Hunting the Cat

Niveau:
Genre: horror
Thema: animals

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

The hills woke reluctantly. The early morning sun had to struggle with a blanket of mist which they seemed anxious to cling to. It lay thick and stagnant across the downs and fells; the grass was stooped, heavy with dew, the spiders’ webs could have been spun from brittle glass. It was a veil, a cover under which the hills could keep secret things hidden.
But the sun is ever the optimist. It climbed higher, pushing its thin beams up over the ridges and along the valleys in an effort to pierce the mist’s heavy cloak. And from its seat in the sky it may very well have looked as though the hills were clambering on top of each other, vying for the position nearest to its warmth. But from most other, less venerable places, it could be claimed that the hills were burying themselves deeper under one another, wrestling for the dark.
This morning, in one of the places the sun was not yet able to reach, something was wary of the new day. It stood over the kill; the bloody sheep’s chine was bitten and ripped, the grass spattered like the dirty wool, a string of ligament across the rock. It listened to the sounds of the chill dawn. It smelt the approach of the morning. It could feel the hills’ unwillingness to give up the secrecy of the night, and knew that it could very well be the reason why.
But its hunger was once more abated. It moved quickly, quietly through the long grass. It knew dark places the sun could never dream of.

© Reed International Books Ltd / Mammoth, 1997^ Terug naar boven

Algemeen

Sinds kort zijn de ouders van Joseph weer bij elkaar. Ze waren jaren gescheiden nadat Don, de vader van Joseph, het gezin verlaten had. Nu hij weer is teruggekeerd wil hij opnieuw een goede band opbouwen met zijn vrouw en zoon.
Maar Joseph voelt daar niet zo veel voor. Hij is vandaag vijftien geworden en zijn vader heeft Joseph meegenomen om een paar dagen te gaan vissen ergens op het platteland van Noord-Engeland.
In een pub ontmoeten Joseph en Don een oude man, Tom Beverly. Hij was vroeger schaapherder, maar na de dood van zijn vrouw zit hij veel in het café. Tom denkt dat zijn vrouw overleden is nadat ze een enorme kat heeft gezien; Tom heeft zelf de kat ook wel eens gezien.
Als Tom vertelt dat hij de kat wil gaan opzoeken om hem te doden, besluiten Don en Joseph hem te helpen. De verwachte rustige visdagen veranderen in een zoektocht naar een moordlustig monster …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Keith Gray

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
197

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, Lincolnshire, het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 24 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van spannende verhalen over de jacht op wilde dieren in de uitgestrekte natuur van Noord-Engeland, dan is ‘Hunting the Cat’ zeker een goede keus voor jou. Het is een zoektocht door de heuvels van Lincolnshire, maar het boek is tevens het verhaal over een jongen die weer vrienden met zijn vader moet zien te worden (na een scheiding van jaren).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Hunting the Cat’ heb je geen specifieke kennis nodig. Er waren in de jaren zeventig van de vorige eeuw meldingen van grote katachtige wezens in Engeland, maar je zou het verhaal gewoon als een soort legende kunnen lezen. Maar denk erom: dit is een behoorlijk gewelddadig verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen van ‘Hunting the Cat’ zijn echt niet moeilijk. Het verhaal leest heel snel wat de taal betreft. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Hunting the Cat’ is heel toegankelijk.
En dat is het verhaal ook. Dat is bijzonder spannend en je wilt doorlezen om erachter te komen hoe het avontuur afloopt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Hunting the Cat’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Hunting the Cat’ is heel spannend geschreven, maar het is ook een verhaal over relaties (tussen vader en zoon). Dus behalve een avontuur is het ook een boek over een gezin dat de nodige moeilijkheden heeft gekend.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Hunting the Cat’ is een verhaal met heel veel actie. Dat zou je in eerste instantie niet verwachten bij een verhaal over en vader en een zoon die een paar dagen gaan vissen. Maar de suspense ontstaat al heel snel in het verhaal – bijvoorbeeld wanneer vader en zoon in een café iets willen eten en daarbij een vechtpartij meemaken.


Tijd:

‘Hunting the Cat’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. De vader van Joseph heeft een mobiele telefoon, maar veel heeft hij daar niet aan in een afgelegen gebied waar geen bereik is.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een paar dagen.


Plaats:

De setting van ‘Hunting the Cat’ is het Engelse platteland. Het dorpje Becksall waar Joseph en zijn vader aankomen, bestaat niet echt. Volgens het verhaal ligt het ergens tussen de steden Lincoln en York in, dus het verhaal zal zich ergens afspelen in het graafschap Lincolnshire of Yorkshire (in het noorden van Engeland).


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijnen van ‘Hunting the Cat’ zijn: zullen de vader, de zoon en de oude man de kat vinden en zal Joseph zijn vader weer leren vertrouwen?


Verteller:

De roman ‘Hunting the Cat’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de zoon, Joseph.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

The hoofdkarakters in ‘Hunting the Cat’ zijn:
• Joseph (‘Joe’) Walker: een jongen van 15 jaar oud. Hij heeft jaren samengewoond met zijn moeder in een stad in Engeland, maar sinds kort woont hun vader ook weer bij hen in huis. Joseph vindt dat zijn vader hen in de steek heeft gelasten: hij is nog steeds achterdochtig tegenover zijn vader;
• Don Walker: de vader van Joseph. Hij doet zijn uiterste best om weer een goede band met zijn zoon te krijgen;
• Tom Beverly: een oude man die alleen op het platteland woont. Hij was vroeger schaapherder, maar na de dood van zijn vrouw heeft hij zijn kudde verkocht.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘Hunting the Cat’ zijn:
• Lizzie: de eigenares van de pub waar Joseph en zijn vader gaan eten;
• Alan: de eigenaar van de pub;
• Trevor Toomey: een lastige jongeman die ruzie zoekt in de pub;
• Art Hooper: een schaapherder die als een kluizenaar in de heuvels woont;
• Cos: de oude hond van Tom.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Hunting the Cat’ is niet verfilmd.


Overig:

Het idee voor de jeugdroman ‘Hunting the Cat’ kreeg Keith Gray naar aanleiding van verhalen over wilde katten die in afgelegen streken in Groot-Brittannië gezien werden. Zo waren er meldingen uit het geïsoleerde gebied van Dartmoor in Cornwall, maar ook uit de uitgestrekte heuvellandschappen van Yorkshire. Ondanks vage foto’s werden de ‘katten’ (mensen zeiden dat het panters, poema’s of andere grote wilde katachtige dieren waren) nooit gevonden.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Keith Gray.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook de volgende boeken kunnen lezen:
The Candle Man van Catherine Fisher
Hatchet van Gary Paulsen
Milo’s Wolves van Jenny Nimmo


Citaat:
It was huge; as long as a man is tall. Pale like a ghost it leaped from its den, tumbling the old collie to one side, hissing and spitting like the demon Art Hooper claimed it to be. Its face was twisted and savage, purely feral, its ears flat to its head. Its teeth and claws were already bloody. Joseph saw it leap at Tom Beverly and he tried to cry out, he tried to shout. (pp.14-143)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Don met zijn zoon wil gaan vissen?
2. Waardoor ontstaat de vechtpartij in het café?
3. Waarom bezoeken de drie de oude schaapherder?
4. In hoeverre verandert Joseph door het avontuur op het Britse platteland?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply