Deenie

Niveau:
Genre: growing up
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

My mother named me Deenie because right before I was born she saw a movie about a beautiful girl named Wilmadeene, who everybody called Deenie for short. Ma says the first time she held me she knew right away that if she named me Deenie I would turn out the same way – beautiful, that is. I was only four hours old then. And it took me almost thirteen years to find out what really happened to the Deenie in the movie. She went crazy and wound up on the funny farm. Ma says I should just forget about that part of the story.
The reason I know about it is the movie was on TV last night and I saw it. Even Helen, who is my older sister, who never watches anything on TV, stayed up late to see the original 'Deenie'. It was a great movie. I really liked it, especially the scenes between Deenie and Bud. He was this guy who was madly in love with her. It was all very romantic, even when she went crazy.
There's a boy named Buddy Brader in eighth grade and I think he's kind of nice. So it is possible that there might be a real-life Deenie and Bud some day, right here in Elizabeth, New Jersey.
This morning I wanted to sleep late. Everybody I know sleeps late on Saturdays but I couldn't because me and Ma had an appointment in New York.

© Pan Books / Pan Macmillan Children’s Books, 1983^ Terug naar boven

Algemeen

Deenie is een vrolijke meid van 13. Ze ziet er goed uit en haar moeder denkt dan ook dat ze wel een fotomodel kan worden: mooie kleding showen, dat soort dingen. Haar moeder neemt haar dan ook mee naar allerlei modellenbureaus. Deenie heeft twee geweldige vriendinnen en een jongen op wie ze verliefd is.
Maar opeens verandert alles in haar leven. Het blijkt dat Deenie niet helemaal recht groeit: haar rug heeft een vergroeiing. Niet alleen zal Deenie nu heel moeilijk een model kunnen worden, maar misschien moet ze een korset dragen of een operatie ondergaan. En wat zullen haar vriendinnen (en haar vriend Brady) denken?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Judy Blume

Jaar van uitgave:
1973

Aantal pagina's:
124

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, New Jersey, de stad Elizabeth

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 21 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Deenie’ is echt een meidenboek. Het gaat over een meid van 13 die allerlei grote en kleine problemen heeft. Ze zou model kunnen worden, daar is ze mooi genoeg voor (vindt haar moeder). Maar ze heeft ook een afwijking aan haar rug; misschien zal ze een kromme rug krijgen. Dat heeft allerlei gevolgen voor haar leven de komende jaren.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van de roman ‘Deenie’ heb je echt niet veel speciale kennis nodig. Het verhaal speelt zich af op een junior high school in de USA. Deenie zit daar in de ‘seventh grade’, de eerste klas van deze – voor haar nieuwe – school. Ze woont in een gewone stad, niet al te groot of te klein, een stad vlak in de buurt van New York City.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Deenie’ zijn nergens moeilijk. Er zijn veel korte alinea’s en veel hoofdstukken, wat het lezen gemakkelijk maakt. Er zijn veel interessante dialogen die duidelijk maken wat deze meid bezighoudt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De young adult novel ‘Deenie’ is heel leesbaar. Dat komt door de toegankelijke taal en door het interessante onderwerp. Ondanks dat het al een ouder boek is, is het een heel modern boek wat de taal betreft; Judy Blume weet precies hoe jongeren spreken en denken en die taal is toch weinig veranderd.
Daarnaast is het onderwerp heel interessant. Deenie heeft een rugafwijking waardoor ze misschien scheef zal groeien. Het zorgt ervoor dat ze misschien voorlopig geen model kan worden. Maar het zorgt er ook voor dat ze zich heel onzeker gaat voelen met haar vrienden en vriendinnen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Deenie’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Het verhaal ‘Deenie’ is heel boeiend en ook wel spannend geschreven, met veel gevoel voor de hoofdpersonen. Judy Blume kiest nergens echt partij voor een jongere of voor een ouder, maar ze laat wel merken wat goed en wat minder goed gedrag is.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Deenie’ is een verhaal met redelijk veel actie. Maar die actie heeft te maken met de dingen die Deenie meemaakt. En dat zijn geen spectaculaire dingen: het gaat om vriendschappen, jeugdliefdes en contacten met de ouders. Maar vooral gaat het over de medische onderzoeken die Deenie ondergaat.


Tijd:

De jeugdroman ‘Deenie’ speelt zich ergens af in de periode 1970-1980. Er is geen mobiele telefoon of internet; maar ook de medische wetenschap was minder vergevorderd dan nu.


Plaats:

De plaats waar ‘Deenie’ zich afspeelt, is de Amerikaanse stad Elizabeth, een stad in New Jersey die vlak bij New York City ligt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Deenie’: zal Deenie leren omgaan met haar lichamelijke probleem, de rugvergroeiing?


Verteller:

De jeugdroman ‘Deenie’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Ze is meestal wel eerlijk in haar verhaal, maar ze begrijpt soms de wereld om haar heen niet zo goed. Wel is ze heel eerlijk over haar ‘carrière’ als model.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Deenie’ zijn:
• Deenie (eigenlijk Wilmadeene) Fenner: een 13-jarig meisje uit een Amerikaanse stad. Ze zit op een junior high school en ze heeft een probleem met haar rug (scoliosis);
• Mr. Frank Fenner: de vader van Deenie. Hij is de eigenaar van een pompstation/garagebedrijf;
• Mrs. Fenner: de moeder van Deenie. Zij is huisvrouw;
• Helen Fenner: de oudere zus van Deenie;
• Midge Otonis en Janet Kayser: de beste vriendinnen van Deenie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Deenie’ zijn:
• Aunt Rae: de beste vriendin van Deenie’s moeder, en vaak haar adviseur en hulp;
• Buddy Brader: een vriend van Deenie. Hij zit een klas hoger dan zij (in ‘eighth grade’);
• Harvey Grabowsly, Steve Hildrick: vrienden en klasgenoten van Deenie, Midge en Janet;
• Gena Courtney, Barbara Curtis: vriendinnen en klasgenoten van Deenie, Midge en Janet;
• Ouders van vriendinnen, docenten, doctoren en verpleegsters.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Deenie’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Deenie’ is een openhartig verhaal over een jong meisje. De roman is niet alleen openhartig over lichamelijke problemen, zoals een vergroeide rug of eczeem, maar ook over seksualiteit (zoals masturbatie).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Judy Blume.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Bully van Yvonne Coppard
Almost Fifteen van Marilyn Sachs
A Star for the Latecomer van Paul & Bonnie Zindel


Citaat:
I looked around to make sure no one else could hear, especially Buddy Brader, who was at the next table. Midge and Janet put their heads near mine and I talked very softly. ‘I wouldn’t want this to get around,' I said.
‘Don’t worry.’
‘Our lips are sealed.’
‘Well …’ I looked around one more time but Buddy wasn’t listening. He was fooling around with his friends. ‘I have a crooked spine,’ I whispered. ‘And they have to operate to straighten it out.’ (p.48)

Vragen over het boek:

1. In hoeverre heeft Aunt Rae invloed op de manier waarop Deenie’s moeder met Deenie omgaat?
2. Wat zijn een paar goede en wat zijn een paar slechte eigenschappen van Deenie’s vader?
3. Hoe weet je dat Deenie nu anders tegen meisjes met een lichamelijk probleem aankijkt?
4. Heeft dit verhaal een happy end of juist niet? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.