are closed.