4/5 - (2 stemmen)

Equal Rites

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

This is a story about magic and where it goes and perhaps more importantly where it comes from and why, although it doesn't pretend to answer all or any of these questions.
It may, however, help to explain why Gandalf never got married and why Merlin was a man. Because this is also a story about sex, although probably not in the athletic, tumbling, count-the-legs-and-divide-by-two sense unless the characters get totally beyond the author's control. They might.
However, it is primarily a story about a world. Here it comes now. Watch closely, the special effects are quite expensive.
A bass note sounds. It is a deep, vibrating chord that hints that the brass section may break in at any moment with a fanfare for the cosmos, because the scene is the blackness of deep space with a few stars glittering like the dandruff on the shoulders of God.
Then it comes into view overhead, bigger than the biggest, most unpleasantly-armed starcruiser in the imagination of a three-ring filmmaker: a turtle, ten thousand miles long. It is Great A'Tuin, one of the rare astrochelonians from a universe where things are less as they are and more like people imagine them to be, and it carries on its meteor-pocked shell four giant elephants who bear on their enormous shoulders the great round wheel of the Discworld.

© Penguin Random House Company, 1987

^ Terug naar boven

Algemeen

Een oude tovenaar, Drum Billet, reist naar het platteland, naar een dorpje in het land Lancre, ergens in het gebergte van The Ramtops. Daar, vlakbij het gehucht Bad Ass, heeft hij gehoord dat er een ‘achtste zoon van een achtste zoon’ geboren zal worden. Nu is acht zoals iedereen weet een heilig getal (ten minste op de Discworld). En omdat Drum oud en der dagen zat is, gaat hij naar deze boreling toe: de jonge Discworld-bewoner zal zijn opvolger worden: de ene tovenaar wordt opgevolgd door de volgende. Drum zal hem zijn toverstaf geven. Maar helaas is er één probleem daar in Bad Ass: de aspirant-tovenaar is een meisje …
Op het moment dat Drum meegenomen wordt door de altijd correcte en vriendelijke Death, ontdekt hij zijn fout: hij heeft de staf aan een zuigeling van het vrouwelijke geslacht gegeven.
Maar het leven in Bad Ass gaat zijn gewone gangetje. Mensen eten en drinken en maken ruzie en kleine meisjes worden groot. In de loop der jaren blijkt dat het meisje met de toverstaf, dat Eskarina (kortweg Esk) Smith heet, enorme gaven heeft. Ze doet dingen die haar ouders, haar broers en de dorpsbewoners versteld doen staan. En dat komt Granny Weatherwax ter ore. Deze oude – en soms wijze – dame is verreweg de belangrijkste heks uit de wijde omgeving van The Ramtops en zij besluit na enige observatie om Esk een goede opleiding te laten volgen zodat ze een afgestudeerde tovenaar kan worden. De twee dames, Granny en Esk, reizen af naar de hoofdstad van het rijk, Ankh-Morpork, waar de Unseen University zich bevindt, het opleidingsinstituut voor tovenaars.
Maar tovenaars zijn nu eenmaal mannen. Zo is het altijd geweest. Dus die professoren in de Unseen University zien geen enkel heil in de komst van een jonge dame, al hoe getalenteerd ook. Of het zou de jonge aspirant-tovenaar Simon moeten zijn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
283

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats, Discworld geheten

Bijzonderheden:
Een fantasyroman zonder hoofdstukken. Wel zijn er regelmatig witregels die een andere scene of andere karakters beschrijven.
In het Nederlands heet het boek ‘Meidenzeggenschap’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘Equal Rites’ is een verhaal vol absurde humor. Grote groepen mensen vinden het niks; maar wie het wel wat vindt, raakt subiet verslaafd aan Pratchett. Deze derde roman van de geniale schrijver is misschien nog niet Pratchett op zijn hoogtepunt, maar het is zeker genieten voor de fans.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Equal Rites’ heb je een goede kennis van het Engels en een goed begrip van woordspelingen en idiomatische geintjes nodig. En je moet van fantasy houden. Maar je moet diezelfde fantasy met heel veel korrels zout nemen …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Equal Rites’ zijn vaak moeilijk, vooral de woorden die soms woordspelingen zijn en die altijd een wereld beschrijven die ons volledig onbekend is. Pratchett is een erudiet schrijver die zijn klassieken kent. En die klassieken zijn niet alleen de klassieke mythologische verhalen, sprookjes en sagen, maar ook de wereld van de fantasy.
De alinea’s zijn meestal niet al te lang. Er zijn heel veel – en meestal zeer humoristische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Equal Rites’ is vaak moeilijk. Dit komt onder andere door de vele woordspelingen en de absurde karakters en situaties.
Het verhaal op zich is simpel: twee heksen, een oude en een jonge, gaan op reis naar de grote stad waar de jongste heks opgeleid kan worden. Maar de zijpaden en uitweidingen maken het vaak toch tot een lastig verhaal. Wat het geheel zonder meer overeind houdt, is de enorme humor: Pratchett is de meester van de absurde fantasy.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Equal Rites’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Equal Rites’ is een vroege Terry Pratchett-roman. Er zitten al enkele beroemde karakters in het verhaal (Granny Weatherwax, Death en de Librarian), maar het is nog niet helemaal de geniale kolder van de latere verhalen. In dit verhaal wordt veel tijd besteed aan reizen en minder aan absurde situaties.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Equal Rites’ is een verhaal met veel actie. Die actie is vooral het beleven van absurde avonturen in vreemde situaties en op vreemde plekken. Hoewel er zo nu en dan een dode valt, is dit totaal geen gewelddadig boek: het is meer een absurde vorm van kolderieke humor die de actie vormt.


