3/5 - (1 stemmen)

jPod

Niveau:
Genre: crime
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

Want to take your business to the next level? Use new strategies to improve your income, and locate parks and truck stops where purchase orgasms are a snap. Make your elevator banter funny but not witty. Get free publicity even though you’re promoting nothing. Business network with scary people you don’t respect and whose haircuts obviously cost way more than your own. Establish credibility for tasks you hate performing. Clarify values but remember, a million times nothing is still nothing.

© New York Review Books Bantam / Bloomsbury, 2006.

^ Terug naar boven

Algemeen

Ethan Jarlewski werkt als computerprogrammeur op een bedrijf dat games ontwerpt. Hij heeft zes collega’s, wiens achternamen allemaal met een J beginnen. Hij heeft een zorgzame moeder die hem op alle tijdstippen van de dag belt. Hij heeft een vader die een verhouding heeft met een meisje dat jonger is dan Ethan. En hij heeft ook nog een broer.
Maar hij heeft nog geen vriendin en er gebeurt weinig in zijn leven. Dus wanneer er een charmante jongedame, Kaitlin, komt werken als nieuwe collega begint zijn hart sneller te kloppen. En dat blijft zo wanneer zijn moeder hem vraagt om een lijk te verbergen van een drugsdealer die ze heeft vermoord …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Douglas Coupland

Jaar van uitgave:
2006

Aantal pagina's:
449

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000 – 2010

Plaats van handeling:
Canada, Vancouver

Bijzonderheden:
Het boek heeft een afwijkende inhoud: geen hoofdstukken, maar wel andere lettertypen (groot, klein, vet, enz.), en een computerscherm-achtige layout.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘jPod’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De lezer moet bereid zijn een boek te lezen met een afwijkende lay-out, een originele vorm en een soms twijfelachtige moraal (hoe om te gaan met een moord, bijvoorbeeld).

Enige interesse in computers en computergames is wel handig. Het verhaal wordt overigens nergens specialistisch.


WAT MOET JE WETEN?

Het verhaal beschrijft een Canadese stad in het decennium 2000 – 2010. Lezers zullen deze wereld (fastfood restaurants, computerbedrijven, internetcontacten) wel kennen uit de vele (Canadese-Amerikaanse) films over dit soort onderwerpen.

De cultuur is typisch Canadees (Amerikaans), het is de wereld van de grote moderne stadsproblematiek. Coupland maakt verder nauwelijks gebruik van literaire stijlmiddelen, of het zou de flashback en een grote mate van ironie moeten zijn. Verder is het boek te lezen als een persiflage op de wereld die beschreven wordt: IT-medewerkers, vluchtige contacten, relaties, misdaad, geldzaken.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De zinnen zijn van een normale lengte. Er zijn erg veel dialogen. Ook is de lay-out origineel en deze nodigt uit om verder te lezen: soms staan er maar een paar woorden op één pagina, dan weer staan er duizenden cijfers achter elkaar (om aan te geven hoe lang ‘pi’ is, bijvoorbeeld).

Het vocabulaire is niet echt lastig te noemen. De lezer zal bekend zijn met de meeste taal die betrekking heeft op computers en computergames.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘jPod’ is soms lastig te lezen: het gaat vaak over computer(game)s, over Canadese/Amerikaanse situaties en over absurde gebeurtenissen. Maar wie zich daarin thuis voelt, kan veel plezier beleven aan Couplands boek. Het is een verhaal vol ironie, woordgrappen en visuele (lay-out) grappen. Bij alles moet de lezer bedenken dat het vooral nonsens is wat Coupland beschrijft: hij neemt de criminele wereld op de hak door rond te zeulen met het lijk van de drugsdealer die Ethans moeder vermoord heeft, hij steekt de draak met computerbedrijven en hun luchtbellenpolitiek en hij toont het absurde van vluchtige contacten aan. Qua literair niveau is dit een boek op niveau C 4b.

Het taal-(ERK-)niveau is passend bij het literaire niveau. De meeste woorden zijn goed te begrijpen, vooral voor de lezer die iets van computers en van computergames afweet. Verder is de taal nogal Amerikaans (slangwoorden). Het taalniveau is B2.


Schrijfstijl:

De stijl is boeiend; Coupland kan de spanning goed in het verhaal houden.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er is wel enige actie in het verhaal, maar deze ontstaat met name wanneer de andere hoofdkarakters een rol gaan spelen. Allereerst is er de moeder die een drugsdealer heeft vermoord en die zijn lijk moet verbergen. Dan is er de vader die een verhouding heeft. En tenslotte is er de collega Kaitlin, die wel of niet iets om Ethan geeft.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn flashbacks die duidelijk maken wat er een dag of een week geleden gebeurd is.


Plaats:

De roman speelt zich af in de Canadese stad Vancouver, en dan met name bij het bedrijf waar Ethan werkt.


Verhaallijn:

Er is de verhaallijn van het leven van Ethan: hoe doet hij het op zijn werk, welke contacten heeft hij, zal hij ooit de ware liefde vinden. Dan is er de moeder die er onverwacht illegale praktijken op na houdt. Verder is er de vader die een vriendin heeft maar die verder ook nog een aantal eigenaardige hobby’s heeft.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een onbetrouwbare verteller, Ethan Jarlewski. Ook lezen we over gebeurtenissen door de ogen van andere (onbetrouwbare) vertellers: de moeder, de vader, de crimineel Kam Fong.

Het verhaal heeft wellicht als diepere betekenis dat het leven in een moderne westerse stad nogal leeg is: het gaat om werk, geld, snelle contacten, en het gaat erom een goed, zorgeloos leven te leiden.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersoon is Ethan Jarlewski. Hij heeft een moeder, een vader en een broer. Zijn beoogde vriendin is zijn collega Kaitlin.


Bijfiguren:

Op Ethans bedrijf zijn er de collega’s van IT en de leidinggevenden. Dan is er een aantal criminelen, waaronder de Aziatische topcrimineel Kam Fong.

Een humoristische, niet onbelangrijke rol is toebedeeld aan het karakter Douglas Coupland, de ‘beroemde’ Canadese schrijver.

Met zijn collega’s, vrienden en familie heeft Ethan een lastige verhouding. Met zijn collega’s maakt hij veel (computer)grapjes, maar ze belazeren hem wanneer ze daar zin in hebben. Zijn moeder is wel lief voor hem, maar aan de andere kant vraagt ze hem ook een lijk te verstoppen. Zijn vader maakt hem deelgenoot van zijn verhouding. En zo heeft iedereen om Ethan heen iets waarmee het vertrouwen van Ethan geschonden wordt.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘jPod’ is niet verfilmd.


Overig:

‘jPod’ is typisch een boek voor computermensen: de liefde voor alles wat met computers te maken heeft is duidelijk. Qua lay-out en computergrapjes is er het een en ander te genieten aan het verhaal, dat op zich verder niet heel veel om de hakken heeft.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Douglas Coupland.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Paper Men van William Golding
Bright Lights, Big Lights van Jay McInerney
• The White Tiger van Aravind Adiga


Citaat:
Night had fallen, and we were out on the road, trying to decide what to do next, when a showroom-condition black GMC Yukon with high beams on approached us and slowed down. It had Washington State plates, and at the wheel was … Douglas Coupland?
‘Ethan Jarlewksi? What the hell are you doing here?’
‘What the hell are you doing here?’ (p.279)

Vragen over het boek:

1. Analyseer het karakter van Ethans moeder of moeder.
2. Wat vind je van de moraal van dit verhaal? Beschrijf bijvoorbeeld hoe Coupland omgaat met thema’s als misdaad en bedrog.
3. Zal het uiteindelijk nog iets worden tussen Ethan en Kaitlin? Waarom denk je dat?
4. jPod wordt wel een avant-garde roman genoemd. Ben je het daarmee eens? Illustreer je antwoord met voorbeelden uit de tekst.
^ Terug naar boven

Comments are closed.