2.5/5 - (2 stemmen)

If You Leave Me

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

On Monday, the first day back at school after Thanksgiving, Wayne caught up to me at my locker and announced, ‘I have to talk to you.’
It was two p.m. All around us kids were opening and slamming their lockers, running to catch the bus, or shouting to their friends.
‘Now?’ I asked.
‘Now, Lisa.’
He threw the words back at me like a fastball with lots of mad on it. His hand flat against my locker door, his eyes hard and mean – my boyfriend was spoiling for a fight.
Which was nothing new. For the past week Wayne and I’d been having problems.
‘Where are you going now?’ Wayne rapped out.
In two minutes period seven would begin, and I was due in the three-hundreds wing. ‘I have Language Club,’ I reminded him.
‘Sure. Right. How could i forget Language Club?’ Wayne growled. ‘It’s always something with you. The newspaper. The job at the hospital.’

© Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1997.^ Terug naar boven

Algemeen

Als het vriendje van Lisa het uitmaakt, treurt ze niet lang. Wayne was toch eigenlijk alleen maar een stoere patser en niet iemand om je hele leven mee door te brengen. Lisa trekt veel op met haar vriendin Kim en ze doet haar uiterste best om goed te presteren op school. Dat gaat dan ook behoorlijk goed: haar talen zijn geweldig en ze kan goed artikelen en verhalen schrijven. Het probleem zijn soms de exacte vakken. Maar daar kan Bill – een rustige, humoristische 'math wizard' – haar wel mee helpen.
Thuis gaat het ook zo zijn gangetje. Lisa doet veel in huis; haar moeder werkt hard en haar tienjarige zusje Annemarie vraagt veel aandacht. De vader van Lisa is voorgoed vertrokken toen Lisa zes was, nu tien jaar geleden, vlak voor de geboorte van Annemarie. Lisa mist hem nog steeds en soms voelt ze zich schuldig over haar verdwenen vader: is hij soms vanwege haar vertrokken?
In haar vrije tijd werkt Lisa als tolk in een groot ziekenhuis: haar moeder is Spaanstalig en Lisa spreekt de taal vloeiend. In dat ziekenhuis ontmoet ze Corazon Lopez, een ernstig zieke dame. Ondanks de ziekte worden die twee goede vriendinnen.
Ook op school lijkt het leuk te worden. Er komt een nieuwe leerling op school: Alex Lavarre. Hij is slim, rijk en knap. En bovendien blijkt al snel dat hij gek op Lisa is … Hij helpt Lisa met haar wis- en natuurkunde, hij neemt cadeautjes mee voor haar moeder en zusje en hij verklaart zijn onvoorwaardelijke liefde aan Lisa.
Toch klopt er iets niet. Alex wordt wel heel snel kwaad …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Maureen Wartski

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
200

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990 – 2000

Plaats van handeling:
USA, Massachusetts, de stad Boston

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van liefdesverhalen houdt waarin het niet allemaal gaat zoals het zou moeten gaan, dan is ‘If You Leave Me’ misschien een geschikt verhaal voor jou. Het verhaal gaat over liefde op een middelbare school, maar het gaat ook over een jongen die niet helemaal spoort. En dat maakt deze roman tot een spannend verhaal …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het kunnen begrijpen en waarderen van ‘If You Leave Me’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich vooral af op een Amerikaanse high school en bij een aantal leerlingen thuis. Qua omgeving en sfeer lijkt dat allemaal behoorlijk op het leven van Nederlandse middelbare scholieren. Misschien werken deze leerlingen gemiddeld wel iets harder. Ze willen namelijk graag naar een goede vervolgopleiding (universiteit), om daarna een succesvolle carrière te krijgen. Voor Nederlandse leerlingen lijkt dat nog niet altijd belangrijk wanneer ze op de middelbare school zitten …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘If You Leave Me’ zijn niet ingewikkeld. De zinnen zijn niet lang, de woorden zijn  niet moeilijk en er zijn veel spannende dialogen. Ook zijn er behoorlijk veel hoofdstukken in het boek.
Misschien vind je het eerst een beetje verwarrend wanneer er over klassen en groepen op een Amerikaanse high school gesproken wordt. Zo is Alex een senior, net als Bill. En Lisa en Kim zijn juniors. Maar als daar een beetje overheen leest (de junior is jonger dan de senior, uiteraard) dan is het verhaal heel goed te volgen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘If You Leave Me’ is echt nergens moeilijk te noemen. Er wordt wel eens over school en opleidingen gesproken, maar dat staat een goed begrip van het verhaal niet in de weg. Het verhaal wordt heel vlot verteld, met korte alinea’s en veel dialogen.
Het verhaal is heel spannend. Het is eerst een liefdesverhaal, maar later wordt het best wel een thriller (lees maar eens door, dan begrijp je wat daar mee bedoeld wordt …). Als je eenmaal begonnen bent aan dit boek, dan zul je het moeilijk aan de kant kunnen leggen voordat je het uit hebt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘If You Leave Me’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

‘If You Leave Me’ is heel spannend en heel boeiend geschreven. Het is een verhaal dat je moet uitlezen als je eenmaal begonnen bent. Maureen Wartski weet precies wat jongeren beweegt. Ze heeft heel veel aandacht voor verschillen tussen jongeren: tussen rijk en arm, slim en minder slim, Europeaans-Amerikaans, Latijns-Amerikaans en Aziatisch-Amerikaans. Waarschijnlijk speelt ook een belangrijke rol dat Maureen Wartski zelf half-Japans is; bepaalde problemen heeft ze misschien zelf meegemaakt.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘If You Leave Me’ is een verhaal vol actie. Uiteraard gaat het over de verliefdheden en de vriendschappen van Lisa en haar vriend(inn)en, maar het gaat ook over een gestoorde jongen en over een ernstig zieke dame. Al die karakters bij elkaar maken dat dit een heel spannende roman is geworden.


Tijd:

‘If You Leave Me’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Er zijn mobiele telefoons, maar ze spelen nog niet een grote rol in het verhaal. Gelukkig gaat het verhaal helemaal niet over elektronica of techniek dus de roman doet nergens ouderwets aan.
Het verhaal duurt in totaal een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats waar ‘If You Leave Me’ zich afspeelt, is de Amerikaanse stad Boston. Meerdere wijken uit deze stad  worden beschreven (zoals de dure wijk waar Alex woont en de iets minder deftige wijk waar Lisa woont). Veel gebeurtenissen vinden plaats op school, bij Lisa (of haar vrienden) thuis of in een ziekenhuis.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘If You Leave Me’: zal Lisa op tijd begrijpen wie haar echte vrienden en vriendinnen zijn?


Verteller:

De roman ‘If You Leave Me’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Deze verteller, Lisa Carstairs, is een heel slim meisje. Ze kan alles behoorlijk goed, ze heeft veel vrienden en vriendinnen. Maar helaas doorziet ze de mensen om haar heen niet goed. Ze weet bijvoorbeeld niet welke vrienden haar echte vrienden zijn en welke minder te vertrouwen zijn. Dat zorgt voor heel grote problemen in haar leven.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘If You Leave Me’ zijn:
• Lisa Carstairs: een 16-jarig meisje. Zij is een junior op een highschool en ze werkt behoorlijk hard op school;
• Mrs. Maria: de moeder van Lisa en Annemarie. Ze is half-Spaans. Ze voedt haar dochters alleen op sinds haar man het gezin tien jaar geleden verlaten heeft;
• Annemarie Carstairs: het 10-jarige zusje van Lisa. Ze vraagt vaak om veel aandacht;
• Alex Lavarre: de rijke, knappe en slimme jongen die alles wil doen om Lisa als vriendin te krijgen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘If You Leave Me’ zijn:
• Kim Stratten (‘Kimmer’): vanaf de kleutertijd al de beste vriendin van Lisa;
• June Kawahashi: een slimme meid die ook heel mooi viool speelt;
• Bill Morgan: een slimme leerling (‘math wunderkind’) en vriend van Lisa;
• Corazon Lopez: een oudere dame die vanwege haar ernstige ziekte regelmatig verpleegd wordt in het Boston Central Hospital;
• Wayne Cianelli: de stoere ex-vriend van Lisa, een sportieveling;
• Avi Kolofsky: de hoofdredacteur van de schoolkrant, een beetje een nerd;
• Mrs. Roux: de docente Frans;
• Andere slimme leerlingen en vriend(inn)en van Lisa: Stephanie (‘Baby Doc’) Milo, Tisha Glover, Doug Fahr.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘If You Leave Me’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘If You Leave Me’ gaat over liefde. een romantisch verhaal, dus. Maar het gaat niet over liefde waarbij de geliefden alles met elkaar willen delen. Het gaat er in dit verhaal om dat er een geliefde is die alleen maar alles wil hebben, die dus nooit iets met anderen wil delen.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Maureen Wartski.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• David & Della van Paul Zindel
• Bang van Norah McClintock
• Love Hurts van Beverly Scudamore


Citaat:
‘You’re right,’ he said. ‘We’re here together, and that’s what counts – even if the pizza tastes like cardboard.’
Grateful that Alex sounded like himself again, I agreed. ‘Being together is the only important thing.’
Setting down his tray, he put his arms around me and rested his cheek against my hair. ‘You’d better mean what you’re saying,’ he whispered. ‘Remember Lisa, you belong to me. I’ll never let you go.’ (p.92)

Vragen over het boek:

1. Wat is de bedoeling van de ‘Achievers Club’?
2. Waarom voelt Lisa zich vaak schuldig als het om relaties gaat?
3. Hoe denk je dat het komt dat Alex is geworden zoals hij nu is?
4. Zal het ooit iets worden tussen Lisa en Bill? Waarom denk je dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.