Finders Keepers

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘Wake up, genius.’
Rothstein didn’t want to wake up. The dream was too good. It featured his first wife months before she became his first wife, seventeen and perfect from head to toe. Naked and shimmering. Both of them naked. He was nineteen, with grease under his fingernails, but she hadn’t minded that, at least not then, because his head was full of dreams and that was what she cared about. She believed in the dreams even more than he did, and she was right to believe. In this dream she was laughing and reaching for the part of him that was easiest to grab. He tried to go deeper, but then a hand began shaking his shoulder, and the dream popped like a soap bubble.
He was no longer nineteen and living in a two-room New Jersey apartment, he was six months shy of his eightieth birthday and living on a farm in New Hampshire, where his will specified he should be buried. There were men in his bedroom. They were wearing ski masks, one red, one blue, and one canary-yellow. He saw this and tried to believe it was just another dream – the sweet one had slid into a nightmare, as they sometimes did – but then the hand let go of his arm, grabbed his shoulder, and tumbled him onto the floor. He struck his head and cried out.
‘Quit that,’ said the one in the yellow mask. ‘You want to knock him unconscious?’

© Hodder & Stoughton, 2015^ Terug naar boven

Algemeen

1978. Morris Bellamy is een kleine crimineel. Hij heeft een paar kleine vergrijpen gepleegd die hem een gevangenisstraf opleverden. Maar het heeft hem er niet van weerhouden een nieuwe misdaad te plannen. Hij heeft uitgezocht waar zijn favoriete schrijver, John Rothstein, woont. Deze heeft een drietal geweldige ‘coming-of-age’ boeken geschreven die – wat Morris betrof – nogal zoetsappig afliepen. Morris vraagt zich af of Rothstein – die al jaren niets meer publiceerde – niet alsnog een vervolg op de trilogie heeft geschreven. Wanneer Morris de schrijver met een tweetal kornuiten overvalt, ontdekt hij dat dit inderdaad het geval is. Rothstein bewaart in zijn kluis niet alleen veel geld, maar ook talloze manuscripten. Morris steelt alles en verbergt zijn buit in een koffer onder een oude boom in een bosje achter zijn huis. Een paar weken later wordt hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege een zeer gewelddadige verkrachting.
2009. Pete Saubers woont met zijn ouders en zijn zusje in een eenvoudig huis in een mindere buurt van de stad. Zijn vader is invalide geraakt bij een aanslag en zijn moeder heeft haar baan als docente verloren in verband met de economische recessie. Het gezin is er – financieel en immaterieel – slecht aan toe. Maar dan vindt Pete een ware schat: onder een boom ligt een koffer met daarin duizenden dollars en een groot aantal notitieboekjes met aantekeningen. Het geld zou het gezin Saubers in één klap uit de problemen kunnen helpen; de aantekeningen blijken onbekende romans te zijn van de favoriete auteur van Pete, John Rothstein. Pete bedenkt een plan om zowel het geld als de manuscripten te gebruiken.
2014. De oud-detective Bill Hodges heeft een detectivebureau, ‘Finders Keepers’ geheten. Op een dag roept zijn buurmeisje zijn hulp in. Haar vriendin denkt dat haar broer, Pete Saubers, geld heeft gestolen. Tegelijkertijd komt er een uit de gevangenis ontslagen crimineel vrij: Morris Bellamy.
Drie mensen gaan op zoek naar elkaar, naar geld en naar kostbare manuscripten …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
370

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1975-2015

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad in the Midwest

Bijzonderheden:
Een roman in 4 delen met heel veel genummerde hoofstukken. Een aantal hoofdstukken hebben als titels de jaren waarin het verhaal zich afspeelt: ‘1978’, ‘2008’, ‘2009’, ‘1978-2014’.
De vier delen hebben de titels: ‘Buried Treasure’, ‘Old Pals’, ‘Peter and the Wolf’, ‘After’. Het laatste deel is bovendien ook nog opgedeeld in een paar getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De eerlijke vinder’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Finders Keepers’ is een typische thriller, in de traditie van de boeken van Patricia Highsmith, Harlan Coben en Dean Koontz. Maar ook in de traditie van Stephen King-boeken als ‘Desperation’, ‘From a Buick 8’ of ‘The Dead Zone’; dat soort thriller dus. Omdat één van de thema’s literatuur is, lijkt het verhaal ook enigszins op andere Stephen King-romans als ‘Bag of Bones’ en ‘The Dark Half’. Niet specifiek horror, fantasy of science fiction dus (zoals soms in de boeken van King), maar wel een thriller met een wat oudere protagonist en een volledig verknipte moordenaar. Als je van dat soort boeken houdt, dan is ‘Finders Keepers’ zeker iets voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘Finders Keepers’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af over een periode van zo’n vijfendertig jaar: van 1978 tot 2014. De roman begint met een gewelddadige roofmoord die leidt tot meerdere moorden. Dan verplaatsen de handelingen zich naar een gewoon – maar vrij arm – gezin in een gewone stad ergens in de USA. Tenslotte ontmoeten we de gepensioneerde detective Bill Hodges die we ook uit Mr. Mercedes kunnen kennen. Uiteindelijk komen deze drie karakters bij elkaar in een zinderende thriller.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Finders Keepers’ zijn nergens echt lang te noemen. Het verhaal is in dit opzicht ook een typisch King-verhaal: veel pagina’s, veel hoofdstukken, veel witregels. Dat maakt het lezen van deze roman iets gemakkelijker.
Voor wat betreft de taal is King nog altijd bij de tijd te noemen: hij noemt man en paard en schuwt het niet om vloek- en schuttingwoorden te gebruiken. Zeker niet taal die iedere lezer zal aanspreken.
De alinea’s zijn vaak kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Finders Keepers’ is toegankelijk wat de taal en het onderwerp betreft. De taal is modern, niet echt specialistisch, maar zo nu en dan schokkend en platvloers. Het verhaal gaat over een gewetenloze moordenaar: een verhaal over misdaad en straf, maar nauwelijks over berouw en inkeer. Erg spannend, maar niet een onderwerp dat elke lezer zal aanspreken. Bovendien hebben we hier te maken met een gewetenloze moordenaar die onbekenden en bekenden zo maar omlegt wanneer hem dit het beste uitkomt. De scenes in de gevangenis zijn zeker niet voor jongere lezers geschikt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Finders Keepers’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Finders Keepers’ is heel spannend geschreven. Elke lezer zal zich opwinden over de rücksichtsloze moordenaar die na zijn eerste moorden zonder enige wroeging verder gaat met zijn egocentrische bestaan. Maar dan ontmoeten we Pete, een aardige jongen die veel over heeft voor zijn ouders en zijn zusje, maar die weinig kansen in het leven krijgt. Door de daden van de moordenaar blijkt hij in de gelegenheid te worden gesteld zijn familie uit de problemen te helpen.
Zoals altijd staat Mr. King aan de zijde van de havenots: Pete is de jongen met wie we meevoelen. Het is te hopen dat de rechtvaardige privédetective Hodges Peter kan helpen om meer geluk in het leven te krijgen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘Finders Keepers’ is een verhaal met veel actie. Het verhaal begint met een roofoverval, gevolgd door een aantal moorden. Daarna volgen de avonturen van een scholier uit een minder bedeeld gezin. Tenslotte horen we hoe het privédetective Hodges vergaan is na zijn vorige avontuur (Mr. Mercedes). Uiteindelijk komen deze drie karakters – en hun handelingen – bij elkaar in een spannende apotheose.


Tijd:

De thriller ‘Finders Keepers’ begint in het jaar 1978, wanneer een hoofdpersoon van het verhaal, Morris Bellamy, zijn misdaden pleegt. Een volgend deel gaat over 2009 en 2010 wanneer we de basisschoolleerling Pete Saubers volgen met zijn ouders en zijn zusje. Het verhaal gaat daarna naar het jaar 2014, het jaar waarin Morris de middelbare scholier Peter ontmoet; een ontmoeting die door oud-detective Bill Hodges op de voet zal worden gevolgd.
Het verhaal wordt in afzonderlijke hoofdstukken verteld – gedateerd op jaartal – maar door de wisseling in jaren leest het in het eerste en tweede deel als een verhaal met heel veel flashbacks.


Plaats:

De plaats waar ‘Finders Keepers’ voornamelijk is gesitueerd, is een middelgrote stad in het midwesten van de Verenigde Staten, een stad gelegen aan een meer. De naam van de stad wordt niet genoemd; soms zijn er verwijzingen naar andere grote steden, zoals Kansas City of Los Angeles.
Het verhaal begint overigens op het platteland van de staat New Hampshire.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Finders Keepers’: wat zal er gebeuren met de waardevolle manuscripten van de vermoorde schrijver John Rothstein?


Verteller:

