3/5 - (1 stemmen)

Going Solo

Niveau:
Genre: autobiography
Thema: War (World War II)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692131667624", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30212863","familyId":"30212863","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Going%20Solo%2C%20Roald%20Dahl","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The ship that was carrying me away from England to Africa in the autumn of 1938 was called the SS Mantola. She was an old paint-peeling tub of 9,000 tons with a single tall funnel and a vibrating engine that rattled the tea-cups in their saucers on the dining-room table.
The voyage from the Port of London to Mombasa would take two weeks and on the way we were going to call in at Marseilles, Malta, Port Said, Suez, Port Sudan and Aden. Nowadays you can fly to Mombasa in a few hours and you stop nowhere and nothing is fabulous any more, but in 1938 a journey like that was full of stepping-stones and East Africa was a long way from home, especially if your contract with the Shell Company said that you were to stay out there for three years at a stretch. I was twenty-two when I left. I would be twenty-five before I saw my family again.
What I still remember so clearly about that voyage is the extraordinary behaviour of my fellow passengers. I had never before encountered that peculiar Empire-building breed of Englishman who spends his whole life working in distant corners of British territory. Please do not forget that in the 1930s the British Empire was still very much the British Empire, and the men and women who kept it going were a race of people that most of you have never encountered and now you never will. I consider myself very lucky to have caught a glimpse of this rare species while it still roamed the forests and foot-hills of the earth, for today it is totally extinct. More English than the English, more Scottish than the Scots, they were the craziest bunch of humans I shall ever meet.

© Jonathan Cape Ltd, 1986

^ Terug naar boven

Algemeen

In ‘Going Solo’ gaat Roald Dahl verder met zijn levensverhaal. Terwijl hij in ‘Boy’ vertelde over zijn jeugd, van zijn geboorte tot zijn tweeëntwintigste jaar, gaat hij nu verder met de volgende drie jaren. Het zou zijn tweede en laatste autobiografie worden. In dit deel beschrijft hij de drie jaar die ongetwijfeld het meeste indruk op hem hebben gemaakt. Dahl werkte voor de Nederlandse oliemaatschappij Shell in Oost-Afrika. Hij vertrok in het najaar van 1938 en hij keerde terug in de zomer van 1941. In die drie jaar had hij een prima baan bij Shell. Maar vooral maakte hij de vreemdste gebeurtenissen mee: ontmoetingen met idiote Britten in het Britse Rijk, met gifslangen en leeuwen; hij neemt dienst in het leger en vliegt door het hele Midden-Oosten op zoek naar Duitse vliegtuigen, met dramatische gevolgen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Roald Dahl

Jaar van uitgave:
1986

Aantal pagina's:
208

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1935-1945

Plaats van handeling:
Afrika en het Midden-Oosten

Bijzonderheden:
De (tweede) autobiografie van Roald Dahl van augustus 1938 tot juli 1941.
Het boek bestaat uit 15 hoofdstukken met titels als: ‘The Voyage Out’, ‘The Green Mamba’, ‘Flying Training’ en ‘The Battle of Athens’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het autobiografische verhaal ‘Going Solo is zeker geen saai verhaal. Roald Dahl vertelt over zijn jaren in Afrika en in het Midden-Oosten. De wereld was toen veel ‘groter’ dan tegenwoordig: reizen waren langer en veel gevaarlijker, het leven was vaak onzeker. Dit deel van Dahls leven gaat over gevaren in Afrika (ontmoetingen met wilde dieren als slangen en leeuwen) en over het uiterst gevaarlijke leven van een oorlogspiloot (Dahl vloog in een Britse jager).


WAT MOET JE WETEN?

Roald Dahl is heel beschrijvend en heel duidelijk in zijn verhalen. Je hoeft eigenlijk geen voorkennis te hebben van tijd en plaats. De schrijver legt alles prima uit. Dat doet hij al vanaf het begin: hij vertelt in welke opzichten Britten uit de koloniën andere mensen zijn dan Britten uit Groot-Brittannië.
De verhalen zijn veel ernstiger dan die uit het vorige autobiografische deel, Boy. De vrolijkheid en de humor hebben plaatsgemaakt voor ernst, ziekte en dood (er moest gewerkt worden en er woedde een vreselijke oorlog). Toch blijft Dahl een aartsoptimist.
‘Going Solo’ is een heel mooi boek voor iemand die van oorlogsverhalen houdt, vooral over verhalen van vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog (Dahl vloog in een Hawker Hurricane).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Going Solo’ zijn nergens erg moeilijk. Als je een paar jaar Engels hebt gehad, kun je dit verhaal zeker lezen. De alinea’s zijn soms wel lang, maar de verhalen zijn spannend en afwisselend. Elk hoofdstuk beschrijft een periode uit het leven van Roald Dahl.
Wel is dit deel volwassener van toon dan het eerste deel (Boy). Maar dat komt door de tijd (vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog) en de plaats (Afrika, het Midden-Oosten).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘Going Solo’ is nergens moeilijk. En dat is het verhaal ook niet: het zijn overzichtelijk verhalen uit drie jaar van het leven van de schrijver. De avonturen worden afgerond verteld in één hoofdstuk. Er is veel aandacht voor de mensen in Afrika (zowel blank als zwart, maar met nadruk op de koloniale Britten), voor de dieren (vooral voor de levensbedreigende) en voor de opleiding tot piloot en de missies die Dahl moest uitvoeren.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Going Solo’ een boek met een literair niveau C 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Wie de verhalen van Roald Dahl kent, weet wat hij/zij met het boek ‘Going Solo’ kan verwachten. Veel spannende verhalen. Vast niet allemaal zo letterlijk gebeurd. Maar wel spannend (en vaak grappig).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De autobiografie ‘Going Solo’ is een verhaal met veel actie. Ondanks het feit dat dit een soort autobiografie is; Dahl is één van de beste verhalenvertellers van de twintigste eeuw.


Tijd:

‘Going Solo’ gaat over Roald Dahl van zijn 22e tot zijn 25e. Het zijn ‘maar’ drie jaren uit zijn leven, maar dat zijn wel heel belangrijke jaren voor hem. Het boek beschrijft een belangrijke tijd voor de Britten: zij hadden nog steeds hun enorme wereldrijk (nog een paar jaar) – Brittannia rules the world … – en ze raakten verstrikt in een allesvernietigende oorlog.
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaatsen waar Roald Dahl in ‘Going Solo’ over vertelt zijn Oost-Afrika en het Midden-Oosten. Dahl vaart via de Middellandse Zee en het Suezkanaal naar Dar es Salaam, de hoofdstad van wat toen Tanganyika heette (nu Tanzania). Dahl reist regelmatig landinwaarts. Hij wordt opgeleid tot piloot in Nairobi in Kenia.
Later vliegt hij als oorlogspiloot in het Midden-Oosten, in Egypte, Israël en later in Griekenland.


Verhaallijn:

Dahl vertelt in dit boek over zijn werk en zijn leven in Tanganyika. Maar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt neemt hij al snel dienst als oorlogspiloot. En dan gaat het om overleven onder zeer zware omstandigheden.


Verteller:

De roman ‘Going Solo’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Roald Dahl is heel persoonlijk in het beschrijven van zijn 22e tot zijn 25e levensjaar. Dat is ook logisch: hij vertelt wat hij meemaakte en welke indruk dat allemaal op hem heeft gemaakt. Voor de kenner van de korte verhalen van Dahl is zoiets interessant: veel van de verhalen uit ‘Going Solo’ komen later in een andere vorm weer terug in Dahls verhalenbundels.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Going Solo’ is:
• de ik-verteller Roald Dahl: een Engelsman die werkt voor Shell in Oost-Afrika; later wordt hij oorlogspiloot in een jager (een Hawker Hurricane).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Going Solo’ zijn:
• Excentrieke Britten aan boord van het schip dat naar Afrika vaart zoals de Major, Miss Trefusis, U.N. Savory;
• Kennissen van Roald Dahl in Tanganyika zoals de ‘boy’ Mdisho, de’shambaboy’ Salimu, de koloniaal Robert  Sanford en zijn gezin, de slangenvanger Mr Fuller, militairen (zoals de Sergeant, de Captain en de Colonel);
• Militairen van de British Air Force (zoals Dahls vriend en collega David Coke) en personeel in het ziekenhuis waar Dahl verpleegd wordt.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De autobiografie ‘Going Solo’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Going Solo’ is het tweede en laatste deel van het (persoonlijke) levensverhaal van Roald Dahl. Het vertelt vooral de gebeurtenissen die belangrijk zijn geweest voor de jonge volwassene Roald Dahl. Veel van deze verhalen komen terug in korte verhalen van Dahl. De avonturen als piloot werden verwerkt tot korte verhalen (in de bundel Over to You); maar ook een aantal Afrikaanse verhalen komt terug (met name in de bundels Kiss Kiss en Someone like You).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roald Dahl.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Over to You van Roald Dahl
• Kiss Kiss van Roald Dahl
• Someone like You van Roald Dahl


Citaat:
The Squadron-Leader had a black moustache and a Distinguished Flying Cross on his chest. He also had a frowning worried look on his face. ‘Oh, hello,’ he said. ‘We’ve been expecting you for some time.’
‘I’m sorry I’m late,’ I said.
‘Six months late,’ he said. ‘You can find yourself a bunk in one of the tents. You’ll start flying tomorrow like the rest of them.’ (p.128)

Vragen over het boek:

1. Welke van de medepassagiers van Dahl op weg naar Afrika vind je het meest excentriek en leg uit waarom je dat vindt.
2. Roald Dahl beleeft een tweetal avonturen met een slang. Beschrijf deze verhalen en geef aan wat de verschillen zijn.
3. Welke gebeurtenis vond je de belangrijkste tijden de pilotenopleiding van Roald Dahl en waarom vond je dat?
4. Wanneer besefte Dahl dat hij voorgoed zou moeten stoppen als piloot?




^ Terug naar boven

Comments are closed.