Enemies, a Love Story

Niveau:
Genre: love
Thema: war (WW II)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696449305829", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"36259552","familyId":"36259552","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Enemies%20A%20Love%20Story%2C%20Isaac%20Bashevis%20Singer","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Herman Broder turned over and opened one eye. In his dreamy state, he wondered whether he was in America, in Tzivkev, or in a German camp. He even imagined himself hiding in the hayloft in Lipsk. Occasionally all these places fused in his mind. He knew he was in Brooklyn, but he heard Nazis shouting. They were jabbing with their bayonets, trying to flush him out, while he pressed deeper and deeper into the hay. The blade of a bayonet touched his head.
Full awakening required an act of volition. ‘Enough!’ he told himself, and sat up. It was mid-morning. Yadwiga had been dressed for some time. In the mirror on the wall opposite the bed he caught sight of himself – face drawn, his few remaining hairs, once red, now yellowish and streaked with gray. Blue eyes, piercing yet mild, beneath disheveled eyebrows, nose narrow, cheeks sunken, the lips thin.
Herman always woke up shabby and rumpled, looking as if he had spent the night wrestling. This morning there was even a black-and-blue mark on his forehead. He touched the bruise. ‘What is this?’ he asked himself. Could it have been caused by the bayonet in his dream? The thought made him smile. He had probably bumped against the edge of the closet door on the way to the bathroom during the night.

© Farrar, Straus & Giroux, Inc. / Fawcett Crest Books, 1972.

^ Terug naar boven

Algemeen

Herman Broder komt getraumatiseerd uit de oorlog wanneer hij zich in New York vestigt. Hij heeft zich jarenlang op het platteland van Polen voor de nazi's verborgen, zijn vrouw en kinderen zijn verdwenen en zijn opleiding (tot schriftgeleerde) lijkt in New York waardeloos. Herman trouwt met Yadwiga, de vrouw die hem onderdak gaf (en die vroeger de huishoudster van de familie was): een onaantrekkelijke, ongeletterde, maar toegewijde vrouw. Herman doet freelance werk voor een uitgever van religieuze werken; hij vertaalt uit en schrijft over de Talmoed en andere godsdienstige geschriften.
Uit verveling met zijn relatie neemt hij een maîtresse, Masha, een mooie, maar ook getraumatiseerde Poolse die met haar moeder in de Bronx woont. Masha zou graag met hem willen trouwen en kinderen krijgen, maar ze wacht op haar scheiding van haar man – die ze nooit meer ziet.
Dan krijgt Herman een telefoontje: zijn doodgewaande vrouw Tamara is in New York aangekomen …



^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Isaac Bashevis Singer

Jaar van uitgave:
1972

Aantal pagina's:
254

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
USA (New York)

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 2 delen en uit 10 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Vijanden, een liefdesroman’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Enemies, a Love Story’ is een verhaal over huwelijk, liefde en (on)trouw. Maar het is bovenal een verhaal over oorlogstrauma’s: de karakters lijden allemaal onder hun verleden in het door nazi’s bezette Polen, een land waar de meeste joden werden gevangen gehouden en vermoord. Alle huwelijksperikelen en verstoorde relaties komen eigenlijk voort uit de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


WAT MOET JE WETEN?

‘Enemies, a Love Story’ wordt door Mr. Singer omschreven als ‘a love story’. Maar wat is hier liefde? Het verhaal roept meer vragen op dan het beantwoordt. Vragen die je als lezer aan jezelf zult stellen: wat zou jij hebben gedaan wanneer je familie en vrienden verdwenen, wanneer je ouders en/of je kinderen werden vermoord, wanneer je geliefde plotseling uit je leven verdween? Als je aan deze dilemma’s denkt komt het gedrag van karakters als Herman Broder en Masha je veel logischer over.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Enemies, a Love Story’ zijn niet erg moeilijk. Er worden weinig Jiddische of Hebreeuwse woorden gebruikt, de joden zijn slechts in beperkte mate (of helemaal niet) religieus.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.

 


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Enemies, a Love Story’ zeker toegankelijk.
Het verhaal is dat ook, hoewel het in eerste instantie erg onwerkelijk lijkt: een man hertrouwt met de onaantrekkelijke en ongeletterde huishoudster van zijn ouders, hij neemt een maîtresse en op een dag ontmoet hij zijn doodgewaande vrouw weer – en met alle drie wil hij verder …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Enemies, a Love Story’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Enemies, a Love Story’ is mooi geschreven: altijd tragisch, soms hard, vaak ontroerend, maar bij vlagen ook bijzonder humoristisch. Die humoristische scenes beschrijven Herman in zijn gestuntel met drie vrouwen die hij – vaak op dezelfde dag – te vriend wil houden.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Enemies, a Love Story’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie bestaat vooral uit de interactie tussen Herman en zijn drie vrouwen.


Tijd:

‘Enemies, a Love Story’ speelt zich af in de jaren 1950-1960. Het verhaal speelt na de Tweede Wereldoorlog, maar deze oorlog is dagelijks aanwezig in de hoofden van de hoofdpersonen: zij hebben allemaal traumatische gebeurtenissen meegemaakt in Polen tijdens de nazi-bezetting.


Plaats:

De setting van ‘Enemies, a Love Story’ is de stad New York City. De hoofdpersonen wonen in Brooklyn (Coney Island), de Bronx en Manhattan. Enkele scenes van het verhaal spelen in upstate New York.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Enemies, a Love Story’: hoe zal Herman zijn leven kunnen beheren met drie vrouwen die om hem geven (en om wie hij ook veel geeft)?


Verteller:

De roman ‘Enemies, a Love Story’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Enemies, a Love Story’ zijn:
• Herman Broder: een joodse man van boven de vijftig die in Coney Island (in het zuiden van Brooklyn, New York City) woont. Hij was tijdens de oorlog ondergedoken op een boerderij bij het Poolse plaatsje Tzivkev. Vóór de oorlog studeerde hij de Thora en allerlei Joodse geschriften (Herman is een ‘Talmudist’). Toen trouwde hij ook met Tamara, met wie hij twee kinderen kreeg. Zijn vrouw en kinderen werden in de oorlog neergeschoten. Herman werkt nu als schrijver-vertaler voor een uitgever van Hebreeuwse geschriften;
• Yadwiga Pracz: de 33-jarige (tweede) vrouw van Herman. Zij is een ongeletterde Poolse, die vóór de oorlog voor de familie van Herman werkte als huishoudster. Tijdens de oorlog verborg ze Herman op de boerderij van haar ouders en na de oorlog emigreerde ze met hem naar de USA, waarna Herman met haar trouwde;
• Masha Bloch: de minnares van Herman. Masha is een mooie joodse vrouw die wil scheiden van haar man (die ze nooit meer ziet). Ook zij is afkomstig uit Polen;
• Tamara Broder: de (eerste) vrouw van Herman. Zij vertrok met haar kinderen tijdens de oorlog naar Rusland waar zij en haar kinderen werden neergeschoten. Wonder boven wonder overleeft ze de oorlog en ze emigreert ook naar New York.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Enemies, a Love Story’ zijn:
• Shifrah Puah Bloch: de moeder van Masha. Zij en haar dochter wonen bij elkaar in huis. Shifrah Puah is een vriendelijke vrouw (die echter door de oorlog zwaar getraumatiseerd is);
• Rabbi Milton Lampert: de 64-jarige rabbi die Herman Hebreeuwse geschriften laat schrijven en vertalen. Zelf is hij niet zo’n geleerde, maar hij weet handig gebruik te maken van de kennis van Herman en anderen, waardoor hij een gewaardeerd uitgever van en spreker over religieuze onderwerpen is geworden;
• Leon Tortshiner: de echtgenoot van Masha. Masha beschrijft hem al een rokkenjagende domoor, maar zelf noemt hij zich een trouwe (ex-)echtgenoot (en wetenschapper). Het is aan Herman om erachter te komen wie Leon werkelijk is;
• Reb Abraham Nissen Yaroslaver: de oom van Tamara, de eigenaar van een goed lopende joodse boekenzaak, de man die zijn nicht in huis onderdak geeft. Hij is getrouwd met Sheva Haddas;
• Anderen: Mrs. Schreier (een buurvrouw), Mr. Nathan Pesheles (een kennis van de buurvrouw),  Yasha Kotik (een nieuwsgierige kennis van Rabbi Lampert).





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Enemies, a Love Story’ is in 1989 verfilmd.


Overig:

‘Enemies, a Love Story’ is een naoorlogse roman die eigenlijk voor het grootste deel over de Tweede Wereldoorlog gaat: de karakters zijn zonder uitzondering beïnvloed – en heel vaak getraumatiseerd – door die oorlog.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Isaac Bashevis Singer.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Fixer van Bernard Malamud
The Chosen van Chaim Potok
Everything Is Illuminated van Jonathan Safran Foer


Citaat:
Herman thought of the Yiddish saying that ten enemies can’t harm a man as much as he can harm himself. Yet he knew he wasn’t doing it all by himself; there was always his hidden opponent, his demon adversary. Instead of destroying him with dispatch, his enemy continued to invent new and baffling tortures for him. (p.162)

Vragen over het boek:

1. Leg uit hoe Yadwiga een grote rol in het leven van Herman Broder ging spelen.
2. Waaruit blijkt dat Masha getraumatiseerd is door de oorlog?
3. Hoe heeft Tamara de oorlog overleefd?
4. Met welke vrouw zou Herman Broder het liefst willen leven? Leg uit waaruit je dat concludeert.




^ Terug naar boven

Comments are closed.