De roman ‘Finders Keepers’ heeft een auctoriale verteller, die zich nu eens verplaatst in het karakter van de crimineel en moordenaar Morris Bellamy, dan weer in dat van de jonge Pete Saubers en tenslotte in dat van de oud-detective Bill Hodges.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Finders Keepers’ zijn:
• Bill Hodges (echte naam: Kermit William Hodges): een gepensioneerde politie-detective. Sinds de eerste roman over zijn leven (‘Mr. Mercedes’) heeft hij een (privé)detectivebureau, ‘Finders Keepers’ geheten;
• Morris (‘Morrie’) Bellamy: een 23-jarige jongeman (in 1978) die al snel op het slechte pad terechtkomt. Hij is de zoon van een intelligente docente Amerikaanse letterkunde en een weggelopen nietsnut van een vader. Morris’s passie is de literatuur, en dan met name de coming-of-age boeken van John Rothstein. Als het verhaal in het ‘heden’ speelt (2014), is Morris 59;
• Pete Saubers: een 12–jarige jongen (in 2009) die bij zijn ouders en zijn zusje thuis woont. Door een aanslag (met een auto – zie Mr. Mercedes) is zijn vader invalide, werkloos en verbitterd geworden. Pete vindt een schat die de familie financieel kan helpen;
• Holly Gibney: een lichtelijk contactgestoorde vrijgezelle dame. Waarschijnlijk heeft ze Asperger, een vorm van autisme. Zij werkt sinds enige tijd voor Bill Hodges en zijn detectivebureau ‘Finders Keepers’.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Finders Keepers’ zijn:
• Tom Saubers: de vader van Pete. Door een aanrijding is hij invalide geworden (een auto reed hem aan bij een zeer bloederige aanslag);
• Linda Saubers: de moeder van Pete. Zij werkte eerst als docent, maar later – vanwege de economische crisis – als hulp in de plaatselijke bibliotheek;
• Tina Saubers: het 8-jarige zusje van Pete (in 2014 is ze 14 jaar oud);
• Todd Paine: de beste vriend van Tom. Net als zijn vriend heeft hij – in 1978 – zijn baan verloren;
• Mr. John Rothstein: een 80-jarige auteur die al jaren geen roman meer heeft gepubliceerd. Hij woont alleen in een afgelegen huis in New Hampshire;
• Curtis Rogers en Freddy Dow: vrienden (in het kwaad) van Morris;
• Anita Bellamy: de moeder van Morris. Zij is docente literatuurgeschiedenis; ze is bovendien een vrij liefdeloze dame;
• Andy (Drew) Halliday: de vriend van Morris (in 1978). Hij is geïnteresseerd in oude, waardevolle boeken en hij wil later een antiquarische boekhandel begonnen;
• Pete Huntley: een detective, de collega van oud-inspecteur Bill Hodges;
• Barbara Robinson: de beste vriendin van Tina Saubers. Het buurmeisje van Bill Hodges. Zij is 14 in 2014;
• Jerome Robinson: de buurjongen van Hodges die tegenwoordig in Harvard studeert. Hij heeft Bill in 1978 geholpen bij het vinden (en uitschakelen van) Brady Hartsfield. Jerome is zeer intelligent, humoristisch en computerdeskundig (en zwart: hij heeft regelmatig de gek met accenten van zwarte acteurs uit oude films en TV-series);
• Tanya Robinson: de moeder van Jerome en Barbara;
• Brady Hartsfield (‘Mr. Mercedes’): de moordenaar van een tiental wachtenden bij een arbeidsbureau op wie hij met zijn auto in 1978 inreed. Bill Hodges, Jerome Robinson en Holly Gibney hebben hem gepakt voordat hij een nieuwe aanslag kon plegen tijdens een popconcert. Holly heeft hem in coma geslagen: sindsdien ligt hij in een verpleeghuis, waar Bill hem zo nu en dan opzoekt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Finders Keepers’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Finders Keepers’ is spannend en het verhaal kent sympathieke hoofdpersonen (‘the good guys’) en een verderfelijke moordenaar (‘the bad guy’); daarmee is het een echt Stephen King-verhaal. Maar het horror- en fantasy-element dat je ook vaak tegenkomt in Kings romans, ontbreekt hier grotendeels.
‘Finders Keepers’ is het tweede deel uit een trilogie met de gepensioneerde detective Bill Hodges in een hoofdrol. Het eerste deel heet Mr. Mercedes. De delen zijn los van elkaar te lezen; toch is het aan te raden om eerst deel I van de trilogie te lezen voordat je aan deel II begint. ‘Finders Keepers’ refereert regelmatig aan gebeurtenissen uit het eerste deel: de aanslag waarbij veel mensen door een auto werden gedood en de kennismaking van Bill Hodges met Jerome Robinson en Holly Gibney.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
End of Watch van Stephen King
• Velocity van Dean Koontz
• The Apprentice van Tess Gerritsen


Citaat:
Painful hands squeeze Pete’s heart at the sight of the gun pointing at his sister’s midsection, but he doesn’t close the Zippo’s cap. He bends over, very slowly lowering it toward the pile of notebooks. ‘There are two more Jimmy Gold novels in here. Did you know that?’
‘You’re lying.’ Red Lips is still pointing the gun at Tina, but his eyes have been drawn – helplessly, it seems – back toward the Moleskines again. ‘There’s one. It’s about him going west.’
‘Two,’ Pete says again. ‘’The Runner Goes West’ is good, but ‘The Runner Raises the Flag’ is the best thing he ever wrote. It’s long, too. An epic. What a shame if you never get to read it.’ (p.343)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft Morris specifiek de auteur John Rothstein uitgekozen voor de roofoverval?
2. Waarom is de combinatie Bill Hodges-Holly Gibney een goede voor het detectivebureau?
3. In welk opzicht is Brady Hartsfield belangrijk voor dit verhaal?
4. Verklaar de titel van het boek.

^ Terug naar boven

Comments are closed.