Harry Potter (III) and the Prisoner of Azkaban

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Harry Potter was a highly unusual boy in many ways. For one thing, he hated the summer holidays more than any other time of year. For another, he really wanted to do his homework, but was forced to do it in secret, in the dead of the night. And he also happened to be a wizard.
It was nearly midnight, and he was lying on his front in bed, the blankets drawn right over his head like a tent, a torch in one hand and a large leather-bound book (‘A History of Magic’, by Adalbert Waffling) propped open against the pillow. Harry moved the tip of his eagle-feather quill down the page, frowning as he looked for something that would help him write his essay, ‘Witch-Burning in the Fourteenth Century Was Completely Pointless – discuss’.
The quill paused at the top of a likely looking paragraph. Harry pushed his round glasses up his nose, moved his torch closer to the book and read:
‘Non-magic people (commonly known as Muggles) were particularly afraid of magic in medieval times, but not very good at recognising it. On the rare occasion that they did catch a real witch or wizard, burning had no effect whatsoever. The witch or wizard would perform a basic Flame- Freezing Charm and then pretend to shriek in pain while enjoying a gentle tickling sensation. Indeed, Wendolin the Weird enjoyed being burnt so much that she allowed herself to be caught no less than 47 times in various disguises.’

© J.K. Rowling, 1998^ Terug naar boven

Algemeen

Harry Potter hoopt dat het derde schooljaar snel begint; zijn zomervakantie bij de Dursleys is even vervelend als altijd. Zo komt Aunt Marge, de akelige zuster van Mr Dursley, een week op bezoek. En die tante is helemaal idolaat van Dudley, terwijl ze denkt dat Harry een soort crimineel is. Harry zegt er niet veel van, maar als ze zijn overleden ouders begint te beledigen, zorgt hij ervoor dat ze als een opgeblazen ballon naar het plafond stijgt. Gelukkig wordt Harry snel naar herberg 'The Leaky Cauldron' gebracht waar hij kan logeren totdat het schooljaar weer begint.
Maar dan wordt bekend dat een beruchte gevangene, Sirius Black, ontsnapt is uit de streng beveiligde gevangenis van Azkaban. Hij was de vriend (maar later de aartsvijand) van de ouders van Harry Potter. Ten tijde van de moord op Harry's ouders doodde Black dertien mensen. Vanaf het moment dat de tovenaars horen van de ontsnapping van Black wordt het leven op Hogwarts behoorlijk grimmig. Professor Dumbledore laat Dementors rond de school opstellen: akelige wezens die in staat zijn elke gelukkige gedachte uit iemand te zuigen (en zo een persoon te doden), de docenten zijn allemaal achterdochtig, niemand mag ’s avonds buiten de school komen en Harry – die het meest bedreigd wordt – mag in ieder geval niet van het schoolterrein af.
Gelukkig zijn er ook nog wel enkele vrolijke zaken. De Quidditch Competition zal weer plaatsvinden, met Kerstmis blijven Ron en Hermione samen met Harry op Hogwarts, Hagrid doet als altijd zijn enthousiaste trucjes met levensgevaarlijke dieren en er is een nieuwe (en goede) docent voor het vak ‘Defence Against the Dark Arts’: Professor Lupin.
Maar alles gaat na een tijdje toch behoorlijk mis: Hagrid maakt ernstige fouten, Professor Snape gaat achter Harry en zijn vrienden aan, de Dementors bedreigen Harry en vreemde dieren verschijnen op Hogwarts. En dan dringt Sirius Black ook nog Hogwarts binnen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
J.K. Rowling

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
317

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
UK, een tovenaarsschool, een dorpje en de Engelse hoofdstad Londen

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 22 hoofdstukken (met titels als ‘The Boggart in the Wardrobe’ en ‘The Patronius’).
Dit is het derde deel uit de Harry Potter-serie. De serie bestaat uit:
I ‘Harry and the Philosopher’s Stone’ (1997)
II ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ (1998)
III ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ (1999)
IV ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ (2000)
V ‘Harry Potter and the Order of the Phoenix’ (2003)
VI ‘Harry Potter and the Half-blood Prince’ (2005)
VII ‘Harry Potter and the Deathly Hallows’ (2007)

