Dying to Know You

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘Could I talk to you?’
‘Why?’
‘You’re a writer?’
‘And?’
‘I need your help.’
‘You see the sign on the door?’
‘Yes.’
‘What does it say?’
‘No visitors without appointment.’
.Have you an appointment?’
‘No.’
‘Then I suggest you make one.’
‘Could I make an appointment?’
‘When for?’
‘Now.’
I couldn’t help laughing. Anyway, there was something about him, an indefinable quality that instantly appealed.

© Random House Children’s Books / The Bodley Head, 2011^ Terug naar boven

Algemeen

Een 75-jarige jeugdboekenschrijver krijgt bezoek van een 18-jarige jongen, Karl. Zijn vriendin, Fiorella, heeft hem gevraagd om hem van alles en nog wat te schrijven: over zichzelf, over het leven en de dood, over het geloof en over de liefde. Nu wil Karl dit wel graag doen – hij is gek op zijn vriendin – maar er is één probleempje: Karl is dyslectisch …
De schrijver – die zelf als kind ook grote problemen met lezen en schrijven had – heeft medelijden met Karl en besluit hem te helpen. Karl en de schrijver krijgen een goede band met elkaar: Karl vertelt over zijn werk (hij is loodgieter) en over zijn thuissituatie (zijn vader overleed zes jaar geleden en Karl woont alleen in huis met zijn moeder) en de schrijver vertelt over zijn werk als schrijver en over zijn ouderdomskwaaltjes (hij heeft last van ischias en hij heeft een vergrote prostaat). Samen gaan ze gezellig een dagje erop uit – als een opa met zijn kleinzoon –, naar een rivier middenin de natuur waar Karl vist en de schrijver leest en schrijft. Langzamerhand komt de schrijver meer te weten over de gesloten Karl.
Maar dan ontdekt Fiorella dat de brieven en essays van Karl helemaal niet door hem zelf geschreven zijn, maar door iemand anders: namelijk door haar favoriete schrijver …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Aidan Chambers

Jaar van uitgave:
2011

Aantal pagina's:
275

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
UK, het platteland (Gloucestershire)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 27 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Dying to Know You’ is een mooi, maar erg literair boek. Dat kan voor minder geroutineerde lezers een  probleem zijn. De thematiek is voor iedere jongere aansprekend: is dit mijn ware liefde en hoe zal het verder met mijn leven gaan?
Voor lezer die van literatuur houden is dit een geweldig boek.

chambers 136

 


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Dying to Know You’ is het nodig dat je verschillende stijlfiguren en literaire conventies begrijpt: zoals ironie, sarcasme en understatement, maar ook flashbacks en stream-of-consciousness. Een minder ervaren lezer zal hier wellicht overheen lezen (en mist daarmee de nodige informatie).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Dying to Know You’ zijn behoorlijk lastig. Mr Chambers gebruikt zeer veel verschillende woorden; vaak gebruikt hij veel synoniemen naast elkaar (ook al zijn dat soms archaïsche).
De alinea’s en de hoofdstukken  zijn over het algemeen kort en mede  door de vele dialogen blijft het verhaal heel leesbaar.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Dying to Know You’ is vaak behoorlijk pittig. Je moet een geroutineerde lezer (van literatuur) zijn en je moet daarnaast over een grote woordenschat beschikken.
Het verhaal is romantisch en regelmatig ontroerend en humoristisch. Het is een mooi geschreven liefdesgeschiedenis met een getormenteerde hoofdpersoon (Karl).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Dying to Know You’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Dying to Know You’ is een prachtig geschreven verhaal voor oudere jongeren (de hoofdpersonen in dit verhaal zijn 18 en 17 jaar). Maar het woord ‘prachtig’ geeft ook aan dat het verhaal nogal literair geschreven is; dat kan sommige lezers wellicht afschrikken. De leerling-loodgieter Karl heeft niks met literatuur (wat voor minder literaire lezers een verademing kan zijn), maar de schrijver en Fiorella zijn heel belezen en zij beschikken over een zeer grote woordenkennis (wat het lezen voor diezelfde minder literaire lezers dan weer lastig zou kunnen maken).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Dying to Know You’ is een verhaal met tamelijk veel actie. Dat lijkt in eerste instantie niet zo, maar tijdens de contacten tussen de drie hoofdpersonen gebeurt er wel degelijk van alles en nog wat.


Tijd:

De jeugdroman ‘Dying to Know You’ speelt zich af in de jaren 2010-2015. De karakters bellen, mailen, SMS-en en MSN-en regelmatig met elkaar.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld (met hier en daar een flashback).


