3/5 - (1 stemmen)

December Stillness

Niveau:
Genre: growing up
Thema: war (Vietnam War)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

When I left Mr. Poland’s classroom, I saw Julie waiting for me by my locker, but she was too busy fussing with her hair to notice me walking toward her. She had a little mirror in one hand, her comb in the other, and she was staring at her reflection as if she expected it to speak to her.
‘You, my queen, are the fairest of them all,’ I whispered in the sort of voice I imagined a magic mirror might have.
‘Kelly, where have you been? It’s ten past three.’
Julie tossed her hair once more, fluffing it with her hands.
‘Mr. Poland wanted to talk to me about my current issue paper. He says I can’t prove God is dead, I have to write about something more concrete.’
‘I knew he wouldn’t approve a topic like that.’
I shrugged. ‘He said he wanted us to pick controversial subjects, didn’t he?’

© Houghton Mifflin / Avon Flare, 1990.^ Terug naar boven

Algemeen

Kelly is een kunstzinnig type. Ze tekent graag en veel, net als haar moeder. Ze interesseert zich voor het milieu, voor bedreigde diersoorten, zwervers en voor andere kansarme zaken, dieren of mensen. In tegenstelling tot haar hard werkende, nette en no-nonsense vader. Haar vriendinnen houden van mode en van leuke jongens - Kelly draagt oude kleding (tot verdriet van diezelfde vader) en ze houdt alleen maar van vage vakken op school (zoals literatuur en tekenen).
Dus wanneer Kelly op een dag een vreemde zwerver ziet, dan probeert ze contact met hem te maken. Maar daar is die Mr. Weems helemaal niet van gediend. Hij is een Vietnam-veteraan met een trauma, een ex-soldaat die overdag in de bibliotheek zit en ’s avonds in het bos slaapt.
Kelly snapt het niet zo goed: haar vader was ook militair in Vietnam en aan hem merk je nooit iets van een oorlogstrauma.
Ze besluit een project te doen op school over de Vietnamoorlog en op die manier meer te weten te komen over mensen zoals Mr. Weems. Maar dan zal ze die mensenschuwe zwerver eerst moeten interviewen.
Maar dat gaat niet zo gemakkelijk. En terwijl de vriendinnen van Kelly zich verder verdiepen in kleding en in interessante jongens, begrijpt Kelly steeds minder van de onverschillige wereld en de mensen die zich niet interesseren voor anderen (zoals haar vader).^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Mary Downing Hahn

Jaar van uitgave:
1988

Aantal pagina's:
181

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
USA, een stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 19 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘December Stillness’ is een verhaal over een meid die het niet altijd even gemakkelijk heeft: ze heeft een vader die altijd werkt, een moeder die altijd stomme sprookjesplaatjes tekent, vriendinnen die achter de jongens aanlopen. En de enige persoon die haar interesseert, een eigenzinnige zwerver, wil niets van haar weten.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘December Stillness’ is het nodig dat je iets weet van de oorlog die de Amerikanen in de jaren ’60 en ’70 uitvochten in Zuidoost Azië: de Vietnamoorlog. Het was een jarenlange oorlog die heel veel ellende in Zuidoost Azië veroorzaakte. Ook sneuvelden er veel Amerikanen – en dat waren vaak heel jonge mannen. Militairen die het overleefden keerden regelmatig met oorlogstrauma’s terug: zoals Mr. Weems in deze roman.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘December Stillness’ zijn niet moeilijk. Als je een paar jaar Engelstalige teksten hebt gelezen, kun je dit verhaal zeker begrijpen. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.
Zo nu en dan zijn er verwijzingen naar gedichten en dichtbundels, maar ook die zijn goed te volgen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘December Stillness’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is heel boeiend: soms spannend, soms grappig, soms ontroerend. Het gaat in feite over een meisje dat puberproblemen heeft met (vooral) haar vader, maar het gaat ook over de gevolgen van een oorlog (de Vietnamoorlog).
Op basis van deze eigenschappen is ‘December Stillness’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘December Stillness’ is mooi geschreven: interessant en grappig, ernstig en ontroerend. Ms Hahn is nooit een sentimentele schrijver: ze maakt met simpele woorden duidelijk hoe diep de Vietnamoorlog ingreep in de levens van veel Amerikanen, zelfs jaren nadat die oorlog afgelopen was.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘December Stillness’ is een verhaal met tamelijk veel actie. Die actie bestaat vooral uit de gedragingen van Kelly: zowel met haar vrienden en vriendinnen als met de volwassenen met wie ze omgaat.


Tijd:

‘December Stillness’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Het is een verhaal uit 1988, maar er zijn veel verwijzingen naar de Vietnamoorlog van de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw.
De roman speelt zich af over een periode van een aantal weken en het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘December Stillness’ is een stad in het oosten van de USA. De stad heet Adelphia, een denkbeeldige plaats – wel is het duidelijk dat deze stad in de buurt van een grote stad, Baltimore, ligt. (Of zou het Philadelphia zijn?)


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘December Stillness’: hoe kan Kelly die ongelukkige zwerver helpen?


Verteller:

De roman ‘December Stillness’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘December Stillness’ zijn:
• Kelly McAllister: een 14-jarige meid. Ze kan heel goed tekenen, maar voor ‘gewone’ schoolvakken heeft ze niet zo veel belangstelling. Ze is niet geïnteresseerd in mooie kleding, maar wel in het lot van mensen die het minder hebben dan zij. Kelly vertelt haar eigen verhaal;
• Mr. Greg McAllister: de vader van Kelly. Een succesvolle advocaat die het liefst heel lang en heel veel werkt;
• Mrs. Martha McAllister: de moeder van Kelly. Zij tekent: vooral kaarten, met afbeeldingen van sprookjesfiguren en dieren;
• Mr. Bob Weems: een zwerver. Hij is een oud-militair, iemand die in de Vietnamoorlog vocht. Daar heeft hij waarschijnlijk een trauma opgelopen waardoor hij zich zo wereldvreemd gedraagt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘December Stillness’ zijn:
• Julie Sinclair: de beste vriendin van Kelly;
• Courtney: een vriendin van Kelly, een zeer ijverige leerling;
• Keith Myers: een buurjongen van Kelly. Hij is haar oudste vriend;
• Mrs. Sinclair: de moeder van Julie.
Docenten van Kelly’s school, Owen Mills High School:
• Mr. Hardy (geschiedenis), Mr. Poland, Mr. Gleicher (de ‘principal’, de directeur), Miss Young, Mr. Palumbo (wiskunde), Miss Kennedy (Frans).
Leerlingen van Kelly’s high school:
• Cindy, Jennifer, Brett Phillips, Bryan Adams, Jason Lombardi, Doug Walters.
Medewerkers van de bibliotheek van Adelphia:
• Mrs. Martin, Mrs. Hunter, Miss McCarthy, Mr. Carter, Tim Andrews (onderhoudsman).
Familieleden van Kelly:
• Uncle Ralph: de oom van Kelly, de broer van haar vader;
• Allison: de 10-jarige dochter van Uncle Ralph;
• Aunt Eliza: de oudtante van Kelly, haar favoriete familielid;
• Grandmother McAllister: de oma van Kelly.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘December Stillness’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘December Stillness’ is voor iedereen heel goed leesbaar, ook wanneer je niet zo veel Engelstalige boeken hebt gelezen. Er wordt wel veel over gedichten gesproken, maar als je die niet kent hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn verwijzingen naar dichters die over de Eerste Wereldoorlog schreven: Wilfred Owen, Edwin Muir en Siegfried Sassoon. Ook worden er gedichten naverteld van die beroemde dichter die voor kinderen van alle leeftijden schreef: Shel Silverstein (de bundel waarnaar wordt verwezen is Where the Sidewalk Ends).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Mary Downing Hahn.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Snow Goose van Paul Gallico
Where the Sidewalk Ends van Shel Silverstein
RoboDad (a.k.a. Dancing on Dark Water) van Alden R. Carter


Citaat:
After a long time, I chose the poem that came closest to a true likeness. I wrote Mr. Weems’s name down. Then I added, ‘A veteran of the Vietnam War’. In the remaining space, I copied a quote from one of the poems Mr. Hardy had given us, ‘December Stillness’ by Siegfried Sassoon:

‘December stillness, crossed by twilight roads
Teach me to travel far and bear my loads.’ (p.161)

Vragen over het boek:

1. Waarom is Kelly soms een beetje jaloers op haar vriendin Julie?
2. Met welke van haar familieleden kan Kelly het beste opschieten en waarom is dat zo?
3. Wat is de reden dat Mr. Weems met niemand contact wil hebben?
4. Heeft het verhaal een happy end? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.