3/5 - (1 stemmen)

Monstrous Regiment

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: war

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691945274892", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000019306861","familyId":"9200000019306861","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Monstrous%20Regiment%2C%20Terry%20Pratchett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Polly cut off her hair in front of the mirror, feeling slightly guilty about not feeling very guilty about doing so. It was supposed to be her crowning glory, and everyone said it was beautiful, but she generally wore it in a net when she was working. She’d always told herself it was wasted on her. But she was careful to see that the long golden coils all landed on the small sheet spread out for the purpose.
If she would admit to any strong emotion at all at this time, it was sheer annoyance that a haircut was all she needed to pass for a young man. She didn’t even need to bind up her bosom, which she’d heard was the normal practice. Nature had seen to it that she had barely any problems in this area.
The effect that the scissors had was ... erratic, but it was no worse than other male haircuts here. It’d do.
She did feel cold on the back of her neck, but that was only partly because of the loss of her long hair. It was also because of the Stare.
The Duchess watched her from above the bed.
It was a poor woodcut, hand-coloured mostly in blue and red. It was of a plain, middle-aged woman whose sagging chin and slightly bulging eyes gave the cynical the feeling that someone had put a large fish in a dress, but the artist had managed to capture something extra in that strange, blank expression. Some pictures had eyes that followed you around the room; this one looked right through you. It was a face you found in every home. In Borogravia, you grew up with the Duchess watching you.

© Penguin Random House Company, 2003

^ Terug naar boven

Algemeen

Polly neemt dienst in het leger – ze wil op zoek gaan naar haar broer die een paar jaar geleden ook soldaat in het leger van Borogravia werd. Het probleem is echter dat Polly een meid is; dat is lastig wanneer alle soldaten mannen zijn. Gelukkig kan ze zich als militair laten inschrijven. En na een tijdje komt ze er achter dat niet elke rekruut is wie hij/zij/het zegt dat hij/zij/het is: sommige ‘mannen’ zijn van een ander geslacht, sommige ‘mensen’ zijn vampiers, of trollen, of weer andere wezens. Polly is niet de enige ‘afwijking’.
En ook wanneer ze zich als soldaat moet laten gelden, merkt Polly dat ze zo nu en dan meer een kerel is dan een ‘gewone’ soldaat …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
2003

Aantal pagina's:
354

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Discworld

Bijzonderheden:
Een fantasyroman zonder hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Monsterlijk regiment’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Monstrous Regiment’ is een verhaal over een rijk in de Discworld. Maar het is ook een verhaal over gediscrimineerd worden, over gelijke rechten voor vrouwen en mannen, over stoer doen en stoer zijn.
Als je een verhaal wilt lezen dat kritisch is over het militaire apparaat, dan is ‘Monstrous Regiment‘ zeker een goede keus.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Monstrous Regiment’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal heeft regelmatig de gek met militaire conventies en het veegt de vloer aan met adellijke figuren die zich zo nodig stoer moeten gedragen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Monstrous Regiment’ zijn van een pittig niveau, maar de taal is zeker toegankelijk.
De alinea’s zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.
Het probleem van dit boek zou kunnen zijn dat er geen hoofdstukken zijn: de roman loopt gewoon door – met hier en daar wat witregels.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Monstrous Regiment’ is soms lastig, maar niet echt problematisch.
Het verhaal is humoristisch. Bovendien is het kritisch, vooral wat betreft de houding van de karakters met betrekking tot het militaire bedrijf.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Monstrous Regiment’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘Monstrous Regiment’ is iets minder een fantasyroman dan de andere verhalen van Terry Pratchett. Het is vooral een ironisch en vaak satirisch commentaar op het instituut leger en het nut en onnut van het militaire apparaat.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Monstrous Regiment’ is een verhaal met veel actie. In het verhaal buitelen de vele gebeurtenissen over elkaar heen in een ogenschijnlijk niet te ontwarren kluwen avonturen; avonturen die door Terry Pratchett overigens keurig ontrafeld worden.
De actie in deze roman zijn meestal schermutselingen en kleine veldslagen.


Tijd:

De fantasyroman ‘Monstrous Regiment’ speelt zich af in een fantasietijd. Die tijd lijkt overigens verdacht veel op onze tijd …
Het verhaal gaat over het leger en nationale gevoelens, over trouw aan het vaderland en over de vermeende superioriteit van seksen, rassen en klassen.


Plaats:

De setting van ‘Monstrous Regiment’ is de fantasiewereld die Terry Pratchett schiep: Discworld. Discworld is een wereld met meerdere landen en landstreken en grote en kleine steden. Het lijkt een beetje op de aarde: er zijn meren, rivieren, bergen, heuvels en bossen. Maar het land wordt omsloten door een enorme oceaan – en als je die te ver op vaart, kom je bij The Rim (zoals iedereen weet) en als je daar verder zou willen varen, val je van de Discworld af. Want – opnieuw zoals iedereen weet – de Discworld is een platte schijf – disc – die door vier olifanten gedragen wordt die op hun beurt op het schild van de enorme schildpad Great A’Tuin staan. Deze schildpad wandelt door het heelal.
Deze roman, ‘Monstrous Regiment’, speelt zich voornamelijk af in een verafgelegen land – Borogravia. Dit (vrij traditionele) land is vrijwel continu in oorlog met het buurland Zlobenia (al even traditioneel en achtergebleven). Die oorlog is de leiders van Ankh-Morpork een doorn in het oog: de vooruitgang blijft in dit deel van de Discworld stilstaan …


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Monstrous Regiment’: hoe zal het Polly vergaan in het leger – en zal ze haar broer ooit terugzien?


