Mr. Mercedes

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...





Het begin

Augie Odenkirk had a 1997 Datsun that still ran well in spite of high mileage, but gas was expensive, especially for a man with no job, and City Center was on the far side of town , so he decided to take the last bus of the night. He got off at twenty past eleven with his pack on his back and his rolled-up sleeping bag under one arm. He thought he would be glad of the down-filled bag by three A.M. The night was musty and chill.
‘Good luck man,’ the driver said as he stepped down. ‘You ought to get something for just being the first one there.’
Only he wasn’t. When Augie reached the top of the wide, steep drive leading to the big auditorium, he saw a cluster of at least two dozen people already waiting outside the rank of doors, some standing, most sitting. Posts strung with yellow DO NOT CROSS tape had been set up, creating a complicated passage that doubled back on itself, mazelike. Augie was familiar with these from movie theaters and the bank where he was currently overdrawn, and understood the purpose: to cram as many people as possible into as small a space as possible.

© Hodder & Stoughton, 2014



^ Terug naar boven

Algemeen

In 2009 rijdt een gestoorde man in op een wachtrij werkzoekenden. Hij doodt met zijn gestolen Mercedes negen mensen, waaronder een baby met haar moeder; er zijn heel veel gewonden. De detective Bill Hodges zoekt lang, maar hij vindt geen enkele aanwijzing. Hij gaat een paar jaar later met pensioen: succesvol en nog behoorlijk gezond, maar wel met een onopgeloste seriemoord in zijn dossier.
Dan, in 2013, krijgt Hodges een lange brief. Van de moordenaar. De man vraagt hoe het met Hodges is en hij belooft niet weer te zullen moorden. Hodges woont al een tijdje alleen; na zijn pensionering kijkt hij de hele dag televisie, hij drinkt te veel en hij heeft zelfmoordplannen. De brief van de seriemoordenaar geeft hem weer een doel in het leven. Hij overlegt met zijn opvolger, Pete Huntley, en probeert erachter te komen hoe het met de zaak staat. Daarnaast bespreekt hij allerlei zaken met de enige echte vriend die hij heeft, zijn buurjongen Jerome Robinson.
Ondertussen leidt de moordenaar zijn rustige leventje. Hij heeft twee banen: hij werkt in een detailhandelsbedrijf dat goedkope elektronische producten verkoopt en hij verkoopt ijs vanuit een bestelwagen. ’s Avonds keert hij terug naar zijn alcoholische moeder, die hij ook nog zo'n beetje verzorgt. Vanuit zijn huis bestuurt hij zijn computers waarmee hij zijn brieven verstuurt, zijn explosieven ontwikkelt en nieuwe misdaden plant.
Dan wordt Hodges bij toeval ingehuurd door de rijke en charmante erfgenaam van Olivia Trelawney, de vrouw die zelfmoord pleegde nadat haar Mercedes werd gestolen en werd gebruikt als moordwapen. Deze erfgename, Janey Patterson, wil weten waarom juist haar zusters auto werd gestolen. Toevallig is Hodges op zoek naar de dader van de aanslag; het feit dat Janey hem interesseert als vrouw is een prettige bijkomstigheid.
Vanaf dat moment ontstaat er een jacht op leven en dood. Een jacht van Hodges en zijn vrienden op de seriemoordenaar en een jacht van de seriemoordenaar op nieuwe slachtoffers. En zoals bij elke jacht is ook hier het resultaat dramatisch: er vallen hoe dan ook slachtoffers …



^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
405

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2005-20115

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad in the Midwest

Bijzonderheden:
Een roman in 7 delen met heel veel hoofstukken. De delen hebben de titels: ‘Gray Mercedes’, ‘DET. – RET.’, ‘Under Debbie’s Blue Umbrellas’, ‘Poison Bait’, ‘Call for the Dead’, ‘Kisses on the Midway’, ‘The Proclamation’.




^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Mr. Mercedes’ is een typische thriller, in de traditie van de boeken van Harlan Coben, David Baldacci en Dan Brown. Maar ook in de traditie van Stephen King-boeken als ‘The Dark Half’, ‘Desperation’, ‘From a Buick 8’ of ‘Blaze’; dat soort thriller dus. Geen horror, fantasy of science fiction (zoals vaak in de boeken van King), maar wel een thriller met een wat oudere protagonist en een volledig verknipte moordenaar. Als je van dat soort boeken houdt, is ‘Mr. Mercedes’ iets voor jou.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘Mr. Mercedes’ heb je geen specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich rond 2010 af, in een gewone – niet nader genoemde – Amerikaanse stad, met gewone mensen: een gepensioneerde detective, een slimme, nette zwarte Amerikaanse jongen, in een gewone buitenwijk. Maar ook met een verknipte computerreparateur en een knotsgekke ijsverkoper …
De roman gaat ook over technische snufjes, zoals bommen laten ontploffen op afstand, automatisch vergrendelde auto’s openen en computerprogramma’s verstoren, maar een beetje lezer zal zich hier zeker niet door laten afleiden.





^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Mr. Mercedes’ zijn nergens echt lang te noemen. Het verhaal is in dit opzicht ook een typisch King-verhaal: veel pagina’s, veel hoofdstukken, veel witregels. Dat maakt het lezen van zo’n dik boek iets gemakkelijker.
Voor wat betreft de taal is King nog altijd bij de tijd te noemen: hij noemt man en paard en schuwt het niet om vloek- en schuttingwoorden te gebruiken. Zeker niet taal die iedere lezer zal aanspreken.
De alinea’s zijn vaak kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘Mr. Mercedes’ is toegankelijk wat de taal en het onderwerp betreft. De taal is modern, niet echt specialistisch en vaak doorspekt met vloek- en scheldwoorden. Het verhaal gaat over een gewetenloze moordenaar die zijn moorden zorgvuldig plant. Erg spannend, maar niet een onderwerp dat elke lezer zal aanspreken. Het vinden van de moordenaar is als het oplossen van een mysterie: de gepensioneerde detective gaat professioneel te werk, samen met zijn buurjongen en een zonderlinge vrouw, maar hij doet alles wel op zijn eigen houtje: dat maakt de hoofdpersonen eigengereid, maar ook sympathiek.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Mr. Mercedes’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Mr. Mercedes’ is spannend geschreven. Elke lezer zal zich opwinden over de rücksichtsloze moordenaar die na zijn eerste moorden de volgende uiterst kil plant. Daarnaast zal de lezer ook veel begrip kunnen opbrengen voor de oud-detective die koste wat kost die moordenaar wil vinden, maar die hiermee ook opnieuw zijn leven zin kan geven.





^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Mr. Mercedes’ is een verhaal met veel actie. In dat opzicht is het een typisch Stephen King-verhaal: van de eerste moordpartij gaat de actie naar de gepensioneerde Hodges die opleeft als hij iets van de moordenaar hoort. Vanaf dat moment is er volop actie: de moordenaar bedenkt nieuwe plannen en Hodges probeert meer over hem te weten te komen.


Tijd:

De thriller ‘Mr. Mercedes’ speelt zich af ergens in de periode 2005-2015. De eerste moordpartij die plaatsvindt, is de slachting van de wachtende werklozen in 2009, waarbij een grijze Mercedes inrijdt op de mensen.


Plaats:

De plaats waar ‘Mr. Mercedes’ voornamelijk is gesitueerd, is een middelgrote stad in het Midwesten van de Verenigde Staten. De naam van de stad wordt niet genoemd; soms zijn er verwijzingen naar andere grote steden in het Midwesten, zoals Chicago of St. Louis.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Mr. Mercedes’: hoe kan Hodges de seriemoordenaar traceren en uitschakelen voordat hij opnieuw moorden kan gaan plegen?


Verteller:

De roman ‘Mr. Mercedes’ heeft een auctoriale verteller, die zich nu eens verplaatst in het karakter van oud-detective Bill Hodges, en dan weer in het karakter van de moordenaar Brady Hartsfield.





^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Mr. Mercedes’ zijn:
• Retired Detective K. (Kermit) William (‘Bill’) Hodges: een gepensioneerde politie-detective. De seriemoordenaar noemt hem spottend: ‘DET. – RET.’;
• Brady Hartsfield: de seriemoordenaar. Hij heeft een flink aantal moorden op zijn geweten (en heeft nog meer gepland).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Mr. Mercedes’ zijn:
• Jerome Robinson: de buurjongen van Hodges die hem bij van alles en nog wat helpt. Hij is zeer intelligent, humoristisch en computerdeskundig;
• Detective Pete Huntley: de opvolger van Hodges;
• Deborah Ann Hartsfield: de alcoholistische moeder van Brady;
• Olivia Trelawney: de dame wiens Mercedes werd gestolen;
• Janey (Janelle) Patterson: de zuster van Olivia;
• Aunt Charlotte Gibney: de zuster van Olivia Trewlawney;
• Uncle Henry Sirois: de broer van Olivia Trelawney;
• Holly Gibney: de nicht van Janey, een lichtelijk gestoorde vrijgezelle dame.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Mr. Mercedes’ is niet verfilmd.


Overig:

De thriller ‘Mr. Mercedes’ is spannend en kent sympathieke hoofdpersonen (the good guys) en een verderfelijke moordenaar (the bad guy); daarmee is het een echt Stephen King-verhaal. Maar het horror- en fantasy-element wat je ook vaak tegenkomt in Kings romans, ontbreekt hier. Ook het ontbreken van een eind-goed-al-goed-gevoel is volgens het Stephen King-principe: niet iedereen overleeft dit drama.




^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:




^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Finders Keepers van Stephen King
• The Good Guy van Dean Koontz
• The Apprentice van Tess Gerritsen


Citaat:
He’s got control of himself again and this time his voice commands work. He doesn’t waste time, just sits down in front of his Number Three and logs on to Debbie’s Blue Umbrella. His message to Hodges is brief and to the point:
‘I’m going to kill you.
You won’t see me coming.’ (p.215)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van het eerste hoofdstuk waarin Augie Odenkirk en Janice en Patti Cray worden geïntroduceerd?
2. Wat is de reden (wat zijn de redenen) dat Bill Hodges achter de moordenaar aan gaat?
3. Beschrijf de overeenkomsten en verschillen tussen de nichten Janey Patterson en Holly Gibney.
4. Wat vind je van de manier waarop Stephen King de buurjongen Jerome Robinson en zijn familie beschrijft? Geef een voorbeeld uit de roman waarmee je je antwoord toelicht.





^ Terug naar boven

Comments are closed.