3/5 - (1 stemmen)

I Shall Wear Midnight

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: magic

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Why was it, Tiffany Aching wondered, that people liked noise so much? Why was noise so important?
Something quite close sounded like a cow giving birth. It turned out to be an old hurdy-gurdy organ, hand cranked by a raggedy man in a battered top hat. She sidled away as politely as she could, but as noise went, it was sticky; you got the feeling that if you let it, it would try to follow you home.
But that was only one sound in the great cauldron of noise around her, all of it made by people and all of it made by people trying to make noise louder than the other people making noise: Arguing at the makeshift stalls, bobbing for apples or frogs, cheering the prizefighters and a spangled lady on the high wire, selling cotton candy at the tops of their voices, and, not to put too fine a point on it, boozing quite considerably.
The air above the green downland was thick with noise. It was as if the populations of two or three towns had all come up to the top of the hills. And so here, where all you generally heard was the occasional scream of a buzzard, you heard the permanent scream of, well, everyone. It was called having fun. The only people not making any noise were the thieves and pickpockets, who went about their business with commendable silence, and they didn't come near Tiffany; who would pick a witch’s pocket? You would be lucky to get all your fingers back. At least, that was what they feared, and a sensible witch would encourage them in this fear.

© Penguin Random House Company, 2010

^ Terug naar boven

Algemeen

Tiffany Aching is afgestudeerd als heks. Ze bevindt zich in het paleis in de hoofdplaats van The Wold, waar zij de doodzieke Baron verzorgt. Helaas overlijdt de Baron en Tiffany krijgt daar de schuld van. Daarna volgt er een aanval van The Cunning Man, een eeuwenoude heksenjager, die gewone mensen opjut om achter heksen aan te gaan. Tiffany zal de strijd met hem moeten aangaan. Ze heeft natuurlijk steun van andere heksen zoals Granny Weatherwax, maar ook van haar kleine, maar gemene vriendjes, de Nac Mac Feegle. Aan de andere kant moet ze ook iets doen met de liefde van de zoon van de Baron, Roland. Maar hoe doe je dat, als je ook verliefd bent maar zelf niet wilt trouwen teneinde een goede heks te kunnen worden?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
499

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats, 'Discworld' geheten – dit deel speelt zich af in de dunbevolkte streek The Wold.

Bijzonderheden:
Discworld deel 38 – deel 4 uit de 'Tiffany Aching-Young Discworld'-serie; een 'young adult novel' in 16 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Ik ga in middernacht’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als lezer moet je houden van absurde verhalen over een niet-bestaande wereld. De romans van Pratchett zijn soms lastig te lezen vanwege de originele ideeën en het complexe woordgebruik, maar voor de liefhebber van intelligente fantasy is de Discworld-serie een must.
De Young Discworld boeken – zoals ‘I Shall Wear Midnight’ – zal interessant zijn voor liefhebbers van de Harry Potter– en de Artemis Fowl-boeken.


WAT MOET JE WETEN?

