Die Again

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

In the slanting light of dawn I spot it, subtle as a watermark, pressed into the bare patch of dirt. Were it midday, when the African sun glares down hot and bright, I might have missed it entirely, but in early morning, even the faintest dips and depressions cast shadows, and as I emerge from our tent that lone footprint catches my eye. I crouch down beside it and feel a sudden chill when I realize that only a thin layer of canvas shielded us while we slept.
Richard emerges through the tent flap and gives a happy grunt as he stands and stretches, inhaling the scents of dew-laden grass and wood smoke and breakfast cooking on the campfire. The smells of Africa. This adventure is Richard’s dream; it has always been Richard’s, not mine. I’m the good-sport girlfriend whose default mode is, Of course I’ll do it, darling. Even when it means twenty-eight hours and three different planes, from London to Johannesburg to Maun and then into the bush, the last plane a rickety crate flown by a hungover pilot. Even when it means two weeks in a tent, swatting mosquitoes and peeing behind bushes.
Even if it means I could die, which is what I’m thinking as I stare down at that footprint, pressed into the dirt barely three feet from where Richard and I were sleeping last night.
‘Smell the air, Millie!’ Richard crows. ‘Nowhere else does it smell like this!’
‘There was a lion here,’ I say.
‘I wish I could bottle it and bring it home. What a souvenir that would be. The smell of the bush!’
He isn’t listening to me. He’s too high on Africa, too wrapped up in his great-white-adventurer fantasy where everything is brilliant and fantastic, even last night’s meal of tinned pork and beans, which he declared the ‘splendidest supper ever!’

© Penguin Random House Company / Ballantine Books, 2014.^ Terug naar boven

Algemeen

Zes jaar geleden vond er een drama plaats in de binnenlanden van Botswana. Zeven mensen gingen op een ruige safari, onder leiding van de gidsen Johnny Posthumus en Clarence Nghobo. Het waren twee Zuid-Afrikaanse meiden, Sylvia en Vivian, de schrijver Richard Renwick en zijn vriendin Millie Jacobson, de Amerikaan Elliot Gott en het Japanse echtpaar Isao en Keiko Matsunaga. Al na een paar dagen sloeg het noodlot toe. En dat werd alleen maar erger in de loop van de dagen.
Ondertussen worden Jane Rizzoli en Maura Isles bij de plaats delict van een moord geroepen. De beroemde dierenpreparateur Leon Gott is in zijn huis op een afschuwelijk wijze vermoord, ontweid op de manier waarop hij zijn dieren ook vilde. Rizzoli en Isles ontdekken dat Gott een zeer zeldzame sneeuwpanter zou opzetten die kort daarvoor in de dierentuin van Boston gestorven was. Een paar dagen later vindt er nog een moord in Boston plaats; ditmaal is het een jonge vrouw die vlak voor haar dood nog telefonisch contact had met Gott.
Als Rizzoli en Isles ontdekken dat er de afgelopen jaren meerdere moorden hebben plaatsgevonden die op de een of andere manier met jagen te maken hebben, proberen ze verdere overeenkomsten te vinden.
En al snel leiden de sporen naar die safari in Botswana van zes jaar geleden …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
352

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2005-2015

Plaats van handeling:
Afrika (Botswana en Zuid-Afrika) & USA (Boston, Massachusetts en Maine)

Bijzonderheden:
Een roman in 40 hoofdstukken die respectievelijk in Botswana, in de USA en in Zuid-Afrika spelen.
In het Nederlands heet het boek ‘Sterf twee keer’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De detectiveroman ‘Die Again’ is een spannend verhaal, de elfde roman met in de hoofdrollen de detective Jane Rizzoli en de patholoog-anatoom Maura Isles. Als je deze twee dames kent dan weet je wat je verwachten kunt: een razend spannend verhaal met bloedstollende moorden en een bijna niet te ontrafelen mysterie.

 


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Die Again’  heb je weinig specifieke kennis nodig. Voor de kenners van de Rizzoli and Isles-boeken is de hernieuwde kennismaking met deze twee dames een feest van herkenning, voor anderen wordt er voldoende verteld over het verleden van de twee hoofdpersonen om het verhaal interessant te houden.
Het verhaal speelt zich af in de levensgevaarlijke wildernis van Botswana en in de criminele wereld van de stad Boston en de wijde omgeving, maar ook daarover informeert Ms Gerritsen de lezer meer dan genoeg.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen zijn niet moeilijk voor een niveau-4-lezer. Er staan behoorlijk veel specialistische woorden in ‘Die Again’, woorden die vaak te maken hebben met misdaad, met anatomie, met het villen van dieren, maar Ms Gerritsen legt deze woorden meestal uitgebreid uit.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Die Again’ een toegankelijk boek. De woorden en de uitdrukkingen zijn goed te begrijpen, het verhaal wordt spannend en helder beschreven.
Het verhaal is complex, maar desondanks goed te volgen. Het is wel een verhaal voor lezers met een sterke maag: Ms Gerritsen beschrijft zeer plastisch hoe een persoon vermoord is en wat er tijdens die moordpartij of vlak daarna met hem/haar is gedaan. Niet elke lezer zal dat waarderen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Die Again’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

De thriller ‘Die Again’ is heel spannend geschreven. Het is een keihard verhaal: zeer bloederig en nogal sadistisch, maar je wordt als lezer echt gedwongen om dit verhaal tot het einde uit te lezen. Met name de manier waarop het avontuur in Botswana wordt verbonden met de dagelijkse praktijk van de detective en de patholoog-anatoom in Boston is zeer knap gedaan.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Die Again’ is een verhaal met zeer veel actie. En er is heel veel suspense: je wilt als lezer weten wie de dader is (daders zijn) en je moet doorlezen, al hoe hard het verhaal ook is.


Tijd:

De detective ‘Die Again’ speelt zich af over een periode van zes jaar. Zes jaar geleden (dus ongeveer in 2008) vond er een drama plaats tijdens een safari in Botswana. ‘Nu’ – zeg maar in 2014, als het boek uitkomt – kijken de politiemensen terug op deze gebeurtenis in de hoop moorden van nu te kunnen oplossen samen met het mysterie van toen.


Plaats:

‘Die Again’ speelt op meerdere plaatsen. Het verhaal begint zes jaar geleden in de wildernis van Botswana, waar een negental mensen op safari is. Daarna gaat het verhaal naar Boston en de wijde omgeving, en later de staat Maine. Om de zaak verder te onderzoeken, reist Jane met Gabriel ook nog naar Zuid-Afrika. Waarna de handelingen zich weer verplaatsen naar Boston.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Die Again’: wie is verantwoordelijk voor de vele moorden die zowel in de USA als in Botswana gepleegd zijn?


Verteller:

De roman ‘Die Again’ heeft twee vertellers: een auctoriale en een ik-verteller. De passages uit het verleden (in Botswana) worden in de eerste persoon verteld (door Millie); de hoofdstukken die zich (in het heden) in Boston afspelen, hebben een auctoriale verteller. In die hoofdstukken worden de gebeurtenissen vaak verteld vanuit het perspectief van Jane Rizzoli.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Die Again’ zijn:
• Jane Rizzoli: detective van de politie in Boston. Ze is een toegewijde speurder, uitstekend in haar zware beroep. Ze woont samen met Gabriel en ze heeft een dochtertje, Regina, van drie;
• Maura Isles: patholoog-anatoom. Een netjes geklede, maar nogal kille dame. Zij woont alleen, sinds haar relatie met Daniel Brophy is verbroken. Ze denkt erover om Boston te verlaten en een baan als docent op een universiteit in San Francisco te nemen. Haar biologische moeder, Amalthea Lank, zit levenslang gevangen vanwege een aantal moorden.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Die Again’ zijn:
In Afrika, Botswana:
• Richard Renwick: een Engelse (niet erg succesvolle) schrijver van misdaadverhalen, de vriend van Millie;
• Millie Jacobson: een Engelse boekverkoopster; de vriendin van Richard;
• Johnny Posthumus: de Afrikaanse gids;
• Sylvia Van Ofwegen: een jonge, mooie Zuid-Afrikaanse toerist, groenogig;
• Vivian Kruiswyk: vriendin van Sylvia; een jonge, mooie Zuid-Afrikaanse toerist, blauwogig;
• Elliot Gott: een Amerikaanse toerist, een beetje bang uitgevallen;
• Clarence Nghobo: de Zuid-Afrikaanse spoorzoeker en hulp;
• Isao Matsunaga: een Japanse toerist. Hij is bankier (en in het bezit van een zeer dure camera);
• Keiko Matsunaga: de Japanse vrouw van Isao.
In de USA (Boston):
• Gabriel Dean: de man van Jane Rizzoli; hij is detective bij de FBI;
• Barry Frost: de detective die Jane assisteert;
• Darren Crowe en Johnny Tam: twee samenwerkende detectives (maar niet elkaars vrienden);
• Leon Gott: een vermoorde 64-jarige man die zelfgeschoten dieren prepareerde;
• Jerry O’Brien: een DJ en een goede vriend van Leon Gott;
• Angela Rizzoli: de moeder van Jane. Zij is al jaren gescheiden (maar haar man wil nu weer bij haar terugkomen);
• Het personeel van de Suffolk Zoo in Boston, zoals Dr. Alan Rhodes, Dr. Greg Oberlin, Dr. Mikovitz en Debbie Lopez.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De detectiveroman ‘Die Again’  is niet verfilmd.


Overig:

De detective ‘Die Again’ is de elfde roman met in de hoofdrollen Jane Rizzoli en Maura Isles. In de roman wordt verwezen naar vorige verhalen, maar nooit op een raadselachtige manier. Zo horen we dat Jane is getrouwd met haar concullega Gabriel Dean en dat ze nog dagelijks denkt aan haar bedreiger (en de seriemoordenaar) Warren Hoyt; ook vernemen we dat Maura Isles haar relatie met de pastoor Daniel Brophy heeft verbroken en dat ze nog steeds lijdt onder de daden en het wangedrag van haar biologische moeder Almathea Lank, een vrouw die voor meerdere moorden is veroordeeld.

De thriller ‘Die Again’ is de elfde roman over het duo Jane Rizzoli en Maura Isles.
De voorgaande delen waren:
The Surgeon
– The Apprentice
– ‘The Sinner’
– ‘Body Double’
– ‘Vanish’
– ‘The Mephisto Club’
– ‘The Keepsake’ (a.k.a. ‘Keeping the Dead’)
– Ice Cold (a.k.a. ‘The Killing Place’)
– ‘The Silent Girl’
– ‘The Last to Die’
De romans zijn los van elkaar te lezen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Hound of the Baskervilles van Sir Arthur Conan Doyle
• Indelible van Karin Slaughter
• Killing Me Softly van Nicci French


Citaat:
He is still deeply asleep when I awake the next morning. As the pale light of dawn seeps through the seams of our tent, I think with dread of the day ahead. Another uneasy drive as we sit side by side, trying to be civil with each other. Another day of slapping mosquitoes and peeing in the bushes. Another evening of watching Richard flirt and feeling another piece of my heart crumble away. This holiday cannot possibly get worse, I think.
And then I hear the sound of a woman shrieking. (p.18)

Vragen over het boek:

1. Wat is de relatie tussen de vermoorde mensen in Montana en de dierenverzorgster Debbie Lopez?
2. Wat is de relatie tussen de vermoorde onderwijzeres Jodi Underwood en Leon Gott?
3. Wanneer kwam je te weten wie er nog leefden van de mensen die op safari gingen?
4. Wat betekent de titel ‘Die Again’?

^ Terug naar boven

Comments are closed.