Edward Lear

 

EDWARD LEAR

Edward Lear (Londen, 1812 – San Remo, Italië, 1888) was een Engelse illustrator, tekenaar, schilder, schrijver, dichter, componist en musicus. Tegenwoordig is hij het meest bekend door zijn nonsense poetry, zijn light verse en zijn limericks.
Lear maakte veel sketches van de natuur en van dieren, waar hij later verhaaltjes bij schreef. Gedichten van de beroemde Engelse dichter Alfred, Lord Tennyson zette hij op muziek en zijn gedichten en korte verhalen verschenen in veel tijdschriften.
Edward Lear werd geboren in Londen. Al op jonge leeftijd leerde hij tekenen en schilderen en al snel had hij succes. Hij kreeg opdrachten voor het schilderen van geliefde dieren van rijkere mensen (zoals honden en paarden) en daar schreef hij vaak verhaaltjes en gedichten bij.
Maar Lear voelde zich vooral aangetrokken tot verre, warmere streken. Al snel ging hij naar Italië (hij woonde een tijd in Rome); later reisde hij door de Balkan, Griekenland, Turkije, Syrië, Israël, Egypte en India. Soms keerde hij kort terug naar Engeland. De laatste vijftien jaar van zijn leven woonde hij in een villa aan de Middellandse Zeekust in San Remo.
Edward Lear trouwde nooit. Op hoge leeftijd vroeg hij een paar maal een jonge vrouw ten huwelijk, maar zijn liefde gold vooral de mannen. Helaas voor hem was de man met wie hij veertig jaar het best bevriend was niet genegen die liefde te beantwoorden.

Werken:
Literatuur:
‘The Book of Nonsense’ (1846)
‘Nonsense Alphabets’ (1849)
‘Nonsense Songs and Stories’ (1870)
‘More Nonsense Songs, Pictures, etc.’ (1872)
‘Laughable Lyrics’ (1877)
There Was an Old Man (The Collected Limericks of Edward Lear) (1981)
Ander werk:
Mr Lear schreef veel muziek en veel van zijn tekeningen en schilderijen werden uitgegeven in meerdere platenboeken.