4/5 - (1 stemmen)

Killing Me Softly

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

‘Alice! Alice! You're late. Come on.’
I heard a soft resistant grunt and realized it was coming from me. Outside it was cold and dark. I wriggled deeper into the bunched-up duvet, closed my eyes in a squint against the dim glimmers of winter light.
‘Up, Alice.’
Jake smelled of shaving foam. A tie hung loose from his collar. Another day. It's the little habits rather than the big decisions that make you into a real couple. You drift into routines, inhabit complementary domestic roles without deciding to. Jake and I were the world trivia experts on each other. I knew that he liked more milk in coffee than in tea, he knew that I liked just a drop of milk in tea and none at all in coffee. He could locate the hard knot that formed near my left shoulder blade after hard days in the office. I didn't put fruit in salads because of him, and he didn't put cheese in salads because of me. What more could you want from a relationship? We were shaking down into a couple.
I'd never lived with a man before – I mean, a man with whom I was in a relationship – and I found the experience of assuming household roles interesting. Jake was an engineer and was limitlessly capable with all the wires and pipes behind our walls and under our floors. I once said to him that the one thing he resented about our flat was that he hadn't actually built it himself on a greenfield site, and he didn't take it as an insult. My degree was in biochemistry, which meant that I changed the sheets on the bed and emptied the swing-bin in the kitchen. He fixed the vacuum cleaner but I used it. I washed the bath, except if he had shaved in it. I drew the line there.

© Michael Joseph Ltd, 1999^ Terug naar boven

Algemeen

Alice Loudon heeft na een prima opleiding een goede baan gevonden. Van wetenschappelijk onderzoeker is ze manager geworden bij een bedrijf dat nieuwe voorbehoedmiddelen voor vrouwen ontwikkelt. Ook met haar vrienden heeft ze het getroffen. Ze heeft veel vriendinnen en een aantal heel goede vrienden. Eén van die vrienden, Jake, is na een aantal jaren zelfs haar geliefde geworden. Nu woont ze al meer dan een jaar met hem samen en het lijkt erop dat Jake de ware voor haar is. Niet echt een relatie waar de vonken vanaf spatten, maar voor Alice – die zichzelf soms ook wel een beetje saai vindt – is dit goed genoeg: misschien zullen ze over een tijdje gaan trouwen en dan aan kinderen beginnen.
Maar dan slaat er plotseling ergens anders een vonk over. Of eigenlijk is het meer een bliksemslag. Op een dag ontmoet Alice op straat de mysterieuze, maar o zo aantrekkelijke Adam Tallis. Zonder nadenken gaat ze met hem mee en Adam en zij beleven samen een wilde middag vol hartstocht en lust. Alice realiseert zich dat dit hetgene is wat er heeft ontbroken aan haar relatie: passie. Van Adam weet ze vrijwel niets: hij is van beroep bergbeklimmer en daarbij heeft hij het een en ander meegemaakt. Maar daar vertelt hij haar niet veel over.
Na een aantal hartstochtelijke uren met Adam en een paar kalme weken vol genegenheid met Jake hakt Alice de knoop door: zij vertelt Jake van haar passie en ze vertrekt onmiddellijk uit zijn huis. Jake blijft verslagen achter.
Maar voor Alice breken geweldige tijden aan: het leven van haar en Adam bestaat uit vrijen, eten en slapen. Ze is in staat om haar baan naar behoren te doen, maar haar vriendschappen lijden er wel onder. Adam heeft weinig geld nodig, hij woont in appartementen van kennissen en hij is dolblij met Alice, zijn grote liefde. Na een paar weken vraagt hij haar ten huwelijk; en Alice accepteert direct.
Maar dan begint er iets te knagen aan Alice. Ze vraagt zich af wat Adam deed vóór ze hem leerde kennen, en met wie hij dat deed. Adam blijft vrij vaag over zijn verleden. Alice komt erachter dat Adam een belangrijke (helden)rol had in een bergexpeditie naar de Chungawat-top in 1997, een expeditie waarbij vijf mensen omkwamen. Met zijn mede-bergbeklimmers is Adam goed bevriend. Van Adam hoort Alice erg weinig over de expeditie, er blijven heel veel vragen over. Vragen die Adam niet beantwoordt. Ook over zijn ex-geliefden vertelt Adam nauwelijks iets.
Na een tijdje merkt Alice dat haar huwelijk met Adam haar misschien veel zal kosten: haar vrienden van vroeger, maar ook gezondheid en haar geluk. En misschien zelfs wel meer dan dat …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nicci French

