3/5 - (1 stemmen)

Mrs. ‘Arris Goes to Paris (a.k.a. Flowers for Mrs Harris)

Niveau:
Genre: travel
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695058393136", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000067150352","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Mrs.%20%27Arris%20Goes%20to%20Paris%2C%20Paul%20Gallico","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The small, slender woman with apple-red cheeks, graying hair, and shrewd, almost naughty little eyes sat with her face pressed against the cabin window of the BEA Viscount morning flight from London to Paris. As with a rush and a roar the steel bird lifted itself from the runway and the wheels, still revolving, began to retract into its belly, her spirits soared aloft with it. She was nervous, but not at all frightened, for she was convinced that nothing could happen to her now. Hers was the bliss of one who knew that at last she was off upon the adventure at the end of which lay her heart’s desire.
She was neatly dressed in a somewhat shabby brown coat and clean brown cotton gloves, and she carried an old imitation leather brown handbag which she held close to her. And this was wise, for it contained not only ten one-pound notes, the legal limit of currency that could be exported from the British Isles, and a return air ticket to Paris, but also the sum of fourteen hundred dollars in American currency, a thick roll of five-, ten-, and twenty-dollar bills, held together by a rubber band. Only in the hat she wore did her high-spirited nature reveal itself. It was of green straw and to the front of it was attached the stem of a huge imitation rose.
Any London housewife who had ever employed the services of those wonderful ‘daily women’, who come in to scrub and tidy up by the hour, would have said: ‘The woman under that hat could only be a London char,’ and what is more, they would have been right.

© Penguin Random House Company, 1963

^ Terug naar boven

Algemeen

Mrs Harris (of ‘Arris, zoals ze zelf zegt) is werkster bij meerdere personen. Ze heeft moeite om als weduwe het hoofd boven water te houden en daarom werkt ze al twintig jaar voor rijke, deftige (en minder deftige) personen uit een sjieke wijk van Londen. Ze heeft één hartsvriendin (Mrs Butterfield) en ze is erg blijmoedig en optimistisch.
Toch verlangt ze naar iets extra’s in haar leven. Bij één van haar ‘cliënten’ ziet ze een jurk van modehuis Dior. Een jurk van 450 pond. Zo veel geld zal ze natuurlijk nooit bij elkaar kunnen sparen. Maar ze wil het wel heel graag: één keer in haar leven zo’n prachtige jurk hebben.
Mrs Harris besluit te gokken bij de voetbaltoto. En ze wint. Maar niet genoeg. Dan besluit ze te gokken op de renbaan. En ze verliest. Maar toch gaat ze sparen: elke penny en elke shilling worden opzij gelegd.
En uiteindelijk breekt de grote dag aan: Mrs ‘Arris Goes to Paris …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Paul Gallico

Jaar van uitgave:
1958

Aantal pagina's:
118

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
Frankrijk, Parijs

Bijzonderheden:
Een roman in 14 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Bloemen voor Ada Harris’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van feelgood verhalen, dan is ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) zeker een goede keuze voor jou. Al vanaf de eerste bladzijde voel je dat dit wel goed komt met Mrs Harris. En dat is ook zo …


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) speelt zich grotendeels af in Parijs, en met name in het beroemde modehuis van Christian Dior. Iedere vrouw zou daar wel een jurk willen kopen. Maar slechts weinigen doen dat. En Mrs Harris is één van hen. Een beetje onwerkelijk allemaal, maar wel een verhaal dat je vrolijk stemt.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) zijn nooit echt moeilijk. Als je een paar jaar Engelstalige boeken hebt gelezen, dan zou je dit verhaal moeten kunnen begrijpen.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang. Er zijn veel – en vaak heel humoristische – dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) heel goed te lezen.
En dat geldt ook voor het verhaal. Dat is boeiend en grappig; soms zelfs een beetje sentimenteel.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) een boek met een literair niveau C 3d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) is grappig en boeiend geschreven. Paul Gallico is een getalenteerde schrijver die met een klein verhaaltje een mooie wereld weet te scheppen. Hij is heel veelzijdig: de meeste van zijn verhalen hebben totaal afwijkende onderwerpen en thema’s: oorlogen, arm en rijk, dieren, goed en kwaad, avontuur.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Het zijn vooral de dialogen en de karakters die dit verhaal boeiend houden. Misdaad of geweld zul je tevergeefs zoeken in deze roman. Ondanks het ontbreken van echte actie is het boek nooit saai: er zitten verrassingen genoeg in de plot en de subplots om de roman tot het eind aan toe boeiend te houden.


Tijd:

‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) speelt zich af in de jaren 1950-1960. De verschillen tussen arm en rijk, tussen gewone mensen en adel (klassenverschillen) zijn opvallend: Mrs Harris is een werkster, een simpele vrouw die haar plaats weet in de maatschappij. Het leuke aan dit verhaal is dat zij – ondanks haar gebrek aan geld of aan status – heel grote dromen heeft. En dat maakt het verhaal heel interessant.
Aan het verhaal kun je trouwens merken dat er veel veranderd is in de wereld: Mrs Harris wordt in Parijs goed opgevangen door een werknemer van de Britse luchtvaartmaatschappij, er wordt vaak geld gewisseld (van ponden naar Franse francs naar dollars en weer terug).


Plaats:

De setting van ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) is voornamelijk de Franse hoofdstad Parijs. En dan ook nog voor een groot deel het beroemde modehuis Christian Dior.
Sommige scenes spelen zich af op andere plekken in Parijs. De flashbacks en het eind van het verhaal spelen zich af in Londen. Mrs Harris woont in de (‘gewone’) arbeiderswijk Battersea en ze werkt in woongebieden als Eaton Square en Belgravia.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’): zal het Mrs Harris lukken om een echte jurk van Dior te kopen? En zo ja: brengt deze haar geluk?


Verteller:

De roman ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Mrs Harris.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) is:
• Mrs Ada Harris: een werkster, oftewel een ‘charwoman’ (‘char’) of ‘daily’. Zij maakt dagelijks meerdere huizen schoon. Dat doet ze ongeveer tien uur per dag. Ze is al twintig jaar weduwe en ze moet hard werken om rond te komen. Mrs Harris is slank en zelfs aan de magere kant.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) zijn:
In Londen:
• Mrs Butterfield: de beste vriendin van Mrs Harris. Zij is ook een ‘char’; ze wonen al jaren naast elkaar in een woning waar ze een deel van een huis huren. Mrs Butterfield is soms zwaarmoedig en ze ziet het leven vaak somber in. Maar qua uiterlijk is het een gezellige, dikke dame;
De cliënten voor wie Mrs Harris werkt:
• Miss Pamela Penrose (echte naam: Enid Snite): een grillige, onhebbelijke actrice die al jaren hoopt op succes in de film of op TV;
• Major Wallace: een vrolijke, maar slordige vrijgezel;
• Mrs Schreiber: een gulle en rijke, maar niet al te slimme Amerikaanse, gehuwd met een filmmagnaat;
• Lady Dant: de echtgenote van een grootindustrieel;
• Countess Wyszcinska: een Wit-Russische gravin;
• Mrs Fford Foulks: een gescheiden dame, iemand die veel roddels kent;
• Een pasgetrouwd stel;
• Een alleenwonende verwende jongeman.
Mensen die Mrs Harris in Parijs ontmoet:
• The British Airways man: een werknemer van de BA-luchtvaartmaatschappij die Engelse reizigers helpt wanneer ze in het buitenland vragen of problemen hebben;
• Le Marquis Hypolite de Chassagne: een rijke en gedistingeerde aristocraat. Hij is al jaren weduwnaar en hij leeft alleen. Hij heeft een hoge betrekking bij het Departement van Buitenlandse Zaken;
Bij het modehuis Dior in Parijs:
• Madame Claudine Colbert: de manageress van Dior, een vrij verbitterde leidinggevende. Ze is de laatste tijd nogal kortaf omdat haar hardwerkende man Jules nooit de promotie krijgt waarop hij had gehoopt;
• Natasha (echte naam: Suzanne Petitpierre): de topmannequin van het modehuis. Een zeer knappe, maar tegelijkertijd bescheiden jongedame. Ze leeft als een ster, maar ze voelt zich beter thuis tussen ‘gewone’ mensen;
• Monsieur André Fauvel: de chief accountant van het modehuis, een plichtsgetrouwe en zeer verlegen jongeman;
• Monsieur Armand: de leidinggevende van Mme Colbert.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) is bewerkt tot een theaterstuk en een TV-film, respectievelijk in 1958 en in 1992.


Overig:

Na ‘Flowers for Mrs Harris’ (a.k.a. ‘Mrs. ‘Arris Goes to Paris’) schreef Paul Gallico nog drie romans over Mrs Harris:
• ‘Mrs. ‘Arris Goes to New York’ (a.k.a. ‘Mrs Harris Goes to New York’) (1960)
• ‘Mrs. ‘Arris Goes to Parliament’ (a.k.a. ‘Mrs Harris MP’) (1965)
• ‘Mrs. ‘Arris Goes to Moscow’ (a.k.a. ‘Mrs Harris Goes to Parliament’) (1974)^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Gallico.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Minding Frankie van Maeve Binchy
• How to Be Good van Nick Hornby
• The Help van Kathryn Stockett


Citaat:
There were many plants and flowers Mrs Harris did not even know the name of, small rubbery-looking pink blooms, or flowers with yellow centres and deep blue petals, every conceivable kind of daisy and marguerite, bushy-headed peonies and, of course, row upon row of Mrs Harris’s own very dearest potted geraniums.
But not only were her visual senses enthralled and overwhelmed by the masses of shapes and colours, but on the soft breeze that blew from the Seine came as well the intoxication of scent to transport the true lover of flowers into his or her own particular heaven, and such a one was Mrs Harris. All the beauty that she had ever really known in her life until she saw the Dior dress had been flowers. Now, her nostrils were filled with the scent of lilies and tuberoses. From every quarter came beautiful scents, and through this profusion of colour and scent Mrs Harris wandered as if in a dream. (p.89)

Vragen over het boek:

1. Wat inspireert Mrs Harris om een jurk van Dior te willen hebben?
2. In hoeverre helpt Mrs Butterfield haar vriendin?
3. In welk opzicht help Mrs Harris de Franse markies De Chassagne?
4. In welk opzicht help Mrs Harris Natasha en M. Fauvel?
^ Terug naar boven

Comments are closed.