J.M. Barrie

 

J.M. BARRIE

Sir James Matthew Barrie (1860-1937) was een Schotse auteur die romans en toneelstukken schreef. Hij bracht zijn jeugd door in Schotland – in Kirrimuir (in het graafschap Angus) en Glasgow – waar hij ook zijn studies deed (literatuur). Als kind deed hij zich vaak voor als zijn overleden broer, teneinde zijn verdrietige moeder te troosten. De moeder – en daarmee ook James – zag de overleden David als een jongen die nooit opgroeide (een soort Peter Pan dus).
Barrie werd eerst journalist in Nottingham en had daarna een carrière als toneelschrijver in Londen. Maar hij zou zich onsterfelijk maken met zijn kinderboek Peter Pan. Hij werd een succesvol en rijk schrijver, die na zijn dood de opbrengst van de Peter Pan-boeken aan een ziekenhuis in Londen naliet (Great Ormond Street Hospital).
Hoewel Barrie ooit trouwde (een ongelukkig huwelijk, overigens), had hij eigenlijk alleen maar hechte contacten met kinderen (met name met jongens), met wie hij vaak jarenlang bevriend bleef, ook wanneer deze al volwassen en getrouwd waren. Hij vertelde de kinderen veel fantasieverhalen en ‘Peter Pan’ ontstond uit die verhalen.

Romans:
J.M. Barrie schreef in totaal zo’n 50 werken. De meeste daarvan waren toneelstukken, maar hij schreef ook kinderverhalen en kinderboeken, vaak afgeleid van zijn toneelstukken (dat was Peter Pan oorspronkelijk ook).

Toneel:
J.M. Barrie schreef heel veel toneelstukken, waaronder ‘Peter Pan’ (1904), de oerversie van de beroemde kinderroman.

Website:
http://www.jmbarrie.co.uk

No Comments

Leave a reply