Fade

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694267014558", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000015313861","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fade%20%28ebook%29%2C%20Robert%20Cormier","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

At first glance, the picture looked like any other in a family album of that time, the sepia shade and tone, the formal poses, the men in solemn Sunday suits and the women, severely coiffed, in long skirts and billowing blouses. It was a portrait of my father’s family taken before World War I on the front steps of the house in Quebec on the banks of the Richelieu River.
The family moved to New England shortly after the picture was taken, my father along with my grandparents, my five uncles and four aunts, among them my aunt Rosanna, whom I would love all the days of my life.
I discovered the photograph when I was eight or nine years old and was told immediately of its mystery by my cousin Jules, who swore me to secrecy. I found out eventually that the mystery of the photograph was not really a secret, although it provoked various reactions among members of the family. Some dismissed the mystery not as a mystery at all, but as a failure of the camera’s mechanism or the result of a childish prank. Others spoke of the mystery in hushed tones, with raised eyebrows, as if even the mere mention of the picture would bring terrible consequences. My grandfather refused to talk about the photograph altogether and acted as if it didn’t exist, although it occupied a place in the family album in the mahogany desk in the parlor at his house.
My father was amused by it all. ‘Every family has its mysteries,’ he said. ‘Some families have ghosts, we have a picture.’
The mystery?
In the space that was supposed to have been occupied by my uncle Adelard, at the end of the top row, next to my father, there is simply a blank space. Nothing.
My uncle Adelard had disappeared at the moment the camera clicked and the shutter opened.

© HarperCollins, 1990.

^ Terug naar boven

Algemeen

Paul Roget (‘Moreaux’) woont met zijn ouders en broers en zussen in het stadje Monument in de Amerikaanse staat Massachusetts. Ze wonen in de wijk Frenchtown, waar heel veel ‘Canucks’ wonen, Frans-Canadezen die vanwege economische problemen naar de USA zijn geëmigreerd. Al op zijn dertiende ontdekt Paul dat hij anders is dan de meeste kinderen van zijn leeftijd: hij kan letterlijk onzichtbaar worden wanneer hij dat wil. Paul is net als zijn oom Adelard een ‘fader’.
‘Fading’ is handig wanneer je in moeilijkheden bent met lastige stadsgenoten, wanneer je wilt zien hoe je jonge en mooie tante er in haar blootje uitziet of wanneer je wilt weten wat mensen in de buurt soms met elkaar uitspoken. Paul leert zijn talent te waarderen. Maar zijn oom Adelard waarschuwt hem ook. Soms kan het vreselijk misgaan. En tot zijn schande ontdekt Paul dat zoiets bij hem op zekere dag ook gebeurt …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Robert Cormier

Jaar van uitgave:
1988

Aantal pagina's:
246

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1937 (maar later ook 1988 en de tussenliggende tijd)

Plaats van handeling:
USA, de staat Massachusetts (het stadje Monument)

Bijzonderheden:
Een verhaal in vijf delen (genoemd naar de belangrijkste karakters in dat deel: Paul, Susan, Paul, Ozzie, Susan)


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Fade’ is een boek over vreemde gebeurtenissen: de hoofdpersoon kan – net als zijn oom en nóg een familielid – verdwijnen wanner hij dat wil. Hij is dan onzichtbaar geworden en kan alles bij iedereen zien. Als je niet van dit soort bovennatuurlijke ideeën houdt, is ‘Fade’ niet een geschikt boek voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Het verhaal speelt zich af in roerige tijden. Het is 1937 in de USA, er is veel armoede en werkloosheid en minderheden – zoals de Frans-Canadezen in de USA – worden slecht behandeld. De roman veronderstelt een zekere kennis van deze tijd na de grote Depressie van de jaren ’30 van de twintigste eeuw.
Daarnaast gaat de auteur ervan uit dat de lezer bereid is hem te volgen in een onwerkelijk verhaal. Overigens gaat het nergens om sensatie of om bovennatuurlijke verschijnselen, maar om medemenselijkheid en de tragiek van het bestaan.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden die gebruikt worden zijn soms nogal lastig. Vooral wanneer Cormier onderwerpen als economie, depressie, lichamelijk verdwijnen of politieke situaties beschrijft.
Toch zal de taal de meeste lezers weinig problemen opleveren. Het verhaal kent veel delen en weinig hoofdstukken, maar de vele dialogen houden het verhaal spannend.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Cormier gaat van een autobiografisch, persoonlijk getint verhaal naar een verslagachtig deel, daarna weer terug naar de ik-persoon; later beschrijft hij een heel andere tijd en situatie om weer te eindigen bij het verslag. Als lezer moet je behoorlijk ervaren zijn, wil je dit verhaal goed begrijpen. ‘Fade’ is een tamelijk dik (250 pagina’s) en complex boek, maar het blijft interessant door de schrijfstijl van Cormier en door de tragische figuren die hij hier beschrijft. Het verhaal is onwerkelijk, maar ontroerend en hier en daar ook gewaagd (seks, geweld).
De woorden zijn soms moeilijk, de delen zijn soms lang, de dialogen daarentegen zijn legio.
Dit alles maakt dat ‘Fade’ een boek is met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Robert Cormier is een zeer boeiende schrijver. ‘Fade’ is daar een goed voorbeeld van. Al vanaf de eerste bladzijde wordt de lezer geconfronteerd met een onwerkelijke situatie (een oom die zomaar van een foto verdwijnt), maar er wordt daarna een ‘gewoon’ verhaal verteld: elke familie heeft wel een of meer personen die afwijkend zijn. Vanaf dat moment ontvouwt het verhaal zich tot een coming-of-age-, familie-, mysterie- en thrillerverhaal.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal kent behoorlijk veel actie. Het ‘faden’ van Paul stelt hem in staat allerlei dingen in zijn woonplaats te zien die niemand kan – en mag – zien. Er zijn de nodige vriendschappen, vijandschappen en liefdesrelaties in het verhaal. Er is een dramatische demonstratie, er vinden moorden plaats.


Tijd:

Het verhaal speelt zich grotendeels af in 1937. Later verplaatst het verhaal zich naar 1988 en worden delen van het ontbrekende verhaal ingevuld.


Plaats:

De roman speelt zich grotendeels af in Frenchtown, een wijk in het stadje Monument in de Amerikaanse staat Massachusetts.


Verhaallijn:

Er zijn meerdere verhaallijnen in het verhaal. Maar de belangrijkste is toch wel die van de jeugd van Paul Roget: hoe kan een jongen van dertien leren omgaan met een talent dat hem in staat stelt letterlijk uit het gezicht te verdwijnen wanneer hij dat wil?
Alle andere verhaallijnen – die van oom Adelard, het onderzoek van Susan, het turbulente leven van Ozzie – hebben te maken met de ‘fade’ van Paul.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven.
Allereerst is er Paul die het verhaal van zijn jeugd in het stadje Monument vertelt. Het is het perspectief van een onbetrouwbare verteller: de hoofdpersoon is dertien jaar en het geheugen van de volwassen Paul moet wel heel goed zijn wil hij precies weten wat er toen allemaal met de ik-figuur gebeurde.
Dan is er het verhaal van Susan die het verhaal van Paul onderzoekt, samen met de literaire agente van Paul.
Tenslotte is er ook nog het verhaal van de agressieve weesjongen Ozzie, die uiteindelijk in contact komt met zijn oom Paul.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Paul Roget (‘Moreaux’): een 13-jarige jongen met een bijzondere eigenschap: hij kan zo nu en dan letterlijk verdwijnen, hij is een ‘fader’. Paul komt uit een Frans-Canadese familie die in de Noord-Amerikaanse staat Massachusetts woont.


Bijfiguren:

Andere belangrijke karakters zijn het verhaal zijn veelal familieleden van Paul:
• Oom Adelard: ook een ‘fader’. Hij komt en gaat wanneer en waarheen hij wil;
• Aunt Rosanna: de mooie tante van Paul, op wie hij stapelverliefd is;
• Pete: een vriend van Paul;
• De ouders van Paul;
• Broers en zussen van Paul: Bernard, Armand, Yvette, Yvonne, Rose;
• Rudolphe Toubert: een onderwereldfiguur in Monument;
• Omer LaBatt: een plaaggeest voor Paul;
• Susan: een studente en een nicht van Paul die het verhaal van haar oom onderzoekt;
• Meredith Martin: de agente van Paul die zijn boeken uitgeeft;
• Ozzie: een weesjongen, die veel gewelddaden pleegt.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Fade’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Fade’ is een jeugdroman over een bovennatuurlijk iets: mensen die zomaar – als ze dat willen – kunnen vervagen en verdwijnen (‘to fade’). Maar daarmee is het geen science fiction-verhaal geworden met allerlei gekke trucjes en vreemdsoortige gebeurtenissen. Het gaat namelijk om zeer concrete onderwerpen: armoede, liefde, pesten, vriendschap. Mr. Cormier is meer geïnteresseerd in de mens dan in het bovennatuurlijke. Wat dat betreft lijkt hij meer op Stephen King of Dean Koontz dan op Ray Bradbury of Arthur C. Clarke.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Robert Cormier.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Chocky van John Wyndham
Thinner van Richard Bachman (a.k.a. Stephen King)
The Taking van Dean Koontz


Citaat:
I recoiled, leapt back a step or two, risked exposing myself by making a sound. But a sound wouldn’t matter, would it, if she couldn’t see me? Could she see me? Had I begun to lose the ‘Fade’? I looked down, saw nothing, only my absence, and remembered what my uncle had said: You will be there, but not there. They will not see you, but they will feel you there, know your presence. (p.64)

Vragen over het boek:

1. Vind je het verdwijnen (‘fading’) van Paul het belangrijkste in deze roman of zijn voor jou andere kwaliteiten van het boek belangrijker? Leg je antwoord uit met behulp van fragmenten uit de tekst.
2. Wat is de rol van oom Adelard in deze roman? Hij is immers wel belangrijk terwijl hij er vaak helemaal niet is.
3. In hoeverre is de Amerikaanse politieke of economische situatie belangrijk voor het verloop van het verhaal?
4. Zijn de delen van het boek die ‘Susan’ heten onmisbaar voor het verhaal? Waarom vind je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.