Missing You

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Kat Donovan spun off her father’s old stool, readying to leave O’Malley’s Pub, when Stacy said, ‘You’re not going to like what I did.’
The tone made Kat stop midstride. ‘What?’
O’Malley’s used to be an old-school cop bar. Kat’s grandfather had hung out here. So had her father and their fellow NYPD colleagues. Now it had been turned into a yuppie, preppy, master-of-the-universe, poser asshat bar, loaded up with guys who sported crisp white shirts under black suits, two-day stubble, manscaped to the max to look un-manscaped. They smirked a lot, these soft men, their hair moussed to the point of overcoif, and ordered Ketel One instead of Grey Goose because they watched some TV ad telling them that was what real men drink.
Stacy’s eyes started darting around the bar. Avoidance. Kat didn’t like that.
‘What did you do?’ Kat asked.
‘Whoa,’ Stacy said.
‘What?’
‘A Punch-Worthy at five o’clock.’
Kat swiveled to the right to take a peek.
‘See him?’ Stacy asked.
‘Oh yeah.’
Décorwise, O’Malley’s hadn’t really changed much over the years. Sure, the old console TVs had been replaced by a host of flatscreens showing too wide a variety of games—who cared about how the Edmonton Oilers did?—but outside of that, O’Malley had kept the cop feel and that was what had appealed to these posers, the faux authenticity, moving in and pushing out what had made the place hum, turning it into some Disney Epcot version of what it had once been.

© Orion Books, 2014^ Terug naar boven

Algemeen

Detective Kat Donovan leeft voor haar werk. Ze werkt bij de New York Police Department, net als haar vader en haar grootvader vóór haar. (Haar vader is zelfs tijdens zijn werk doodgeschoten.) Haar werk maakt haar vrij gelukkig.
Maar de liefde doet dat al lang niet meer. Kat was ooit verloofd en ze zou gaan trouwen met Jeff. Maar toen overleed haar vader. Kat ging fanatiek op zoek naar de dader(s) en haar verloofde kwam op de tweede plaats. En op een dag was Jeff verdwenen.
En nu vindt Kat zijn foto: op een datingsite op het Internet. Wanneer ze contact met hem zoekt, reageert hij echter heel vreemd. Kat begrijpt er niets van.
Ergens anders, op een boerderij in Pennsylvania, wordt een man gevangen gehouden. Hij heeft geen idee waarom en hoe hij hier terechtgekomen is.
Op een dag wordt Kat gebeld door een jongen die zich zorgen maakt over zijn moeder. Ze verdween zo maar, zonder te bellen of contact op te nemen. Kat gaat zich erin verdiepen. En ze ontdekt dat die verdwijningen met elkaar te maken hebben. Net als de verdwijning van Jeff …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Harlan Coben

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
365

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
USA, meerdere plaatsen (met name New York City en Pennsylvania)

Bijzonderheden:
Een thriller in 44 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Ik mis je’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘Missing You’ is een spannend verhaal over Internetcriminaliteit en over verdwenen personen. Het verhaal speelt zich af in het noordoosten van de USA, in New York City en in de staat Pennsylvania.
Als je houdt van een vrij harde misdaadroman over een onkreukbare politievrouw, dan is deze roman een goede keus voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de roman ‘Missing You’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Soms zijn er strubbelingen tussen de plaatselijke politie (New York Police Department) en de federale recherche (FBI), maar meestal begrijp je die conflicten wel zonder het fijne ervan te hoeven weten.
Een deel van het verhaal is gesitueerd op het platteland van de staat Pennsylvania. Daar vinden criminele activiteiten plaats. En dat is een logische keus (van de criminelen dan): het is het gebied van een strenge religieuze sekte, de Amish. Deze mensen gebruiken geen moderne technologie of andere hulpmiddelen: er is geen TV, radio of Internet. De boeven die een boerderij in dat gebied hebben gehuurd, kunnen er zeker van zijn dat ze via de moderne media vrijwel onzichtbaar zijn.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Missing You’ zijn niet echt moeilijk. Er zijn weinig verwijzingen naar specifiek technologische of criminele zaken; je zult zonder veel kennis van ICT of van de politiewereld dit verhaal kunnen lezen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort en er zijn veel dialogen.
Wel is het verhaal nogal gewelddadig – vooral tegen het eind van de roman – en niet elke lezer zal dat kunnen waarderen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Missing You’ is heel toegankelijk. De woorden en de zinnen zijn nooit gecompliceerd. Wel wordt het (on)nodige geweld gebruikt en dat stoot wellicht een aantal lezers af.
Het verhaal is spannend, maar ook romantisch en humoristisch zo nu en dan. Daarnaast is het soms erg gewelddadig.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Missing You’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

In deze roman is Harlan Coben explicieter dan in vorige verhalen. Hij beschrijft een aantal nare, gewelddadige scenes. Waar vroeger zijn misdaden veelal off-stage plaatsvonden, is hij in dit verhaal explicieter wat de misdaad en het geweld betreft.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De thriller ‘Missing You’ is een verhaal met zeer veel actie. Die actie begint al in het eerste en tweede hoofdstuk: vanaf het moment dat detective Donovan haar vroegere vriend weer terugvindt (op het Internet, weliswaar) en vanaf het moment dat een man verdwijnt, buitelden de gebeurtenissen over elkaar heen.


Tijd:

‘Missing You’ speelt zich af in de jaren 2010-2020. Het is de tijd van telecommunicatie, mobiele telefoon en Internet-datingsites. De technologie maakt de politie sneller in hun reacties – en de criminelen inventiever in hun misdaden.


Plaats:

De setting van ‘Missing You’ is de oostkust van de Verenigde Staten. Het verhaal speelt voor een groot deel in de stad New York City (met uitstapjes naar buitensteden op Long Island). Maar een aantal belangrijke scenes spelen op een boerderij op het platteland van Pennsylvania.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Missing You’: waar is de ex-verloofde van Kat en wat heeft hij met al die verdwijningen te maken?


Verteller:

De roman ‘Missing You’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal meestal vanuit het perspectief van het hoofdpersonage, Kat Donovan.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Missing You’ zijn:
• Kat Donovan: een 40-jarige detective bij de NYPD. Zij leeft voor haar werk, maar ze voelt zich de laatste tijd wel eens wat eenzaam. Ze was ooit verloofd, maar die relatie werd bijna twintig jaar geleden verbroken;
• Stacy: de beste vriendin van Kat. Een ongelooflijk knappe, maar bovenal aardige privédetective;
• Charles ‘Chaz’ Faircloth: een detective, directe collega van Kat. Hij is een rijkeluiszoontje, een vervelende macho die (waarschijnlijk tijdelijk) bij de politie werkt;
• Brandon Phelps: een 19-jarige student uit Connecticut die de hulp van Kat inroept.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Missing You’ zijn:
Leden van de NYPD (New York Police Department):
• Captain Thomas Stagger: de leidinggevende van Kat, een vroegere collega van haar vader;
• Keith Inchierca: een agent die vaak bureaudienst heeft;
• Stephen Singer: de meerdere van Kat;
Anderen:
• Gerard Remington: een toegewijde en serieuze chemicus uit de staat Vermont, nogal een nerd;
• Aqua: een yogaleraar van Kat. Hij geeft les in Central Park, een plek waar hij ook woont;
• Jeff Raines: de vroegere verloofde van Kat. Kat heeft hem al in geen jaren gezien – maar dat verandert wanneer ze zijn foto op een datingsite ziet;
• Monte Leburne: een crimineel die een levenslange gevangenisstraf uitzit;
• Titus Monroe: een internetcrimineel;
• Reynaldo: de rechterhand van Titus;
• Dmitry: een assistent van Titus, een computerdeskundige;
• Claude, Rick, Julio en Clem Sisson: hulpjes van Titus;
• Hazel Donovan: de moeder van Kat;
• Aunt Flo en Aunt Jessie: vriendinnen van Hazel Donovan;
• Willy Cozone: een 70-jarige maffiabaas;
• Dana Phelps: de moeder van Brandon;
• Martha Paquet: een vrouw die contact heeft gezocht met een man via een datingsite;
• Asghar (‘Chewie’) Chuback: een belegger op internet;
• Anthony Parker: een vroegere kennis van de vader van Kat.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘Missing You’ is niet verfilmd.


Overig:

De misdaadroman ‘Missing You’ is één van de standalone romans van Mr. Coben. Het verhaal speelt zich grotendeels af in New York City (en niet – zoals vaak bij Harlan Coben – in de stad Newark, New Jersey). Bovendien heeft de roman een grotere portie geweld dan we bij Coben gewend zijn.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Harlan Coben.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Ice Cold (a.k.a. The Killing Place) van Tess Gerritsen
Fractured van Karin Slaughter
The Whole Truth van David Baldacci


Citaat:
She hugged the pillow postcoital and smiled. She could hear Jeff singing in the shower. The song had become the ultimate delight and the ultimate dreaded earworm, never leaving them:
‘I ain’t missing you at all.’
Jeff couldn’t carry a tune if you tattooed it on him. God, Kat thought with a shake of her head. Such a beautiful man with such a horrible voice.
She was still feeling deliciously lazy when she heard her cell phone ring. She reached over and hit the green answer button and said, ‘Hello?’ (p.359)

Vragen over het boek:

1. Op welke manier is Jeff betrokken bij de ontvoeringen?
2. De Amish spelen een kleine rol in deze roman. Waarvoor worden zij door de criminelen gebruikt?
3. Wat is het geheim dat Kat ontdekt over haar vader?
4. In hoeverre heeft Jeff een geheim dat hij niet wilde delen met Kat?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply