Good Enough for Judith

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

‘O’Brien! Hey, O’Brien. Get over here. The boss wants you.’
Spider O’Brien heaved the wooden boards off his shoulders and turned towards the voice. The fat Scottish foreman was standing at the edge of the building site, the bright yellow hard hat pushed back on his head, waving at him.
‘Yes, you, O’Brien. Get over here.’
Spider O’Brien rubbed his mud-encrusted hands on the seat of his jeans and dropped down off the scaffolding, wondering what he’d done now. Nothing, as far as he could remember. He hadn’t missed a day on the building site, hadn’t been late once or skived off early, hadn’t got into any fights – although one or two of the guys took great pleasure in antagonizing him, calling him Paddy and Mick and Gyppo. But he’d managed to keep his temper in check. He really wanted this job, and he was saving every penny he earned for a new van.
‘What’s the problem?’ he asked, climbing up out of a sea of mud to stand beside the foreman.
The foreman walked away without saying a word.
Spider shrugged and followed him through the skeletal remains of the half-finished shopping centre.

© Wolfhound Press Ltd, 1994^ Terug naar boven

Algemeen

Als Spider uit zijn werk gehaald wordt, blijkt dat te zijn omdat de eigenaar van het bouwbedrijf waar hij werkt met hem spreken wil. En dat is toevallig de steenrijke Mr Meredith, de vader van Judith. Judith is helemaal op het slechte pad geraakt. Nadat Spider zo maar is verdwenen (naar Engeland en naar Schotland) heeft ze verkeerde vrienden en vriendinnen gekregen en haar vader en haar stiefmoeder kunnen niets meer met haar beginnen.
Daarom roept Mr Meredith de hulp in van Spider. Spider aarzelt geen moment: hij vliegt direct terug naar Dublin om daar te proberen Judith weer in het gareel te krijgen. Judith moet eerst niets van hem hebben: haar modieuze vriendinnen zijn veel rijker en belangrijker en haar nieuwe vriendje Conor is weliswaar heel gevaarlijk, maar ook heel aantrekkelijk. Spider zal zijn best moeten doen om haar te redden. Bovendien heeft Spider Judith al twee keer eerder verlaten; dat is juist de reden dat Judith zo verbitterd is geworden. En dan zijn er ook nog die drugsdealers die Judith, zo’n rijke klant, graag verslaafd willen zien te krijgen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Mike Scott

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
144

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Ierland, Dublin

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 9 delen (dagen) en 32 hoofdstukken.
Over Judith werden door Mike Scott 3 boeken geschreven:
- 'Judith and the Traveller' (1991)
- 'Judith and Spider' (1992)
- 'Good Enough for Judith' (1994)
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Good Enough for Judith is een spannend verhaal over Judith en haar zwervende vriend, Spider (die we ook kunnen kennen uit de roman Judith and Traveller en uit Judith and Spider). De romance tussen die twee gaat verder waar het de vorige keer eindigde, maar het avontuur ook.


WAT MOET JE WETEN?

Voor Good Enough for Judith heb je niet echt veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in Ierland, in de hoofdstad Dublin, maar het zou overal hebben kunnen zijn. De stoere Spider hoort bij de travellers, een groep Ieren die een half-zwervend bestaan leiden (een soort woonwagenbewoners). Misschien is het goed om daar ook eens iets over te lezen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Good Enough for Judith kent weinig moeilijke woorden. De alinea’s zijn niet echt lang, er zijn heel veel dialogen. De taal van de roman is nergens moeilijk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman Good Enough for Judith is qua taal en onderwerp niet moeilijk om te lezen. Er zijn veel dialogen en het verhaal wordt in een rap tempo verteld. Maar het is vooral zo dat het verhaal spannend wordt verteld: Judith raakt van het ene probleem in het andere, en het is maar de vraag hoe ze eruit komt (en Spider met haar, uiteraard).
Op grond van deze eigenschappen is Good Enough for Judith een roman met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Mike Scott is een boeiende verteller. Hij vertelt in Good Enough for Judith over het land, de stad en de mensen die hij het beste kent: Ierland, Dublin en de Ieren.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Good Enough for Judith zit vol actie. Het gaat over het drugsgebruik van Judith en over de manier waarop Spider haar probeert te redden van haar dealers en van haar ‘vrienden’.


Tijd:

Good Enough for Judith speelt zich af in de periode 1980 – 1990. Het verhaal duurt in totaal negen dagen, van woensdag 10 augustus tot en met donderdag 18 augustus (dat zijn tevens de namen van de negen delen van de roman).
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De roman Good Enough for Judith heeft als toneel de grote stad: de hoofdplaats van Ierland, Dublin. Judith woont in een heel rijk gedeelte van de stad, maar het verhaal gaat ook over het centrum en over andere delen van de stad.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in Good Enough for Judith: hoe kan Spider ervoor zorgen dat Judith weer een gewoon leven gaat leiden en wat zijn dan de gevolgen voor hun relatie?


Verteller:

Good Enough for Judith wordt verteld door een alwetende verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in Good Enough for Judith zijn:
• Judith Meredith: een rijk meisje van zestien jaar oud. Zij woont in een deftige wijk in de Ierse hoofdstad Dublin;
• Spider (Seán) O’Brien: een achttienjarige jongen van de straat. Hij heeft niet echt een woonplaats; hij behoort tot de travellers: rondtrekkende losarbeiders, die in caravans en campers wonen, vaak aan de randen van de grote steden en soms op het platteland.


Bijfiguren:

Er zijn niet zo veel bijfiguren in Good Enough for Judith. De belangrijkste van hen zijn:
• Mr Maxwell Meredith: de vader van Judith;
• Mrs Francis (‘Frankie’) Rourke-Heffernan: de stiefmoeder van Judith;
• Sophie Lewis: een vriendin van Judith;
• Conor Bailey: een 19-jarige vriend van Judith;
• Phil Bagley: een kleine crimineel;
• Steve Bagley (geen familie): ook een crimineel.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Good Enough for Judith is niet verfilmd.


Overig:

Good Enough for Judith is het derde en laatste deel uit de driedelige serie over Judith en Spider. De delen kunnen afzonderlijk van elkaar gelezen worden.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Mike Scott.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Judith and the Traveller van Mike Scott
• The Outsiders van S.E. Hinton
• White Lies van Mark O’Sullivan


Citaat:
Lights bobbed down the beach. Spider looked up to see Judith running towards him.
‘Conor smiled through bruised lips. ‘You think you’re a hero now, don’t you? You think you’re marvellous! You’re nothing, I tell you. Nothing!’
Spider shrugged, and smiled. ‘I’m good enough for Judith.’ (p.142)

Vragen over het boek:

1. Waarom leidt Judith haar leven op deze manier als Spider haar weer opzoekt?
2. Waarom is het moeilijk voor Spider om contact te krijgen (en te houden) met Judith?
3. Wie is/zijn de echte slechterik(en) in de roman: de Bagleys en/of Conor? Waarom vind je dat?
4. In hoeverre heeft Good Enough for Judith een happy end? In welk opzicht is dat niet zo?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply