Iron Heads

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

‘No! Don’t go into the fog! You’ll never find your way out!’
But the three little kids I’m yelling at are down on the beach, too far away to hear me.
I can’t believe it. They watched the fog, same as me. Stood and watched while it poured out of the sand dunes, like it does every morning on Pilot Island.
Anyone with brains would’ve got out of its way, fast. But they’re just standing there, letting it roll closer and closer.
They’ve lived all their lives on Pilot Island. They must know about the fog. I’ve only just moved here with my mum and dad and my brother Stevie. But even I know about it.
‘Wait until the morning fog clears,’ my dad warned me and Stevie. ‘Don’t go down to the beach while it’s still there. It’s really dangerous. You could get lost in it. Never find your way back home. You could be walking out to sea and never realize it!’

© Oxford University Press, 1997^ Terug naar boven

Algemeen

Rachel, haar broertje Stevie en haar ouders gaan verhuizen naar een eiland voor de oostkust van Groot-Brittannië. Rachels vader wordt daar een 'warden' (een soort natuurbeheerder en milieudeskundige) en haar moeder wordt onderwijzeres op de enige school van het eiland.
Als ze een poosje op het eiland wonen ontdekt Rachel dat er van alles aan de hand is met het eiland en met haar bewoners. Zo kunnen de bewoners in de kist feilloos de weg naar huis vinden, ze eten heel veel bessen (‘skyberries’) en ze gaan nooit naar het vasteland. Er is één vrouw, Mistress Lodesman, die zo nu en dan naar het vasteland gaat om spullen te halen en te brengen, maar zij is een uitzondering.
Tot haar schrik ontdekt Rachel dat Stevie na een paar weken op het eiland net zo wordt als de andere kinderen op het eiland. Ook hij zwerft de hele dag door de duinen en hij eet bessen. En hij kan ook de weg in de mist vinden …
Rachels vader merkt dat de konijnen op het eiland ook anders zijn dan gewone konijnen en hij besluit de zaak verder te onderzoeken. Rachel sluit vriendschap met een paar mensen en het leven lijkt er een beetje zonniger uit te zien.
Maar dan ontdekt Rachel dat er iets ernstigs aan de hand is met de eilandbewoners. En dat heeft ook te maken met de elektriciteit op het eiland …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Susan Gates

Jaar van uitgave:
1997

Aantal pagina's:
153

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Een eiland aan de oostkust van Groot-Brittannië

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 15 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het geheim van Pilot Island’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Het verhaal ‘Iron Heads’ gaat over een geheimzinnig eiland en een nog geheimzinniger groep bewoners. Zij kunnen dingen die gewone mensen niet kunnen. Maar andere dingen kunnen ze dan weer niet. Dit verhaal gaat over vriendschap en contacten tussen ouders en kinderen, maar ook over vreemde gebeurtenissen op een geïsoleerd eiland.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van de jeugdroman ‘Iron Heads’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Er gebeuren vreemde dingen in het verhaal, maar als je het boek uit hebt, dan begrijp je dat het allemaal nogal logisch is, wat er is gebeurd.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Iron Heads’ zijn niet echt moeilijk. De hoofdstukken zijn niet zo lang en dat geldt ook voor de alinea’s. Het is een verhaal met veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Iron Heads’ is echt niet moeilijk te begrijpen. De hoofdstukken en de alinea’s maken dit een heel leesbaar verhaal. Veel echt moeilijke woorden zul je niet tegenkomen.
En ook het verhaal is goed te begrijpen. Eerst zul je misschien denken: ‘wat is hier aan de hand?’ Maar al na een tijdje begin je beter te snappen wat er met die gekke eilandbewoners mis is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Iron Heads’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De roman ‘Iron Heads’ is heel spannend geschreven. Eerst ben je als lezer behoorlijk bezorgd over deze rare eilandbewoners. Maar na een tijdje leer je ze beter begrijpen. Uiteindelijk vraag je je wel telkens af of dit ooit nog eens een keer wordt opgelost.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Iron Heads’ is een verhaal vol actie. Dat begint al op het moment dat Rachel zich zorgen maakt over haar broertje en dat gaat door wanneer zij een aantal eilandbewoners ontmoet. En die spanning blijft tot het eind in het verhaal aanwezig.


Tijd:

De jeugdroman ‘Iron Heads’ speelt zich af ergens in de jaren 1990-2000. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het avontuur duurt een aantal weken.


Plaats:

De plaats waar ‘Iron Heads’ zich afspeelt is Pilot Island, een (niet bestaand) eiland aan de oostkust van Groot-Brittannië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Iron Heads’: zal Rachel op tijd kunnen ontdekken wat er met de bewoners van het eiland aan de hand is?


Verteller:

De jeugdroman ‘Iron Heads’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon Rachel.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Iron Heads’ zijn:
• Rachel: een meisje van het ‘vasteland’ van Groot-Brittannië van een jaar of 14;
• Stevie: haar 11-jarige broertje;
• De vader van Rachel: de ‘warden’ van het eiland;
• De moeder van Rachel: een onderwijzeres;
• Mistress Lodesman: de wijnmaakster van het eiland en de ‘Go-Between’ (degene die de contacten met het vasteland onderhoudt);
• Alban: een 15-jarige eilandbewoner met wie Rachel bevriend raakt.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Iron Heads’ zijn allemaal eilandbewoners.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Iron Heads’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Iron Heads’ is een spannend verhaal dat zich afspeelt op een eiland aan de oostkust van Groot-Brittannië. Dat eiland bestaat niet echt, maar het verhaal wordt wel verteld alsof het allemaal echt gebeurt. En de verklaring van de vreemde gebeurtenissen is zo logisch, dat het allemaal gebeurd zou kunnen zijn op een echt eiland.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Susan Gates.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Snowbird Winter van Sue Welford
• Seal Secret van Aidan Chambers
• Skellig van David Almond

 


Citaat:
They’re just iron heads, that’s all. Compass brains. And there’s no big mystery about it. It doesn’t make them special or clever or superhuman or anything. It’s scientific, it’s chemistry. I could home if I wanted to. I could be an iron head too if I drank skyberry wine and skyberry juice and wore them like jewelry and ate them like sweets. (p.88)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het goed voor Stevie dat hij nu op het eiland woont?
2. Wat vind je van de vader en van de moeder van Rachel en Stevie?
3. Waarom is het oude verhaal van Asa Lodesman zo belangrijk voor het verhaal?
4. In welk opzicht is Mistress Lodesman anders dan de eilandbewoners?

^ Terug naar boven

Comments are closed.