My Darling, My Hamburger

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: pregnancy

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

'It was Marie Kazinski who asked how to stop a boy if he wants to go all the way,’ Maggie whispered. Liz dragged her trig book along the wall tiles so it clicked at every crack.
‘I'll bet she didn't ask it like that,’ Liz said.
‘'Sexually stimulated' was how she said it, if you must know the sordid details.’
‘Go on.’
‘She simply raised her hand,’ Maggie said, ‘and asked Miss Fanuzzi in front of the whole class.’
‘What'd she say?’
‘Who?’
‘Miss Fanuzzi.’
Maggie shifted her books from one arm to the other. ‘Oh, something dumb. Miss Fanuzzi knows a lot about puberty and mitosis, but I think she needs a little more experience with men.’
They moved down the center aisle of the auditorium. Maggie watched Liz scan the crowd. How she envied the way Liz was so conscious of everything that was going on! She could walk into a party and instantly know who was doing what to whom and what they were wearing. Maggie had to look at one thing at a time, and it was always something minuscule, like fingers. She always looked at people's fingers.

© The Bodley Head, 1970^ Terug naar boven

Algemeen

Liz, de knappe en wereldwijze meid, heeft verkering met Sean, één van de knappere jongens van de school. Liz kent ook andere stoere types, zoals de werkende en spannende Rod. Maar haar grootste vriendin is Maggie: een heel gewoon en een beetje truttig typje.
Liz besluit Maggie aan een vriend te helpen. Sean heeft nog wel eentje in de aanbieding: Dennis. Dennis is nogal lang en slungelachtig. En hij is moeders mooiste niet. Maggie en hij moeten dan ook erg aan elkaar wennen.
Maar alles went, ook een truttige meid en een slungelachtige vent. En het leven lacht de twee stellen toe. Ze gaan vaak uit met zijn vieren en ze zitten in hun laatste spannende jaar van de high school.
Toch wil Sean meer. Hij gaat telkens verder met Liz en Liz laat dat soms toe. Sean moet qua studie veel presteren van zijn vader; die wil dat hij een succes van zijn leven maakt. Liz heeft ook problemen thuis: haar moeder en stiefvader zijn nogal streng en zij willen hun dochter beschermen tegen de boze buitenwereld.
Helaas lukt dat laatste niet echt. Liz krijgt nog grotere problemen. En die durft ze alleen maar aan Maggie op te biechten.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Paul Zindel

Jaar van uitgave:
1969

Aantal pagina's:
122

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad (waarschijnlijk New York of daar in de buurt)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 15 korte hoofdstukken, soms afgewisseld door brieven
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘My Darling, My Hamburger’ gaat over verliefdheid, over verkering en over ongewenst zwanger worden. Dat is een onderwerp dat je wel moet aanspreken (vooral het laatste), anders kun je het boek beter niet gaan lezen.
Hoewel het verhaal onder andere over seksuele ervaringen gaat, wordt het nergens expliciet of platvloers. De jongeren krijgen contact met elkaar (de twee stellen), ze gaan verder dan verstandig is (tenminste in 1969), en voor ze het beseffen is het te laat.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen en begrijpen van ‘My Darling, My Hamburger’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het is een verhaal dat zich afspeelt in een gewone Amerikaanse stad op een gewone school, bij gewone jongeren. Heel gewoon allemaal. Maar het verhaal wordt wel op een bijzondere manier verteld: spannend, maar soms heel humoristisch en zo nu en dan ontroerend.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘My Darling, My Hamburger’ zijn nergens ingewikkeld. De taal is nog steeds modern te noemen en zeer toegankelijk. De hoofdstukken zijn kort en er zijn veel dialogen. Daarnaast staan er nogal wat brieven en briefjes in de roman: briefjes die de vriendinnen aan elkaar sturen (meestal op school).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘My Darling, My Hamburger’ is heel toegankelijk wat taal betreft. Paul Zindel gebruikt uitdrukkingen die van nu zouden kunnen zijn (‘Beat it’, ‘Get lost’, ‘Lousy childhood’, dat soort taal). Zijn hoofdstukken en zinnen zijn kort.
Het verhaal wordt beschreven vanuit het perspectief van de hoofdpersonen, vooral uit het standpunt van Maggie. Zij worstelt met haar uiterlijk: haar gezicht, haar haar, haar figuur. Maar ook heeft ze problemen met de vrienden die ze heeft. De andere hoofdpersonen hebben vaker problemen met hun ouders: dat geldt zowel voor Liz, als voor Dennis en Sean. Ook wat dit facet betreft is het verhaal heel boeiend voor young adults.
Op basis van deze eigenschappen is ‘My Darling, My Hamburger’ een boek met een literair niveau B 4b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

My Darling, My Hamburger’ is duidelijk geschreven door iemand die weet hoe jongeren dachten, spraken en handelden in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Paul Zindel kent de jongeren van zijn tijd heel goed. Hij gebruikt taal die jongeren nog steeds gebruiken; er is weinig verouderd aan dit verhaal voor wat de taal en inhoud betreft: problemen van jongeren met jongeren en met hun ouders zijn van alle tijden.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er zit in ‘My Darling, My Hamburger’ redelijk veel actie. De relaties tussen de twee stellen zijn spannend beschreven (maar nergens expliciet seksueel) – en soms vindt er een knokpartijtje plaats.


Tijd:

De jeugdroman ‘My Darling, My Hamburger’ speelt zich af in de jaren 1960-1970. Dat blijkt uit de taal die gebruikt wordt, uit de auto’s waarin men rijdt. Maar vooral blijkt het uit het ontbreken van zaken die jongeren nu ter beschikking hebben: voorbehoedsmiddelen, mobiele telefoons en het Internet.


Plaats:

De plaats waar ‘My Darling, My Hamburger’ voornamelijk is gesitueerd, is een stad aan de oostkust van de USA. Het zou New York kunnen zijn, maar het kan ook een stad daar in de buurt zijn. Er worden wel straten en parken en stranden genoemd, maar geen plaatsnamen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘My Darling, My Hamburger’: hoe ver mogen verliefden gaan in hun seksuele contacten en wat moeten ze doen als dat te ver gaan grote consequenties heeft?


Verteller:

De roman ‘My Darling, My Hamburger’ heeft een alwetende verteller, die het verhaal vaak vertelt vanuit het perspectief van één van de hoofdpersonen, meestal vanuit Maggie.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘My Darling, My Hamburger’ zijn:
• Maggie Tobin: een onzeker en vrij gewoon meisje van een jaar of 16. De beste vriendin van Liz;
• Liz (Elizabeth) Carstensen: de knappe vriendin van Maggie. Ze heeft al een vaste vriend, Sean;
• Sean Collins: de vriend van Liz, een knappe en tamelijk rijke jongeman;
• Dennis Holowitz: de ‘gewone’ vriend van Sean. Hij is niet echt knap te noemen (hij vindt zichzelf in ieder geval tamelijk onaantrekkelijk).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘My Darling, My Hamburger’ zijn:
• Mr. Palladino: de stiefvader van Liz. Een zeer strenge (maar rechtvaardige) man;
• Mrs. Palladino: de moeder van Liz. Een zorgzame en gelovige vrouw;
• Mrs. Tobin: de moeder van Maggie. Zij en haar man hebben een goede band met Maggie;
• Mr. Collins: de vader van Sean. Een succesvolle zakenman die wil dat zijn zoon slaagt in het leven;
• Mr. Holowitz: de vader van Dennis. Hij is van Poolse afkomst; hij wil het beste voor zijn gezin;
• Mrs. Holowitz: de moeder van Dennis. Een traditionele vrouw (vooral wat koken betreft);
• Rod Gittens: een vrijbuiter (en soms een vriend van Liz). Hij is van school gegaan, hij heeft nu een simpel baantje, maar wel geld, veel bravoure en een eigen auto;
• Pierre Jefferson: de voorzitter van de schoolclub. Een serieuze student.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘My Darling, My Hamburger’ is niet verfilmd.


Overig:

My Darling, My Hamburger’ gaat over verliefdheid en verkering. Maar het gaat ook over een ongewenste zwangerschap en welke consequenties dat heeft voor de hoofdpersonen. Misschien niet geschikt voor elke lezer.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Zindel.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Kindness van Cynthia Rylant
• This Is All van Aidan Chambers
• An Abundance of Katherines van John Green


Citaat:
He kept his lips pressed against hers for a few moments and he was surprised she didn’t pull away.
‘She’s letting me kiss her,’ he told himself. ‘She’s letting me kiss her.’ In the middle of the kiss he opened his eyes and he almost jumped. She was looking right back at him!
‘I th… th… th… think,’ she stuttered. ‘I think we’d better go get a hamburger.’ (p.20)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf de relatie tussen Liz en Maggie en maak ook duidelijk hoe deze relatie verandert in de loop van  het verhaal.
2. Welke ouders vind je dat het beste omgaan met hun kinderen? Maak je antwoord duidelijk met behulp van een paar fragmenten uit de tekst.
3. Wat zou jij hebben gedaan aan je Liz (of Sean) was geweest?
4. In welke opzichten vind jij dit verhaal verouderd? Hoe komt dat volgens jou?

^ Terug naar boven

Comments are closed.