Judith and the Traveller

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

You were supposed to cry at weddings because you were happy – not because you felt as if your heart was breaking.
If one more person asked her if she was delighted or told her how lucky she was, or said how pleased they were, then she was going to scream. She was not delighted, she was not lucky, and she most definitely was not pleased!
She also had a pain in her face from smiling at people she didn’t know, and for the countless photographs. This had to be the most photographed wedding in Dublin: as well as the two official wedding photographers, there was a third cameraman making a video, and there were three press photographers present, two from the Irish newspapers and one from an English tabloid. But, she supposed, when a wealthy British banker marries an equally wealthy Irish heiress, there was bound to be some interest.

© Wolfhound Press Ltd, 1991^ Terug naar boven

Algemeen

Als de vader van Judith Meredith weer trouwt, vindt Judith dit veel te snel. Haar moeder is pas twee jaar geleden overleden en nu al hertrouwt haar vader, en ook nog wel met de beste vriendin van haar moeder, de steenrijke Frankie Rourke-Heffernan. Judith vindt het vreselijk: ze treurt niet zozeer om haar moeder, maar ze vindt het vervelend dat ze haar vader nu niet meer voor zich alleen heeft. Ze besluit van huis weg te lopen.
In een donkere wijk van Dublin wordt ze lastig gevallen door een paar jongens. Ze heeft geen idee wat ze nu moet. Maar dan komt er redding: er komt een donkerharige grote kerel langs. Spider. Hij jaagt de jongens weg en hij ontfermt zich over Judith. Judith vindt hem geweldig. Maar Judith is een heel verwend, rijk meisje. En die Spider is een jongen uit een woonwagenkamp, een ‘traveller’ …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Mike Scott

Jaar van uitgave:
1991

Aantal pagina's:
143

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
Ierland, Dublin en het platteland

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 6 delen (dagen) en 21 hoofdstukken.
Over Judith werden door Mike Scott 3 boeken geschreven:
- 'Judith and the Traveller' (1991)
- 'Judith and Spider' (1992)
- 'Good Enough for Judith' (1994)
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Judith and the Traveller’ is een spannend verhaal over Judith en haar zwervende vriend, Spider. De vriendschap en romance tussen die twee begint in dit eerste deel met een spannend avontuur.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘Judith and the Traveller’ heb je niet echt veel specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in Ierland, in de hoofdstad Dublin, in de stad Galway en op het platteland. De stoere Spider hoort bij de travellers, een groep Ieren die een half-zwervend bestaan leiden (een soort woonwagenbewoners).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Judith and the Traveller’ kent weinig moeilijke woorden. De alinea’s zijn niet echt lang, er zijn heel veel dialogen. De taal van de roman is nergens moeilijk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘Judith and the Traveller’ is qua taal en onderwerp niet moeilijk om te lezen. Er zijn veel dialogen en het verhaal wordt in een rap tempo verteld. Maar het is vooral zo dat het verhaal spannend wordt verteld: Judith raakt van het ene probleem in het andere, en het is maar de vraag hoe ze eruit komt (en Spider met haar, uiteraard).
Op grond van deze eigenschappen is ‘Judith and the Traveller’ een roman met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Mike Scott is een boeiende verteller. Hij vertelt in ‘Judith and the Traveller’ over het land, de stad en de mensen die hij het beste kent: Ierland, Dublin en de Ieren.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Judith and the Traveller’ zit vol actie. Het gaat over een vlucht van een meisje naar het Ierse platteland en over een achtervolging door de politie.


Tijd:

Judith and the Traveller’ speelt zich af in de periode 1980 – 1990. Het verhaal duurt in totaal zes dagen, van zaterdag 28 juli tot en met donderdag 2 augustus (dat zijn tevens de namen van de zes delen).
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De jeugdroman ‘Judith and the Traveller’ heeft als toneel het platteland van Ierland. De roman begint in Dublin, maar verplaatst zich dan al snel naar het gebied buiten de hoofdstad, vooral naar de stad Galway.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘Judith and the Traveller’: Judith die van huis wegloopt om die vervelende bruiloft van haar vader met zijn nieuwe vriendin niet te hoeven meemaken,.


Verteller:

Judith and the Traveller’ wordt verteld door een alwetende verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Judith and the Traveller’ zijn:
• Judith Meredith: een rijk meisje van vijftien jaar oud. Zij woont in een deftige wijk in de Ierse hoofdstad Dublin;
• Spider (Seán) O’Brien: een zeventienjarige jongen van de straat. Hij heeft niet echt een woonplaats; hij behoort tot de ‘travellers’: rondtrekkende seizoenarbeiders, die in caravans en campers wonen, vaak aan de randen van de grote steden en soms op het platteland.


Bijfiguren:

Er zijn niet zo veel bijfiguren in ‘Judith and the Traveller’. De belangrijkste van hen zijn:
• Mr Maxwell Meredith: de vader van Judith;
• Mrs Francis (‘Frankie’) Rourke-Heffernan: de vriendin en verloofde van Mr Meredith;
• Sylvia Rourke-Heffernan: de zus van Frankie;
• Granny Hayes: de oma van Spider;
• Kathleen Ryan: een vriendin van Spider.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Judith and the Traveller’ is niet verfilmd.


Overig:

Judith and the Traveller’ is het eerste deel uit de driedelige serie over Judith en Spider. De delen kunnen afzonderlijk van elkaar gelezen worden.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Mike Scott.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Judith and Spider van Mike Scott
Melody for Nora van Mark O’Sullivan
Me and My Shadow van Joan Lingard


Citaat:
‘He showed me a way of life I never knew existed.’ Judith’s fingers tightened around her stepmother’s. ‘Do you know he’s seventeen years old, and he can barely read?’ She paused, considering. ‘But he had seen so much of life; he had done so many things … and yet, because of who he is and what he is, there’s no future for him and the others like him.’ (p.142)

Vragen over het boek:

1. Als Judith zegt ‘Is that offer to take me to Galway still open?’ wat bedoelt ze dan?
2. Wat zijn ‘travellers’ precies?
3. Waarom maakt de politie zo’n punt van de ‘ontvoering’ van Judith Meredith?
4. Hoe is de verhouding tussen Judith en Frankie aan het begin van het verhaal en hoe verandert die verhouding?

^ Terug naar boven

Comments are closed.