Dark Journey

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

Liana first saw him just after they drove off the cross channel ferry. Mum had stopped in traffic near Caen. He was sitting so close that Lianna could have reached out through the open window and touched him. He was a gangly youth of about her own age, with a mop of curly hair and intense eyes. And he was staring at her.
The boy’s face stuck in Lianna’s mind as they began the long drive from one side of France to the other. He was attractive, she supposed, but in an unformed, slightly dangerous kind of way. Did he fancy her? Was that what the stare was about? It was more probable, she decided, that like her, he had only just woken up.

The second time she saw him was in the hotel that night. At first Lianna wasn’t sure it was the same guy. He was better dressed and his curly hair had been combed. Then the boy turned around and Lianna knew it was him. He had those weird, sad eyes, which lit up when he gave Lianna a smile.
‘Do you know that boy?’ Mum asked. Liana shook her head, not meeting the youth’s greeting.

© Reed International Books Ltd / Mammoth, 1997^ Terug naar boven

Algemeen

Als de zomervakantie is aangebroken, gaat Lianna met haar moeder op vakantie naar Frankrijk. Lianna heeft hier helemaal geen zin in: haar vriend heeft het net uitgemaakt en Lianna ziet er tegenop om samen met haar moeder bij twee kennissen van haar moeder in een gîte de vakantie in een doodsaai Frans landschap door te brengen.
Maar dat valt reuze mee (of tegen: het is maar net hoe je het bekijkt): al vanaf de veerboot vanuit Engeland heeft Lianna het gevoel dat zij en haar moeder achtervolgd worden.
En dat blijkt ook zo te zijn. Een moeder en haar zoon reizen achter hen aan en proberen zo veel mogelijk bij Lianna en haar moeder te zijn. Voor de zoon Paul vindt Lianna heel interessant. Maar Lianna moet niks van hem hebben: Paul is pas vijftien – Lianna is al zestien – en hij kan niet tippen aan haar knappe vriend in Engeland (die het net heeft uitgemaakt).
Dus wanneer Lianna ’s avonds in dorpjes en stadjes overnacht in hotels, gaat ze er vaak alleen op uit wanneer haar moeder al slaapt. En dat had ze beter niet kunnen doen: in Frankrijk is een ontvoerder (en een moordenaar?) actief die jongeren ontvoert die het sterrenbeeld Schorpioen hebben. Paul is een Schorpioen. Maar Lianna ook …
En Lianna merkt langzamerhand dat ‘The Scorpion’ het wel eens op haar gemunt kan hebben.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
David Belbin

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
153

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Frankrijk, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
De jeugdroman ‘Dark Journey’ is een spannend en heftig verhaal in 21 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je graag superenge verhalen leest over jongeren die spannende avonturen beleven (bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie) dan is ‘Dark Journey’ een goede keus voor jou. Het is een verhaal vol suspense over een meid die de nodige (en vooral: onnodige) risico’s neemt in een tijd en op plaatsen waar dat niet zo verstandig is.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Dark Journey’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het verhaal leest heel snel en het is heel spannend. Franse woorden hoef je niet te kennen – die kent de hoofdpersoon, Lianna, ook niet.
Wel moet je erop beducht zijn dat dit – ondanks het rustige begin – een heel heftig verhaal wordt …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Dark Journey’ heeft heel veel korte zinnen in korte alinea’s. Ook de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort. De woorden zijn goed te begrijpen wanneer je een paar jaar Engelse teksten hebt gelezen.
De taal is heel toegankelijk. Hoewel er van alles en nog wat gebeurt in dit spannende verhaal, wordt het nooit echt gewelddadig. Maar schokkend wordt het wel, vreemd genoeg. Je bent gewaarschuwd …


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘Dark Journey’ heel toegankelijk. Je zult weinig problemen hebben wanneer je redelijk Engels lezen kunt.
Wat het verhaal aangaat zul je je zeker niet vervelen. Het verhaal leest heel snel en je wilt absoluut weten hoe het afloopt. Wie is die geheimzinnige ontvoerder, wat heeft die geheimzinnige man en wat hebben al die andere vreemde figuren daarmee te maken? En waarom is Lianna niet een beetje voorzichtiger?
Op grond van bovenstaande eigenschappen is ‘Dark Journey’ een verhaal met een literair niveau B 3b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

David Belbin heeft met ‘Dark Journey’ een heel spannend verhaal geschreven – bedoeld voor jongeren van een jaar of zestien (zoals Lianna). Het verhaal is zowel voor jongens als meisjes heel goed te lezen. Maar terwijl het verhaal heel lang lijkt door te kabbelen, waarbij je als lezer in slaap lijkt te worden gesust, dien je wel op je hoede te zijn voor onverwachte gebeurtenissen …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Dark Journey’ is een verhaal met heel veel actie. Vanaf het moment dat Lianna en haar moeder van de veerboot uit Engeland komen, maken ze van alles en nog wat mee. Het lijkt wel alsof de gevreesde ontvoerder met hen meereist door Frankrijk. Dit is een jeugdroman vol achtervolgingen.


Tijd:

‘Dark Journey’ speelt zich af ergens in de jaren 1990-2000. Een jaartal wordt niet genoemd. Het verhaal duurt in totaal ongeveer een week en het wordt chronologisch  verteld.


Plaats:

De setting van ‘Dark Journey’ is Fankrijk. Het verhaal speelt zich af in meerdere stadjes door heel Frankrijk heen. Lianna en haar moeder reizen van de veerboot (in Calais waarschijnlijk) naar het zuiden van Frankrijk. Onderweg bezoeken ze plaatsen als Perigueux en Vic-Fézensac (in Zuid-Frankrijk, in het departement Gers, in de buurt van de stad Toulouse).


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijn in ‘Dark Journey’ is: zal het Lianna lukken om uit de klauwen te blijven van die geheimzinnige ontvoerder?


Verteller:

De roman ‘Dark Journey’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon Lianna.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Dark Journey’ zijn:
• Lianna Poole: een 16-jarige meid die samen met haar moeder op vakantie naar Frankrijk gaat. Haar vader leeft al lang niet meer (ze heeft hem zelfs nooit gekend). Lianna woont samen met haar moeder in een klein dorpje in het graafschap Lancashire in Noord-Engeland. Ze had een vriend, maar die heeft het een paar dagen voor het begin van de vakantie uitgemaakt;
• Mrs Karen Poole: de ongeveer 40-jarige moeder van Lianna. Zij is een vriendelijke moeder die het beste voor heeft met haar dochter.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Dark Journey’ zijn:
• Paul Smythe: een 15-jarige jongen. Hij reist samen met zijn moeder door Frankrijk. Maar waarheen, is niet helemaal duidelijk;
• Mrs Sarah Smythe: de moeder van Paul. Zij praat veel, maar ze vertelt eigenlijk heel weinig;
• Luc: een politieman die voor Interpol werkt (de Europese Internationale politie);
• Sam: de (ex-)vriend van Lianna. Hij blijft thuis in Engeland om uit te zoeken naar welke universiteit hij het beste kan gaan na de zomervakantie;
• Franse jongens die Lianna ontmoet: Jean en Johnny;
• Steve en Jan: de kennissen van Lianna’s moeder, bij wie ze de vakantie mogen doorbrengen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Dark Journey’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Dark Journey’ is een echte jeugdroman (en zeer zeker geen kinderboek). De hoofdpersoon is een typische puber: gevoelig en geïnteresseerd, maar ook eigenwijs en vaak roekeloos. Waar dat toe leiden kan, lees je in deze roman. Een waarschuwing is hier op zijn plaats: het is een heftig verhaal.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over David Belbin.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook de volgende romans kunnen lezen:
• In the Middle of the Night van Robert Cormier
• The Bunker Diary van Kevin Brooks
• The Maze Runner van James Dashner


Citaat:
He unlocked a door and they descended a narrow, twisting stairway, chiseled out of stone. Ahead of them, at times, Lianna could make out a dark chamber. There was a smell; a horrible smell. She had never come across it before, but had a pretty good idea what it was. (p.152)

Vragen over het boek:

1. Wat is er met de vader van Lianna en van Paul gebeurd?
2. Wat is de rol van Interpol in dit verhaal?
3. Wie is die geheimzinnige ontvoerder en hoe komt het dat hij/zij met name Lianna achtervolgt?
4. Wat betekent de titel van het boek’, ‘Dark Journey’? Wat vind je van deze titel?

^ Terug naar boven

Comments are closed.