Imperial Bedrooms

Niveau:
Genre: bildungsroman
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

They had made a movie about us. The movie was based on a book written by someone we knew. The book was a simple thing about four weeks in the city we grew up in and for the most part was an accurate portrayal. It was labeled fiction but only a few details had been altered and our names weren't changed and there was nothing in it that hadn't happened. For example, there actually had been a screening of a snuff film in that bedroom in Malibu on a January afternoon, and yes, I had walked out onto the deck overlooking the Pacific where the author tried to console me, assuring me that the screams of the children being tortured were faked, but he was smiling as he said this and I had to turn away. Other examples: my girlfriend had in fact run over a coyote in the canyons below Mulholland, and a Christmas Eve dinner at Chasen's with my family that I had casually complained about to the author was faithfully rendered. And a twelve-year-old girl really had been gang-raped – I was in that room in West Hollywood with the writer, who in the book noted just a vague reluctance on my part and failed to accurately describe how I had actually felt that night – the desire, the shock, how afraid I was of the writer, a blond and isolated boy whom the girl I was dating had halfway fallen in love with. But the writer would never fully return her love because he was too lost in his own passivity to make the connection she needed from him, and so she had turned to me, but by then it was too late, and because the writer resented that she had turned to me I became the handsome and dazed narrator, incapable of love or kindness. That's how I became the damaged party boy who wandered through the wreckage, blood streaming from his nose, asking questions that never required answers. That's how I became the boy who never understood how anything worked. That's how I became the boy who wouldn't save a friend. That's how I became the boy who couldn't love the girl.

© Penguin Random House Company / Alfred A. Knopf, 2010.^ Terug naar boven

Algemeen

Clay, een succesvolle roman- en scenarioschrijver, gaat weer een tijdje in L.A. wonen. Hij heeft lange tijd voornamelijk in New York City gewoond, maar nu is hij van plan te gaan werken aan een aantal filmscenario’s. Geld speelt bij hem geen enkele rol: hij heeft veel boeken verkocht (en ook zijn er boeken van hem verfilmd) en van zijn ouders heeft hij ook veel geld gekregen (geërfd?).
Maar met zijn relaties heeft Clay een nogal heftige tijd: hij zwerft van mannen naar vrouwen, van Hollywood naar Beverly Hills, van bekenden naar volkomen vreemden.
En bij alles wat hij doet, voelt hij zich in de gaten gehouden. Er staan ’s nachts auto’s tegenover zijn appartement, hij krijgt ’s nachts vreemde berichtjes op de telefoon en soms wordt hij wakker en denkt hij dat er iemand in huis is. Als hij ’s avonds thuiskomt, ligt de afstandsbediening van de TV ergens anders, DVD’s en CD’s zijn van hun plaats gehaald en etenswaren staan op andere plekken in de koelkast.
Als Clay kennismaakt met de mooie Rain Turner, denkt hij dat hij – zoals gewoonlijk – macht kan uitoefenen op zo’n vrouw door te schermen met zijn connecties in de filmwereld: Rain wil immers, zoals alle jonge, mooie vrouwen die naar L.A. komen, een filmster worden. Maar daar vergist Clay zich: Rain heeft meer connecties dan Clay had gedacht. Bovendien blijken die connecties niet zonder risico voor Clay.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Bret Easton Ellis

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
178

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, Los Angeles

Bijzonderheden:
De roman ‘Imperial Bedrooms’ heeft geen hoofdstukken. De scenes zijn heel kort – vaak één of een paar pagina’s – en ze worden afgewisseld door witregels.
In het Nederlands heet het boek ‘De figuranten’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Imperial Bedrooms’ is een vervolg op ‘Less Than Zero’, de debuutroman van Ellis. Deze sequel begint iets minder heftig als je het vergelijkt met die eerste roman, maar al snel kom je erachter dan het verhaal minstens zo schokkend is. Er zitten zeer heftige passages in, zowel wat betreft expliciete en harde seksscènes als gewelddadige episodes.


WAT MOET JE WETEN?

Om de karakters te leren kennen is het handig wanneer je ook de prequel, ‘Less Than Zero’, hebt gelezen: veel karakters uit die roman komen ook voor in ‘Imperial Bedrooms’. Ze zijn weliswaar 25 jaar ouder, maar velen zijn nauwelijks wijzer te noemen.
Een waarschuwing is op zijn plaats: dit is een zeer harde roman met veel expliciete seks en zeer veel geweld. Als je de eerste roman al heftig vond, dan moet je zeker niet aan dit verhaal beginnen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Imperial Bedrooms’ is modern – het is de taal van de rijken uit Californië (in het jaar 2010). Er is veel aandacht voor kleding (dure kleding, zoals Armani), voor popmuziek uit de 25 jaar voorafgaand aan dit verhaal (Human League, Prince, Elvis Costello, Warren Zevon en Bryan Adams, om maar enkele namen te noemen) en voor zaken die met films, filmen en filmsterren te maken hebben.
Er zijn geen hoofdstukken, maar er zijn heel veel witregels. De alinea’s zijn nooit lang. Er zijn heel veel dialogen.
Vanwege vele geweld- en seksscènes komt er veel platte taal voor in de roman.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘Imperial Bedrooms’ goed leesbaar (als je je tenminste niet stoort aan de ruige taal).
Wat het verhaal aangaat is dit een ander verhaal. De roman begint vrij rustig (voor de kenners van het werk van Bret Easton Ellis, tenminste), maar wanneer de verteller vrouwen (of mannen) mee naar zijn appartement neemt, ontspoort het verhaal al heel snel. Sommige delen van de roman staan vol met martelingen, mishandelingen en zelfs moordpartijen.
Wat dat laatste betreft is deze roman zeker geen aanrader.


Schrijfstijl:

De roman ‘Imperial Bedrooms’ is in vrij vlotte taal geschreven; je zult geen enkele moeite hebben om het verhaal uit te lezen. Maar de uitwerking van het thema (het leven van de zeer rijken in L.A.) is zeer expliciet. Bret Easton Ellis laat weinig aan de fantasie van de lezer over.
Opnieuw is deze roman zo fictief, dat je niet weet welke fictie ‘echt’ is en welke niet: soms zijn er verwijzingen naar gewelddadige filmscènes, waardoor het lijkt alsof Clay het allemaal maar verzint, maar op andere momenten lijken de seks- en geweldsscènes ‘echt’ te zijn – ‘echt’ voor wat het verhaal betreft.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Imperial Bedrooms’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie bestaat voornamelijk uit harde seks- en geweldsscènes.


Tijd:

‘Imperial Bedrooms’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal duurt ongeveer een paar weken. De verteller is teruggekeerd naar zijn oude woonplaats (waar hij overigens ook nog altijd een appartement heeft) en hij komt weer in contact met oude bekenden.
Er zijn in het begin een paar flash forwards – deze zetten de lezer op een verkeerd spoor voor wat betreft de verteller van het verhaal.
De roman wordt daarna chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Imperial Bedrooms’ is de stad Los Angeles in Californië, de hippe stad aan de westkust van de USA. Hoewel er allerlei groepen in L.A. wonen – arm en rijk, artiest en zwerver, filmproducent en straatveger – is dit de wereld van de ultrarijken: Clay en zijn kennissen hebben heel rijke ouders, goed betaalde banen en veel connecties waardoor ze kunnen doen wat ze willen op materieel gebied.


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijn in ‘Imperial Bedrooms’ is: wie hebben het op Clay gemunt en waarom is dat zo?