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
384

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-2000

Plaats van handeling:
UK, voornamelijk in Londen

Bijzonderheden:
Een thriller in 40 hoofdstukken voorafgegaan door een proloog.
In het Nederlands heet het boek ‘Bezeten van mij’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Killing Me Softly’ is een misdaadverhaal met veel spanning. Bij Nicci French gaat het meestal niet om de oplossing van een misdaad, maar om de ontwikkeling daarvan. Het is dan bij hen ook meestal vaker een relationele roman dan een detective of een politieverhaal. En dat is bij het spannende verhaal van ‘Killing Me Softly’ ook het geval.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het kunnen waarderen van de roman ‘Killing Me Softly’ heb je als lezer geen specialistische kennis nodig. Het gaat bij de verhalen van Nicci French zelden of nooit om speurders die allerlei middelen inzetten voor het oplossen van hun misdaad. Ook zul je in deze verhalen vaak tevergeefs zoeken naar alibi’s, plaatsen delict of motieven. De core business is de menselijke geest: wat doet iemand en wat zijn de redenen waarom hij/zij zoiets heeft gedaan?
Deze roman is overigens behoorlijk expliciet, vooral op het gebied van seks kun je het een en ander verwachten. Iets wat lang niet iedere lezer zal aanspreken.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Killing Me Softly’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Specialistische taal zul je tevergeefs zoeken in de roman: zelfs het feit dat de hoofdpersonen een bergbeklimmer en een biochemicus zijn zorgt nergens voor een ingewikkeld vocabulaire. Het verhaal bestaat uit heel veel alinea’s, veel hoofdstukken en talloze dialogen. Door het tempo van het verhaal blijft dit een zeer leesbare roman.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De thriller ‘Killing Me Softly’ is nergens moeilijk te lezen. Het is een verhaal met veel korte alinea’s, veel dialogen en veel hoofdstukken. Kortom, qua taal zeer toegankelijk.
En ook het onderwerp is boeiend. ‘Killing Me Softly’ is een verhaal vol spanning. De suspense druipt eraf. Een moord kom je heel lang nergens tegen. Adam en Alice zijn gek op elkaar, maar toch wringt er iets. Adam houdt zaken uit zijn verleden voor Alice verborgen. En verder is hij op het gebied van seks een onberekenbare partner. Spannend voor Alice (vindt ze zelf), maar gevaarlijk. Misschien zelfs wel levensgevaarlijk …
Op basis van deze eigenschappen is ‘Killing Me Softly’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘Killing Me Softly’ is heel spannend geschreven door een auteurskoppel dat heel goed weet hoe de spanning opgebouwd moet worden. Van een tamelijk gezapige (maar liefdevolle) relatie belandt het hoofdpersonage Alice in een dampende, maar uiterst risicovolle liefdesrelatie met haar droomprins, Adam. Het schrijverskoppel Nicci French (Nicci Gerrard en Sean French) slaagt erin de spanning tergend langzaam op te voeren tot een geweldige climax, waardoor je als lezer gedwongen bent om het verhaal zo snel mogelijk uit te lezen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Killing Me Softly’ is een verhaal met redelijk veel actie. Maar het is zeker niet de actie die het verhaal zo spannend maakt. Het gaat om de suspense: de lezer voelt elke keer dat er iets komen gaat, maar heeft heel lang geen idee wat dat is.


Tijd:

De roman ‘Killing Me Softly’ speelt zich af in de jaren 1980-2000. Er zijn flashbacks naar 1989 en 1997, perioden die gebeurtenissen uit het verleden van Adam beschrijven. Het verhaal (in 1999) duurt een aantal maanden en er zijn nauwelijks tijdsprongen. Een uitzondering is de proloog: een gebeurtenis die eerder dan het verhaal plaatsvond (namelijk in 1997).


Plaats:

De plaats waar ‘Killing Me Softly’ voornamelijk is gesitueerd, is de Britse hoofdstad Londen. En dan voornamelijk het centrum van de stad. Er zijn soms uitstapjes, zoals naar Sheffield, naar Gloucester, naar West Yorkshire en naar het Lake District.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Killing Me Softly’: hoe zal de relatie tussen Alice en Adam verlopen? De ontwikkeling van die relatie heeft alles te maken met het geheimzinnige verleden van Adam.


Verteller:

De roman ‘Killing Me Softly’ heeft een auctoriale verteller. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het hoofdpersonage, Alice Loudon. De proloog heeft een andere, anonieme hoofdpersoon.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Killing Me Softly’ zijn:
• Alice Loudon: een biochemicus van begin dertig. Ze leidt in eerste instantie een kalm en tamelijk gelukkig leven samen met Jake, met haar werk en met haar vrienden voordat ze zich helemaal aan haar nieuwe geliefde Adam geeft;
• Adam Tallis: een bergbeklimmer van in de dertig. Hij heeft de gevaarlijkste bergen beklommen en woont nu weer een tijdje in Londen (tot de volgende klus komt). Zijn verleden blijft lang een mysterie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Killing Me Softly’ zijn:
• Jake: een ingenieur; de vriend en geliefde van Alice. Totdat zij hem verlaat voor Adam;
• Mike: de baas van het bedrijf waar Alice werkt;
• Phillip, Claudia, Fiona, Giovanna: collega’s van Alice;
• Pauline: de zus van Jake en de vriendin van Alice;
• Julie, Sylvie, Clive, Tom, Duncan, Gail: vrienden van Alice en Jake;
• Claus Smith, Greg McLaughlin, Claude Bresson: bergbeklimmers, vrienden van Adam;
• Françoise Colet, Lily, Michelle Stowe, Adèle Blanchard: ex-geliefden van Adam;
• Joanna Noble: een journaliste;
• Tara Blanchard: de zus van Adèle.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘Killing Me Softly’ is verfilmd.


Overig:

De titel ‘Killing Me Softly’ refereert hoogstwaarschijnlijk aan de titel van een pop song: ‘Killing Me Softly’, van de Amerikaanse singer-songwriter Roberta Flack, uit 1973. Dit nummer werd jaren later opnieuw opgenomen door de Amerikaanse band The Fugees. Overigens gaat het lied niet over een misdadige gebeurtenis, maar over een meisje dat verliefd is op een zanger (‘killing me softly with his song’).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nicci French.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Woods van Harlan Coben
• Triptych van Karin Slaughter
• Thief of Hearts (a.k.a. Stolen) van Tess Gerritsen


Citaat:
I know that couples are meant to make a specific decision to live together. It's a stage in your life, like exchanging a ring or dying. We never did. I started staying over. Jake allocated me a drawer for knickers and tights. Then there was the odd dress. I started leaving conditioner and eyeliner pencils in the bathroom. After a few weeks of that I noticed one day that about half of the videos had my handwriting on the labels. (p.18)

Vragen over het boek:

1. Welke indruk krijg je van Alice met betrekking tot haar werk?
2. Wat vind je van de manier waarop Alice contact heeft (en houdt) met haar vriend(inn)en? Maak je mening duidelijk aan de hand van een paar fragmenten uit de tekst.
3. Hoe had Alice erachter kunnen komen wat voor persoon Adam was, voordat ze met hem trouwde?
4. Analyseer de manier waarop Adam zijn geliefden behandelt aan de hand van een drietal voorbeelden.

^ Terug naar boven

Comments are closed.