Het begin!
What mood?
A good question, that. And as Gerald turned the hollow barrel of the key in the second lock, as she heard the minute click from above her left ear, she realized that, for her at least, the mood wasn’t worth preserving. That was why she had noted the unlatched door in the first place, of course. For her, the sexual turn-on of the bondage games hadn’t lasted long.
The same could not be said of Gerald, however. He was wearing only a pair of Jockey shorts now, and she didn’t have to look as high as his face to see that his interest continued unabated.
This is stupid, she thought, but stupid wasn’t the whole story, either. It was also a little scary. She didn’t like to admit it, but there it was.
‘Gerald, why don’t we just forget this?’
© Penguin Group / Signet, 1992.
^ Terug naar boven
Algemeen
In hun tweede huis, diep in de bossen van de staat Maine, ergens aan een meertje, maakt Gerald die handboeien vast: eerst aan het bed, dan aan Jessie. Maar op het moment dat hij wil genieten van zijn macht over zijn geketende en hulpeloze vrouw, heeft Jessie geen zin meer. Ze schopt hem van zich af. Gerald valt neer.
Bewusteloos … Of dood …?
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Stephen KingJaar van uitgave:
1992Aantal pagina's:
445Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000Plaats van handeling:
USA, Maine, een afgelegen huis aan een meer in het bosBijzonderheden:
De roman bestaat uit 40 genummerde hoofdstukken.In het Nederlands heet de roman ‘De spelbreker’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De horrorroman ‘Gerald’s Game’ is een heel speciale roman in het oeuvre van Mr. King. Het verhaal draait om één hoofdpersoon, met wie eigenlijk heel weinig lijkt te gebeuren: zij ligt vastgebonden op een bed ergens bij een meer in de uitgestrekte bossen van de Amerikaanse staat Maine. Op zich lijkt er dan weinig aan de hand te zijn. Maar niets is minder waar: omdat de vrouw zich nauwelijks kan bewegen, lijken er allerlei gevaren te loeren in en rondom het huis van Jessie. Dat alles zorgt voor een enorme suspense.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het waarderen van ‘Gerald’s Game’ moet je je voorstellen waar het huis van Gerald en Jessie staat: ergens in een bos, in de buurt van een meer, ver weg van de dichtstbijzijnde buren. De kans dat iemand langs komt voor een praatje is te verwaarlozen. En wie zou zich wagen in deze uitgestrekte bossen …?
Dus wanneer Jessie alleen, vastgebonden, op haar bed ligt, is ze ten dode opgeschreven. Er komt immers nooit iemand langs. Of misschien toch wel …
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Gerald’s Game’ zijn goed te begrijpen. De woorden zijn – zoals meestal bij Stephen King begrijpelijk: spreektaal, maar wel regelmatig doorspekt met vloek- en scheldwoorden. Kortom: de taal van de straat.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn nauwelijks dialogen: Jessie is alleen met haar gedachten, haar angsten en haar herinneringen..
DE TAAL EN HET VERHAAL
‘Gerald’s Game’ is qua taal toegankelijk, maar niet iedereen zal de expliciete taal van Mr. King kunnen waarderen: er worden veel vloek-, scheld- en schuttingwoorden gebruikt.
Het verhaal is traag, maar heel spannend. Er gebeuren dingen die niet kunnen gebeuren (of niet zouden mogen gebeuren): een zwerfhond loopt het huis binnen, een vreemd wezen staart in het donker naar de vastgebonden vrouw. Al met al een angstaanjagend verhaal.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Gerald’s Game’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
‘Gerald’s Game’ is geschreven als een soort alleenspraak: een stream-of-consciousness verhaal met flashbacks naar vroegere jaren.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De horrorroman ‘Gerald’s Game’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Die actie is echter wel confronterend: wat begint als een kinky seksspel mondt uit in doodslag …
Tijd:
‘Gerald’s Game’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van enkele dagen. De laatste hoofdstukken spelen ongeveer een jaar later.