Verteller:

De roman ‘Monstrous Regiment’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de als soldaat verklede Polly (in een wereld waarin meisjes/vrouwen geen militair kunnen worden).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Monstrous Regiment’ zijn:
• Private Polly (‘Oliver’) Perks: een kasteleinsdochter uit Borogravia. Zij heeft zich vermomd als jongeman om zo in het leger te kunnen dienen. Die vermomming lukt maar ten dele. Gelukkig kan het leger allerlei vreemde snuiters gebruiken;
• Corporal Strappi: een ietwat sadistische korporaal die van zijn nieuwe manschappen kerels probeert te maken;
• Sergeant Jack Jackrum: een oude knar uit het leger. Hij kent het klappen van de zweep omdat hij al jaren in het leger zit;
• Private Maladict (Maladicta) : een nieuwe rekruut. Hij is een vampier, maar uiteraard ook een man van adel (zoals alle vampiers).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Monstrous Regiment’ zijn:
De nieuwe rekruten en ander militair personeel:
• Private Igor (Igorina): een Igor (uiteraard), een lispelende vreemd uitziende wetenschapsdienaar;
• Private Carborundum (Jade): een trol, onverzettelijk en (letterlijk) ongevoelig;
• Private ‘Tonker’ (Magda) Halter: een rekruut, bevriend met Lofty;
• Private ‘Shufti’ (Betty) Manickle: een rekruut;
• Private ‘Wazzer’ (Alice) Goom: een zeer religieuze soldaat – die vaak gepest wordt (met name door korporaal Strappi);
• Private ‘Lofty’ (Tilda) Tewt: een rekruut;
• Lieutenant (‘Daphne’) Blouse: een edelman die niet echt veel verstand van legerzaken heeft;
• Corporal ‘Threeparts’ Scallot: een oudgediende – die bijna al zijn ledematen nog heeft;
• Captain Horentz of the First Heavy Dragoons: een militair van Zlobenia.
Leden van de Watch van Ankh-Morpork:
• Commander Samuel Vimes: de tweede man in Ankh-Morpork. Hij moet orde op zaken stellen in de oorlog tussen Borogravia en Zlobenia;
• Constable Reg Shoe: de assistent van Commander Vimes, een zombie;
• Corporal Buggy Swires: een gnome, een klein lid van de Watch van Ankh-Morpork;
• Morag: de gier die Buggy vervoert bij zijn observatietochten;
• Sergeant Angua: een weerwolf, lid van de Watch.
Anderen:
• Clarence Chinny: de consul van Ankh-Morpork in Zlobenia;
• Mr de Worde: een journalist van de krant van Ankh-Morpork;
• Otto Chriek: de fotograaf van de krant;
• Prince Heinrich of Zlobenia: de nieuwe troonopvolger van het land;
• Lart Hubukurk: een soldaat van Borogravia;
• Faith, Prudence, Grace & Comfort: vier dames van plezier;
• Mrs Dolores Smother: de madam die het huis van plezier beheert;
• Lord Rust: de bevelhebber van het leger van Ankh-Morpork;
• Militairen van het leger van Borogravia: Major Erick von Moldvitz, Major (Christine) Clogston, General (Mildred) Froc, Brigadier Stoffer, Major (Janet) Derbi, Colonel (Olga) Cumabund;
• The Duchess (Anagovia): een al lang geleden overleden edelvrouw die sindsdien door de Borogravians aanbeden wordt;
• Death: de Dood heeft een heel klein rolletje in dit verhaal. maar, logisch bij oorlogen en gevechten, hij is uiteraard aanwezig.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Monstrous Regiment’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Monstrous Regiment’ is een beetje een vreemde eend in de bijt in het oeuvre van Terry Pratchett. Het verhaal speelt zich af in een ver rijk – Borogravia – met een klein gezelschap oude bekenden (leden van de Watch van Ankh-Morpork). Het verhaal is, zoals altijd humoristisch (ironisch en vaak satirisch). Maar er zit ook een trieste ondertoon in: de tragiek van de oorlog, de waanzin van nationale gevoelens, de absurde verschillen tussen de seksen. Wat die thema’s betreft is deze roman wranger dan de meeste andere verhalen van Mr Pratchett.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Going Postal van Terry Pratchett
The Red Badge of Courage van Stephen Crane
Officers and Gentlemen van Evelyn Waugh


Citaat:
‘I don’t wish to play games, man. Out with it!’ he said.
‘Everyone knows about you, Lieutenant. You’re the Monstrous Regiment, you are!’ he said. ‘No offence meant, of course. They say you’ve got a troll and a vampire and an Igor and a werewolf.’ (p.144)

Vragen over het boek:

1. Waarom wil Polly met alle geweld dienst nemen in het leger?
2. Welk leger heeft het meest recht op een overwinning volgens jou: dat van Borogravia of dat van Zlobenia? Waarom vind je dat?
3. Wat is het verschil tussen de karakters van de korporaal Strappi en dat van de sergeant Jackum?
4. In hoeverre heeft dit verhaal van Polly een happy end? En in welk opzicht is dat niet het geval?
^ Terug naar boven

Comments are closed.