Elevation

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: health

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Scott Carey knocked on the door of the Ellis condo unit, and Bob Ellis (everyone in Highland Acres still called him Doctor Bob, although he was five years retired) let him in. ‘Well, Scott, here you are. Ten on the dot. Now what can I do for you?’
Scott was a big man, six-feet-four in his stocking feet, with a bit of a belly growing in front. ‘I’m not sure. Probably nothing, but … I have a problem. I hope not a big one, but it might be.’
‘One you don’t want to talk to your regular doctor about?’ Ellis was seventy-four, with thinning silver hair and a small limp that didn’t slow him down much on the tennis court.
‘Oh, I went,’ Scott said, ‘and got a checkup. Which was overdue. Bloodwork, urine, prostate, the whole nine yards. Everything checked out. It was diabetes I was worried about. WebMD suggested that was the most likely.’
Ellis led him into the living room, where a big bay window overlooked the fourteenth green of the Castle Rock gated community where he and his wife now lived.
‘I’m losing weight,’ Scott said abruptly. ‘That’s what’s on my mind. It’s sort of funny, you know. I used to steer clear of the bathroom scale, because these last ten years or so, I haven’t been crazy about the news I got from it. Now I’m on it first thing every morning.’
‘I’m sure you know that weight-loss isn’t just a marker for diabetes, Scott, it’s a marker for cancer. Among other things. How much weight are we talking about?’
‘Twenty-eight pounds. So far.’

© Simon & Schuster / Scribner, 2018^ Terug naar boven

Algemeen

Scott woont al meer dan dertig jaar in Castle Rock, een rustig stadje in de staat Maine. Zijn vrouw heeft hem verlaten; Scott leidt een rustig leven als IT-er en alles gaat zijn gangetje.
Maar op een dag ontdekt Scott dat hij – die meestal nogal zwaar van gewicht was – gewicht begint kwijt te raken. Het is heel vreemd: dat gewicht wordt iedere dag iets minder. En het vreemdste is: dat gewicht blijft die dag gelijk – wat Scott ook bij zich draagt (zware schoenen, gewichten in zijn jaszak) … Maar het neemt wel af, elke dag opnieuw.
Scott heeft ook andere, minder ernstige problemen: het echtpaar dat naast hem woont, wil niets met hem te maken hebben. Dit echtpaar – twee gehuwde vrouwen – hebben een slechtlopend restaurant. Ze wijten de geringe klandizie aan de sfeer in het behoudende stadje. Maar toevallig is Scott één van de ruimdenkenden van de stad.
Dus besluit Scott toch vriendschap te sluiten met beide dames. Misschien is deelname aan de jaarlijkse hardloopwedstrijd ('The Thanksgiving 12K') een aardige setting voor een betere sfeer.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2018

Aantal pagina's:
146

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, Maine, het denkbeeldige stadje Castle Rock

Bijzonderheden:
Een novelle in 6 getitelde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een modern sprookje met een levensles, dan is ‘Elevation’ een goede keus voor jou. Het is pure fantasy wat hier verteld wordt. Maar de karakters maken het tot een heel geloofwaardig verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Elevation’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt in een denkbeeldig stadje in Maine in de USA. Een stadje met vooroordelen (over lesbische vrouwen, bijvoorbeeld), met behoudende Republikeinen, maar ook met vriendelijke mensen. En met een hardloopwedstrijd (‘The Thanksgiving 12K’).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Elevation’ zijn niet echt moeilijk te noemen. De zinnen zijn over het algemeen kort, evenals de alinea’s en de hoofdstukken. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Elevation’ heel toegankelijk.
Het verhaal is vrij mysterieus en vrij sprookjesachtig, ondanks de ‘gewone’ karakters. Dat komt vanwege de vreemde ‘ziekte’ die één van de hoofdpersonen heeft.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Elevation’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Elevation’ is vriendelijk verhaal in het oeuvre van Mr. King. Het is op geen enkele manier een horrorverhaal – zoals we dat meestal van de meester gewend zijn. Dit is meer een parabel, een sprookje met een boodschap.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De novelle ‘Elevation’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat uit de strijd die Scott voert tegen zijn ‘ziekte’ en de relatie die hij heeft met zijn twee buurvrouwen.


Tijd:

‘Elevation’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het is duidelijk dat het ongeveer het jaar 2018 is: President Trump is al een jaar of twee de hoogste baas in de USA.


Plaats:

De setting van ‘Elevation’ is het denkbeeldige stadje Castle Rock in de Amerikaanse staat Maine. Castle Rock is ook de voornaamste plaats in de romans ‘The Dead Zone’, ‘Cujo’, The Dark Half, ‘Needful Things’, Doctor Sleep, Revival en Gwendy’s Button Box (en in een aantal korte verhalen).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Elevation’: hoe zal het aflopen met Scott en met zijn ‘ziekte’?


Verteller:

De novelle ‘Elevation’ heeft een auctoriale verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Elevation’ zijn:
• Scott Carey: een 42-jarige IT-er die aan overgewicht lijdt wanneer het verhaal begint. Scott is gescheiden: zijn vrouw heeft hem in de steek gelaten. Als ZZP’er die projecten uitvoert heeft hij het druk. De laatste tijd merkt Scott dat hij alsmaar lichter wordt – terwijl hij er even gezet als vroeger uitziet en niets doet om af te vallen;
• Bob Ellis (‘Doctor Bob’): de gepensioneerde, 74-jarige huisarts van Scott. Naast patiënt is Scott ook een vriend van Bob;
• Deirdre (DeeDee) McComb: de eigenaresse en gastvrouw van ‘Holy Frijole’ een Mexicaans restaurant in het stadje. Deirdre is getrouwd met Missy. Deirdre is sportief (een voormalig hardloopkampioen), maar niet erg vriendelijk;
• Missy Donaldson: de eigenaresse en kok van ‘Holy Frijole’. Missy is een vriendelijke, iets te goedige vrouw.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Elevation’ zijn:
• Myra Ellis: de echtgenote van Bob. Zij heft zitting in heel veel comités in het stadje;
• Patsy Denton: de eigenaresse van Patsy’s Diner, een eenvoudig eethuis;
• Ronnie Briggs: een ambtenaar van Castle Rock Public Works;
• Mike Badalamente: de eigenaar van de plaatselijke boekhandel, ‘Book Nook’;
• Mayor Coughlin: de burgemeester van Castle Rock;
• Gina Beckett Ruckleshouse: de serveerster in Holy Frijole;
• Trevor Yount: een ambtenaar van de CSPW, een vrij onaardige man;
• Milly Jacobs: een kennis van Scott.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De novelle ‘Elevation’ is niet verfilmd.


Overig:

Stephen King schreef over ‘Elevation’ dat het idee hem te binnen schoot toen hij Gwendy’s Button Box schreef, ook een novelle over het stadje Castle Rock.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Thinner van Stephen King (as Richard Bachman)
The Invisible Man van H.G. Wells
Two Years, Eight Months and Twenty-eight Nights van Salman Rushdie


Citaat:
Everything leads to this, he thought. To this elevation. If it’s how dying feels, everyone should be glad to go. (p.97)

Vragen over het boek:

1. Waaruit blijkt dat Deirdre niet zo’n aardige vrouw is (in het begin van het verhaal)?
2. Waarom schrijft Scott zich in voor de hardloopwedstrijd?
3. Welk besluit heeft Scott genomen met betrekking tot zijn ‘ziekte’?
4. De titel ‘Elevation’, kan op twee manieren verklaard worden. Op welke?

^ Terug naar boven

Comments are closed.