Verteller:

De roman ‘Imperial Bedrooms’ heeft een ik-verteller, wat regelmatig zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Dat is in deze roman – zoals in meer romans van Bret Easton Ellis – met name zo, omdat de ik-verteller aan het begin van het verhaal vertelt over een roman die over hem geschreven is (en die daarna al heel snel verfilmd werd). Met andere woorden: hoewel er overeenkomsten zijn tussen Clay en de schrijver (beide rijk, beide scenarioschrijver, beide afkomstig uit L.A., beide oud-studenten uit Camden, New Hampshire), is Clay niet de schrijver. Maar wel de verteller. En, om het verhaal nog verder te verwarren, Clay is ook een schrijver van succesvolle, confronterende romans.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Imperial Bedrooms’ zijn:
• Clay: de 43-jarige ik-verteller. Hij heeft veel succes gehad als schrijver van confronterende romans (zoals Bret Easton Ellis, zelf, overigens) en hij woont en werkt in New York City en Los Angeles als scenario- en romanschrijver. Als het verhaal begint heeft Clay besloten een tijd in L.A. te blijven;
• Rip Millar: een oude bekende van Clay. Tegenwoordig runt hij een escortbureau (maar hij heeft ook veel eigen – geërfd – geld);
• Julian Wells: één van de oudste vrienden van Clay. Hij is in financiële problemen gekomen wanneer Clay hem opnieuw ontmoet;
• Rain Turner: een uitzonderlijk knappe en sexy vrouw die Clay in L.A. op een feest ontmoet. Rain wil heel graag actrice worden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Imperial Bedrooms’ zijn:
• Blair: de vroegere vriendin van Clay. Ze zijn een tijdlang heel close geweest, maar sinds Clay in New Hampshire studeert, is hun relatie nogal bekoeld. Blair is getrouwd met Trent;
• Trent Burroughs: een oude vriend van Clay. Hij is al jaren getrouwd met Blair en hij is tegenwoordig een succesvol filmproducent;
• Finn Delaney: een crimineel, die tegenwoordig in drug handelt;
• Kim, Muriel en Alana: goede vriendinnen van Blair;
• Meghan Reynolds: een ex-vriendin van Clay. Bij zijn vorige verblijf in L.A. heeft zij de relatie verbroken;
• Daniel Carter: een ex-vriend van Clay. Hij is filmregisseur;
• Dr. Woolf: de psychiater van Clay;
• Cade: een mannelijk model (en sportschoolhouder);
• Amanda Flew: een vrouw die in L.A. woont en werkt. Clay ontmoette haar op een vlucht van New York naar L.A.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Imperial Bedrooms’ is niet verfilmd.


Overig:

De titel ‘Imperial Bedrooms’ is gebaseerd op de titel van een album van Elvis Costello. Het is een logische titel als je weet dat de prequel, ‘Less Than Zero’, ook genoemd is naar een nummer van Costello. Het is echter de vraag of ‘Imperial Bedrooms’ een goede titel is: misschien was ‘Get Happy!!’ (maar dan met twee vraagtekens in plaats van uitroeptekens) een betere titel geweest …
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Bret Easton Ellis.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook de volgende romans kunnen lezen:
Post Office van Charles Bukowski
• ‘Half Moon Street’ van Paul Theroux
• ‘Trainspotting’ van Irvine Welsh


Citaat:
‘Well, I guess I’m sorry, but it isn’t all about you, Clay.’
‘What does that even mean?’ I say, standing over him. ‘I don’t even know what that means.’
‘It means that there’s a larger world out there and it’s not about you.’
‘You’re fucking crazy,’ I mutter. ‘You’re all fucking crazy.’
‘It is what it is, Clay.’
‘Shut up,’ I mutter, pacing the floor, lighting a cigarette. ‘What is this bullshit – it is what it is?’ (p.125)

Vragen over het boek:

1. Wat voorspelt de flash forward op de eerste pagina’s over het verloop van het verhaal?
2. Welke analyse geeft de verteller over zijn karakter? Wat vind jij van die analyse?
3. Welke ‘schuld’ (if any) heeft Clay aan de moorden die er gepleegd zijn?
4. Wat vind je van het karakter van Blair? Maak je antwoord duidelijk aan de hand van twee fragmenten uit de tekst.

^ Terug naar boven

Comments are closed.