Day of the Dead

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

It was a Monday morning, it was bright, it was warm, too warm for late autumn, and Charlotte Beck was about to experience the one really dramatic thing that would happen to her in her entire life. She wasn’t ready for it. She didn’t feel ready for anything.
She was manoeuvring a chaotic little group up Heath Street, as she did every weekday. She was steering a buggy containing ten-month-old Lulu. On her left side two-and-a-half-year-old Oscar was pushing himself on a little scooter. Round her right wrist was one end of a dog lead and the other end was attached to a black Labrador puppy called Suki. Everything looked like it was in fog, but it wasn’t real fog. It was the fog of tiredness that had hung stolidly over Charlotte’s world for the previous six months. Lulu didn’t sleep at night. She shouted and she screamed and nothing helped, nothing that Charlotte tried, nothing that the experts recommended.
Instead Lulu slept during the day. She was asleep now, contentedly under a blanket in her buggy, a dummy lodged in her mouth. Every so often, Charlotte leaned over to peer at her. She looked peaceful and angelic. It was difficult to believe that that smooth little face with its long eyelashes and pink cheeks could do so much damage to a grown woman. Charlotte felt so tired that it hurt. Her eyes were stinging with it, her skin felt stretched, her joints were aching. She was only thirty-one. It couldn’t be arthritis, could it? Could lack of sleep damage your bones? It felt like it.

© Michael Joseph Ltd, 2018^ Terug naar boven

Algemeen

De studente criminologie Lola Hayes vindt het moeilijk om een onderwerp voor haar scriptie te vinden. Haar tutor raadt haar aan zich eens te verdiepen in het leven van (en de misdaden rond) de psychoanalytica Dr. Frieda Klein. Dat gaat ze doen.
Ondertussen vinden er opnieuw onverklaarbare moorden plaats in Londen. Een dode man ramt met een auto een winkel, een lijk in een brandvrije zak wordt op een brandstapel gelegd, een studente wordt met doorgesneden keel gevonden. En die moorden lijken niets met elkaar te maken te hebben.
Maar wanneer Lola het onderwerp van haar scriptie, Frieda Klein, eindelijk ontmoet, blijkt alles anders te zijn. Frieda maakt haar duidelijk dat de moorden te maken hebben met oude, vrijwel onzichtbare rivieren die in de Thames uitkomen. Bovendien werden alle moorden gepleegd door de seriemoordenaar Dean Reeve, een psychopaat die het al jaren op Frieda gemunt heeft.
En terwijl Frieda met Lola van safe house naar safe house trekt, gaan de moorden gewoon door …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nicci French

Jaar van uitgave:
2018

Aantal pagina's:
384

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2015-2020

Plaats van handeling:
GB, Londen

Bijzonderheden:
Een thriller in 56 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De dag van de doden’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Day of the Dead’ is het achtste en laatste deel over de psychoanalytica Frieda Klein. In dit deel komen alle lijnen uit de vorige boeken bij elkaar: kort wordt herhaald wie Dean Reeve is, wat hij en Frieda Klein met alle die rivieren en riviertjes in Londen te maken hebben en hoe de relatie is tussen Frieda, haar vrienden en haar collega’s. Naast  oude bekenden komen er ook nieuwe karakters in het verhaal voor.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Day of the Dead’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel is het handig wanneer je een aantal (alle?) van de vorige delen over Frieda Klein en haar plaaggeest hebt gelezen: dat helpt je het verhaal beter te begrijpen (en te waarderen).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Day of the Dead’ zijn niet echt moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen, waardoor het lezen gemakkelijk gaat.
Wel worden er regelmatig gruwelijke moorden gepleegd – niet elke lezer zal daar graag over lezen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Day of the Dead’ is zeker toegankelijk (met uitzondering van de gewelddadige passages).
Het verhaal blijft heel spannend tot het eind. Je weet tot op het laatst niet wie deze moordpartijen zal overleven. Misschien zijn de spectaculaire achtervolgingen en uitzonderlijke moorden wel erg ver gezocht – het is duidelijk dat er een poging is gedaan om dit laatste verhaal het meest opvallende te maken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Day of the Dead’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Day of the Dead’ is spannend, maar soms wel confronterend geschreven: er vinden regelmatig gruwelijke moorden plaats. Hoewel de gebeurtenissen zeer spectaculair en soms vrij ongeloofwaardig zijn slagen de auteurs erin om de avonturenreeks (het zijn per slot van rekening acht delen in totaal) tot een afgerond geheel te maken.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Day of the Dead’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat uit achtervolgingen, aanslagen en moorden.


Tijd:

‘Day of the Dead’ speelt zich af in de jaren 2015-2020. Het jaar 2016 wordt genoemd. Het verhaal duurt in totaal een aantal weken en het beleeft zijn climax op 1 november – The Day of the Dead …


Plaats:

De setting van ‘Day of the Dead’ is de Britse hoofdstad Londen. Londen speelt een heel prominente rol in alle Frieda Klein-romans: de rivier de Thames en met name de (verborgen en/of verdwenen) zijriviertjes zijn vaak het decor van een misdaad.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Day of the Dead’: zal Frieda Klein erin slagen om haar stalker te slim af te zijn en zal het haar wellicht dan ook nog lukken om Dean Reeve te stoppen?


Verteller:

De misdaadroman ‘Day of the Dead’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Day of the Dead’ zijn:
• Dr Frieda Klein; een 40-jarige psychoanalytica (‘psychotherapist’). Ze werkt als therapeute in Londen. Ze heeft een aantal vaste patiënten die ze wekelijks in een kantoortje ontvangt. Frieda woont alleen; ze heeft complexe relaties met haar vroegere minnaars, haar vrienden, haar collega’s en haar familieleden (gehad). Sinds een tijdje is ze ondergedoken om haar bedreiger Dean Reeve te ontwijken;
• Chief Inspector Malcolm Karlsson: een hoofdinspecteur van politie. Hij is heel goed bevriend met Frieda. He is met ziekteverlof maar hij bemoeit zich toch regelmatig met de gebeurtenissen rond Frieda;
• Josef Morozov: een bouwvakker uit Oekraïne. Hij werkt al een paar jaar (illegaal) in Londen en doet vaak klussen (ook voor Frieda). Hij heeft in Oekraïne een vrouw en twee kinderen die hij zelden ziet. Josef is misschien wel de man die Frieda het meest van allemaal vertrouwt;
• Dean Reeve: een geheimzinnige figuur. Frieda verdenkt hem ervan dat hij de moordenaar is van meerdere personen (maar dat hij haar ook bespiedt en soms zelfs helpt);
• Lola Hayes: een student criminologie. Zij worstelt met haar studie en met haar scriptie – in die hoedanigheid komt ze in contact met Frieda Klein.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Day of the Dead’ zijn:
Familieleden, vrienden en kennissen van Frieda Klein:
• Chloë Klein: de dochter van Olivia, de schoonzus van Frieda. Sinds kort werkt ze als houtbewerker;
• Olivia Klein: de 50-jarige lichtelijk chaotische schoonzus van Frieda – en de moeder van Chloë;
• Reuben McGill: de oud-collega en vriend van Frieda. Hij werkt niet langer sinds hij kanker heeft;
• Alexei Morozov: het 8-jarige zoontje van Josef;
• Stefan: een vriend van Josef, een klusser.
Collega’s van Frieda Klein:
• Professor Hal Bradshaw: een psycholoog en (sinds kort) professor aan de Universiteit van Londen;
• Jack Dargan: een oud-collega, student en therapeut van Frieda. Hij heeft een relatie met Chloe gehad;
• Paz: de secretaresse van de kliniek waar Frieda werkt(e).
Politiemensen en overheidsambtenaren met wie Frieda te maken krijgt:
• Inspector Dan Quarry: de detective die de moorden in Hampstead onderzoekt;
• Chief Inspector Bill Dugdale: de leidinggevende van Quarry;
• Constable Darren Symons: een jonge agent die als één van de eersten het dodelijk ongeluk in Hampstead onderzoekt;
• Andere politiebeambten: Officer June McFarlane, Doctor Jane Franklin (patholoog-anatoom), Larry Phelps (IT-er), Marik, Matt Selby, Detective Constable Yvette Long, Charles Mahdawi, Offficer Grady, Dolan, Eli Abel;
• Helena Leigh: de hoofdcommissaris;
• Walter Levin: een ambtenaar van de Home Office (Binnenlandse Zaken);
• Jock Keegan: een oud-politieman die samenwerkt met Levin;
• Jude: de assistente van Walter Levin.
Andere personages in het verhaal:
• Charlotte Beck: een 31-jarige moeder met drukke kinderen die getuige is van een dodelijk ongeluk;
• Andere getuigen van het ongeluk in Hampstead: Sally Kraus, Adrian Greville;
• Professor Simon Tearle: een lector criminologie aan het Guildford College van de Universiteit van Londen, de docent van Lola;
• Sarah en Ned Kernan: de echtgenote en de zoon van de vermoorde Geoffrey Kernan;
• Peggy: de zus van Sarah Kernan;
• Vrienden van Lola Hayes: Denzil, Jess(ica) Colbeck;
• Liz Barron: journalist van ‘The Daily News’;
• Neil Morrell: een parkwachter in Hampstead;
• Paul Duffy: een trimmer die dagelijks langs de Thames rent;
• Paul Arrowsmith en Lee Denton: twee amateurgolfers;
• Len ‘Smith’: een helper van Dean Reeve;
• Slachtoffers van Dean Reeve: Geoffrey Udo Kernan, Lee Samuels, Gerald Hebb, Jonah Martin.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘Day of the Dead’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Day of the Dead’ is het achtste en laatste deel van een serie over de psychiater Frieda Klein. De voorgaande delen zijn:
1. Blue Monday
2. ‘Tuesday’s Gone’
3. ‘Waiting for Wednesday’
4. Thursday’s Children
5. Friday on My Mind
6. Saturday Requiem
7. Sunday Morning Coming Down
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nicci French.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Cry of the Owl van Patricia Highsmith
Fool Me Once van Harlan Coben
The Outsider van Stephen King


Citaat:
Frieda walked through the well-known streets. She didn’t have to think about where she was going; she let her feet lead the way. It was a foggy day full of threatening shadows of towers and rooftops, high cranes and buildings, half-hidden in the dense, grey air. The plane trees had lost almost all their leaves and smoke rose from some chimneys. It was November 1: the day of the dead, she thought. A day to remember the dead, to walk with them for some time, to be with them and then to let them go. (p.333)

Vragen over het boek:

1. Hoe komt Lola met Frieda Klein in contact?
2. Hoe hebben de vrienden van Frieda haar kunnen helpen?
3. Waarom heeft Dean al die rivieren gebruikt bij zijn misdaden?
4. Welke rol speelt Lola in deze roman?

^ Terug naar boven

Comments are closed.