Land of the Living

Niveau:
Genre: crime
Thema: suspense

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Darkness. Darkness for a long time. Open my eyes and close, open and close. The same. Darkness inside, darkness outside.
I'd been dreaming. Tossed around in a black dark sea. Staked out on a mountain in the night. An animal I couldn't see sniffed and snuffled around me. I felt a wet nose on my skin. When you know you're dreaming you wake up. Sometimes you wake into another dream. But when you wake and nothing changes, that must be reality.
Darkness and things out there in the darkness. Pain. It was far away from her and then closer to her and then part of her. Part of me. I was filled to the brim with hot liquid pain. Although the darkness remained, I could see the pain. Flashes of yellow and red and blue, fireworks exploding silently behind my eyes.
I started to search for something without really knowing what it was. I didn't know where it was. I didn't know what it was. Nightingale. Farthingale. It took an effort, like hauling a package out of the water of a deep dark lake. That was it. Abigail. I recognized that. My name was Abigail. Abbie. Tabbie. Abbie the Tabbie.

© Michael Joseph Ltd, 2002.^ Terug naar boven

Algemeen

Abbie Devereaux woont sinds een jaartje samen met Terry. Hun relatie gaat met vallen en opstaan: Terry drinkt veel en hij is soms gewelddadig. Abbie heeft een goede baan, maar ze heeft het er wel heel druk mee. Met haar ouders heeft ze weinig contact, maar ze heeft een paar goede vriendinnen.
Helaas weet ze van dat alles weinig af als ze op een zeker moment bijkomt. Ze ligt ergens op een vliering. Ze is vastgebonden, ze heeft een doek om haar hoofd en een prop in haar mond.
Na een tijdje wordt het duidelijk: ze is met veel geweld ontvoerd. Maar waar vandaan? En waar naartoe? En waarom? Abbie pijnigt haar hersenen maar ze kan zich niets herinneren van de afgelopen uren (dagen?).
Al snel blijkt dat de ontvoerder haar niet lang zal laten leven. Dus zal ze alles op alles moeten zetten om te ontsnappen. Maar zelfs wanneer ze zou kunnen ontsnappen blijven de vragen. Wie heeft haar ontvoerd? En hoe? En waar en wanneer? En … waarom eigenlijk?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nicci French

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
309

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
GB, de Britse hoofdstad Londen

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 3 delen en in meerdere genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De bewoonde wereld’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De thriller ‘Land of the Living’ is de zesde roman van het schrijversduo Nicci French. Het is opnieuw een roman vol suspense en mysterie. Daarnaast is het een echte whodunit (met een bescheiden rol voor de politie): wie heeft Abbie ontvoerd en waarom is dat gebeurd?


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Land of the Living’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich in Londen af, maar dat had in principe in elke andere stad of in elk dorp kunnen zijn.
Wel speelt de psychologie/psychiatrie een bescheiden rol. Het is heel lang onduidelijk of er iets mis is met de geestelijke gesteldheid van Abbie en daarom wordt ze regelmatig onderzocht.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Land of the Living’ zijn zeker niet moeilijk. Je moet wel een paar jaar Engelstalige teksten hebben gelezen, maar als dat zo is zul je geen probleem met deze roman hebben.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte. Er zijn vrij veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Land of the Living’ is zeker toegankelijk. Nicci French gebruikt een vrij nette taal, ook wanneer het onderwerp minder netjes is. Maar vergis je niet: sommige scenes zijn wel degelijk heftig.
Het verhaal is reuze spannend: een jonge vrouw wordt ontvoerd en zij (en wij als lezers) heeft (hebben) geen idee door wie en waarom. Als later de ontvoering in twijfel wordt getrokken door psychiaters, politiemensen en vrienden van Abbie is de verwarring compleet: is ze eigenlijk wel ontvoerd?
Op basis van deze eigenschappen is ‘Land of the Living’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Land of the Living’ is heel spannend geschreven. Het eerste deel van het verhaal vertelt over de ontvoering van Abbie. De andere delen gaan over het vervolg: wat is er echt gebeurd en wie is daar verantwoordelijk voor?

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘Land of the Living’ is een verhaal met veel actie. Die actie begint al direct op de eerste pagina, wanneer we lezen dat Abbie gevangen gehouden wordt door een mysterieuze ontvoerder.


Tijd:

‘Land of the Living’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het beslaat een periode van een aantal weken.


Plaats:

De setting van ‘Land of the Living’ is de Britse hoofdstad Londen. Abbie maakt met een vriend een kort tochtje naar een huis in Devon, maar dat duurt minder dan een dag.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Land of the Living’: wie heeft Abbie ontvoerd en waarom is dat gedaan? En, wellicht een niet onbelangrijke bijkomende vraag: is ze wel ontvoerd …?


Verteller:

De roman ‘Land of the Living’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Dit onbetrouwbare perspectief wordt hoe langer hoe duidelijker des te verder we in het verhaal komen: is het wel waar wat Abbie allemaal beschrijft?

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Land of the Living’ zijn:
• Abbie (Abigail) Devereaux: een 25-jarige vrouw. Zij werkt bij een bedrijf dat kantoorinrichtingen verzorgt. Ze woont samen met Terry. Ze heeft een paar goede vriendinnen. Maar ze heeft de afgelopen jaren ook een paar ernstige depressies gehad;
• Terry (Terence) Wilmott: de vriend van Abbie. Hij werkt in de informatica, een baan waarvoor hij veel en ver moet reizen. Als het verhaal begint, is de relatie sinds een paar weken verbroken;
• Ben Brody: een industrieel vormgever die Abbie kent via haar werk.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Land of the Living’ zijn:
• Detective Inspector Jack Cross: de inspecteur die de ontvoering van Abbie onderzoekt;
• Dr Charlie (Charles) Mulligan: een neuroloog die Abbie onderzoekt;
• Dr Irene Beddoes: een psychiater die Abbie onderzoekt;
• Sadie: een goede vriendin van Abbie. Ze is sinds kort moeder van een dochtertje, Pippa;
• Sheila: een goede vriendin van Abbie. Zij woont samen met Guy;
• Gail, Kelly, Fran en Lauren: vrouwen die ontvoerd zijn;
• Robin, Carla, Sam: vriendinnen van Abbie;
• Laurence, Carol, Andy: collega’s van Abbie bij het kantoor van Jay & Joiner;
• Ken Lofting, Mr Kahn, Molte Schmidt, Gordon Lockhart, Todd Benson: mensen met wie Abbie beroepsmatig te maken had;
• Peter: de bejaarde benedenbuurman van Jo;
• Sally Adamson: een vriendin van Terry;
• Pam Hooper: de moeder van Jo;
• Betty: de poezenvrouw;
• Crystal en Boby: twee hippies;
• Sarah Maginnis: een jonge vrouw;
• George Sheppy: een manusje-van-alles.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘Land of the Living’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Land of the Living’ is de zesde roman van het schrijversduo/-echtpaar Nicci Gerrard en Sean French, een koppel dat schrijft onder het pseudoniem ‘Nicci French’.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nicci French.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Lake of Darkness van Ruth Rendell
Beyond Reach (a.k.a. Skin Privilege) van Karin Slaughter
The Ice Twins van S.K. Tremayne


Citaat:
I tried to shift. My toes felt stiff with cold and my neck ached and my head banged. The taste in my mouth was foul. Why was I here and what was going to happen to me? I was laid out on my back like a sacrifice, arms and legs pinned clown. Dread ran through me. He could starve me. He could rape me. He could torture me. He could kill me. Maybe he had already raped me. I pressed myself against the floor and whimpered deep down in my throat. Two tears escaped from my eyes and I felt them tickle and sting as they ran down towards my ears.
Don't cry, Abbie. You mustn't cry. (p.16)

Vragen over het boek:

1. Waarom twijfelen Terry, Sadie en later ook Sheila aan het verhaal van Abbie?
2. Welke rol spelen Dr Irene Beddoes en Charlie Mulligan in de plot van het verhaal?
3. Waarom is Abbie zo geïnteresseerd in de kat van Jo?
4. Welke informatie krijg je als lezer uiteindelijk over Jo?

^ Terug naar boven

Comments are closed.