Firestarter

Niveau:
Genre: science fiction
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘Daddy, I'm tired,’ the little girl in the red pants and the green blouse said fretfully. ‘Can't you stop?’
‘Not yet, honey.’
He was a big, broad-shouldered man in a worn and scuffed corduroy jacket and plain brown twill slacks. He and the little girl were holding hands and walking up Third Avenue in New York City, walking fast, almost running. He looked back over his shoulder and the green car was still there, crawling along slowly in the curbside lane.
‘Please, Daddy. Please.’
He looked at her and saw how pale her face was. There were dark circles under her eyes. He picked her up and sat her in the crook of his arm, but he didn't know how long he could go on like that. He was tired, too, and Charlie was no lightweight anymore.
It was five-thirty in the afternoon and Third Avenue was clogged. They were crossing streets in the upper Sixties now, and these cross streets were both darker and less populated... But that was what he was afraid of.
They bumped into a lady pushing a walker full of groceries. ‘Look where you're goin, whyn't ya?’ she said, and was gone, swallowed in the hurrying crowds.
His arm was getting tired, and he switched Charlie to the other one. He snatched another look behind, and the green car was still there, still pacing them, about half a block behind. There were two men in the front seat and, he thought, a third in the back.
What do I do now?

© Penguin Random House Company, 1980^ Terug naar boven

Algemeen

De 22-jarige Andy doet voor 200 dollar mee aan een medisch experiment; hij kan het geld heel goed gebruiken. Tijdens het experiment maakt hij kennis met Vicky en die twee trouwen met elkaar. Maar behalve elkaar lopen Andy en Vicky nog iets anders tegen het lijf tijdens het experiment: Vicky voelt bepaalde dingen van tevoren en Andy kan mensen duwen in de richting waarin hij ze hebben wil (‘pushing’).
En als die twee een dochtertje krijgen is dat kind wel heel speciaal: ze kan dingen in brand laten vliegen als ze kwaad wordt. En later blijkt: niet alleen maar dingen, maar ook mensen …
De organisatie die het experiment jaren geleden aanging, ‘The Shop’, heeft haar proefkonijnen heel goed in de gaten gehouden. Sommigen zijn overleden, anderen hebben zelfmoord gepleegd. En nu is daar dat dochtertje van Andy en Vicky: Charlie, een meisje dat eigenschappen heeft die geen enkel mens ooit heeft gehad. De mensen van ‘The Shop’ besluiten Andy, Vicky en Charlie op te nemen in hun sanatorium. Maar die laten zich niet zo maar opsluiten …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1980

Aantal pagina's:
428

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een horrorroman in 11 getitelde delen en heel veel genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Ogen van vuur’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Firestarter’ is één van de vroegere romans van Stephen King. Het is een verhaal over een vader en een dochtertje, maar ook over een sinistere geheime dienst (een organisatie ondoorzichtiger en gewelddadiger dan de CIA). Daarnaast is het een roman over telepathie, telekinese en medische experimenten; ondanks dat alles blijft het een gewoon spannend (en soms keihard) verhaal.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Firestarter’ moet je bereid zijn je te verdiepen in sciencefictionachtige experimenten: een organisatie knoeit met proefpersonen en wanneer daar van alles en nog wat misgaat, probeert die organisatie de resultaten met veel geweld onder het kleed te vegen. De belangrijkste uitkomst van het experiment is Charlie, een meisje dat – vaak tegen haar wil – uit woede en angst alles in brand kan steken: speelgoed, bedden, huisraad, maar ook mensen. Voor wie van dit sciencefictionachtige thema houdt, is ‘Firestarter’ nog altijd een aanrader.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Firestarter’ zijn pittig wanneer ze medische experimenten beschrijven. Toch is het niet een moeilijk boek qua taal. Er zijn veel episodes die vertellen over de achtervolging van een vader en een dochter. En die vader en dochter hebben een zeer liefdevolle relatie met elkaar – wat deze roman regelmatig tot een ontroerend verhaal maakt.
De alinea’s zijn van een normale lengte. De delen zijn lang, maar de genummerde hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort. Er zijn veel dialogen: soms ernstig, soms platvloers, soms hilarisch.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Firestarter’ is soms lastig, maar het blijft een heel leesbaar boek.
Het verhaal is fantastisch – in de betekenis van sciencefictionachtig (fantasy, zou je haast kunnen zeggen). Wat er hier verteld wordt kan natuurlijk op dit moment niet. Maar het zou ooit zo maar eens wel kunnen …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Firestarter’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘Firestarter’ is een typisch Stephen King-verhaal: spannend, soms heel gewelddadig, met veel suspense en met de nodige horror. Ondanks de vele doden en gewonden die vallen heeft King altijd veel compassie met zijn hoofdpersonen. En dat is in ‘Firestarter’ ook het geval: de karakters Charlie en haar vader Andy zullen niemand onberoerd laten.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Firestarter’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie bestaat veelal uit achtervolgingen en gewelddadige confrontaties. Je zult je als lezer zeker niet vervelen – tenminste, wanneer je van dit soort verhalen houdt.


Tijd:

De roman ‘Firestarter’ speelt zich af ergens in de jaren ’70-’80 van de vorige eeuw. Er zijn heel veel flashbacks naar de twaalf jaar vóór 1978: de periode waarin Andy zijn experiment onderging en zijn vrouw Vicky leerde kennen.


Plaats:

‘Firestarter’ speelt zich af op meerdere plaatsen in de Verenigde Staten. Andy bracht veel tijd door bij zijn opa en oma aan een meer in de staat Vermont – en daar gaat hij later weer naar toe. Maar ook woont en verblijft hij in de staten Ohio en New York. Delen van de roman spelen in een geïsoleerd gebied in de staat Virginia, waar de geheime organisatie ‘The Shop’ gevestigd is.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Firestarter’: zal het Andy en Charlie lukken om aan hun achtervolgers te ontsnappen? En zo ja, tegen welke prijs is dat dan?


Verteller:

De roman ‘Firestarter’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk uit het perspectief van Andy, maar soms uit dat van Cap (de baas van The Shop), van John Rainbird (een geheim agent) en van Charlie (het dochtertje van Andy en Vicky).

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Firestarter’ zijn:
• ‘Andy’ (Andrew) McGee: een 34-jarige ex-docent. Hij heeft een experiment ondergaan waardoor hij mensen in een bepaalde (denk)richting kan duwen (‘push’). Dat kost hem veel energie, maar soms moet hij van die gave gebruikmaken. Sinds een jaar is hij op de vlucht voor de geheim agenten van ‘The Shop’, die het experiment met hem uitvoerden en die hem nu de mond willen snoeren;
• ‘Charlie’ (Charlene Norma) McGee: een 7-jarig meisje dat een speciale gave bezit: ‘pyrokinesis’ – zij kan dingen, dieren en mensen in brand laten vliegen. Die gave heeft ze gekregen, samen met nog een paar speciale eigenschappen van haar ouders die een medisch experiment heb-ben ondergaan;
• ‘Cap’ (Captain) Hollister: de directeur van ‘The Shop’. Vanuit een geheime basis in de staat Vriginia leidt hij de jacht op Andy en Charlie;
• John Rainbird: een Amerikaans-Indiaanse geheim agent. Hij is een halve Cherokee Indiaan – en tevens Vietnam-veteraan. In de Vietnamoorlog is hij gewond geraakt. Hij is de meest gevreesde geheim agent van The Shop vanwege zijn angstaanjagende durf en wreedheid.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Firestarter’ zijn:
• Vicky Tomlinson McGee: de vrouw van Andy en de moeder van Charlie. Als het verhaal begint is zij – een jaar eerder – vermoord. Toch speelt ze een heel belangrijke rol in de roman: ze komt tot leven in de vele flashbacks die Andy heeft;
• Irv Manders: een boer uit de staat New York;
• Norma Manders: de echtgenote van Irv;
• Dr. Karl Hofferitz: de huisarts van de familie Manders.
Medewerkers van ‘The Shop’:
• Dr. Joseph Wanless: de verantwoordelijke arts die het experiment van ‘The Shop’ leidt;
• Ralph Baxter: een medicus die Andy begeleidt;
• Norville Bates, John Mayo, Bruce Cook, Ray Knowles, Don Jules: geheim agenten;
• Orville Jamieson (‘OJ’): een geheim agent die Andy en Charlie al enkele jaren achtervolgt;
• Charles Payson: de eigenaar van een winkeltje in Bradford, Vermont;
• Josie, Rachel: secretaresses van Cap;
• Albert Steinowitz: een speciale geheim agent;
• Dr. Patrick Hockstetter: een klinisch psycholoog en psychotherapeut;
• Dr. Herman (‘Herm’) Pynchot: een arts van de organisatie;
• Mike Kellaher, Louis Tranter: bewakers bij The Shop.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Firestarter’ is in 1984 verfilmd, met in de hoofdrol Drew Barrymore. Later, in 2002, werd er een 2e film gemaakt (‘Firestarter 2’), opnieuw met de nu volwassen Barrymore.


Overig:

De roman ‘Firestarter’ is de zesde roman van Stephen King. Het is een verhaal dat behoort tot het sciencefictiongenre, maar je zou het ook een horrorverhaal, een fantasyverhaal of een thriller kunnen noemen.
Het boek doet in bepaalde opzichten denken aan Carrie, de eerste roman van Stephen King.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Fahrenheit 451 van Ray Bradbury
The Road van Cormac McCarthy
The Good Guy van Dean Koontz


Citaat:
But none of them understood what they were up against. They thought they did, but they didn’t. Again and again he had seen the rejection of the simple fact that the little girl was pyrokinetic – a firestarter. (pp.199-200)

Vragen over het boek:

1. Hoe was de relatie tussen Andy en zijn vrouw Vicky?
2. Bij welke personen vinden Andy en Charlie een zekere mate van rust?
3. Waarom is de moorddadige John Rainbird ondanks zijn daden in bepaalde opzichten een tragisch karakter?
4. Wat vond je van het eind van het boek? Hoe zou jij het verhaal hebben laten eindigen als je de auteur was geweest?

^ Terug naar boven

Comments are closed.