Plaats:
De setting van ‘Gerald’s Game’ is een zomerhuis ergens in de natuur van de Amerikaanse staat Maine: een huis omringd door bossen, aan de rand van een meer.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Gerald’s Game’: zal het Jessie lukken om zonder kleerscheuren aan haar gevangenschap te ontsnappen?
Verteller:
De roman ‘Gerald’s Game’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
Het hoofdkarakter in ‘Gerald’s Game’ is:
• Jessie Mahout Burlingame (soms noemt ze zichzelf in gedachten ‘Goodwife Burlingame’): een 39-jarige vrouw die zeventien jaar getrouwd is met Gerald. Hun huwelijk is tot nu toe goed geweest, maar Jessie ergert zich wel regelmatig aan de opdringerige en iets te dikke Gerald.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Gerald’s Game’ zijn:
• Gerald Burlingame: een 45-jarige advocaat. Hij werkt op een groot advocatenkantoor in Maine, waar hij een goede boterham verdient. Als kind werd Gerald veel gepest, maar als volwassene heeft hij zich gerevancheerd tot een (invloed)rijk persoon. Al na één hoofdstuk speelt Gerald niet meer echt mee in het verhaal;
• Ruth Neary: de vroegere vriendin van Jessie. Jessie denkt zo nu en dan aan haar, aan haar driestheid en haar ondernemingslust. Haar stem hoort Jessie regelmatig als een soort geweten;
• Nora Callighan: de vroegere therapeute van Jessie. Ook haar stem hoort Jessie regelmatig;
• Tom Mahout: de vader van Jessie, een beurshandelaar. Een liefhebbende (maar misschien iets te liefhebbende?) vader, die gek is op zijn jongste dochter;
• Sally Mahout: de moeder van Jessie. Zij wantrouwt de relatie tussen haar man en Jessie omdat ze denkt dat Jessie te veel aandacht van haar vader vraagt;
• Maddy: het oudere zusje van Jessie;
• Will: het jongere broertje van Maddy en Jessie. Hij is drie jaar jonger dan Jessie;
• Bill Dunn: de onderhoudsman van het tweede huis van de Burlingames;
• Bradon Milheron: een collega-advocaat van Gerald, een latere vriend en vertrouwenspersoon van Jessie;
• Megan Landis: de Ierse huishoudster die Jessie een tijdlang verzorgt;
• Jimmy Eggart: een weduwnaar die een soortgelijk tweede huis heeft als de Burlingames;
• Raymong Andrew Joubert: een vreemde man die zijn hele leven bij zijn ouders in huis woont;
• Sheriff Norris Ridgewick: het hoofd van politie van Castle County;
• Deputy Sheriff LaPointe: de assistent van Sheriff Ridgewick.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Gerald’s Game’ is in 2014 verfilmd.
Overig:
De roman heeft een aantal verwijzingen naar eerdere boeken van Stephen King. Er wordt soms gerefereerd aan de zonsverduistering van 1963, toen een deel van de staat Maine even in duisternis gehuld was. Die zonsverduistering komt ook voor in de roman Dolores Claiborne – en Jessie ‘ziet’ dingen die in die roman gebeurden.
Tevens zijn er zo nu en dan verwijzingen naar de roman It.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Dolores Claiborne van Stephen King
• The Collector van John Fowles
• Room van Emma Donoghue
Citaat:
All the same, there had been side-effects she didn’t care for, and that feeling of being somehow demeaned was one of them. She’d had her own nightmares following each of those early versions of Gerald’s game. (p.21)Vragen over het boek:
1. In welke opzichten is Gerald een eigenaardige man, volgens jou?
2. Welke rol speelt Ruth in de roman?
3. Welke factoren uit het verleden van Jessie hebben haar leven danig beïnvloed?
4. Kreeg Jessie ’s nachts bezoek in haar huis? Waaruit blijkt dat?
^ Terug naar boven
Comments are closed.