John Lennon

JOHN LENNON

John Lennon (Liverpool, 1940 –  New York City, 1980) was een Engelse singer/songwriter. Hij schreef vooral veel politiek geladen en kritische teksten. Minder bekend is dat Lennon ook gedichtjes en verhaaltjes schreef: meestal surrealistisch en absurd en vaak heel grappig. Die absurde kant van Lennon is in zijn liedjes ook terug te horen (bijvoorbeeld in songs als ‘I Am the Walrus’).
John Lennon was de medeoprichter van The Beatles, waarschijnlijk de beroemdste popband ooit. The Beatles bestonden officieel maar een jaar of tien (ca.1960-1970) en ze stopten al met hun optredens in 1965, maar ze brachten zo’n zeventien belangrijke albums uit en hadden met hun singles tientallen hits. De meeste nummers van The Beatles werden geschreven door John Lennon en Paul McCartney.
Lennon was de intellectueel, de meest politiek bewuste en de meeste tekstgerichte van de band (McCartney was de musicus, de man van de originele melodieën). Toen The Beatles zo rond 1970 uiteenvielen, ging John Lennon met zijn tweede vrouw Yoko Ono naar de USA, het land waar hij bleef wonen tot zijn dood. Daar bracht hij – samen met zijn vrouw – met wisselend succes een aantal albums uit. Lennon bleef politiek bewust: soms actief (een ‘bed-sit-in’ in het Hilton Hotel in Amsterdam voor de wereldvrede, demonstraties tegen de Amerikaanse president Richard Nixon en tegen de Vietnamoorlog), soms recalcitrant (hij steunde de Noord Ierse verzetsbeweging IRA), vaak origineel (‘Give Peace a Chance’, ‘Happy Xmas/War Is Over’). Op 8 december 1980 werd John Lennon in het bijzijn van zijn vrouw Yoko Ono voor hun appartement in het Dakota Hotel, tegenover Central Park in New York City, doodgeschoten door een fan, voor wie hij kort tevoren zijn nieuwe album ‘Double Fantasy’ had gesigneerd.

Werken:

Literaire werken:
In His Own Write (1964)
A Spaniard in the Works (1965)
‘Skywriting by Word of Mouth’ (1986)

Muziekalbums:
Hieronder staan de albums van John Lennon vermeld met – indien van toepassing – songs die een raakvlak met literatuur hebben.

‘Unfinished Music No.1L Two Virgins”  (1968)
‘Unfinished Music No.2: Life with the Lions (1969)
‘Wedding Album’ (1969)
‘John Lennon / Plastic Ono Band’ (1970) (‘Mother’, ‘Working class hero’, God’, ‘Power to the people’)
‘Imagine’ (1971) (‘Imagine’, ‘Crippled inside’)
‘Some Time in New York City’ (1972) (‘Born in a prison’, ‘Sunday bloody Sunday’, ‘The luck of the Irish’)
‘Mind Games’ (1973)
‘Walls and Bridges’ (1974) (‘#9 Dream’)
‘Rock ‘n’ Roll’ (1975)
‘Double Fantasy’ (1980) (‘Beautiful boy (Darling boy’)
‘Milk and Honey’ (1984) (‘Let me count the ways’, ‘Grow old along with me’)

Website:
http://www.johnlennon.com/

‘Before you cross the street, take my hand:
Life is what happens to you while you’re busy making other plans …’ (‘Beautiful boy’, 1980)

No Comments

Leave a reply