Pratchett veronderstelt een zekere kennis van de wereld. Zijn Discworld is weliswaar heel anders dan onze wereld, maar er zijn veel raakvlakken: er is corruptie, jaloezie, misdaad, geldzucht, carrièreplanning. Kortom, Discworld is net de gewone wereld. Pratchett neemt individuen, beroepsgroepen, naties (zoals de Engelsen), overtuigingen en wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen regelmatig op de hak.
Verder gebruikt Pratchett veel literaire middelen die de ervaren lezer zeker zal herkennen en waarderen: ironie, satire, metaforen, flashbacks, perspectiefwisselingen, enzovoort.
In de Young Discworld-boeken – zoals ‘I Shall Wear Midnight’ – neemt Terry Pratchett regelmatig het ‘gewone’ sprookje, het volksverhaal en de fabel op de hak. In dit deel beschrijft hij ook de heksenjacht, een historisch fenomeen. Lezers die nog nooit van een heksenjacht hebben gehoord, zouden zich hierin moeten verdiepen om te weten waarom Pratchett zo’n volksgericht op deze manier beschrijft.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in de romans van Pratchett zijn vaak moeilijk, het is vaak een B2-C1-niveau. Soms zijn de zinnen lang.
Wel zijn er heel veel dialogen. Bovendien is het tempo van het verhaal bijzonder hoog en er is veel actie.
De Young Discworld-boeken zijn uiteraard iets simpeler qua woordenschat en zinsbouw dan de ‘volwassen’ Discworld-boeken. Maar ook in deze boeken toont Pratchett zich een woordkunstenaar. Daar komt nog bij dat dit vierde deel in de Tiffany Aching-serie het meest volwassen deel is uit de Young Discworld-serie tot nu toe.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De romans van Terry Pratchett over Discworld zijn zonder meer de moeite van het lezen waard: ze zijn humoristisch, origineel en ze zijn een prachtige satire op onze wereld. Maar ze zijn ook lastig om te lezen. Pratchett legt veel uit (met name aan het begin van een roman) en hij gebruikt daar regelmatig moeilijke woorden voor. Daarnaast maakt Pratchett gebruik van diverse literaire middelen om zijn boodschap helder te krijgen: veel vormen van humor (satire, sarcasme, kolder), beeldspraak (metaforen), tijdssprongen (flashbacks en flash forwards), interior monologues en stream-of-consciousness. Tenslotte is het fantasy: het is een genre dat slechts een beperkte groep lezers zal aanspreken.
Op grond van deze karakteristieken is ‘I Shall Wear Midnight’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.
Als je de Young Discworld-boeken vergelijkt met een kinderboek of met een young adult-fiction verhaal, wordt al snel duidelijk dat dit boeken zijn van een ander niveau. De verhalen zijn duidelijk simpeler – verhaallijnen, perspectief, intriges – dan de ‘gewone’ Discworld-romans, maar qua taal zijn ze een stuk lastiger dan een kinderboek of een young adult fiction boek. Dit komt met name door de uitgebreide woordenschat en door de humor van Terry Pratchett.
Het boek zal waarschijnlijk meisjes meer aanspreken dan jongens omdat Tiffany een meisje is (hoewel de Nac Mac Feegles daarentegen toch ook wel weer behoorlijk stoer zijn).


Schrijfstijl:

Terry Pratchett schrijft soms moeilijk. Hij gebruikt ingewikkelde woorden en hij heeft originele ideeën en filosofieën over de wereld en over de mensheid. Die filosofieën en ideeën beschrijft hij in zijn Discworld-romans. Daarnaast heeft hij een absurd gevoel voor humor: situaties worden vaak hilarisch beschreven.
Datgene wat veel lezers zal afschrikken (de hierboven genoemde kwaliteiten van Pratchett), heeft Terry Pratchett miljoenen fans voor het leven opgeleverd.
De karakterbeschrijvingen en de beschrijvingen van de omgeving (The Wold) zijn eenvoudiger en eenduidiger in de Young Discworld—romans – zoals ‘I Shall Wear Midnight’ – dan in de andere Discworld-romans. Dit maakt ‘I Shall Wear Midnight’ daarmee tot een typisch young adult boek.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘I Shall Wear Midnight’ zit boordevol actie. De roman begint in tegenstelling tot de andere Discworld-romans direct met het verhaal; een duidelijk voorbeeld van het verschil tussen de Discworld-romans en de Young Discworld-verhalen.
Veel van de actie – maar ook van de humor – wordt veroorzaakt door de agressieve en onverwachte gedragingen van de Nac Mac Feegle: geen bewoner van Discworld en geen lezer van de serie heeft een idee wat deze dwazen in een bepaalde situatie van plan zijn.
Dit vierde deel van de Tiffany Aching-reeks is ernstiger en volwassener dan de eerdere drie delen.


Tijd:

De verhalen vinden plaats in een fantasietijd. Wel doet deze tijd het meeste denken aan een soort Middeleeuwen: er is geen Industriële Revolutie geweest, het vervoer gaat met karren, koetsen en paarden, de post wordt soms per postduif of per albatros bezorgd, mensen en andere wezens bestrijden elkaar met zwaarden, dolken, knotsen en andere primitieve vernietigingswapens.
Wat het boek onderscheidt van de vorige drie delen zijn de tijdreizen: chronologisch is er in ‘I Shall Wear Midnight’ het een en ander aan de hand. Zo komt Tiffany Aching zichzelf in de toekomst tegen, een lastig te bevatten concept.


Plaats:

De roman is gesitueerd op de Discworld. Dit is een platte, ronde schijf, die, gedragen door vier olifanten, die, op hun beurt gedragen door een reusachtige schildpad, zich door het heelal beweegt. Wie zich te ver waagt naar de randen van de Discword (the Rim), valt er geheid af.
‘I Shall Wear Midnight’ speelt zich af in het dunbevolkte gebied The Wold, waar de meeste mensen werkzaam zijn in de landbouw en veeteelt: een pastorale wereld die maar heel zelden verstoord wordt door een kwaadaardige geest of door een bende, zoals de Nac Mac Feegle. Dit deel speelt zich voor een deel af in de hoofdplaats van The Wold.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn: hoe kan Tiffany Aching ervoor zorgen dat de losgeslagen kwade geesten geen bezit nemen van de Discworld? Het is een kwaad in een orde van grootte waar zij nog nooit mee te maken heeft gehad.


Verteller:

Er is een alwetende verteller. Pratchett vertelt over zijn wereld, Discworld, waarover hij in stukjes en beetjes telkens iets kwijt wil. In elk deel komen er personen uit andere verhalen terug, maar in elk deel spelen er ook unieke karakters eenmalig mee.
In ‘I Shall Wear Midnight’ ligt de meeste nadruk op het talentvolle meisje Tiffany Aching en haar strijd om de Discworld te redden van de ondergang. Maar uiteraard is er veel aandacht voor die interessante en onbekende groep wezens, de Nac Mac Feegle, een soort kabouters of pixies: kwaadaardig, drankzuchtig, onbeschoft – maar aardig voor hun vrienden.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De belangrijkste karakters in ‘I Shall Wear Midnight’ zijn:
• Tiffany Aching: een jonge vrouw die kortgeleden afgestudeerd is als heks;
• Jeannie de kelda: de leidster van de Nac Mac Feegle. Eigenlijk is zij ook een soort heks;
 Rob Anybody: de militaire leider van de Nac Mac Feegle;
• The Cunning Man; een eeuwenoude heksenjager;
• Roland: de dappere, adellijke en charmante zoon van de Baron.


Bijfiguren:

Er zijn talloze bijfiguren die een rol hebben in de roman, zoals bijvoorbeeld:
• Granny Weatherwax: ongetwijfeld de belangrijkste heks van de Discworld;
• Letitia Keepsake: een jongedame aan het hof (maar ook een heks);
 Mrs Eunice Proust: een iets oudere dame aan het hof (ook een heks);
 Eskarina Smith: een jongedame die in de toekomst kan kijken;
• Amber: een mooie jongedame, verliefd op Roland;
• The Nac Mac Feegle: een stelletje ongeregeld.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De fantasyroman ‘I Shall Wear Midnight’ is niet verfilmd.


Overig:

‘I Shall Wear Midnight’ is deel 4 van de Tiffany Aching-boeken. Het boek is zeker los te lezen, maar het wordt interessanter als je de voorgaande drie delen ook kent.

De Tiffany Aching-boeken over de Discworld zijn:
• The Wee Free Men
• A Hat Full of Sky
• Wintersmith
• ‘I Shall Wear Midnight’
• The Shepherd’s Crown^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Shepherd’s Crown van Terry Pratchett
• Emlyn’s Moon van Jenny Nimmo
• Harry Potter and the Chamber of Secrets van J.K. Rowling


Citaat:
And just for a moment, because people shouldn’t get too suspicious, Tiffany stood outside herself and watched herself twirl the beautiful dress as black as a cat full of sixpences, and she thought: I shall wear midnight, and I will be good at it … (p.412)

Vragen over het boek:

1. ‘I Shall Wear Midnight’ is een Young Discworld roman. Waaruit blijkt dat het verhaal bedoeld is voor jongere lezers?
2. Lees nog een verhaal uit de Young Discworld Tiffany Aching-serie (bijvoorbeeld deel I, II of III). Welk deel vind je beter en waarom?
3. Wat is de functie van het kijken in de toekomst, zoals Tiffany dat op een gegeven moment kan, volgens jou?
4. ‘I Shall Wear Midnight’ is een modern sprookje dat zich op de Discworld afspeelt. Veel sprookjes hebben een bepaalde les of boodschap. Wat zou de boodschap van ‘I Shall Wear Midnight’ kunnen zijn?
^ Terug naar boven

Comments are closed.