Plaats:

De setting van ‘Dying to Know You’ is het Engelse graafschap Gloucestershire, gelegen in het westen van Engeland. Het is een vrij dunbevolkt gebied met veel heuvels bossen en rivieren (waaronder de rivier de Wye – een stroom waar Karl graag vist). De schrijver, Karl en Fiorella wonen in een klein plaatsje.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Dying to Know You’: zal de schrijver erin slagen om Karl en Fiorella bij elkaar te brengen, respectievelijk te houden? En – daarmee samenhangend – zal Karl ooit gelukkig kunnen worden?


Verteller:

De roman ‘Dying to Know You’ heeft drie ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De eerste – en belangrijkste – verteller is de naamloze schrijver. Hij heeft heel veel verstand van taal en van literatuur, maar zijn mensenkennis (in het bijzonder van pubers) is niet altijd even groot (en dat beseft hij). De tweede en derde verteller zijn Karl, respectievelijk Fiorella, die in brieven (meestal aan de schrijver) veel laten zien van hun karakter en hun gedachten (misschien nog wel meer dan door hun gedrag of hun gesprekken).
Soms wordt een (deel van een) hoofdstuk verteld in een soort stream-of-consciousness; bijvoorbeeld wanneer de schrijver probeert de uitgesproken gedachten van Karl zo exact mogelijk weer te geven.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Dying to Know You’  zijn:
• De (naamloze) auteur: een 75-jarige schrijver. Hij is sinds anderhalf jaar weduwnaar en hij leidt aan meerdere ouderdomskwalen (waaronder ischias en een vergrote prostaat);
• Karl Williamson: een 18-jarige leerling-loodgieter. Hij is heel slim, maar hij is ook gesloten, onzeker en vaak achterdochtig – hij schaamt zich voor zijn dyslexie. Zijn vader is zes jaar geleden plotseling overleden en Karl woont samen met zijn moeder. Hij is enig kind;
• Fiorella Seabourne: een 17-jarige middelbare scholier. Zij is heel erg geïnteresseerd in literatuur en ze komt uit een welgestelde familie. Ze krijgt een relatie met Karl.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Dying to Know You’  zijn:
• Mrs Williamson: de moeder van Karl. Zij is een werkende moeder; ze is al zes jaar weduwe;
• Mr Seabourne: de vader van Fiorella;
• Mrs Seabourne: de moeder van Fiorella; zij is van oorsprong Italiaanse;
• Mr Cooksley: de baas van Karl. Hij heeft een bouwbedrijfje. Vroeger was hij zeer goed bevriend met Karls vader;
• Becky: een goede vriendin van Fiorella. Zij studeert in Londen;
• Tom (‘the publican’): de eigenaar van de pub waar de schrijver en Karl soms eten en/of drinken;
• Gillian: de buurvrouw van de schrijver. Zij woont alleen en ze is bibliothecaresse;
• Een viertal jongeren die de schrijver en Karl soms lastigvallen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Dying to Know You’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Dying to Know You’ is een standalone roman van Aidan Chambers. Qua sfeer doet het verhaal denken aan de romans uit de ‘Dance Sequence’ (zie Aidan Chambers), maar deze roman hoort daar niet bij (één van de hoofdpersonen is – in tegenstelling tot de karakters uit de Dance Sequence – een 75-jarige persoon).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Aidan Chambers.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• I Am the Cheese van Robert Cormier
• No Tigers in Africa van Norman Silver
• Paper Towns van John Green


Citaat:
I hate being unable to solve a puzzle. It nags like a persistent pain, disabling any other occupation. I tussled with myself all day. I asked myself what I’d do if this were one of my novels. What would I do at this point to push the plot on? But after trying this idea and that and each time being defeated by crumbling logic, every move lacking truth-to-life conviction, I accepted that this real-life problem couldn’t be solved as if it were fiction, because in a novel I’d go back and change the plot so the stalemate would be avoided. But real life evolves its own unpredictable plots over which we characters have little control and only by hindsight, if then, discern the reason and purposes. (pp.116-117)

Vragen over het boek:

1. Waarom zou Aidan Chambers de verteller naamloos hebben gehouden, denk je?
2. In hoeverre is het problematisch dat Karl zijn overleden vader zo adoreert?
3. Welke keuze maakt Karl uiteindelijk met betrekking tot de liefde? Vind je dit een goede keuze?
4. In welk opzicht (In welke opzichten) heeft de schrijver Karl verder kunnen helpen?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply