FANTASY: TENSION:

Griffin’s Castle

Niveau:
Genre: growing up
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

A tall house loomed before Dinah. She stood at the gate, trying to make out what it really looked like, but its features were blurred in the gloom, so she had to rely on her imagination, and saw narrow lancet windows and the great oak door of a castle.
On either side of the wild lawn, trees swept from the wall to the house. They stood in rows; dense evergreens that whispered and covered the garden with shadows. Once a wide path had led from the gate, but weeds had cracked the paving-stones and a tide of silky moss lapped at the neat edging. Dinah approached the house by hopping onto the clear patches of stone, telling herself she would drown if she trod on the moss.
Dinah’s mother, Rosalie, unlocked the front door. A moment later light swept into the garden, but the house remained faceless and mysterious, still a castle. And now, above the roof, moonlight silvered a bank of clouds, turning them into snow-capped mountains.
‘Come on, love,’ her mother’s tired voice drifted down to her.
But Dinah stood enthralled. Ever since she could remember, they had wandered between rented or borrowed rooms, sometimes staying for a month with Auntie June or Gran. Once Dinah had lost her mother altogether and had been taken into care. But now they had a house; a castle of their own. She began to mount the five worn steps up to the front door, and noticed a row of rusty palings that half-concealed a basement window. Jumping from the steps to investigate this hidden room, Dinah's foot struck something hard that seemed to split in two. She picked up the head of a bird, and when she retrieved the second piece of stone, she found that the two halves made a small griffin; an eagle's head and wings with the body and the hindquarters of a lion. 'Griffin's Castle,' Dinah murmured.

© Methuen / Methuen Children’s Books / Mammoth, 1995^ Terug naar boven

Algemeen

Dinah is de dochter van de jonge moeder Rosalie. Haar vader is weggelopen toen zijn vriendin op haar zeventiende een kind kreeg. Nu is Dinah elf (haar moeder is dus achtentwintig). Moeder en dochter wonen niet in de buurt van hun familieleden; die waren niet zo blij met de ongehuwde moeder en haar kind. Nu zijn ze in een stadje in Wales waar ze in een oud huis mogen wonen.
Dat huis is heel bijzonder. Het is oud en vervallen, maar het is ook mooi en mysterieus, met heel veel kamers. Er ligt een grote tuin omheen; in de kelder woont een Pakistaans gezin. Dinah noemt het huis ‘Griffin’s Castle’: ze denkt dat er griffioenen op de pilaren voor het huis staan (maar het moeten draken voorstellen). De eigenaar van het huis is Gomer Gwynne, de rijke werkgever van Rosalie. Hij laat moeder en dochter in het huis wonen omdat hij hoopt dat hij zo iets beter contact kan krijgen met zijn mooie, jonge werknemer Rosalie. Rosalie op haar beurt vindt Gomer ook wel aardig (vooral wat zijn vrijgevigheid betreft). Dinah moet echter niets van al dat geslijm hebben.
Op een dag ontdekt Dinah dat er een leeuwin in de tuin staat. Die lijkt verdacht veel op de stenen leeuwin die op de muur van een oud kasteel staat. Een dag later staat er een beer in de tuin … en veel later een wolf … De gevaarlijke wilde dieren lijken Dinah te willen beschermen.
Ondertussen maakt Dinah vrienden op haar nieuwe school. Jongens als Barry en Jacob bewonderen die zelfstandige en superslimme meid. Dinah kan alles: goed lezen, goed tekenen, goed leren, goed fantaseren. Het lijkt een gelukkige tijd voor Dinah te worden – voor het eerst in haar nog jonge leven.
Maar dan gaan er dingen mis … het huis wordt hoe langer hoe bouwvalliger, Gomer doet heel vervelend tegen Dinah en de dieren lijken niet alleen gevaarlijk te worden voor mensen die ze niet vertrouwen, maar ook voor Dinah …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Jenny Nimmo

Jaar van uitgave:
1964

Aantal pagina's:
183

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
GB, Wales, een stadje

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 13 getitelde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘Griffin’s Castle’ is heel spannend wanneer je van dit soort mysterieuze verhalen houdt. Verhalen over een oud huis, over stenen dieren die tot leven komen, over een meid die heel eenzaam is. Het is geen modern sprookje, maar het is wel een verhaal met veel fantasy-momenten.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Griffin’s Castle’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in Wales – maar dat zou net zo goed een stad ergens anders kunnen zijn. De jonge Dinah is een eenzaam meisje uit de stad, maar dat zou net zo goed een meid uit Nederland kunnen zijn. En verhalen over oude huizen en plotseling bewegende dieren zijn altijd spannend …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Griffin’s Castle’ zijn niet moeilijk. De schrijfster gaat er wel van uit dat je behoorlijk wat Engelstalige teksten hebt gelezen: je moet een vrij grote woordkennis hebben om dit verhaal te kunnen volgen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een normale lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘Griffin’s Castle’ zo nu en dan wel pittig, maar het geheel blijft goed te lezen.
Het verhaal is spannend: mysterieus, ontroerend soms en vaak behoorlijk zielig. Er zit ook een belangrijk element van suspense – en zelfs horror – in: Dinah maakt veel mee (ook in haar grote fantasie).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Griffin’s Castle’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Griffin’s Castle’ lijkt een kinderboek wat de leeftijd van de hoofdpersonen betreft, maar qua onderwerp en qua taal is het dat niet helemaal: het onderwerp is nogal ernstig en de uitwerking ervan is dat zo nu en dan ook. Het verhaal gaat over een zeer eenzaam meisje, dat dieren van steen tot leven probeert te wekken en dat het soms helemaal niet meer ziet zitten in haar leven.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Griffin’s Castle’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat voornamelijk door wat Dinah doet met de mensen en dieren om haar heen: het is een dappere meid die niet zo snel bang is.


Tijd:

‘Griffin’s Castle’ speelt zich af in de jaren 1960-1970 en het duurt in totaal een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘Griffin’s Castle’ is een stadje in Wales, één van de vier delen van het Verenigd Koninkrijk. Het is een bergachtig gebied met veel kleine dorpen en weinig grote steden. In één van die steden speelt het verhaal zich af.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Griffin’s Castle’: zal Dinah ooit gelukkig worden?


Verteller:

De roman ‘Griffin’s Castle’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van Dinah, maar soms vanuit de perspectieven van Barry of Jacob.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Griffin’s Castle’ zijn:
• Dinah Jones: een 11-jarig meisje dat samenwoont met haar moeder. Dat samenwonen doen ze op heel veel verschillende plaatsen: als het verhaal begint, hebben ze een deel van een groot, oud huis kunnen huren van een kennis van Mrs Jones. Dinah is heel intelligent (en zeer wijs voor haar leeftijd);
• Mrs Rosalie Jones: de 28-jarige moeder van Dinah. Zij kreeg Dinah op haar 17e. De vader ging ervandoor en sindsdien voedt Rosalie haar dochter alleen op.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Griffin’s Castle’ zijn:
• Gomer Gwynne: de 47-jarige werkgever en vriend van Mrs Jones, een eigenaar van een drietal restaurants. Dinah moet niet veel van hem hebben (en dat is wederzijds); ze vindt het stom dat haar moeder zo veel met die – veel oudere – man omgaat;
• Jacob Rose: een klasgenoot van Dinah. Niemand bemoeit zich veel met Jacob: hij is vaak armoedig gekleed en hij ruikt niet altijd even fris;
• Barry Hughes: een klasgenoot van Dinah. Hij is veel alleen: hij was de knapste kop van de klas (voordat Dinah op school kwam) en hij is nogal een studiebol;
• Mrs Tahira Malik: de buurvrouw van Dinah en Rosalie;
• Karim, Yusuf en Maryam: de man en kinderen van Tahira;
• Mrs Iola Gwynne: de moeder van Gomer. Zij woonde heel lang in ‘Griffin’s Castle’, maar haar zoon liet haar naar een verzorgingshuis brengen toen haar gezondheid minder werd;
• Josh en Kevin: twee broers van Barry – een oudere en een jongere. Zij zijn erg sportief, in tegenstelling tot Barry;
• Mr Hughes: de vader van Barry. Hij is docent geschiedenis (maar niet aan de school van Barry);
• Mrs Hughes: de moeder van Barry;
• Mr Tadeusz Stokowski: de oom van Jacob Rose;
• Mrs Mair Stokowski: de tante van Jacob Rose;
• Docenten van de school van Dinah: Mr Williams, Mrs Price;
• Leerlingen van de school van Dinah, Jacob en Barry: Glyn Daniels en David Watson;
• Tomos Gwalchmai: de overgrootvader van Dinah.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Griffin’s Castle’ is niet verfilmd.


Overig:

De young adult novel ‘Griffin’s Castle’ stond op de shortlist voor de ‘Smarties Prize’ en voor de ‘Beefeater Children’s Novel Award’, twee belangrijke onderscheidingen voor jeugdliteratuur.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jenny Nimmo.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The House of Rats van Stephen Elboz
• Listen to the Dark van Maeve Henry
• Telling the Sea van Pauline Fisk


Citaat:
At the end of the first landing, a huge mirror loomed like an archway. It was cracked down the centre and patched with mould, and at the apex of the black-stained frame, a small creature, about the size of a toad, peered down at its reflection.
‘It’s a griffin,’ Dinah said. ‘I found another one outside, made of stone. That’s why I call the house Griffin’s Castle.’ (p.33)

Vragen over het boek:

1. Waarom woont Rosalie niet in de buurt van  haar eigen familie?
2. Waarom kiest Rosalie vaak voor Gomer en niet voor Dinah?
3. Waarom passen Barry, Jacob en Dinah eigenlijk heel goed bij elkaar?
4. Zijn de dieren in de tuin echte dieren? Waarom denk je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.