4/5 - (1 stemmen)

Forever

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693422066949", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30200307","familyId":"30200307","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Forever%2C%20Judy%20Blume","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Sybil Davison has a genius I.Q. and has been laid by at least six different guys. She told me herself, the last time she was visiting her cousin, Erica, who is my good friend. Erica says this is because of Sybil's fat problem and her need to feel loved – the getting laid part, that is. The genius I.Q. is just luck or genes or something. I'm not sure that either explanation is 100 percent right but generally Erica is very good at analyzing people.
I don't know Sybil that well since she lives in Summit and we live in Westfield. Erica and I decided to go to her New Year's party at the last minute for two reasons – one, because that's when she invited us, and, two, we had nothing better to do.
It turned out to be a fondue party. There were maybe twenty of us sitting on the floor around a low table in Sybil's family room. On the table were a couple of big pots of steaming liquid Swiss cheese and baskets of bread chunks. Each of us had a long two-pronged fork, to spear the bread, then dip it into the cheese. It tasted pretty good. I had gotten about two bites when this guy said, ‘You've got some on your chin.’
He was on Erica's other side, sort of leaning across her. ‘You want me to wipe it off?’ He held out his napkin.
I couldn't tell if he was putting me on or what. So I told him, ‘I can wipe my own chin,’ and I tried to swallow the bread that was still in my mouth.
‘I'm Michael Wagner,’ he said.
‘So?’ I answered, as Erica shot me a look.

© Victor Gollancz / Pan, 1984.

^ Terug naar boven

Algemeen

Katherine Danziger is een jonge meid die in het laatste jaar van haar middelbare school zit. Over een paar maanden zal ze een college uitkiezen en dan gaat ze ook het huis uit. Erg spannend allemaal, maar ook wel vervelend, want Kath heeft thuis een heel goed leven, samen met haar ouders, haar zus Jamie en haar vele vriendinnen. Haar ouders houden veel van elkaar en van hun dochters; pa en ma Danziger hebben het goed, ze hebben goede banen en ze laten Katherine behoorlijk vrij, ook wat vriendjes betreft.
Toch is Katherine nog steeds maagd. Evenals haar beste vriendin Erica. En zij beiden verwachten dat enige seksuele ervaring toch wel handig is wanneer je naar zo’n vrijgevochten collegecampus verhuist. Voor Erica is het verliezen van haar maagdelijkheid allemaal nogal onduidelijk: haar nieuwe vriend Artie is misschien wel gay …
Maar Katherine is smoorverliefd. Ze heeft Michael Wagner ontmoet: iemand van haar eigen leeftijd, maar ook iemand met de nodige ervaring met meisjes. Al na een paar weken is het duidelijk dat Michael meer met Kath wil dan alleen maar wat zoenen en handjes vasthouden. Katherine is goed voorgelicht door haar ouders en ze mag veel. Maar ze is toch terughoudend: is Michael echt degene met wie ze verder wil gaan?
Na weken verkering vraagt Michael haar voor een skiweekend bij zijn getrouwde zuster en haar gezin. Katherine mag mee, ook al vindt haar vader het wel erg vervelend.
Dit zou wel eens het spannende moment voor Katherine kunnen worden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Judy Blume

Jaar van uitgave:
1975

Aantal pagina's:
155

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, een stad in de staat New Jersey, een plaats ten westen van New York City

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 26 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Forever’ is een verhaal over de liefde: over vriendschap maar ook over seks. En dat is een onderwerp wat de meeste jongeren wel erg interesseert, maar sommige ouders en docenten misschien minder. Het is een echt coming-of age-verhaal: een meid moet beslissingen nemen die voor haar en voor degenen van wie ze houdt – haar ouders, haar geliefde, haar zus, haar grootouders – belangrijk zijn.


WAT MOET JE WETEN?

In de USA van de jaren 1970-1980 veranderde er nogal wat (net als in Nederland, trouwens). Vooral op het gebied van relaties en seks. De jeugdroman ‘Forever’ gaat daar over. Judy Blume schrijft heel open en eerlijk over seks in dit verhaal. Ze neemt nergens een blad voor de mond. En juist die openheid werd haar niet door alle Amerikanen in dank afgenomen. De roman werd regelmatig in de ban gedaan, door docenten verboden, door bibliotheekmedewerkers van de planken gehaald, door ouders afgenomen.
Een reden te meer voor deze roman om populair te worden. Tot op de dag van vandaag …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Forever’ zijn nergens moeilijk te noemen. Soms is de taal – nog altijd – modern en open. Zie zin 1: ‘Sybil … has been laid by at least six different guys.’ Hopelijk begrijp je die taal, anders wordt het wel een probleem om het verhaal te snappen. De hoofdstukken zijn lekker kort en er zijn heel veel alinea’s. Ms Blume weet met weinig woorden en een overzichtelijk boek heel veel belangrijks te vertellen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Zoals de taal van ‘Forever’ nergens moeilijk is, is het verhaal dat ook niet. Het verhaal is spannend (en sommige lezers zullen het met rode oortjes lezen) en er zit een enorm hoog tempo in. Het onderwerp is vaak humoristisch, meestal belangrijks en soms schokkend. Kortom: een heel leesbare roman.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Forever’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Forever’ is heel openhartig geschreven. Judy Blume verbergt niets voor haar lezers. Maar nergens wordt het een platvloers verhaal, ook wanneer Ms Blume open en bloot over seks schrijft. Door de jaren heen bleef Judy Blume een verrassende en vernieuwende schrijfster van jeugdromans: een schrijfster die al bijna een halve eeuw nog steeds heel veel door jongeren – met name door meiden – gelezen wordt. En terecht.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Forever’ is een verhaal met heel veel actie. En die ‘actie’ is vooral actie die betrekking heeft op verliefdheid, op verkering, op seks en op relaties.


Tijd:

De jeugdroman ‘Forever’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het is een tijd waarin voor het eerst openlijker dan vroeger over seksualiteit werd gesproken. Zeker door vriend(inn)en onderling, maar vaak ook – zoals in het geval van Katherine – door ouders en kinderen. Jongeren kregen in die jaren sneller seksuele contacten dan vroeger: er werden vaker voorbehoedsmiddelen gebruikt (‘de pil’ kwam in die jaren voor veel jongeren beschikbaar) en er was weinig angst voor seksueel overdraagbare ziekten (zoals later, bijvoorbeeld, AIDS).


Plaats:

De stad waar ‘Forever’ zich voornamelijk afspeelt is Westfield, een van de vele stadjes ten westen van New York City, in de staat New Jersey.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Forever’: heeft Katherine in Michael de ware liefde gevonden?


Verteller:

De jeugdroman ‘Forever’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Katherine vertelt het verhaal en uiteraard doet ze dat vanuit haar eigen ideeën en  meningen. Hoewel ze waarschijnlijk heel eerlijk is, hoor je het verhaal toch maar vanuit één personage.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Forever’ zijn:
• Katherine (Kath) Danziger: een meisje van een jaar of zeventien dat in het laatste jaar van de middelbare school zit. Over een paar maanden zal ze naar een college gaan (en dus ook uit huis gaan);
• Michael Wagner: een leeftijdgenoot van Katherine. Hij zit op een andere school. Vanaf de eerste pagina zijn hij en Katherine in elkaar geïnteresseerd (en worden ze op elkaar verliefd).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Forever’ zijn:
• Erica Small: de beste vriendin van Katherine. Zij zegt alles wat ze denkt tegen Katherine, die twee vertrouwen elkaar volledig;
• Artie Lewin: een jongen die veel met Katherine omgaat. Hij vraagt zich af of hij misschien gay is;
• Roger Danziger: de vader van Katherine. Hij is apotheker en hij is de manager van twee drogisterijen;
• Diana Danziger-Gross: de moeder van Katherine. Zij is bibliothecaresse;
• Jamie Danziger: de 12-jarige zus van Katherine. Zij is zeer artistiek (kunstzinnig en muzikaal) en ze kookt geweldig. Ze bewondert haar oudere zus enorm;
• Ivan Gross: de opa van Katherine. Hij heeft kortgeleden een beroerte gehad waardoor hij niet meer de oude is;
• Hallie Gross: de oma van Katherine. Een advocaat en politicus, en een zeer vooruitstrevende dame;
• Sybil Davidson: de vriendin van Katherine en Erica (en de nicht van Erica); een meisje dat veel seksuele contacten heeft;
• David: een jongen op wie Jamie verliefd wordt;
• Theo: een oudere jongen die Katherine later ontmoet.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Forever’ is verfilmd voor TV; ook zijn er toneelbewerkingen van het verhaal gemaakt..


Overig:

De jeugdroman ‘Forever’ was nogal omstreden toen hij uitkwam. En dat is hij nog steeds: het openlijk beschrijven van seksuele ervaringen van de hoofdpersoon zal niet elke lezer – en zeker niet elke ouder – aanspreken. De roman was en is al jaren heel populair (misschien wel vanwege die beschrijvingen van de eerste seksuele ervaringen van een meisje). Het boek stond nummer 7 op de lijst van ‘Most Frequently Challenged Books’ en behoort op veel Amerikaanse scholen en bibliotheken tot de zogenaamde ‘Banned Books’. Voor sommige lezers een waarschuwing, voor anderen een reden om juist dit boek te lezen.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Judy Blume.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• My Darling, My Hamburger van Paul Zindel
• Breaktime van Aidan Chambers
• The Fault in Our Stars van John Green


Citaat:
When we were inside he fastened the chain around my neck and kissed me. I looked down at the silver disk, touched it and said, ‘ In my whole life nothing will ever mean more to me.’ (p.102)

Vragen over het boek:

1. Wanneer en waarom valt Katherine voor Michael?
2. Wat is het verschil tussen de vader en de moeder van Katherine, als je uitgaat van de manier waarop ze omgaan met de vriendschap tussen Katherine en Michael?
3. Wanneer verandert de verhouding tussen Michael en Katherine en waarom gebeurt dit? Wat is het gevolg van die verandering?
4. Als Ms Blume een boodschap heeft met deze roman, welke zou dat dan kunnen zijn?
^ Terug naar boven

Comments are closed.