Tijd:

In ‘Equal Rites’ wordt geen tijd aangeduid. Dit is de wereld en de tijd van de Discworld: een onherkenbare wereld in een tijd die op de middeleeuwen lijkt. Het vervoer is simpel, evenals de communicatie (hoewel er zo nu en dan iets heel moderns plaatsvindt, zoals een telefoonachtige ontdekking of een autogelijkend vervoermiddel).
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal jaren en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats waar ‘Equal Rites’ zich afspeelt is de vreemdsoortige planeet Discworld, een platte schijf gedragen door vier olifanten die op een schildpad staan die op zijn beurt door het heelal zweeft.
Deze roman speelt voor een belangrijk deel op het platteland, vlakbij het gehucht Bad Ass in het land Lancre dat gelegen is in het gebergte The Ramtops.
Later reist Esk samen met Granny Weatherwax naar de Unseen University die zich in de hoofdstad van het land, Ankh-Morpork bevindt. Onderwijl komen ze nog in allerlei onbekende streken – en Esk zelfs in een soort onderwereld, ‘the Dungeon Dimensions’ – terecht.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Equal Rites’: hoe zal een vrouwelijke wizard/witch haar plaats in de gerenommeerde wereld van de magie kunnen veroveren?


Verteller:

De roman ‘Equal Rites’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vaak uit het perspectief van Granny Weatherwax en soms vanuit dat van Esk Smith.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Equal Rites’ zijn:
• Eskarina (‘Esk’) Smith: de achtste ‘zoon’ van de achtste ‘zoon’, iemand die voorbestemd is om tovenaar te worden. Als erfgename van Drum Billet zou zij natuurlijk een jongen moeten zijn;
• Granny (Esme) Weatherwax: een belangrijke (regionale) heks (‘witch’), woonachtig in The Ramtops.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Equal Rites’ zijn:
• Drum Billet: een tovenaar (‘wizard’): hij is al oud en hij verwacht binnenkort te zullen sterven;
• Simon: een leerling-tovenaar; hij is student aan de Unseen University;
• Archchancellor Cutangle, Archmage of the Wizards of the Silver Star: het hoofd van de Unseen University;
• Death: degene die bewoners van de Discworld begeleidt van het leven naar … iets;
• Gordo Smith: de vader van Esk;
• Mrs Smith: de moeder van Esk;
• Cern en Gulta: de broers van Esk;
• Hilta Goatfounder: een wezen gehuld in veel kleden;
• Gander: een reisleider (‘the trail boss’);
• Treatle: een tovenaar, lid van de Unseen University. Niet al te slim in praktische zaken;
• Mrs Whitlow: de huishoudster in de Unseen University. Zij is een Mrs, maar een Mr Whitlow is nergens te bekennen;
• The Librarian: de bibliothecaris van de Unseen University. Hij is een orang oetan.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Equal Rites’ is niet verfilmd.


Overig:

De titel van het boek, ‘Equal Rites’, is uiteraard een woordspeling op ‘Equal Rights’. Dit suggereert het hoofdthema van het boek: gelijke rechten voor iedereen (in dit geval vrouwen).
Het hoofdkarakter van ‘Equal Rites’, Esk(arina) Smith, komt later terug in een Young Discworld-novel, I Shall Wear Midnight.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• I Shall Wear Midnight van Terry Pratchett
• The Wide Window (A Series of Unfortunate Events, Book III) van Lemony Snicket
• Northern Lights (His Dark Materials, Volume I) van Philip Pullman


Citaat:
Esk looked at the ring of faces that not even a necrophile could love, faces put together from a fishmonger’s midden, faces picked randomly from things that lurked in deep ocean holes and haunted caves, faces that were not human enough to gloat or leer but had all the menace of a suspiciously v-shaped ripple near an incautious bather. (p.240)

Vragen over het boek:

1. Wat is de houding van de familie Smith wanneer ze beseffen wat voor meisje Esk eigenlijk is?
2. Waarom is Granny Weatherwax zo belangrijk voor Esk?
3. Wat is de relatie tussen Esk en Simon?
4. Wat is de functie van het verblijf van Esk en Simon in ‘the Dungeon Dimensions’?
^ Terug naar boven

Comments are closed.