Het begin!
Jim had begun to dream of wars. At night the same silent films seemed to flicker against the wall of his bedroom in Amherst Avenue, and transformed his sleeping mind into a deserted newsreel theatre. During the winter of 1941 everyone in Shanghai was showing war films. Fragments of his dreams followed Jim around the city; in the foyers of department stores and hotels the images of Dunkirk and Tobruk, Barbarossa and the Rape of Nanking sprang loose from his crowded head.
To Jim's dismay, even the Dean of Shanghai Cathedral had equipped himself with an antique projector. After morning service on Sunday, 7 December, the eve of the Japanese attack on Pearl Harbor, the choirboys were stopped before they could leave for home and were marched down to the crypt. Still wearing their cassocks, they sat in a row of deck-chairs requisitioned from the Shanghai Yacht Club and watched a year-old March of Time.
Thinking of his unsettled dreams, and puzzled by their missing soundtrack, Jim tugged at his ruffed collar. The organ voluntary drummed like a headache through the cement roof and the screen trembled with the familiar images of tank battles and aerial dogfights. Jim was eager to prepare for the fancy-dress party being held that afternoon by Dr Lockwood, the vice-chairman of the British Residents' Association. There would be the drive through the Japanese lines to Hungjao, and then Chinese conjurors, fireworks and yet more newsreels, but Jim had his own reasons for wanting to go to Dr Lockwood's party.
© Victor Gollancz Ltd, 1984
^ Terug naar boven
Algemeen
Maar dan vallen de Japanners het land binnen en de wereld van Jim komt op zijn kop te staan. Hij verliest zijn ouders uit het oog en hij wordt opgesloten in een gevangenkamp voor Europese burgers. Hij heeft moeite om te overleven en om aan zijn dagelijkse eten te komen. Maar nog blijft hij onbezorgd: hij bewondert de Japanners met hun geweldige vliegtuigen en hij vindt het maar niks dat de Europeanen zo’n kritiek hebben op die bezetters. Zo nu en dan ontsnapt Jim uit het kamp en dan gaat hij voedsel of iets anders zoeken. Maar telkens keert hij weer terug naar het kamp.
Ook wanneer hij wordt overgeplaatst naar een ander kamp, wanneer er mensen om hem heen verhongeren, wanneer hij de gevolgen van de oorlog ziet, lijkt de ernst van de oorlog niet goed tot hem door te dringen. Maar misschien is hij ook wel keihard geworden; of misschien is dit zijn manier om – als kleine jongen – te overleven in deze vijandige wereld.
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
C1Schrijver:
J.G. BallardJaar van uitgave:
1984Aantal pagina's:
351Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1945Plaats van handeling:
Azië, China, in en om de stad ShanghaiBijzonderheden:
Een roman in 4 delen en 42 hoofdstukken.In het Nederlands heet het boek ‘Het keizerrijk van de zon’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
Als je houdt van oorlogsverhalen dan zou je ‘Empire of the Sun’ kunnen lezen. Het is een mooi verhaal. Maar het is wel een speciaal oorlogsverhaal: de roman gaat niet over spectaculaire gevechten of over dappere verzetshelden, maar over een doodgewone jongen die probeert te overleven in een vijandige wereld waarin hij wordt bedreigd door honger, dorst en door achterdochtige Chinezen, egoïstische Europeanen of agressieve Japanners.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het goed begrijpen van ‘Empire of the Sun’ is het belangrijk dat je iets weet over de situatie in Shanghai (en China) ten tijde van de tweede Wereldoorlog. China en Japan waren al een paar jaar in oorlog met elkaar, maar daar was in Shanghai weinig van te merken. De ouders van Jim woonden hier met talloze Europeanen in een welvarend deel van de stad waar het hen aan niets ontbrak.
Ook na de bezetting van China is de oorlog in dit deel van het land anders dan in andere delen van Azië: de Europeanen werden wel opgesloten in kampen, maar ze werden niet tewerkgesteld (zoals in Birma). Wat opvalt is juist de chaotische situatie die heerst in dit deel van bezet Azië en de Japanners die ook niet precies weten wat ze met al die gevangenen aan moeten.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De oorlogsroman ‘Empire of the Sun’ is vaak lastig te lezen. Het is een boek over een jongen die elf jaar oud is als het verhaal begint. Maar het is qua taal allerminst een kinderboek. Ballard schrijft wel over, maar niet voor kinderen. De lezer moet de Engelse taal goed beheersen om de roman goed te kunnen begrijpen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De oorlogsroman ‘Empire of the Sun’ is qua taal een moeilijk te lezen boek; je moet de Engelse taal op een hoog niveau beheersen. Beschrijvingen zijn soms lang, in lange alinea’s. De hoofdstukken zijn van een redelijke lengte. Er zijn wel dialogen, maar niet erg veel.
Het verhaal is ernstig, soms dramatisch en vaak spannend; de hoofdpersoon is als een kille observator die zelf niet goed doorheeft wat er om hem heen gebeurt. Dat maakt het soms moeilijk om je als lezer te vereenzelvigen met het hoofdkarakter.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Empire of the Sun’ een roman met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.
Schrijfstijl:
J.G. Ballard is een nuchtere schrijver die op een objectieve manier het verhaal van Jim beschrijft. Het is juist dat ontbreken van spectaculaire oorlogshandelingen en grote acties dat ‘Empire of the Sun’ tot een indringend verhaal maakt.
De hoofdpersoon Jim is een naïeve jongen, die meer van oorlogsvliegtuigen en van Japanners lijkt te houden dan van Engelsen of van zijn (lang afwezige) ouders. Maar juist dat onwetende en argeloze zorgt ervoor dat Jim een echt geloofwaardig karakter wordt.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De oorlogsroman ‘Empire of the Sun’ kent veel actie. Die actie heeft niks te maken met veldslagen of verzetsdaden, maar wel met het overleven van Jim en de mensen bij wie hij is. Jim wordt gedwongen om van stadswijk naar stadswijk en van kamp naar kamp te trekken om zichzelf in leven te houden en dat zorgt voor de nodige actie.
Tijd:
‘Empire of the Sun’ begint in 1941, wanneer de Tweede Wereldoorlog in Azië op het punt van uitbreken staat. De Chinese stad Shanghai is al een aantal jaren in een oorlog verwikkeld, want China en Japan zijn al in oorlog sinds 1937. Maar Jim merkt niet zo veel van die oorlog: hij kan met zijn ouders en met veel andere Europeanen een behoorlijk rustig leven leiden in een welvarende wijk van de stad.
Het verhaal stopt wanneer de oorlog voorbij is (1945). Jim moet dan zijn ‘gewone’ leventje weer oppakken; en dat is niet zo gemakkelijk voor hem.
Het verhaal duurt van 1941 tot 1945, dus gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog in China.
Plaats:
De roman ‘Empire of the Sun’ speelt zich geheel af in China: alles gebeurt in en rond de Chinese stad Shanghai. Een deel van het verhaal speelt in Lunghua Camp, een gevangenkamp dat echt bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Verhaallijn:
Voor de verhaallijn is de titel ‘Empire of the Sun’ belangrijk: Japan wordt gezien als het Land van de Rijzende Zon. Dat is het ook wanneer de Tweede Wereldoorlog in Azië (en in dit geval in China) losbarst. Maar een paar jaar later gaat die zon snel onder: na de atoomaanvallen op Japan is het leger in chaos en de burgers, de soldaten en de gevangenen proberen zo goed mogelijk in leven te blijven. De verhaallijn gaat dan ook over Jim die meegezogen wordt in de waanzin en de chaos van de oorlog.
Verteller:
De roman ‘Empire of the Sun’ wordt verteld door een auctoriale verteller die het verhaal vanuit het perspectief van de jongen Jim vertelt. Jim is een naïeve jongen die eigenlijk de rust en de redelijke ‘verzorging’ van het gevangenkamp prefereert boven de gevaarlijke chaos van buiten.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
Het hoofdkarakter van ‘Empire of the Sun’ is:
• Jim. Als de oorlog uitbreekt in 1941 is hij 11 jaar oud.
Bijfiguren:
‘Empire of the Sun’ kent een behoorlijk groot aantal bijfiguren. De meesten daarvan zijn belangrijk op de plek waar Jim zich op dat moment bevindt:
• De vader van Jim;
• De moeder van Jim;
• Frank: een Amerikaanse vrijbuiter die op een boot woont;
• Basie: een vriend van Frank, die ook op de boot woont;
• Dr Ransome: een arts die de gevangenen verzorgt;
• De Vincent familie: zij wonen een tijdlang samen met Jim op een kamer in het kamp;
• Mr Maxted: een vader van een vriend van Jim; hij is later een gevangene in het kamp met wie Jim soms samenwerkt;
• Lieutenant Price: een gevangene in een kamp waar Jim een tijdlang woont.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Website:
Film:
De oorlogsroman ‘Empire of the Sun’ is in 1987 door Steven Spielberg verfilmd.
Overig:
‘Empire of the Sun’ is een boek over de Tweede Wereldoorlog in Azië en over het effect dat deze oorlog heeft op de Britten (en op andere Europeanen) die daar woonden. In dat opzicht lijkt de roman op sommige boeken van Nevil Shute en James Clavell.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.G. Ballard.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• King Rat van James Clavell
• A Town Like Alice van Nevil Shute
• The Kite Runner van Khaled Hosseini
Citaat:
The prospect of their defeat, and the imminent assault on the Japanese home islands, made Jim more and more nervous. He ate every scrap of food he could find, aware of the rising numbers of deaths from beri beri and malaria. Jim admired the Mustangs and Super Fortresses, but sometimes he wished that the Americans would return to Hawaii and content themselves with raising their battleships at Pearl Harbor. Then Lunghua Camp would once again be the happy place that he had known in 1943. (p.181)Vragen over het boek:
- Analyseer de karakters van een aantal volwassenen rond Jim, zoals bijvoorbeeld Mr Maxted of Basie.
- Beschrijf aan de hand van een drietal voorbeelden uit de tekst welke invloed de oorlog heeft op de Europeanen, de Chinezen en de Japanners in Shanghai.
- Waaruit blijkt de naïviteit van Jim? Geef een drietal voorbeelden uit de roman. Geef ook aan of en hoe hij veranderd is in de loop van het verhaal.
- Wat vind je van de manier waarop J.G. Ballard dit verhaal heeft verteld? Is dit volgens jou de beste manier om zo’n verhaal zo te vertellen? Waarom vind je dat?
^ Terug naar boven
Comments are closed.