Frankenstein Book III: Dead and Alive

Niveau:
Genre: horror
Thema: sciencefiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Half past a windless midnight, rain cantered out of the Gulf, across the shore and the levees: parades of phantom horses striking hoof rhythms from roofs of tarpaper, tin, tile, shingles, slate, counting cadence along the avenues.
Usually a late-night town where restaurants and jazz clubs cooked almost until the breakfast hour, New Orleans was on this occasion unlike itself. Little traffic moved on the streets. Many restaurants closed early. For lack of customers, some of the clubs went dark and quiet.
A hurricane was transiting the Gulf, well south of the Louisiana coast. The National Weather Service currently predicted landfall near Brownsville, Texas, but the storm track might change. Through hard experience, New Orleans had learned to respect the power of nature.
Deucalion stepped out of the Luxe Theater without using a door, and stepped into a different district of the city, out of light and into the deep shadows under the boughs of moss-robed oak trees.

© HarperCollins / Harper, 2013^ Terug naar boven

Algemeen

Sinds het vorige avontuur zijn er nauwelijks enkele uren verlopen. Deucalion heeft Arnie, de broer van Carson, in veiligheid gebracht. Nu gaat hij op zoek naar het laboratorium van Victor.
Carson en Michael struinen de stad af op zoek naar leden van The New Race. Victor (Frankenstein) Helios gaat ervan uit dat zijn nieuwe wezens ervoor zullen zorgen dat alle leden van The Old Race worden uitgeroeid. Om te beginnen in New Orleans.
Maar hoewel de oppermacht van Victor en zijn moorddadige monsters overduidelijk is, lijkt er van binnenuit iets te kraken in de organisatie. De secretaresse Annuciata kraamt onzin uit, het hoofd van huishouding Werner is een monsterlijk gedrocht geworden dat andere personeelsleden verscheurt en leeg vreet en Erika Five blijkt een eigen wil en een eigen geweten te hebben.
Wanneer Deucalion het laboratorium van Victor probeert te vernietigen, besluiten Erika Five, Jocko, Michael en Carson naar de ‘farm’ te gaan, de plek waar Victor zijn mislukkingen laat verbranden – maar waar hij ook zijn nieuwe wezens kweekt.
Victor gaat echter ook naar de ‘farm’ …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dean Koontz

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
324

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010, maar eigenlijk een fantasietijd

Plaats van handeling:
USA, Louisiana, New Orleans en omstreken

Bijzonderheden:
Een roman in 72 genummerde hoofdstukken.
‘Dead and Alive’ is Book 3 uit de serie ‘Frankenstein’.
In het Nederlands heet het boek ‘De levende doden’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Dead and Alive’ is het derde deel uit de serie ‘Frankenstein’. Alle delen zijn los redelijk goed te begrijpen (maar het is natuurlijk het mooist wanneer je de boeken in volgorde kunt lezen). De verhalen gaan verder waar de originele roman Frankenstein stopte: de dokter heeft zijn zelfgemaakte wezen (‘monster’) achtervolgd nadat het veel verdriet heeft gehad – en heeft veroorzaakt – en hij heeft het kunnen doden. Deze ‘Frankenstein’ heeft een duivel als hoofdpersoon, een kwaadaardige, maar briljante duivel die levens kan maken en kan nemen – en dat doet hij ook.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Dead and Alive’ is het handig om te weten wat er in de voorgaande delen is gebeurd: Victor Frankenstein Helios heeft een laboratorium in New Orleans, waar hij nieuwe wezens maakt: moordmachines, klonen en andere afzichtelijke wezens. Twee detectives, Michael Maddison en Carson O’Connor proberen samen met de eerste schepping van Victor, de op het rechte pad gekomen Deucalion, Victor en zijn leger van The New Race uit te schakelen.
‘Dead and Alive’ is het een keihard boek met veel geweld en veel doden. Voor orthodoxe gelovigen is de serie zeker geen aanrader: de (gelovige) schrijver Dean Koontz is zeer kritisch over bestaande (christelijke) kerken.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Dead and Alive’ zijn pittig. Het verhaal wordt gelardeerd met uitweidingen over wetenschappelijke experimenten, iets wat niet elke lezer zal kunnen waarderen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort en er zijn heel veel dialogen. Dat maakt het boek zeer leesbaar.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Dead and Alive’ vaak lastig. Sommige alinea’s zijn nogal (semi-)wetenschappelijk. Ook gaat het verhaal vaak over goed en kwaad, over geloof en ongeloof, over God en over het kwaad.
Het verhaal is spannend, maar soms wel met veel uitleg. En regelmatig is het schokkend: er wordt extreem geweld gebruikt, er wordt slordig omgegaan met veel mensen. Daar komt nog bij dat de roman de (on)zin van het geloof aan de orde stelt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘City of Night’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Ondanks het morbide thema en de gewelddadige karakters wordt ‘Dead and Alive’ met de nodige humor en ironie verteld. Vooral de detectives (en dan met name Michael) zijn behept met een flinke dosis zelfspot en ze maken grappen met elkaar, ook wanneer de situatie heel penibel is.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De horrorroman ‘Dead and Alive’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie bestaat uit achtervolgingen en gevechten – meestal zeer gewelddadig beschreven.


Tijd:

‘Dead and Alive’ speelt zich af in de jaren 2000-2010 – maar uiteraard is het een fantasietijd. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een paar dagen.


Plaats:

De setting van ‘Dead and Alive’ is de Amerikaanse stad New Orleans en de directe omgeving, in de staat Louisiana.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Dead and Alive’: zal het Carson, Michael en Deucalion lukken om Victor Helios en zijn handlangers uit te schakelen voordat zij de hele maatschappij hebben overgenomen?


Verteller:

De roman ‘Dead and Alive’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Dead and Alive’ zijn:
• Deucalion: een tot inkeer gekomen lid van The New Race, de eerste schepping van Victor Frankenstein: oersterk, onsterfelijk, een reiziger in plaats en tijd. Gecreëerd door Frankenstein, ooit zijn pronkstuk, maar nu zijn antagonist;
• Carson O’Connor: een bloedmooie, zeer intelligente detective. Carson rijdt graag hard in snelle auto’s;
• Michael Maddison: de collega van Carson, een knappe, sterke (en humoristische) man. Hij is heimelijk (en soms iets minder heimelijk) verliefd op Carson;
• Victor Helios (vroeger bekend onder zijn eigen naam Victor Frankenstein): een kwaadaardige wetenschapper. Hij heeft in de loop der eeuwen wezens ontwikkeld die op mensen lijken maar die van binnen (ook qua hersens) machines zijn. Het zijn een soort klonen – Victor kan ook mensen van deze New Race mensen van de Old Race laten vervangen;
• Erika Five: een kloon, een schoonheid, de vijfde vrouw (minnares) van haar maker Victor.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Dead and Alive’ zijn:
Leden van ‘The New Race’ (in het huis en het laboratorium van Victor):
• Lester (schoonmaker), Werner (veiligheidschef), Annunciata (secretaresse), Ripley (een moordenaar), Chameleon (een katachtig en doorzichtig wezen), Christine (hoofd van de huishouding),
• Jocko (formerly known as Jonathan Harker): ooit een detective van de NOPD, later een kloon, en nu een wezen dat uit de kloon gekomen is. Jocko is een afzichtelijke albino trol-achtige figuur – maar wel een heel zachtaardig wezen;
• Erika Four: een kloon, de vierde vrouw van Victor. Victor heeft haar vermoord toen zij niet deed wat hij van haar verlangde.
Andere leden van ‘The New Race’:
• Het echtpaar Janet en Bucky Guitreau (district attorney in New Orleans). Zij zijn klonen die de echte Guitreaus hebben vervangen;
• Nick Frigg (manager van de vuilstort Crosswoods Waste Management), Gunny Alecto (chauffeur op een vuilniswagen), Chameleon (een onzichtbaar monsterlijk moorddadig wezen), Glenda (estate provisioner – degene die de contacten met de buitenwereld onderhoudt), Cassandra (werkzaam in de wasserette), The Resurrector (een machtige entiteit die onder de vuilstort leeft, James (hoofd huishouding).
Andere karakters (mensen – oftewel leden van ‘The Old Race’):
• Helene en Yancy Bennet: buren van de Guitreaus;
• Charles Arceneaux: een buurjongen van de Guitreaus.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Dead and Alive’ is niet verfilmd.


Overig:

‘City of Night’ is het derde deel uit de ‘Frankenstein’-serie. De voorgaande delen zijn:
• Prodigal Son
City of Night
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dean Koontz.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Frankenstein Book 4: Lost Souls van Dean Koontz
• ‘The Dark Tower, Book III: The Waste Lands’ van Stephen King
• ‘His Dark Materials, Book III’: The Amber Spyglass van Philip Pullman


Citaat:
‘Of what are you afraid?’ Deucalion asked.
‘I’m alive. I’m alive but cannot walk. I’m alive but have no hands. I’m alive but cannot smell or taste. I’m alive but I have no … have no … have no …’
Deucalion placed one immense hand on the glass that housed Annunciata. The cylinder was warm. ‘Tell me,’ he encouraged. ‘You have no what?’
‘I’m alive but I have no life. I’m alive but also dead. I’m dead and alive.’ (p.28)

Vragen over het boek:

Geef aan welke rol de onderstaande karakters spelen in dit deel van de serie:
1. Erika Five
2. Jocko
3. Werner
4. Nick Frigg

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply