ROMANCE:

Moses Beech

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: country life

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Koop dit boek op Bol.com


SNEL NAAR...

Het begin

Although it was only half-past three the snow, which had been falling all day, made it unusually dark. What had been a light, gentle fall in the morning had by now turned into a full scale blizzard but I was still determined to make it to Manchester.
The hood of my anorak was pulled down almost to my eyebrows and my body bent against the wind so that snow slid off on to the legs of my jeans leaving cold, dark patches which grew larger during the afternoon. My brown, canvas baseball shoes were squelching up water like a sponge and my socks, acting like wicks, drew it further up my legs. Every now and then I had to stop and scrape off the treacherous platform of ice which repeatedly built up on the soles of my shoes, making every step I took a lottery.
I heard the steady drone of a car, picking its way along the ill-defined road, coming up from behind me, and stuck out a wet, blue thumb to attract the driver’s attention. The note of the engine did not change and I turned to glare at the driver. His car was almost a travelling snow-drift. The windscreen wipers just managed to clear portholes for him to peer through and the heat from the headlights left the car with snowy eyebrows. I don’t think he even saw my outstretched hand. The car swept past sending a black arc of sludge over the hedgebank and me.
His car left black tracks on the road but fresh snow soon fell in those. At first it melted into brown but soon the soft, obliterating snow regained its hold and very quickly all sign of his existence had gone.

© Oxford University Press, 1981^ Terug naar boven

Algemeen

Peter Simpson is van huis weg gelopen. Hij heeft zijn O-levels gehaald (een soort havodiploma) en hij zou graag verder willen studeren (voor zijn A-levels), maar zijn vader voelt daar niets voor. Mr Simpson – die zelf nooit lang gewerkt heeft – wil dat Peter een baantje gaat zoeken (of anders een uitkering gaat aanvragen).
Als Peter midden in de winter in een sneeuwstorm terechtkomt – op nog geen twintig mijl van zijn huis – krijgt hij onderdak bij de nukkige vrijgezelle boerenarbeider, Moses Beech. Hij mag daar bij Moses voorlopig in huis blijven wonen, maar dan moet hij de oude man wel helpen bij allerlei klusjes, zowel in huis als rond het huisje. Peter vindt het prima, zolang maar niemand te weten komt waar hij nu woont.
Peter gaat een zware, maar mooie tijd tegemoet. En ook wel een spannende – vooral wanneer hij het buurmeisje Susan Bailey ontmoet, de dochter van de boer die naast Moses woont.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Ian Strachan

Jaar van uitgave:
1981

Aantal pagina's:
155

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1975-1985

Plaats van handeling:
UK, het platteland van het graafschap Staffordshire

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 19 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een jeugdroman over een jongen op het Engelse platteland, dan vind je ‘Moses Beech’ vast en zeker een mooi verhaal. De roman gaat over van huis weglopen, maar ook over kippen voeren, groenten kweken, en over de liefde.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Moses Beech’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Mr Strachan legt alles heel goed uit. De hoofdpersoon Peter kan zich zo lang schuilhouden, omdat er nog geen Internet en geen mobiele telefoon was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Toch zul je die zaken niet missen in dit boeiende verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Moses Beech’ zijn nergens erg moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang – ze zijn zelfs vaak aan de korte kant. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Moses Beech’ zeker niet moeilijk te lezen. Als je een paar jaar Engels hebt gelezen, is dit boek zeker goed te begrijpen.
Het verhaal is spannend, heel concreet en ook wel behoorlijk romantisch. Je krijgt als lezer heel snel begrip voor de jonge Peter, maar ook zeker voor de zonderlinge Moses en voor het buurmeisje Susan. Het boek blijft spannend tot het eind.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Moses Beech’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Moses Beech’ is goed geschreven: spannend en nooit grof, onwerkelijk of sensationeel. Daarnaast zul je je niet vervelen wanneer je het verhaal leest: in elk hoofdstuk gebeurt wel iets.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Moses Beech’ is een verhaal met tamelijk veel actie. De actie bestaat onder andere uit de vlucht van Peter naar het Britse platteland, maar ook uit de werkzaamheden die hij daar doet en de ontmoetingen die hij heeft met het buurmeisje van Moses, Susan Bailey.


Tijd:

‘Moses Beech’ speelt zich af in de jaren 1975-1985. Het verhaal beslaat een periode van bijna een jaar en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Moses Beech’ is het platteland van midden-Engeland. Peter vindt onderdak bij een boerenarbeider op zeventien mijl afstand van zijn woonplaats, die hij aangeeft als ‘The Potteries’. Met ‘The Potteries’ wordt een groep steden bedoeld waarvan de grootste plaats Stoke-on-Trent is, een industriestad in het graafschap Staffordshire.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Moses Beech’: hoe zal Peter zich kunnen redden op het platteland, zonder ouders, zonder vrienden, zonder opleiding en zonder luxe van het ‘moderne’ leven?


Verteller:

De roman ‘Moses Beech’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Peter Simpson.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Moses Beech’ zijn:
• Peter Simpson: een 17-jarige jongen die van huis is weggelopen. Hij zat nog op school, maar zijn vader wilde dat hij aan het werk ging. Hij loopt in de winter weg, niet wetend waar hij zal terechtkomen;
• Moses Beech: een man van boven de zeventig jaar. Hij heeft zijn hele leven op het land gewerkt en daar voor zichzelf en voor zijn oude moeder gezorgd. Schulden heeft hij niet, maar ook verzekeringen of sociale lasten heeft hij nooit betaald. Hij kan niet lezen of schrijven (hij ging al op zijn dertiende jaar van school);
• Susan Bailey: een zestienjarig meisje, de dochter van boer Bailey, de buurman van Moses. Susan is een knappe meid die hard werkt op de boerderij. Peter is onder de indruk van haar en haar blonde haar (maar haar bril staat hem in eerste instantie wel tegen).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Moses Beech’ zijn:
• Mr Charlie Bailey: de buurman van Moses. Hij is een boer, die regelmatig zijn buurman opzoekt en hem van eten voorziet. In ruil daarvoor werkt Moses veel voor Charlie. Charlie is een stugge man die het niet zo heeft op de ‘zwerver’ Peter;
• Mrs Madge Bailey: de boerin, een buurvrouw van Moses;
• Mrs Norbook: de Health Visitor van de City Council.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Moses Beech’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Moses Beech’ is de eerste roman die Mr Strachan schreef. Hij baseerde het verhaal op het gebied waar hij ging wonen met zijn vrouw en kinderen: een oud landelijk gebied in het graafschap Staffordshire, met hier een daar nog oude huisjes en mensen die er een primitief leven op na hielden. Mr Strachan zag dat dit leven (zonder water, elektriciteit, gas en centrale verwarming) snel aan het verdwijnen was en hij wilde een verhaal vertellen over een tijd die hard, maar misschien wel authentiek en natuurlijk was.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ian Strachan.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Poacher’s Son van Rachel Anderson
• Danny the Champion of the World van Roald Dahl
• Granny Was a Buffer Girl van Berlie Doherty


Citaat:
‘I always thought,’ he said softly, ‘that if I didn’t ask for anything, didn’t have a number, they’d leave me alone to do things my own way. I told her I never paid nothing, that I didn’t have a number, but it didn’t seem to matter.’
‘Don’t go. She can’t make you.’
‘Once they get their hooks into you they can always find ways of making you do what they want.’
It was really ironic! Moses was being forced to accept what my dad had been trying to get all his life, a free ride.
‘They get you in the end,’ he said and let out a deep sigh of regret. (pp.144-145)

Vragen over het boek:

1. Wat is de echte reden dat Peter van huis wegloopt?
2. Waarom heeft Moses altijd de brieven van lang geleden bewaard?
3. Leg uit hoe de relatie is tussen Susan en Moses Beech.
4. Welke levenslessen heeft Peter geleerd als het verhaal ten einde is?

^ Terug naar boven

Comments are closed.