4/5 - (1 stemmen)

Generation A

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: science fiction

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694267421621", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000008426643","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Generation%20A%20%28ebook%29%2C%20Douglas%20Coupland","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

How can we be alive and not wonder about the stories we use to knit together this place we call the world? Without stories, our universe is merely rocks and clouds and lava and blackness. It's a village scraped raw by warm waters leaving not a trace of what existed before.
Imagine a tropical sky, ten miles high and a thousand years off on the horizon. Imagine air that feels like honey on your forehead; imagine air that comes out of your lungs cooler than when it entered.
Imagine hearing a dry hiss outside your office building's window. Imagine walking to the window's louvered shutters and looking out and seeing the entire contents of the world you know flow past you in a surprisingly soothing, quiet sluice of gray mud: palm fronds, donkeys, the local Fanta bottler's Jeep, unlocked bicycles, dead dogs, beer crates, shrimper's skiffs, barbed wire fences, garbage, ginger flowers, oil sheds, Mercedes tour buses, chicken delivery vans.
...corpses
...plywood sheets
...dolphins
...a moped
...a tennis net
...laundry baskets
...a baby
...baseball caps
...more dead dogs
...corrugated zinc
Imagine a space alien is standing with you there in the room as you read these words. What do you say to him? Her? It? What was once alive is now dead. Would aliens even know the difference between life and death? Perhaps aliens experience something else just as unexpected as life. And what would that be? What would they say to themselves to plaster over the unexplainable cracks of everyday existence, let alone a tsunami? What myths or lies do they hold true? How do they tell stories?

© Penguin Random House Company / Windmill, 2009.

^ Terug naar boven

Algemeen

Harj is een jongeman in Sri Lanka, die eindelijk werk heeft gevonden op een call center voor een Amerikaans kledingbedrijf, nadat hij zijn familie en zijn bezittingen is kwijtgeraakt na de grote tsunami. Plotseling wordt hij gestoken door een bij.
Zack zit in zijn nakie op de combine waarmee hij maïs bijeenveegt op zijn land in de Amerikaanse staat Iowa. Plotseling wordt hij gestoken door een bij.
Samantha maakt een foto voor haar digitale vriendin in Madrid. Zij bevindt zich op het platteland van Nieuw Zeeland. Plotseling wordt zij gestoken door een bij.
Julien zit in een park in Parijs. Hij is net het Internetcafé uitgestuurd nadat hij daar een paar etmalen achtereen heeft gespeeld. Hij weet niet wat hij nu moet doen. Plotseling wordt hij gestoken door een bij.
Diana maakt ruzie bij haar huis in een stad in Ontario, Canada. Ze heeft het Gilles de la Tourette-syndroom en ze kan behoorlijk schelden. Eerst scheldt ze haar buurman uit, die zijn hond slaat. Dan scheldt ze haar dominee – op wie ze smoorverliefd is – uit, en daarna zijn vrouw. Plotseling wordt zij gestoken door een bij.
Toevallig, allemaal gestoken door een bij. Niks bijzonders, toch? O jawel, want er zijn al jaren geen bijen meer gezien …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Douglas Coupland

Jaar van uitgave:
2009

Aantal pagina's:
357

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een tijd in de toekomst (maar gesuggereerd wordt dat het nu zou kunnen zijn)

Plaats van handeling:
Sri Lanka, Iowa, Nieuw Zeeland, Parijs, Canada, Genève en Haida Gwaii, een eiland ver buiten de kust van Canada

Bijzonderheden:
Veel korte hoofdstukken die allemaal de titel van de zes vertellers hebben. Wat betreft de vele verhalen – en de keuze van de jongeren als hoofdpersonen voor zo’n verhaal over het milieu – doet de roman denken aan de eerste roman van Coupland, 'Generation X'.
In het Nederlands heet het boek ‘Generatie A’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De lezer moet bereid zijn zich te verdiepen in een dystopie, een onmogelijk verhaal (dat zich echter toch wel op een dergelijke manier zou kunnen afspelen) over een (nog) niet bestaande wereld. De roman is science fiction, maar met een duidelijke moraal voor de lezer.

De science fiction-liefhebber zal dit verhaal zeker waarderen. Maar dat geldt ook voor de liefhebber van absurdistische verhalen, want die zitten hier meer dan genoeg in. Daar komt bij dat Coupland in zijn vertelling nergens verbitterd klinkt, maar altijd ironisch en met tongue-in-cheek vertelt, ook wanneer hij een waarschuwing voor de lezer heeft.


WAT MOET JE WETEN?

Enige belangstelling voor de natuur en voor milieuzaken zal zeker helpen bij het waarderen van deze roman. Verder legt Coupland het nodige uit, zodat de lezer zich nooit onwetend zal voelen in wetenschappelijke of milieutechnische verhalen.

De verhalen beginnen op verschillende continenten: in Amerika, in Azië, in Oceanië, in Europa. Maar de jongeren die hier worden beschreven zijn de jongeren van tegenwoordig: de verwende, rijke jongeren (bijna allemaal); milieubewuste of juist ‘milieuonbewuste’ mensen, die allemaal hun voorkeuren en eigenaardigheden hebben.

Coupland vertelt zijn anti-utopische roman met de nodige ironie. Bekendheid met deze schrijfstijl en met deze vertelvorm zal zeker helpen bij het waarderen van het verhaal.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is soms lastig, met name wanneer Coupland bepaalde zaken uitlegt, zoals de teloorgang van het milieu. Maar over het algemeen is de woordenschat niet echt ingewikkeld en het vocabulaire zal weinig lezers afschrikken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn vaak kort, evenals de alinea’s en hoofdstukken in het boek.

‘Generation A’ is niet echt een moeilijk boek, maar je moet wel iets met het onderwerp hebben. Het verhaal gaat over de teloorgang van het milieu en over hoe (sommige) mensen daarmee omgaan. Als Coupland bepaalde zaken uitlegt, lijkt het verhaal soms ingewikkeld te worden, maar toch valt dat wel mee: veel theoretische kennis of begrip is er niet nodig voor het volgen van het verhaal. De schrijfstijl van Coupland is mild ironisch. De zinnen, alinea’s en hoofdstukken zijn over het algemeen kort en goed te volgen.

Op grond van deze gegevens is ‘Generation A’ een boek op literair niveau C 4b en taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Coupland heeft een mild ironische manier van schrijven. Hij gebruikt veel taal die de jongere generatie – van 2009 – goed begrijpt: hij is recht voor zijn raap en schuwt eventuele schuttingwoorden niet.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er zit behoorlijk veel actie in de roman. Na een ogenschijnlijk onsamenhangend begin (vijf personen worden gestoken door een bij, een insect waarvan men meende dat het uitgestorven was) komen de verhalen en de personen bij elkaar en wordt het verhaal beklemmender: een dystopisch science fiction-verhaal, waar bij na elke actie wel een Catch-22 reactie komt.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Wel krijgt de lezer in de loop van de roman meer te horen over de verledens van de verschillende karakters, en uiteindelijk komen we samen met de hoofdpersonen te weten, waarom deze karakters moesten worden gevolgd en geïsoleerd.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af op veel plaatsen (Sri Lanka, Iowa, Nieuw Zeeland, Parijs, Canada, Genève). Maar de ontknoping vindt plaats op Haida Gwaii, een eiland ver buiten de kust van Canada.


