Friday on My Mind

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Kitty was five years old and she was cross. The queue for the Crown Jewels had been long and they weren't so special anyway. The queue for Madame Tussauds had been longer, and she didn't even recognize most of the waxworks, and she couldn't see them properly with all the crowds. And it had been drizzling. And she hated the Underground. When she stood on the platform and heard the rumble of an approaching train, it felt like something terrible coming out of the darkness.
But when they got on the boat she became a little less cross. The river was so big that it felt almost like the ocean, heaving with the currents and the tide. A plastic bottle floated past.
'Where's it going?' said Kitty.
'To the sea,' said her mum. 'All the way to the sea.'
'The Thames Barrier will stop it,' said her dad.
'No, it won't,' said her mum. 'It's not a real barrier.'
As the boat pulled away from the Embankment, Kitty ran from one side of the boat to the other. If she was seeing something interesting on one bank of the river, that meant she was missing what was interesting on the other or in front.
'Calm down, Kitty,' said her mum. 'Why don't you write a list in your book of everything you see?'

© Michael Joseph Ltd, 2015^ Terug naar boven

Algemeen

Frieda Klein woont al weer een tijdje alleen, tot haar grote opluchting, maar tot verdriet van haar vroegere geliefde, Sandy. Deze Alexander Holland, een 42-jarige professor en onderzoeker bij King George’s Hospital, heeft voor Frieda een prachtige baan in de USA opgegeven en hij is weer in Londen komen wonen. Sinds Frieda de relatie heeft verbroken, zoekt Sandy dagelijks contact met haar. Maar Frieda heeft geen behoefte aan een nieuwe vriend; ze voelt zich het gelukkigst wanneer ze alleen is.
Frieda Klein heeft een baan als psychoanalytica aan een ziekenhuis en aan een kleine kliniek, waar ze veel patiënten begeleidt. Als meisje is ze misbruikt, als vrouw is ze vaak gekwetst en bedreigd. En ook nu wordt ze geplaagd door een geest (volgens haar letterlijk): de moordenaar Dean Reeve, van wie iedereen gelooft dat hij dood is, stalkt haar en weet alles van haar (denkt zij).
Als op een dag Sandy vermoord uit de Thames wordt opgevist, is er al snel één verdachte: Frieda Klein. Frieda heeft een motief om zich te willen ontdoen van deze opdringerige - en de laatste tijd vrij agressieve – ex-minnaar; bovendien vindt de politie bij een huiszoeking bij Frieda de portefeuille van Sandy verborgen in een la. Frieda beseft dat het voor haar een hopeloze zaak zal worden om haar onschuld te bewijzen (en de dreigende aanwezigheid van die onzichtbare Dean Reeve aan te tonen), dus duikt ze onder in Londen. Ze besluit de moord op Sandy zelf te onderzoeken; daarbij stuit ze op allerlei verdachte figuren.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nicci French

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
384

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een thriller in 34 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Denken aan vrijdag’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Friday on My Mind’ is een thriller met de mysterieuze Dr Frieda Klein in de hoofdrol. Zij is een arts (psychologe) die niet alleen met patiënten met grote problemen moet omgaan, maar ze heeft ook  te maken met de trauma’s uit haar eigen verleden. Als je houdt van misdaadverhalen waarbij relaties een belangrijke rol spelen, dan is dit een geschikt boek voor jou. Je leert van dit verhaal weinig over echt politiewerk, maar des te meer over de menselijke psyche.


WAT MOET JE WETEN?

De misdaadroman ‘Friday on My Mind’ is het vijfde deel uit een serie verhalen over de psychoanalytica Frieda Klein, een ietwat moeilijk toegankelijke (soms bijna autistische) vrouw. Zij heeft moeizame relaties achter de rug en zij is het liefst alleen. Zij gaat heel vaak haar eigen gang; ook wanneer dit tegen het oordeel van haar vrienden of tegen het zere been van de officiële instanties is. Ook blijft ze meestal bij haar mening: zo is zij – zo’n beetje als enige – ervan overtuigd dat een gevaarlijke moordenaar nog steeds vrij rondloopt, haar continu in de gaten houdt en door haar geobsedeerd is (terwijl hij officieel is doodverklaard).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Friday on My Mind’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Dat is wel uitzonderlijk wanneer je je realiseert dat dit de wereld van doctoren en wetenschappers is. Nicci French slaagt er in om met weinig ingewikkelde termen deze wereld dicht bij de lezer te brengen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.
Het verhaal heeft veel dialogen; sommige hoofdstukken bestaan vrijwel geheel uit dialogen, waardoor het verhaal heel vlot leest.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Friday on My Mind’ is nergens echt moeilijk te noemen. Het verhaal leest vlot dankzij de vele dialogen en de redelijk korte alinea’s.
Maar het meest boeiende aan deze roman is uiteraard het verhaal zelf. Deze vijfde roman over Frieda Klein is opnieuw een bijzonder spannend verhaal. Langzamerhand kom je iets over de moord en de moordenaar te weten. Maar wat minstens zo interessant is, is dat je kennismaakt met Frieda Klein en haar vrienden: elke roman in deze serie geeft meer prijs van de complexe karakters uit de verhalen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Friday on My Mind’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De naam Nicci French (pseudoniem van het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French) staat altijd garant voor spannende verhalen. In ‘Friday on My Mind’ is dat niet anders: je moet dit verhaal uitlezen wanneer je eenmaal begonnen bent.
Het verrassend aan deze thriller is dat er nauwelijks misdaden in voorkomen. Op de tweede pagina wordt een lijk ontdekt, het lichaam van een vermoorde man. Pas in één van de laatste hoofdstukken wordt er een gevecht op leven en dood gevoerd. Het merendeel van de andere 384 pagina’s bestaat uit een onderhuidse spanning; een vermoeden dat er iets staat te gebeuren, waarbij je als lezer nooit weet wie wanneer waar wat zal gaan doen …

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Friday on My Mind’ is een verhaal met vrij weinig actie. Wonderbaarlijk genoeg is het echter wel een verhaal met heel veel spanning. Die spanning bestaat uit achtervolgingen, verdachtmakingen, insinuaties, ideeën van misdaden en psychische problemen. Dit is een roman met weinig actie maar met veel suspense.


Tijd:

‘Friday on My Mind’ speelt zich af in de jaren 2010-2015. Als de portefeuille van Sandy wordt gevonden, blijkt dat hij nog pasjes en creditcards bij zich had die tot 2014 en 2015 geldig waren.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Friday on My Mind’ is de stad Londen. Een groot deel van het verhaal speelt – zoals meestal in de verhalen over Frieda Klein – in Noord-Londen. Maar wanneer ze zich verstopt voor de politie, komt Frieda in Zuid-Londen terecht.
De stad Londen is in deze romans als een extra karakter. Frieda lijkt met deze stad bijna een liefdesverhouding te hebben: ze loopt uren door straten en parken en ze lijkt meer van de glooiingen en gebouwen van haar stad genieten dan van de liefde van haar vrienden.
Ook de rivier de Thames speelt altijd een belangrijke rol. (Het lijk van Sandy wordt ook in deze rivier gevonden.) Daarnaast wordt uit elk verhaal duidelijk dat er talloze rivieren en stroompjes in deze Thames uitkwamen; rivieren die overkluisd en daarna volgebouwd zijn en waarvan vaak alleen nog maar een naam of een sluisje herinnert aan de vroegere stroom.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Friday on My Mind’: wie is de moordenaar van Sandy?


Verteller:

De roman ‘Friday on My Mind’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van Dr Frieda Klein, maar soms uit de perspectieven van andere belangrijke karakters, zoals Karlsson, Chief Inspector Hussein of Josef.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Friday on My Mind’  zijn:
• Frieda Klein; een psychoanalytica; ze werkt als therapeute in Londen. Ze heeft een aantal vaste patiënten die ze wekelijks in een kantoortje ontvangt. Frieda woont alleen; ze heeft complexe relaties met haar minnaars, haar vrienden en haar familieleden (gehad);
• Malcolm Karlsson: een hoofdinspecteur van politie. Hij is heel goed bevriend met Frieda;
• Sasha Wells: een vriendin van Frieda. Zij is een alleenstaande moeder met een zoontje van twee, Ethan;
• Chief Inspector DCI Sarah Hussein: de detective die de moord op Sandy onderzoekt;
• Josef Morozov: een bouwvakker uit Oekraïne. Hij werkt al een tijdje in Londen en doet vaak klussen (ook voor Frieda).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Friday on My Mind’  zijn:
• Reuben McGill: de vroegere baas en vriend van Frieda;
• Olivia: de schoonzuster van Frieda. Zij was getrouwd met Frieda’s broer David;
• Chloe: de 19-jarige dochter van Olivia;
• Frank Manning: een advocaat, de ex-man van Sasha;
• Detective O’Neill: de assistent van DCI Hussein;
• Detective Glen Bryant: de assistent van DCI Hussein;
• Detective Sophie Byrne: de assistent van DCI Hussein;
• Jack Dargan: een 27-jarige oud-collega, student en therapeut van Frieda. Hij heeft een relatie met Chloe gehad;
• Elizabeth (Lizzie) Rasson: de zuster van Sandy Holland;
• Miles Thornton: een patiënt van Frieda;
• Hal Bradshaw: een psycholoog (sinds kort professor) bij het instituut waar Frieda parttime werkt;
• Terry Keaton: de secretaresse van Sandy;daniel Lieberman: een vriend van Sandy;
• Walter Levin: een ambtenaar van de Home Office (Binnenlandse Zaken);
• Lev: de Russische vriend van Josef Morozov;
• Dr. Veronica Ellison: een collega van Sandy;
• Bridget Belucci: een vriendin van Sandy, gehuwd met Al;
• Al Williams: de echtgenoot van Bridget. Hij is een collega van Sandy (in het ziekenhuis);
• Detective Yvette Long: de assistente van Karlsson;
• Ileana en Mira: tijdelijke huisgenoten van Frieda;
• Thelma Scott: de huidige therapeute van Frieda;
• Marty: een bouwvakker, een collega van Josef.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Friday on My Mind’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Friday on My Mind’ is het vijfde deel uit de (afzonderlijk te lezen) serie thrillers met in de hoofdrol de Londens psychiater Frieda Klein. De eerdere delen zijn:
– Blue Monday (2011)
– ‘Tuesday’s Gone’ (2013)
– ‘Waiting for Wednesday’ (2013)
– Thursday’s Children (2014)
– ‘Friday on My Mind’ (2015)
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nicci French.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Hold Tight van Harlan Coben
• Die Again van Tess Gerritsen
• Finders Keepers van Stephen King


Citaat:
They waited for the van to arrive, gazing out over the river glinting in the late-afternoon sun. The rain had cleared and the sky was a pale blue, streaked with rose-coloured clouds.
'I wish it hadn't happened on a Friday,' said Bryant.
'That's the way of things.'
'It's my favourite day, usually. It's like an extra bit of the weekend.' (p.15)

Vragen over het boek:

1. Analyseer het karakter van Sandy op grond van wat je over hem komt te weten van andere karakters in dit verhaal.
2. Wat vind je van de rol die de politie speelt in deze roman?
3. Heeft Sasha gelijk wanneer ze zegt dat ze zich schuldig voelt aan de dood van Sandy? Waarom vind je dat?
4. Heeft Frieda Klein gelijk wanneer ze zich zorgen maakt over de (overleden?) Dean Reeve? Waarom vind je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.