2.5/5 - (4 stemmen)

Maus

Niveau:
Genre: war
Thema: World War II

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695927751711", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30287733","familyId":"30287733","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Complete%20Maus%2C%20Art%20Spiegelman","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

It was summer, I remember. I was ten or eleven.
‘Last one to the schoolyard is a rotten egg!’
I was roller-skating with Howie and Steve ... till my skate came loose. ‘Ow!’
‘Hey! Wait up, fellas!’
‘Rotten egg! Ha, ha!’
‘W-wait up!’ Snf, snf …
My father was in front, fixing something.
‘Artie! Come to hold this a minute while I saw.’
‘Snrk.’
‘Why do you cry, Artie? Hold better on the wood.’
He stopped sawing. ‘Friends? Your friends? If you lock them together with no food for a week … then you, then you could see what it is, friends …’

© Penguin Random House Company, 1986

^ Terug naar boven

Algemeen

1. The Sheik: Art interviewt zijn vader. Deze vertelt hoe hij in de jaren ’30 van de vorige eeuw Arts moeder in een stadje in Polen ontmoette;
2. The Honeymoon: De ouders van Art trouwen. Ze krijgen een zoon en Vladek kan een textielfabriek beginnen;
3. Prisoner of War: Vladek wordt soldaat in het Poolse leger en de Duitsers nemen hem gevangen;
4. The Noose Tightens: in 1942 en 1943 worden de Poolse Joden verder beperkt in hun levens – ze worden gecontroleerd, raken hun banen kwijt en veel worden gedeporteerd;
5. Mouse Holes: Vladek verstopt zich zo vaak en zo goed als hij kan, samen met een paar familieleden en vrienden terwijl de Duitsers talloze Joden oppakken en wegvoeren;
6. Mouse Trap: Vladek en Anja en een aantal familieleden en vrienden zijn nog niet gearresteerd. Maar hoe lang zijn ze nog vrij?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Art Spiegelman

Jaar van uitgave:
1991

Aantal pagina's:
159

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1937-1944

Plaats van handeling:
Polen, meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een graphic novel in 6 hoofdstukken. De roman heet eigenlijk ‘Maus: My Father Bleeds History (mid 1930s to 1944)’.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Maus’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De graphic novel ‘Maus’ is een beroemd stripverhaal over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat over Poolse Joden, met name over de vader en moeder van de tekenaar, Art Spiegelman. De roman heeft door middel van simpele tekeningen en simpele teksten een wrede tijd geportretteerd.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Maus’ moet je beseffen dat de Tweede Wereldoorlog rampzalig was voor de Joden in Europa. Dat was zeker in Polen het geval – het land waar de Joden al vroeg in de oorlog werden vervolgd, opgesloten en gedood. Bovendien lagen er in Polen beruchte concentratiekampen, zoals Auschwitz – waar de ouders van Art Spiegelman uiteindelijk ook naar toe gedeporteerd werden.
De schrijver, Art Spiegelman, schreef ‘Maus’ in meerdere delen, naar aanleiding van de interviews die hij in de loop der jaren met zijn vader had. De zes hoofdstukken (delen) van ‘Maus’ beschrijven de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw tot aan het moment dat de ouders van Spiegelman in Auschwitz worden opgesloten. Later zouden er meer hoofdstukken volgen (die onder andere in ‘The Complete Maus’ werden gepubliceerd).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Maus’ zijn heel gemakkelijk. Het verhaal wordt nog verder verduidelijkt door de simpele tekeningen. Qua taal is het verhaal begrijpelijk voor iemand die nog maar heel kort Engelse teksten heeft gelezen.
Denk erom: het Engels in het verhaal heeft veel fouten. Dit is het geval wanneer de vader van Spiegelman, Vladek, spreekt: hij beheerst de taal nog altijd niet goed.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Maus’ is zonder meer simpel, vaak kinderlijk zelfs. Het komt voor een deel door de taal van de vader: als Pool spreekt hij nog altijd imperfect Engels, ook na een lang verblijf in de USA.
Het verhaal is zeer triest. De zwarte tekeningen maken direct duidelijk welke wereld hier beschreven wordt: een uitzichtloze tijd voor de arme Poolse Joden die worden gediscrimineerd, vervolgd, gevangen gezet en gedood.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Maus’ een boek met een literair niveau C 3a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De graphic novel ‘Maus’ is heel basaal getekend en geschreven. De tekeningen zijn zwart-wit en zo is de tekst eigenlijk ook: uitgekleed en to the point. Dat maakt de boodschap des te duidelijker: hier wordt niets verbloemd of mooier gemaakt.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De graphic novel ‘Maus’ is een verhaal met heel veel actie. De vader van de tekenaar, Vladek Spiegelman, en zijn familie en vrienden moeten continu vluchten en zich verbergen. Regelmatig worden er mensen om hem heen gearresteerd, mishandeld en gedood.


Tijd:

‘Maus’ speelt zich af in de jaren 1937 tot 1944. Het verhaal begint wanneer Vladek Spiegelman de moeder van Art, Anja, ontmoet en met haar trouwt. Hij begint een kledingbedrijfje en het gaat allemaal voor de wind. Totdat de Duitsers het land binnenvallen …
Het verhaal kun je eigenlijk lezen als één lange flashback: de tekenaar Art vraagt aan zijn vader Vladek of deze hem over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen wil vertellen. Elk hoofdstuk begint en eindigt met het ‘nu’: het moment waarop Art zijn vader Vladek spreekt.


Plaats:

De setting van ‘Maus’ is een aantal stadjes in Polen. Vladek maakt één keer een reis naar Tsjecho-Slowakije, maar verder woont hij met zijn familie in meerdere plaatsen in Polen: in stadjes en op het platteland (waar hij ondergedoken is).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Maus’: zal het Vladek en zijn familie lukken om de oorlog te overleven?


Verteller:

De roman ‘Maus’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De ik-verteller is in eerste instantie de tekenaar Art Spiegelman. Maar wanneer hij zijn vader interviewt, dan wordt deze de verteller: hij vertelt over zijn oorlogservaringen.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Maus’ zijn:
• Art Spiegelman (1948): een striptekenaar (de tekenaar zelf). Hij wordt voorgesteld als een neurotische en vrij vervelende kerel. Hij heeft een problematische band met zijn vader;
• Vladek Spiegelman (1906-1982): een Poolse Jood die in Auschwitz heeft gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is mishandeld, vernederd en gediscrimineerd in het door Duitsers gedomineerde Polen, maar nu hij vrij is in de USA lijkt hij zelf andere minderheden te discrimineren. Vladek werkte voor de oorlog in een klein stadje in Polen als textielverkoper.
• Anja Spiegelman (1912-1968): de eerste vrouw van Vladek en de moeder van Art. Zij overleefde de Holocaust. In 1968 pleegde Anja in de USA zelfmoord.
• Mala Spiegelman (1917-2007): de tweede vrouw van Vladek. Ook zij overleefde de Holocaust in Europa. Zij trouwde met Vladek, maar het huwelijk is niet echt een succes: Vladek wantrouwt Mala en hij vergelijkt haar continu met zijn eerste vrouw Anja.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Maus’ zijn:
• Françoise Mouly (1955): de echtgenote van Art. Van oorsprong is ze een Française. Ze heeft zich bekeerd tot het Jodendom;
• Richiev: de oudste zoon van Vladek en Anja Spiegelman;
• De familie van Anja: de ouders, Mr. en Mrs. Zylberberg, oma en opa, zus, Vladeks zwager en kinderen;
• De familie van Vladek: de oude Spiegelman, Vladeks zuster Fela en haar vier kinderen;
• Janina: de huishoudster van Vladek en Anja;
• Mr. Ilzecki: een kleermaker uit Katowice;
• Uncle Persis: een oom van de zwager van Vladek;
• Jakov, Haskel, Pesach en Miloch Spiegelman: neven van Vladek;
• Mrs. Kawka en Mrs. Motonowa: twee Poolse vrouwen die Vladek en Anja onderdak geven;
• Abraham Mandelbaum: de eigenaar van een snoepwinkeltje;
• Meinka: de Poolse conciërge in het huis van Miloch.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De graphic novel ‘Maus’ is niet verfilmd.


Overig:

Art Spiegelman tekende in eerste instantie een strip van drie pagina’s die hij ‘Maus’ noemde; dat was in 1972. Daarna interviewde hij zijn vader over diens oorlogservaringen.
Mr. Spiegelman begon met de graphic novel ‘Maus’ in 1978. De roman werd in delen uitgebracht in een tijdschrift (het Amerikaanse tijdschrift ‘Raw’); dit duurde van 1980 tot 1991.
De graphic novel ‘Maus’ was de eerste graphic novel die gezien werd als een echt literair werk.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Art Spiegelman.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Shosha van Isaac Bashevis Singer
The Painted Bird van Jerzy Kosinski
The Boy in the Striped Pyjamas van John Boyne


Citaat:
‘It was the beginning of 1938 – before the war – hanging high in the center of town, it was a Nazi flag …
Here was the first time I saw, with my own eyes, the swastika …’ (p.32)

Vragen over het boek:

1. Welke indruk krijg je van het karakter van de zoon, de tekenaar Art Spiegelman?
2. Welke indruk krijg je van het karakter van de vader, Vladek Spiegelman?
3. Speelt Auschwitz een belangrijke rol in dit verhaal? Waarom vind je dat?
4. Welke indruk krijg je van de Poolse mensen in het verhaal?




^ Terug naar boven

Comments are closed.