In het Nederlands heet het boek ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ is het derde deel van de meest succesvolle jeugdboekenserie die er de afgelopen vijftig jaar is geweest: de avonturen van de jonge tovenaar Harry Potter.
Als je houdt van fantasy, van sprookjes, van magie of van spannende verhalen, dan is dit zeker een boek voor jou.
Waarschuwing: begin er niet aan wanneer je weinig tijd hebt. De Harry Potter-serie bestaat uit zeven delen. En die zijn zo spannend, dat je niet kunt ophouden na één deel …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het derde deel uit deze serie, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’, heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is een verhaal dat zich afspeelt in Engeland. De tovenaarsschool bevindt zich in een oud spookachtig kasteel. Er zijn donkere gangen, geheimzinnige tunnels en torenkamers, vreemdsoortige spoken en sprookjesachtige wezens en er is een verboden bos, maar verder is het een verhaal over vrij normale jongeren. En als er iets voorkomt in dit verhaal wat alleen maar in de Harry Potterboeken voorkomt – zoals ‘Quidditch’ of ‘Platform Nine and three-quarters’ – dan legt de schrijfster haarfijn uit wat daarmee bedoeld wordt.
In dit deel speelt een weerwolf een behoorlijk grote rol. Dit deel is veel spannender dan het tweede deel. Er is een belangrijke rol voor zeer akelige wezens: de Dementors …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zijn soms lastig, maar een goede lezer zal vaak kunnen raden wat er bedoeld wordt met een moeilijk woord.
De alinea’s zijn nooit erg lang. De hoofdstukken hebben een normale lengte; ze zijn spannend, ook vanwege hun mysterieuze titels (‘The Marauder’s Map’, ‘The Dementor’s Kiss’, bijvoorbeeld).
Qua taal is dit derde Harry Potter-deel niet eenvoudig. Het boek is echt iets lastiger te lezen dan deel II, maar de lezer die deel I en II is doorgekomen zal – met de informatie van het vorige verhaal – dit probleem zeker overwinnen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ heeft veel hoofdstukken (met intrigerende titels). Er gebeurt heel veel in elk hoofdstuk en het hoofdverhaal houdt de nodige raadsels in petto voor de lezer. Er zijn veel dialogen en het verhaal is heel spannend geschreven.
Een goede niveau 2-lezer zal veel plezier beleven aan dit verhaal. Maar hij – en nog vaker: zij – zal wel de hele serie moeten uitlezen … ‘Harry Potter’ werkt verslavend.
Op basis van deze eigenschappen is Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ een boek met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ is geweldig spannend geschreven. Het verhaal is bovendien ontroerend en heel vaak angstaanjagend. Het derde deel uit de serie lijkt veel op de eerste twee delen: veel van de avonturen die plaatsvinden hadden we al zo’n beetje kunnen verwachten. Maar er zijn in dit deel veel verrassende ontwikkelingen: langzamerhand komen we veel meer te weten over de ouders van Harry en over hun vrienden (en vijanden).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zit boordevol actie. Dat is in het begin van deel III al duidelijk: Harry verpest de logeerpartij van een tante van Dudley en hij hoort dat er een levensgevaarlijke misdadiger achter hem aan zit. Bovendien ziet hij ’s nachts ook nog een enorm dier (een hond, een wolf?) dat hem lijkt te volgen.


Tijd:

Harry Potter and the Prisoner of Azkabanbeschrijft een jaar uit het leven van Harry. Hij is nu 13 jaar oud en hij brengt zijn derde jaar op de middelbare school door. Die middelbare school is een kostschool, maar dan wel een heel speciale: Hogwarts, een opleidingsschool voor tovenaars.
Er is een korte beschrijving over een week uit zijn nare zomervakantie bij de Dursleys, maar de rest van het boek gaat over het schooljaar van Harry.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en we volgen Harry een jaar lang, bijna van dag tot dag.


Plaats:

De plaatsen waar Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zich voornamelijk afspeelt zijn:
• Hogwarts, de tovenaarsschool: een kostschool op het Engelse platteland;
• 4 Privet Drive, Little Whinging (in het graafschap Surrey): het adres waar Harry Potter woont, in het huis van zijn oom, zijn tante en zijn neef (hoofdstuk 1 en 2);
• Londen: de plaats van waaruit Harry op reis gaat naar de tovenaarsschool en waar hij zijn schoolspullen koopt;
• Hogsmeade: een dorpje waar de tovenaarsleerlingen zo nu en dan naar toe mogen gaan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’: hoe kan Harry de moordenaar Sirius Black ontlopen? Het is duidelijk dat dit gevaarlijke monster het op hem voorzien heeft.
Andere verhaallijnen hebben te maken met zaken uit de toekomst: wat zal Harry later kunnen doen om die slechte tovenaar, Voldemort, te bestrijden, en wie zullen hem bijstaan in die strijd?
Het hoofdthema van dit deel, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’, gaat vooral over de dreiging van de moordenaar Black die ontsnapt is uit de gevangenis van Azkaban.


Verteller:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ wordt verteld door een alwetende verteller. Het verhaal wordt bekeken vanuit het perspectief van de 13-jarige Harry Potter. Hij voelt zich in dit deel heel goed thuis op zijn kostschool, hij kent de meeste docenten en leerlingen en hij verwacht een mooi jaar te zullen hebben. Helaas valt dat nogal tegen …

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zijn:
• Harry Potter: een 13-jarige jongen. Hij groeit op bij zijn oom en tante en hoort pas op zijn elfde dat hij de zoon is van de wizard James en de witch Lily Potter;
• Rubeus Hagrid: de onderhoudsman op de tovenaarsschool, de ‘Keeper of the Keys and Grounds at Hogwarts’. Eén van de grootste vrienden van Harry;
• Ron Weasley: een klasgenoot en de beste vriend van Harry;
• Hermione Granger: een klasgenote en de beste vriendin van Harry.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ zijn:
• Uncle Vernon Dursley: de oom van Harry. Een saaie en opvliegende man;
• Aunt Petunia Dursley: de tante van Harry. Een saaie en bange vrouw (en de zus van Harry’s moeder);
• Dudley Dursley: de neef van Harry. Een bijzonder naar, verwend en pesterig ventje. Nou ja, ventje? Hij wordt in de loop van de jaren behoorlijk dik …;
• Voldemort (oftewel ‘You-Know-Who’, oftewel ‘He-Who-Must-Not-Be-Named’): de slechte tovenaar. Hij doet niet mee in dit deel, maar hij speelt wel een belangrijke rol;
• Lily en James Potter: de ouders van Harry. Zij zijn al dood (vermoord) wanneer het verhaal begint, maar ze spelen een rol op de achtergrond in het verhaal;
• Professor Albus Dumbledore: de directeur, Headmaster van de tovenaarsschool, Hogwarts;
• Professor Minerva McGonagall: de onderdirecteur, Deputy Headmistress van de tovenaarsschool;
• De leden van de familie Weasley, de familie van Ron: Mr en Mrs Weasley, Percy (de Prefect van Gryffindor), de tweeling Fred en George;
• Ginny Weasley: zij is nu ook voor het eerst leerling op Hogwarts (en ze hoort ook bij het huis Gryffindor). Ze is jong en zeer roodharig. O ja, en ze is verliefd op Harry …
• Neville Longbottom: een vriend van Harry, een beetje een stuntelig type;
• Draco Malfoy, en zijn maatjes Crabbe en Goyle: drie leerlingen van huis Slytherin die Harry en zijn vrienden haten;
• Professor Severus Snape: de Master of Potions: een professor die vanaf het begin laat merken dat hij Harry haat;
• Sirius Black: een ontsnapte gevangene;
• Professor R.J. (Remus) Lupin: de nieuwe docent voor het vak ‘Defence Against the Dark Arts’;
• Professor Trelawney: de docent voor het vak ‘Divination’;
• Cornelius Fudge: de Minister for Magic;
• Tom: de herbergier van  de ‘Leaky Cauldron’;
• Enkele dieren: Buckbeak, een Hippogriff, een vreemdsoortig huisdier van Hagrid; Scabbers, de magere, uitgemergelde rat van Ron Weasley; Crookshanks, de grote kat van Hermione;
• Allerlei leerlingen en professoren op Hogwarts.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ is verfilmd.


Overig:

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ was een gigantisch succes, het is het derde deel uit één van de populairste jeugdboekenseries ooit. J.K. Rowling werd multimiljonair en jonge lezers brachten de nacht door voor de boekhandel om het boek als eerste te kunnen lezen.
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ is als los boek te lezen, maar het is het derde deel uit een indrukwekkende serie, en daarom zou het zonde zijn om na het lezen van dit boek te stoppen. Bovendien is de kans daarop klein wanneer je deel II helemaal hebt uitgelezen …

In dit boek maakt de lezer voor het eerst kennis met:
• Tovenaarsspullen, -zaken en –attributen, zoals de ‘Knight Bus’, voor het vervoer van tovenaars (chapter 3), de ‘Marauder’s Map’, om je weg te kunnen vinden door de doolhofgangen van Hogwarts (chapter 10) en de nieuwste ‘broomstick’ om Quidditch mee te spelen, de ‘Firebolt’ (chapter 4, 11);
• Dementors: bewakers van de gevangenis Azkaban. Zij dragen mantels en kappen en hebben geen duidelijk gezicht. Als ze andere wezens aankijken (of zelfs ‘kussen’), zuigen ze alle gelukkige gevoelens uit zo iemand, waardoor deze persoon uiteindelijk sterft (chapter 5 en verder);
• De Animagus: een tovenaar die zichzelf kan veranderen in een dier (chapter 17 en verder).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.K. Rowling.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ van J.K. Rowling
• A Series of Unfortunate Events (Book III) – The Wide Window van Lemony Snicket
• The Earthsea Quartet (Book III) – The Farthest Shore van Ursula le Guin

 


Citaat:
‘Dementors are among the foulest creatures that walk this earth. They infest the darkest, filthiest places, they glory in decay and in despair, they drain peace, hope and happiness out of the air around them. Even Muggles feel their presence, though they can’t see them. Get too near a Dementor and every good feeling, every happy memory will be sucked out of you.’ (p.140)

Vragen over het boek:

Verklaar de titels van de volgende hoofdstukken:
1. ‘The Knight Bus’
2. ‘Talons and Tea Leaves’
3. ‘Grim Defeat’
4. ‘Snape’s Grudge’

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply