3/5 - (1 stemmen)

Ice Cold (a.k.a. The Killing Place)

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

She was the chosen one.
For months, he had been studying the girl, ever since she and her family had moved into the compound. Her father was George Sheldon, a mediocre carpenter who worked with the construction crew. Her mother, a bland and forgettable woman, was assigned to the communal bakery. Both had been unemployed and desperate when they’d first wandered into his church in Idaho Falls, seeking solace and salvation. Jeremiah had looked into their eyes, and he saw what he needed to see: lost souls in search of an anchor, any anchor.
They had been ripe for the harvest.
Now the Sheldons and their daughter, Katie, lived in Cottage C, in the newly built Calvary cluster. Every Sabbath, they sat in their assigned pew in the fourteenth row. In their front yard they’d planted hollyhocks and sunflowers, the same cheery plants that adorned all the other front gardens. In so many ways, they blended in with the other sixty-four families in The Gathering, families who labored together, worshiped together, and, every Sabbath evening, broke bread together.
But in one important way, the Sheldons were unique. They had an extraordinarily beautiful daughter. The daughter whom he could not stop staring at.

© Transworld Publishers / Bantam Press, 2011^ Terug naar boven

Algemeen

Wanneer Maura Isles in de Amerikaanse staat Wyoming een congres van artsen bijwoont, ontmoet ze een oude studiegenoot: de gescheiden (en nog altijd zeer aantrekkelijke) Doug Comley. Ze besluit met hem, zijn dochter, een vriend en een vriendin een paar dagen de bergen van Wyoming in te trekken om daar te skiën. De relatie van Maura en haar priester-minnaar Daniel Brophy bevindt zich op dit moment op een laag pitje en Maura wil zich beraden op haar verdere leven; op een leven met of zonder Daniel.
Als de huurauto van Doug vastloopt in de sneeuw op een berghelling, ploetert het viertal door de sneeuw naar een afgelegen dorpje in een dal. Het gehucht heet ‘Kingdom Come’ en het lijkt gesticht te zijn door een streng-religieuze sekte. Vreemd genoeg is er echter niemand meer in het dorp; wel staan er dure landbouwwerktuigen en auto’s in de schuren en in de garages. Maar het dorp zelf lijkt abrupt verlaten te zijn. En later ontdekt Maura bloed in sommige kamers van de huizen.
Jaren geleden was er een profeet in de staat Idaho die daar een sekte stichtte in de stille bossen. Die sekte is later uitgewaaierd naar de buurstaat Wyoming; het lijkt erop dat Kingdom Come een dorp van die sekte was. Maura en haar vrienden voelen zich ongemakkelijk in dit verlaten dorp; ze hebben het gevoel dat ze bespied worden …
Als Daniel een aantal dagen later aan Jane Rizzoli, de vriendin van Maura, vertelt dat zijn geliefde van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn, gaan zij – samen met Gabriel, de man van Jane – op zoek naar Maura in de uitgestrekte bossen van Wyoming. Maar het lijkt erop dat ze al te laat zijn: een paar dagen later wordt er een uitgebrande auto in een ravijn gevonden met daarin vier lijken. Het zijn de lichamen van Doug Comley, zijn dochter en een vriend. En het lichaam van Maura, volgens de politie. Maar Jane heeft zo haar twijfels …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
443

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
USA, de staat Wyoming

Bijzonderheden:
Een roman in 38 hoofdstukken.
De Amerikaanse roman ‘Ice Cold’ heet in Great Britain ‘The Killing Place’.
In het Nederlands heet het boek ‘Sneeuwval’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een mysterie in de bossen van een landelijke en dunbevolkte Amerikaanse staat (Wyoming), dan is ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) zeker een goede keus voor jou. De roman is behoorlijk hard; er wordt veel geweld gepleegd, zowel door sekteleden als door politiemensen. Je moet daar als lezer wel tegen kunnen uiteraard. Wat heel positief aan deze roman is, dat Ms Gerritsen zich nooit voor of tegen iets of iemand uitspreekt; ze is heel objectief in haar verhaal. En tenslotte is de thriller ongelooflijk spannend, zeker een vereiste voor dit soort romans.

 


WAT MOET JE WETEN?

‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) speelt zich af in de wouden van de dunbevolkte staat Wyoming. De karakters leven tussen religieuze sekteleden en tussen politiemensen. Ms Gerritsen vertelt veel over zo’n sekte en over de sfeer bij de plaatselijke politie; het verhaal is daarmee heel informatief. Specialistische kennis heb je niet nodig voor het waarderen van deze roman.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) zijn niet echt moeilijk. Soms is er veel informatie over een slachtoffer: Ms Gerritsen ontleedt haar slachtoffers zo nu en dan bijna letterlijk. Maar regelmatig vertelt ze zonder veel omhaal een spannend verhaal waarvoor ze weinig ingewikkelde woorden nodig heeft.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit erg lang. Er zijn heel veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) is goed te lezen. Ms Gerritsen is – als arts – zeer deskundig over zaken als verwondingen, verpleging, verzorging, amputatie en autopsie, maar het verhaal wordt daarentegen nergens echt specialistisch. Van Wyoming of van religieuze sekten hoef je als lezer niet veel te weten: Ms Gerritsen informeert je over van alles en nog wat, met name over de zaken die je nodig hebt om het verhaal te kunnen volgen.
Het verhaal is enorm spannend. Dat komt onder andere door de gepleegde en gesuggereerde misdaden. Maar ook komt het door de gelaagde karakters (zoals die van de hoofpersonen Rizzoli en Isles, maar ook die van hun geliefden Gabriel en Daniel) en door de manier van vertellen; het verhaal springt van Idaho naar Wyoming naar Massachusetts en van een sekte naar een groep vrienden naar een politiemacht.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Ice Cold’ (a.k.a. The Killing Place’) een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) is geschreven volgens een beproefd principe (niet alleen beoefend door Tess Gerritsen, maar ook door andere thrillerschrijvers als Karin Slaughter en Harlan Coben: er wordt een misdaad gepleegd (of gesuggereerd) en latere gebeurtenissen (van zestien jaar later) leiden heel langzaam naar de oplossing van het mysterie uit het eerste hoofdstuk (en uit latere episodes).

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) is een verhaal met veel actie. Via een mysterieus verhaal van een sekte van zestien jaar geleden komen we – met Maura Isles – in het ‘nu’ terecht, waar zij samen met een aantal kennissen wordt bedreigd. Voordat we weten wie hen waarom bedreigt, gaan de handelingen naar Jane Rizzoli en haar man die op zoek gaan naar hun vriendin. Plaatsen van handeling wisselen zich snel af: van een sekte naar een hotel, van een sektarisch verlaten dorp naar Boston, van de wouden van Wyoming naar de politieposten in dorpen in de regio.


Tijd:

De roman ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) speelt zich af over een periode van meerdere jaren. Het verhaal begint ergens rond de eeuwwisseling. Na het eerste hoofdstuk verplaatsen de handelingen zich naar de tegenwoordige tijd (2010, het jaar waarin de roman uitkwam).
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal dagen (met uitzondering van het eerste hoofdstuk, dat een flashback is naar zestien jaar geleden).


Plaats:

De setting die in ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) vooral wordt beschreven, is  het platteland van de staat Wyoming. Delen van het verhaal spelen zich ook af op het platteland van de staat Idaho (het begin van de roman) of in de stad Boston in Massachusetts (waar Rizzoli en Isles vandaan komen).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’): zal Jane haar vriendin Maura op tijd kunnen terugvinden en haar kunnen redden uit de handen van degenen die haar kwaad willen doen?


Verteller:

De roman ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal wisselend vanuit de perspectieven van Maura Isles en Jane Rizzoli, de beide hoofdpersonen uit veel van Gerritsens thrillers.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) zijn:
– Maura Isles: de 42-jarige patholoog-anatoom die voor de politie van Boston werkt;
– Detective Jane Rizzoli: een detective die voor de politie van Boston werkt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) zijn:
– Gabriel Dean: een FBI-agent. Hij is de echtgenoot van Jane Rizzoli;
– Father Daniel Brophy: een priester, en de minnaar van Jane Rizzoli;
– Doug Comley: een arts en vroegere studiegenoot van Maura;
– Grace Comley: de 13-jarige dochter van Doug;
– Arlo Zielinski: de vriend van Doug; hij geniet graag van veel en lekker eten;
– Elaine Salinger: de 39-jarige vriendin van Arlo;
– Julian Henry (‘Rat’) Perkins: een 16-jarige jongen die in de bossen van Wyoming woont;
– Detective Queenan: een politieman uit Wyoming;
– Detective Pasternak: een politieman uit een andere staat die de verdwijningen in Wyoming onderzoekt;
– Sheriff Fahey: het hoofd van politie in de buurt van het gehucht Kingdom Come;
– Deputy Martineau: de assistent van Sheriff Fahey;
– Cathy Weiss: een ambtenaar van de Sublette County Child Protective Services;
– Montgomery Loftus: een bejaarde landeigenaar uit Wyoming. Hij is vrij opvliegend en hij verdedigt met hand en tand zijn grondbezit;
– Anthony Sansone: een vermogende vriend van Maura uit Boston;
– Jeremiah Goode: de profeet die onder andere het dorpje Kingdom Come heeft gesticht.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) is verfilmd voor de Tv-serie ‘Rizzoli and Isles’.


Overig:

De thriller ‘Ice Cold’ (a.k.a. ‘The Killing Place’) is de achtste roman over het duo Jane Rizzoli en Maura Isles.
De voorgaande delen waren:
– ‘The Surgeon’
– The Apprentice
– ‘The Sinner’
– ‘Body Double’
– ‘Vanish’
– ‘The Mephisto Club’
– ‘The Keepsake’ (a.k.a. ‘Keeping the Dead’)
De romans zijn los van elkaar te lezen.

 
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Taking van Dean Koontz
• Faithless van Karin Slaughter
• Mr. Mercedes van Stephen King


Citaat:
They had been steadily ascending for nearly an hour, and had seen no other vehicles, no buildings, no evidence at all that anyone resided on this mountain. Only as Cathy slowed to a stop did Jane spot the sign, its post half buried in deep snow.

PRIVATE ROAD
RESIDENTS ONLY
AREA PATROLLED (p.347)

Vragen over het boek:

1. Wat zouden de (meerdere) redenen kunnen zijn geweest dat Maura er met Doug Comley op uitgaat?
2. Welke rol spelen Elaine en Grace in dit verhaal?
3. Waarom is er continu wrevel tussen Father Brophy en Anthony Sansone?
4. Is dit een verhaal dat kritisch is over religieuze sekten, zoals ‘The Gathering’, of is er meer dat Ms Gerritsen bekritiseert met haar roman?

^ Terug naar boven

Comments are closed.