Verhaallijn:

Er zijn vijf belangrijke verhaallijnen: die van de hoofdpersonen. Maar als deze lijnen bij elkaar komen, komt de lezer erachter dat er nog een zesde verhaallijn is, die van Serge en zijn onderzoeksteam.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door vijf (later: zes) vertellers. Een onbetrouwbaar perspectief, omdat ieder zijn/haar eigen verhaal vertelt, meestal over de eigen situatie thuis of in het eigen land. Toch krijgt de lezer op deze manier een goed overzicht van het uiteindelijke verhaal. Complicerende factoren zijn de verhalen later in de roman; elk van de vijf hoofdkarakters vertelt drie verhalen. En dan komt later de zesde verteller (Serge), die ook weer een verhaal vertelt: het verhaal dat alle verhalen met elkaar zou moeten verbinden.

Uiteraard is de boodschap van deze ‘eindtijd’-roman een waarschuwing: als we niet beter omgaan met onze wereld en met het milieu, dan verdwijnt alle leven, te beginnen bij de bijen. Maar Coupland heeft meerdere lessen voor de lezer in deze roman; hij ontleedt ook verschillende karakters: arrogante, ongevoelige, overgevoelige, (met name) verwende Westerse karakters.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het verhaal kent voornamelijk vijf karakters:

  • Harj, een telemarketeer uit Sri Lanka, een overlevende van de grote tsunami;
  • Zack, een vrijgevochten jonge boer van het platteland van Iowa, USA;
  • Samantha (Sam), een redelijk artistiek meisje uit New Zealand;
  • Julie, een tamelijk verbitterde gamer uit Parijs;
  • Diana, een hopeloos verliefd meisje uit Canada met het Gilles de la Tourette-syndroom.

Na verloop van tijd komt er een zesde hoofdpersoon bij: Serge uit Genève. Hij blijkt de kidnapper te zijn en degene die verantwoordelijk is voor de situatie waarin de vijf zich bevinden.


Bijfiguren:

Het verhaal kent veel meer karakters (de oom van Zack, de dominee van Diana, enzovoort), maar die spelen allemaal maar een geringe rol in het verhaal.

De vijf hoofdpersonen zijn volkomen verschillend van nationaliteit en van karakter, maar ze blijken uiteindelijk tot elkaar veroordeeld te zijn. Het lijkt alsof ze goed met elkaar kunnen opschieten. Hun woede richt zich uitsluitend op Serge, de wetenschapper die hen zou moeten kunnen helpen terug te keren naar hun normale wereldje (voor zover dat nog kan, tenminste).





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De dystopische roman ‘Generation A’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman is op een bepaalde manier een vervolg op Generation X, maar het is ook een meer wrange waarschuwing: dit is duidelijk een meer anti-utopische vertelling.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Douglas Coupland.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Day of the Triffids van John Wyndham
• Never Let Her Go van Kazuo Ishiguro
• Cloud Atlas van David Mitchell

 


Citaat:
‘I sat alone in the kitchen, the fridge passing through hum cycles, the window open, the sound of the few remaining insects generating white noise in the yard and the fields. It was strange keeping the window open with the light on in the middle of the night and not having bugs fly in. I always thought it’d be bald eagles and manatees that vanished first. But cicadas? Crickets? Even blackflies: now gone, or going, and so quickly.’ (p.129)

Vragen over het boek:

1. Waarom zou Coupland zijn verhaal hebben gesitueerd op verschillende continenten? Hebben die continenten een functie in het verhaal, en zo ja, welke dan? Wat vind je van de plaats (het eiland) waar het verhaal eindigt: is dit een passende plek? Waarom vind je dat?
2. Welke ‘oplossing’ heeft Serge uiteindelijk voor de vijf slachtoffers van de bijensteek?
3. Vind je dat de roman een geloofwaardig verhaal vertelt? Waarom vind je dat (niet)?
4. Veranderen bepaalde karakters in de loop van het verhaal? Zit er een karakterontwikkeling in voor sommigen? Zo nee, wat is dan volgens jou het belang van deze roman? Zo ja, in welk opzicht en vind je dit logisch als je naar het verloop van het verhaal kijkt?




^ Terug naar boven

Comments are closed.